4-éves kisfiam haja foltokban hullik

Tisztelt Doktornő! Végső elkeseredésembe fordulok önhöz, mivel 4 éves kisfiamnak  decemberben foltokba hullani kezdett a haja. Vér, vizelet, széklet negatív.  Mindenki szerint Covid tünet. Januàr végén teljes hajvesztés történt, majd megjelentek az új hajszàllak.Tarkón erőteljes fejtetőn pihésebb hajszàllak jelentek meg mostanra.Hajvizsgàlat azt mutatta ki, hogy a haj nem kihullott hanem letört.Hàziorvos és bőrgyógyàsz semmilyen tovàbbi vizsgàlatra nem hajlandó, de 2 hete észrevettük, hogy a szempilla és szemöldök is eltünőben van. Kérem segítsen!

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

(Belgyógyász)
2022. március 01.

Kedves Zsófia!

Valóban lehet a covid-19 késői tünete a hajhullás is, de vannak okok, amiket mindenképpen érdemes kizárni:

  • Vashiány, vérszegénység.
  • Pajzsmirigybetegség.
  • Cukorbetegség.
  • Felszívódási zavar, hiányállapot, egyoldalú táplálkozás.
  • Autoimmun betegség.
  • Fertőzés, gyulladásos góc.

Ezek többsége „egyszerű laborvizsgálattal” azonosítható. Nem tudom, hogy az Ön által említett laborvizsgálatnak ezek részei voltak-e.
Fontos továbbá, hogy a hajhullást kíséri-e bármi egyéb tünet, mint bőrviszketés, kiütések a fejbőrön, ill.  általános tünetek, mint láz, gyengeség.

Általában a betegség, pl. covid-19 fertőzés által kiváltott intenzív hajhullás néhány hónap alatt „magától” elmúlik, a hajhullás fokozatosan mérséklődik, majd új hajszálak jelennek meg. Ha a javulást nem tapasztalják, akkor lehet, hogy valóban más ok áll a háttérben.
Javaslom, hogy mindenképpen konzultáljanak ismét egy gyerekbőrgyógyásszal, szükség esetén nyugodtan kérjenek másodvéleményt.

Addig is próbáljanak minél változatosabban, kiegyensúlyozottabban táplálkozni, valamint fogyasszanak sok vitamint, ásványi anyagot, esetleg gyerekeknek való multivitamint. Védjék fejét a hidegtől, a gyermek viseljen sapkát.

Jó egészséget kívánok!

 

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka