Hányás, hányinger, szédülés – panaszok nem szűnnek

Tisztelt Doktornő! Édesanyámat tegnap a sürgősségi betegelláto osztályra vittük hányás, hányinger, szédülés (el is esett), gyengeség tünetekkel! Onnan a jarvanyügyre irányították, ahol labor, hasi ultrahang és röntgen is volt, és természetesen PCRteszt. Mindene negatív. Verkepeben a ck, crp és a GOT is magas. Hazaengedték, de azóta sincs jól. Ráadásul a rosszullétek most hasmenéssel társulnak. Cukor és vérnyomás is jó! Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Molnár-Szabó Emőke

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

(Belgyógyász)
2022. március 22.

Kedves Emőke!

Ahogy olvasom, az elsődleges ellátóhelyen megtörténtek az alapvizsgálatok, amin nem találtak olyan eltérést, ami indokolta volna a kórházi kezelést. Ez mindenképpen jó jel. Sajnos mostanában sok vírus „kering”, ami a gyomor-bélrendszert támadja és hányás-hasmenést eredményez. Az Ön által leírt laboreltérések  ennek is megfelelhetnek, de persze a konkrét értékek és egyéb leletek ismeretének hiányában ezt nehéz biztosan megmondani. Egy idősebb ember szervezetét a hányás-hasmenés sokkal jobban megviseli, így mindenképpen nagyon figyeljenek oda, hogy folyadékot tud-e fogyasztani. Érdemes orális rehidrációs oldatot (ORS) venni a patikában (vény nélkül kapható ) és napi szinten fogyasztani, mely segít az elektrolitháztartás helyreállításában. A hasmenés miatt javaslom probiotikum fogyasztását, mely segít a normál bélflóra helyreállításában. Amennyiben csupán egy egyszerű vírusfertőzésről van szó, sikerül biztosítani a megfelelő folyadékfogyasztást, akkor a tünetek néhány nap alatt megszűnnek.

A panaszokat mindenképpen jelezzék a háziorvosuknak, és amennyiben nem történik érdemi javulás, további kivizsgálás lesz szükséges. Ha nem sikerül megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani, akkor fennáll a kiszáradás veszélye, így mihamarabb beszélni kell a háziorvossal a kórházi kezelésről. Hirtelen állapotrosszabbodás, eszméletvesztés, zavart tudatállapot esetén azonnali orvosi ellátás szükséges. Továbbá, ha bármi új tünetet észlelnek, azt is jelezzék háziorvosuk felé, hiszen a panaszok neurológiai, esetleg fül-orr-gégészeti eredete sem kizárható.

Jó egészséget kívánok az egész családnak!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka