Poszt Covid tünetek

Tisztelt Doktornő! Kérdésem lenne poszt Covid tünetekkel kapcsolatban. Elkezdtem a diétát és probiotikum kúrát ( kefír, erjesztett ételek fogyasztása), nem sokat segített. A problémám az, hogy amikor reggelente iszom pár korty vizet, a gyomor környékén egy szúró, émelygő érzést okoz(epehólyag gyulladás lehet? ). Ezen kívül véletlenszerűen előjön egy kellemetlen érzés a fülben, amihez társul gyomorgörcs, felfokozottság, pulsus filiformis(könnyen elnyomható, szapora pulzus), kéz remegés, menekülés,ájulás érzése és másnap hasmenéssel ér véget. Illetve tavaly nyáron fogyasztottam 1 korty sört ( hisztamin intoleranciám nincs,volt laborvizsgálat is és negatív az eredmény), ezután azt vettem észre,hogy 3 óra hosszáig megállt volna a gyomor környékén és utána jött egy tünetegyüttes: izzadás,vérnyomás esés, rendszertelen ,szapora pulzus. Enzim-hiány lehet? Ez a probléma közel 2020 októbere óta tart, tompa látással,bizonytalanság érzéssel és nem szűnik. Arra jöttem rá, hogy a “Nervus Vagus” és a gyomor, ill. a bélrendszer között van egy ˝közvetítési hiba˝. Egy újabb pro- és prebiotikumra gondoltam a “Saccharomyces Boulardii és Spirulina. Egy éve kutatom a poszt covidot. Rengeteg poszt covidos ismerősöm számolt be arról,hogy egyáltalán nem bírják az alkoholt. A kérdésem az lenne,mi ez pontosan? Ha nem létezne koronavírus, mi lenne a feltételezése az anamnézist illetően? Voltam szív Mr,szív utlrahang , EKG vizsgálaton is. Minden rendben van. Üdvözlettel: Tamás fogászati asszisztens.

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

(Belgyógyász)
2022. február 26.

Kedves Tamás!

A Covid-19 fertőzést követő poszt-covid szindrómában sajnos elég sok tünet jelentkezhet, amelyek sokáig fennállhatnak.

A gyomor környéki panaszok akár gyomorfekély és/vagy reflux következtében is jelentkezhetnek. Javaslom, hogy mihamarabb keressen fel egy gasztroenterológust, aki gyomortökrözés (gasztroszkópia) elvégzését javasolhatja. A hasi panaszai miatt hasi ultrahang is szükséges, ami segíthet egy esetleges epekövesség azonosításában is.

A véletlenszerű rosszullétek kicsit „megfoghatatlanok”. Az leírtak alapján felmerülhet pánikbetegség (pánikroham) lehetősége is, de neurológiai ok sem kizárható. A látászavart és bizonytalanságérzetet is figyelembe véve egy neurológiai vizsgálat is szükséges lenne.

Az újkeletű „alkoholérzékenységének” tünetei kicsit hasonlítanak az alkoholintolerancia tüneteire, de ez egy genetikailag meghatározott állapot, ezért  panaszok nem hirtelen, újonnan jelentkeznek. Elképzelhető intolerancia vagy allergia, de nem konkrétan az alkohollal szemben, hanem a fogyasztott sör más összetevőjével, pl. valamilyen tartósítószerrel szemben. Az mindenképpen jó, hogy a kardiológiai vizsgált megtörtént.  A fentiekben leírtakat mérlegelje, egyeztessen háziorvosával és így el tudnak indulni a további kivizsgálások irányába.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka