Tejtermékek fogyasztása után hasmenés jelentkezik

Kedves Doktor nő! Tejtermékek,  főként főzelékek fogyasztása után hasmenés jelentkezik, pl. délben megeszem a lencsefőzeléket estére, másnap hajnalra hasmenés jelentkezik. Mi okozhatja ezt? Ahogy én olvastam a laktóz érzékenység.  Néha sokat szoktam stresszelni is, viszont akkor nem igazán jelentkeznek gondok. Ezt főként azért írom, mert ha jól tudom, stresz is előhozhat hasmenést. Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

(Belgyógyász)
2022. február 17.

Kedves Kérdező!

Valóban, a tipikus laktózintolerancia tünetei hamarabb szoktak jelentkezni, azonban egyéni reakciók előfordulhatnak. Amennyiben panaszai egyértelmű összefüggést mutatnak tejtermékek fogyasztásával, akkor felmerülhet laktózintolerancia, tejallergia gyanúja is.
Javaslom, hogy végezzen egy „önpróbát”: egy hétig tudatosan kerülje a tej és tejtermékek, valamint laktóz fogyasztását és emellett figyelje meg tüneteit. Ha így nem jelentkeznek a panaszok, akkor állhat a háttérben laktózintolerancia, tejallergia is.
Végezhető allergiateszt, úgynevezett nutritív panel, táplálkozási allergének kimutatására, illetve hidrogén kilégzési teszt, melyek segíthetnek a diagnózis felállításában.
Azt javaslom jelezze háziorvosának a problémát, aki szükség esetén további vizsgálatokra, ill. gasztroenterológiai kivizsgálásra utalhatja be.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka