B3-vitamin

Az emberi test működéséhez számos vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, hogy megőrizze az egészséget és optimális állapotban tartsa az ehhez szükséges folyamatokat. Az egyik ilyen létfontosságú vitamin a B3-vitamin, más néven niacin. A B-vitaminok csoportjába tartozó B3-vitamin egy olyan molekula, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az emberi szervezet számos folyamatában.

Gyógyhatásai

A B3-vitamin, más néven niacin vagy nikotinsav, az egyik esszenciális vitamin, amelyet a testünk nem képes előállítani, így az ételekből kell pótolnunk. A niacin olyan enzimek működéséhez szükséges, amelyek részt vesznek a szénhidrát-, zsír- és fehérjéanyagcserében. Emellett fontos szerepet játszik az idegrendszer és a bőr egészségének fenntartásában.

Energiaellátás: A B3-vitamin nélkülözhetetlen a test számára, hogy a táplálékban található szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat energiává alakítsa át. Ezáltal hozzájárul az energiaszint fenntartásához és a test megfelelő működéséhez.

Koleszterinszint szabályozása: A niacin hozzájárul a koleszterinszint szabályozásához. Magas dózisú niacin segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a trigliceridszintet, így csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Idegrendszer támogatása: A B3-vitamin fontos szerepet játszik az idegrendszer egészségének fenntartásában. A megfelelő B3-vitamin bevitel hozzájárulhat a memória és a koncentrációs képesség javulásához.

Bőrápolás: A niacin fontos szerepet játszik a bőr egészségének fenntartásában. Krémek és kozmetikumok formájában is alkalmazzák, mivel segíthet csökkenteni a bőr gyulladását, javítani annak hidratáltságát és csökkenteni a pattanásokat.

Mit mond a tudomány?

Kínai kutatók egy viszonylag nagy mintájú, 12 243 fő bevonásával készült tanulmány keretében vizsgálták a niacinbevitel és a magas vérnyomás közötti összefüggést. 3 hónapon keresztül vizsgálták a kutatás résztvevőinek étrendjét. A végeredmények alapján kimutatható összefüggés volt a B3 vitamin beviteli mennyisége és a magas vérnyomás kialakulása között. A napi 14.3 – 16.7 mg-ot fogyasztó résztvevők esetében volt a legkisebb kockázata a magas vérnyomás kialakulásának.

Felhasználása

A B3-vitamin hiánya súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A niacinhiányt pellagrának nevezik, és olyan tüneteket okozhat, mint a bőrproblémák, a hasmenés, az emésztési zavarok és az idegrendszeri tünetek, beleértve a depressziót és az idegrendszeri elváltozásokat.

A niacint terápiás célokra is használják. Például a koleszterinszint csökkentése érdekében a magas dózisú niacin kiegészítők segíthetnek csökkenteni a rossz koleszterinszintet és növelni a jó koleszterinszintet. Az orvosi szakemberek ilyen terápiát alkalmazhatnak szív- és érrendszeri betegségek esetén.

A B3-vitamin, vagy niacin, számos élelmiszerforrásban megtalálható.

Húsok: A csirkehús, pulykahús, marhahús és sertéshús jelentős mennyiségű B3-vitamint tartalmaznak. Különösen a szív és a máj magas niacintartalommal rendelkezik.

Tenger gyümölcsei: Tonhal, lazac és más halfajták is jó forrásai lehetnek a B3-vitaminnak. A halfajták magasabb zsírtartalma általában magasabb B3-vitamin tartalommal is párosulhat.

Diófélék és magvak: Napraforgómag, mandula, mogyoró és más diófélék is tartalmaznak B3-vitamint. Ezek kiváló egészséges snackek is lehetnek.

Barna rizs: A barna rizs kiemelkedő forrása lehet a B3-vitaminnak, valamint rostban és más tápanyagokban is gazdag.

Teljes kiőrlésű gabonák: Többek között teljes kiőrlésű kenyér, teljes kiőrlésű tészta és zabpehely is tartalmazhat jelentős mennyiségű B3-vitamint.

Zöldségek: A gomba, a zöldborsó és a burgonya is tartalmazhat B3-vitamint, bár általában nem olyan magas mennyiségben, mint a hús vagy a magasabb zsírtartalmú ételek.

Tejtermékek: Tej és tejtermékek, például sajtok is tartalmaznak B3-vitamint, de általában kisebb mennyiségben.

Tojás: A tojás is tartalmaz B3-vitamint, főként a sárgájában.

Fontos megjegyezni, hogy a B3-vitamin mennyisége az élelmiszerekben változhat az előkészítés és a feldolgozás során.

A B3-vitamin (niacin) elengedhetetlen a testünk számára, hogy az energiatermeléstől a bőrápolásig számos folyamatot támogasson. A megfelelő B3-vitamin bevitel hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez, a koleszterinszint szabályozásához és az idegrendszer támogatásához. Fontos azonban figyelni az egyensúlyra, mivel a hiánya súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Mindig érdemes orvoshoz fordulni, ha bármilyen vitaminhiány gyanúja merül fel, és az étrend-kiegészítők alkalmazása előtt is tanácsos konzultálni szakemberrel. Az egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy változatos és kiegyensúlyozott étrendet tartsunk, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat, köztük a B3-vitamint is.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33404619/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28616955/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27793642/

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/niacin-vitamin-b3/

B3-vitamin

Név:
B3-vitamin

Latin név:
B3-vitamin

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.

    Detox Vital

    9710 Ft

    A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.