C-vitamin (L-aszkorbinsav)

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav vagy még kevésbé közismert nevén aszkorbát, olyan esszenciális tápanyag, mely a vízben oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Annak ellenére, hogy létfontosságú az emberi szervezet számára, nem képes felhalmozódni a testben, mivel vízben oldódik és a vízzel távozik is a szervezetünkből. Az emberrel ellentétben különböző állatok, mint például a kétéltűek, hüllők, néhány madár és emlős, képesek glükózból C-vitamint előállítani, azonban az emberi szervezetben az L-gulono-g-lakton-oxidáz enzim hiánya miatt nem lehetséges. Ezért az embereknek, hasonlóan a tengerimalacokhoz és más főemlősökhöz, folyamatosan pótolniuk kell ezt a vitamint. Az ajánlott napi mennyiség legalább 6 mg, hogy elkerüljük a skorbut kialakulását, ami a C-vitamin-hiány miatt a kollagén-szintézis károsodásához vezet és súlyos tünetekkel jár.

A valóságban azonban sokkal nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükségünk, mint a tízszerese a minimum ajánlásnak, ami 60 milligramm. Az optimális mennyiség hosszú ideje vita tárgya szakemberek között. Sokáig tartotta magát az 500 mg/nap ajánlás, de néhány szakértő szerint ez sem elegendő. Linus Pauling, a Nobel-díjas kutató, 3000 milligrammot javasolt napi bevitelként a rák megelőzése érdekében, saját maga pedig 18 ezer milligrammot fogyasztott naponta. Szent-Györgyi Albert, aki az elsők között azonosította a C-vitamint és érte kapta a Nobel-díjat, naponta 1000 mg C-vitamint fogyasztott, betegsége esetén pedig 8000 mg fölé emelte az adagot. Érdekesség, hogy mindkét tudós 93 évig élt, így esélyes, hogy a C-vitaminnak köze volt hozzá.

A C-vitamin nagyon érzékeny a hőre és a fényre, így magas hőmérséklet vagy erős fény hatására könnyen lebomlik. Ennek okán javasolt a C-vitamint tartalmazó élelmiszereket frissen, nyersen, legfeljebb párolva fogyasztani. Nem véletlenül mondják, hogy a főzés hatására csökken a zöldségek vitamintartalma. A C-vitamint magas mennyiségben találhatjuk meg vörös és lilabogyós gyümölcsökben, zöldlevelű zöldségekben, citrusfélékben és algákban. A leggazdagabb C-vitamin-források közé tartoznak az acerola, csipkebogyó, chili paprika, áfonya, petrezselyem, spenót, kelkáposzta, kivi, brokkoli, kelbimbó, citrom, papaya, eper és narancs. A frissen vásárolt C-vitamint tartalmazó gyümölcsöket és zöldségeket legfeljebb 3-4 napig tároljuk felvágás nélkül, napfénytől védett helyen.

Gyógyhatásai

A C-vitamin aktív szerepet játszik számos anyagcsere-folyamatban, és részt vesz az aminosavak, hormonok és kollagén bioszintézisében. A testben természetesen megtalálható mind az aszkorbinsav, mind az aszkorbát forma, amelyek pH szerint váltakoznak. Az oxidált formái, például a dehidroaszkorbinsav, redukálószerek hatására visszaalakulnak aszkorbinsavvá.

Az állatokban a C-vitamin kofaktorként működik számos enzimatikus reakcióban, amelyek alapvető biológiai funkciókat közvetítenek, például a sebgyógyulást és a kollagénszintézist. Fontos szerepe van a prolin és lizin aminosavak hidroxilezési folyamataiban, amelyek katalizátorai az oxigénáz enzimek. A C-vitamin létfontosságú a kollagén bioszintéziséhez, ahol a prolin hidroxiprolinná, és a lizin hidroxilizinné alakul át a jelenlévő vas katalizátora mellett (a C-vitamin pedig fenntartja a vas redukált formáját).

A C-vitamin kiemelkedően fontos az egészségünk szempontjából, és főként antioxidánsként ismert. A Nobel-díjas kutatók, Szent-Györgyi Albert és Linus Pauling már korábban a betegségek, különösen a rák megelőzésére használták ezt a vitamint. Habár konkrét egészségmegőrző hatásáról még nincs egyértelmű állásfoglalás, biztos, hogy jelentős mértékben hozzájárul a szabad gyökök terjedésének megállításához és ennek következtében az immunrendszer megerősítéséhez.

A megfelelően működő immunrendszer megvéd minket a külvilágból érkező kórokozókkal szemben, legyenek azok baktériumok, vírusok vagy gombák. Az immunrendszer megóvása segít megelőzni az immunbetegségek kialakulását és lassítja azok súlyosbodását, valamint csökkenti a tüneteket. Az antioxidáns tulajdonsága révén hozzájárulhat a daganatos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.

Ezen kívül a C-vitamin hatásos lehet megfázásra és légúti betegségekre, mivel enyhíti a tüneteket. A kollagéntermelés serkentésével gyorsítja a sebgyógyulást és jótékony hatással van az erek és a szív állapotára. Megakadályozza a szabad gyökök okozta korai bőröregedést, allergiás reakciókat, valamint csökkenti a szürkehályog és a makuladegeneráció kockázatát.

A C-vitamin javítja a glükózszintet, ami kulcsfontosságú a cukorbetegség szempontjából. Emellett elengedhetetlen az oradrenalin és a karnitin szintéziséhez, amelyek fontos szerepet játszanak az idegrendszer és az energiaátvitel szabályozásában.

A C-vitamin csökkenti a gyomorégést, refluxot, hányást és émelygést, és általánosságban segíti az emésztést. Terhesség alatt is használható a hányinger kezelésére, valamint elősegíti a vas felszívódását, így vérszegénység esetén is ajánlott. Azonban a túlzott C-vitamin bevitel mérgezést okozhat, amelynek tünetei fejfájás, hasmenés és hányinger lehetnek.

A C-vitamin kiváló detox hatásokkal rendelkezik, csökkentve bizonyos nehézfémek mint pl. a kadmium, arzén, ólom vagy a higany felszívódását. Mivel vízben oldódó, elméletileg nem lehet túladagolni, mivel a szervezet a felesleget a vizelettel üríti.

Mit mond a tudomány?

Egy a Kansasi Egyetemen végzett kutatás során egereken tesztelték a C-vitamin hatását a daganatokra. Az egerek egy csoportja kemoterápiát, a másik kemoterápiát plusz rendkívül nagy dózisú C-vitamint kapott. A C-vitaminnal kezelt példányok esetén a daganat jobban zsugorodott mint azoknál akik csupán kemoterápiát kaptak.

Egy másik kísérlet pedig arra világított rá, hogy a szintén nagy dózisú, közvetlenül a véráramba juttatott C-vitamin enyhíti az bőr- és légzőszervi allergia tüneteit.

Felhasználása

Mivel rendkívül sok folyamathoz elengedhetetlen, a C-vitamin egy sor különböző egészségügyi probléma kezelése során nyújthat segítséget. Az egyik legkézenfekvőbb haszna az immunerősítés, így megfázás, légúti panaszok, vírusos vagy bakteriális fertőzések kezelése során érdemes alkalmazni. Emésztési problémákra ugyancsak hatásos lehet, így a hányinger, hasmenés, székrekedés ellen is bevethető, bár utóbbiakra léteznek jobb alternatívák is. A C-vitamin nagyon erős antioxidáns, amelynek hála nem csupán az öregedés jeleninek mérséklésében de a daganatos megbetegedések megelőzésében is fontos szerepet játszik. Segíti a kollagénszintézist, mely által enyhíti az ízületi problémákat, reumás panaszokat. Szerepet játszik a makula degeneráció és a szürkehályog megelőzésében, de az olyan idegrendszeri problémák ellen mint a Parkinson és az Alzheimer kór is hatásos lehet bizonyos mértékben.

Hivatkozások

https://www.vox.com/2015/1/15/7547741/vitamin-c-myth-pauling

https://www.researchgate.net/publication/277975610_An_unpaved_journey_of_vitamin_C_in_cancer_treatment

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136002/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136002/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7607440/

 

Nutrients. 2017 Nov 3. Vitamin C and Immune Function. Carr AC, Maggini S.

Nutrients. 2017 Aug 12. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM.

Nutrients. 2017 Jun 27. Does Vitamin C Influence Neurodegenerative Diseases and Psychiatric Disorders?. Kocot J, Luchowska-Kocot D, Kiełczykowska M, Musik I, Kurzepa J.

Nutrients. 2017 Mar 29. Vitamin C and Infections. Hemilä H. J Nutr Sci Vitaminol. 2014. Vitamin C in the treatment and/or prevention of obesity. Garcia-Diaz DF, Lopez-Legarrea P, Quintero P, Martinez JA.

Medicine (Baltimore). 2020 Feb. Effects of vitamin C supplementation on essential hypertension: A systematic review and meta-analysis. Guan Y, Dai P, Wang H.

Integr Cancer Ther. 2014. Intravenous Vitamin C and Cancer: A Systematic Review. Fritz H, et al.

Cancer Res. 1979 Mar. Ascorbic acid and cancer: a review. Cameron E, Pauling L, Leibovitz B.

Vox – How Linus Pauling duped America into believing vitamin C cures colds – Megan Thielking – 27/02/2019

Stone, I. Vitamin C: The Healing Factor Against Disease. New York: Grosset and Dunlap, 1972.

Vitamin C- health professional fact sheet Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health. 2016
Zhu C. et al., Higher iron bioavailability of a human-like collagen iron complex J Biomater Appl. 2017
Knekt P. et al., Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohort Am J Clin Nutr. 2004
Forestiere F. et al., Consumptiom of fresh fruit rich in vitamin C and wheezing symptoms in children Thorax. 2000

C-Vitamin

Név:
C-vitamin (L-aszkorbinsav)

Latin név:
Acidum ascorbicum

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.

  Detox Vital

  9710 Ft

  A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.

 • A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

  Parasic Junior

  8690 Ft

  A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

 • A kizárólag természetes hatóanyag-tartalmú Swiss Detox Prime egy növényi májvédő készítmény. Összetevői méregtelenítő és májsejt regeneráló hatással bírnak. A készítményben található máriatövis kivonat védelmet nyújt a szabadgyökök káros hatásai ellen, a kolin részt vesz egyes sejtmegújító folyamatokban, a C-vitamin pedig erősíti az immunrendszert.

  Swiss Detox Prime

  4990 Ft

  A kizárólag természetes hatóanyag-tartalmú Swiss Detox Prime egy növényi májvédő készítmény. Összetevői méregtelenítő és májsejt regeneráló hatással bírnak. A készítményben található máriatövis kivonat védelmet nyújt a szabadgyökök káros hatásai ellen, a kolin részt vesz egyes sejtmegújító folyamatokban, a C-vitamin pedig erősíti az immunrendszert.

 • A ToXiClean egy 100%-ban természetes, gondosan kiválasztott növényi hatóanyag tartalmú étrend-kiegészítő. 

  ToXiClean

  9710 Ft

  A ToXiClean egy 100%-ban természetes, gondosan kiválasztott növényi hatóanyag tartalmú étrend-kiegészítő.