arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagepinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Cellulóz

A cellulóz a növényi sejtek falát alkotó fontos szerves vegyület, mely béta-glikozidos kötésekkel összekapcsolódó glükózmolekulákból épül fel.  Vízben oldhatatlan és az ember számára emészthetetlen rostok közé tartozik. Nagy jelentőségű ipari nyersanyag, főként a papír- és textilgyártásban, de az élelmiszeriparban is alkalmazzák. A növényi sejtekből nyert módosítatlan cellulóz (E 460 ii) és a mikrokristályos cellulóz (E 460 i) is engedélyezett, biztonságos élelmiszeradalék. Mivel a szervezet a cellulózt nem tudja megemészteni, ebből kifolyólag gyakran alkalmazzák a kalóriaszegény élelmiszerekben, ahol teljesebb ízérzetet tud kialakítani, anélkül, hogy energiát vinne be a szervezetbe. A cellulóz ezen kívül szószokban, valamint tejszínes készítményekben stabilizátorként működik, a mélyfagyasztott termékekben pedig gátolja a jégkristály-képződést.