Cellulóz

A cellulóz a növényi sejtek falát alkotó fontos szerves vegyület, mely béta-glikozidos kötésekkel összekapcsolódó glükózmolekulákból épül fel.  Vízben oldhatatlan és az ember számára emészthetetlen rostok közé tartozik. Nagy jelentőségű ipari nyersanyag, főként a papír- és textilgyártásban, de az élelmiszeriparban is alkalmazzák. A növényi sejtekből nyert módosítatlan cellulóz (E 460 ii) és a mikrokristályos cellulóz (E 460 i) is engedélyezett, biztonságos élelmiszeradalék. Mivel a szervezet a cellulózt nem tudja megemészteni, ebből kifolyólag gyakran alkalmazzák a kalóriaszegény élelmiszerekben, ahol teljesebb ízérzetet tud kialakítani, anélkül, hogy energiát vinne be a szervezetbe. A cellulóz ezen kívül szószokban, valamint tejszínes készítményekben stabilizátorként működik, a mélyfagyasztott termékekben pedig gátolja a jégkristály-képződést.

Hivatkozások

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614039/pdf/13197_2011_Article_365.pdf 

https://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-460-cellul-z/

https://www.vilaglex.hu/Kemia/Html/Celluloz_.htm

Név:
Cellulóz

Latin név:
Cellulosum

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

    Parasic Junior

    8690 Ft

    A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.