arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagepinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube
Máj méregtelenítése gyógynövényekkel

D-mannóz

A D-mannóz egy természetben előforduló egyszerű, a glükóz molekulával rokon cukormolekula. A glükózzal ellentétben azonban csak elenyésző mennyiségben szívódik fel a szervezetben, ráadásul nem vesz részt az anyagcsere folyamatokban, így a veséken keresztül kerül kiválasztásra és a vizelettel együtt távozik, ezért nem okoz vércukorszint-emelkedést.

Legjobb élelmi forrásai a bogyós gyümölcsök, főként a vörös és fekete áfonya, de tartalmazza a ribizli, az alma, a narancs, az őszibarack és az egres is. Megtalálható néhány zöldségben is, például tartalmazza a paradicsom, a káposzta és a brokkoli. 

A D-mannóz kiválóan alkalmas a húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére. A húgyúti fertőzések olyan hólyagfertőzések, amelyek a húgyutak bármely részét érinthetik, beleértve a húgycsövet és a veséket is. Legtöbbjüket (75-90%) az E. coli okozza, amely a húgycsövön keresztül bejuthat a hólyagba, és elkezdhet szaporodni. A D-mannóz molekuláris szerkezetének köszönhetően a baktériumok felszínén található csillókhoz tapad, s ezáltal gátolja a húgyhólyaghoz való tapadásukat, így azok vizelettel együtt kiválasztódnak a szervezetből.

A D-mannóz hatékony támogatást nyújthat a húgyutak és húgyhólyag gyulladásainak, fertőzéseinek kezelésében. Különösen hatékonynak bizonyult az E. coli baktérium ellen, mely az esetek többségében a  húgyúti problémák okozója. Az E. coli baktérium egyébként természetes módon megtalálható a  gyomorban és a bélrendszerben, kockázatot csak abban az esetben jelent, ha túlságosan elszaporodik és bekerül a húgyutakba.

A D-mannóznak több előnye is van a hagyományos antibiotikumos kezelésekkel szemben. Míg az antibiotikum megöli az E. colit, addig a húgyhólyag és a bélflóra létfontosságú baktériumait is elpusztíthatja, ami gombás fertőzéseket eredményezhet. A D-mannóz azonban nem befolyásolja ezeket a jótékony baktériumokat, hanem segít megőrizni a szervezet mikrobiómjának egyensúlyát. Nemcsak hatékonyan kezeli a meglévő fertőzéseket, hanem segít is megelőzni ezeket a továbbiakban. Egy közelmúltban, akut cystitisben szenvedő nőbetegeken végzett vizsgálat a D-mannóz kezelésének jó sikerességi arányáról számolt be. A tanulmányba 97 beteget vontak be, akiket a vizsgálat befejezése után három csoportra osztottak az alkalmazott kezelés szerint: D-mannóz monoterápia, D-mannóz antibiotikumokkal kombinálva, valamint D-mannóz kombinációja más terápiával (vesetea). Az eredmények azt mutatják, hogy a D-mannóz ígéretes alternatíva az antibiotikumokkal szemben a nők akut szövődménymentes húgyúti gyulladásainak kezelésében.

Phe et al. (2017) a D-mannóz hatását értékelték a húgyúti fertőzések megelőzésére 22 sclerosis multiplexben szenvedő betegnél. Összefüggést mutattak ki a D-mannóz beadása és a havi bizonyított húgyúti fertőzések számának jelentős csökkenése között. A D-mannózzal kezelt sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél nem jelentkeztek mellékhatások.

Egy kínai kutatócsoport a közelmúltban egereken végzett vizsgálata szerint ez az egyszerű cukor biztonságos étrend-kiegészítő lehet az immunrendszer egyensúlyának megteremtésére, az autoimmun betegségek és allergiák kezelésére és megelőzésére.

A D-mannóz egy természetes cukor, amely hasonló a glükózhoz, viszont nem vesz részt az anyagcserefolyamatokban. Alkalmas a húgyúti fertőzések kezelésére és megelőzésére, mivel megakadályozza bizonyos baktériumok megtapadását a húgyutak falán, így csökkentve a fertőzések kialakulásának esélyét. Ez az egyszerű cukor fontos szerepet tölt be a szervezetben. A fehérjéket hozzájuk kötődve aktiválja, s ezáltal lehetővé teszi, hogy a fehérjék számos szövetben és szervben fontos szerepet töltsenek be. Az emberek a D-mannózt táplálékkal vehetik fel, vagy fruktózból állíthatják elő. Az Ib típusú glikozilációs veleszületett rendellenesség egy ritka genetikai rendellenesség, amelyet a fruktózból D-mannózt (foszfomannóz-izomeráz) termelő enzim hibája okoz. A betegségben szenvedő emberek nem tudják megkötni a D-mannózt a fehérjékkel, és májkárosodástól, emésztési és véralvadási rendellenességektől szenvednek. A D-mannóz nagy mennyiségben történő bevitele megemeli annak vérszintjét és elősegíti a normál anyagcserét, tehát segít csökkenteni a genetikai rendellenesség tüneteit. A D-mannóz fontos az egészséges bélflóra fenntartása szempontjából is, hiszen prebiotikus hatással (prebiotikum) rendelkezik.