Glicerin

A glicerin szénvegyület, mely a 3 vegyértékű alkoholok vagyis a glicerinek közé tartozik. Átlátszó, színtelen és szagtalan, enyhén szirupos állagú és édeskés ízű folyadék. A zsírok alkotóeleme, ami azt jelenti, hogy minden élősejtben megtalálható. A természetben szabad állapotban nem fordul elő. A gliceril (C3H5) gyök a természetes zsírok és olajok alkotó része. Szeszes erjedéskor kevés glicerin is képződik, ezért a borban, sörben is kis mennyiségben megtalálható. A glicerin előállításához a zsírokat és olajokat használják. Főként repce- vagy kókuszolajból nyerik ki, de kémiailag is előállítható, propilénből való szintetizálással. A természetes zsírok a zsírsavak gliceril-éterei, így tehát a zsírokat lúggal elszappanosítva glicerin keletkezik. 

Felhasználása

Vízkötő képessége miatt az élelmiszeriparban nedvesítésre, élelmiszerek kiszáradásának meggátolására, továbbá oldószerként vagy édesítőszerként használják. Tartalmazza például a rágógumi, különböző szószok vagy bevonatok, csokoládékészítmények és feldolgozott húsáruk. Fogyasztása biztonságos. További fontos  felhasználási területe a kozmetikumok gyártása. Fő funkciója, hogy a bőrünk mélyebb, belső rétegéből a sebezhetőbb külső rétegébe szállítja a vizet. Gyakori összetevője különféle bőrápolási termékeknek. Széles körben felhasználja a gyógyszeripar, például szívgyógyszerekben, végbélkúpokban, köhögést csillapító gyógyszerekben és érzéstelenítőkben. 

Gyógyhatásai

A glicerin hidratációs tulajdonságainak köszönhetően gyógykezelésként alkalmazható a száraz, viszkető, túlzottan hámló bőr, valamint egyéb bőrirritációk megelőzéséhez. Azoknak, akik székrekedéssel küzdenek, szintén előnyös lehet a fogyasztása, hiszen a glicerin egyik képessége, hogy folyadékot vezet a bélrendszerbe. Ezt az úgynevezett hiperozmotikus hashajtó hatást a növényi glicerinnek tulajdonítják, amely elősegíti, hogy a már megemésztett étel könnyebben áthladjon a bélrendszeren keresztül. A glicerin végbélkúp formában is alkalmazható. Egy korábbi tanulmány igazolta, hogy összehasonlítva más hashajtókkal, a végbélkúp ezen formája szignifikáns hatékonyságról tett tanúbizonyságot a fájdalomcsillapító gyógyszerek által kiváltott székrekedés leküzdésében.

Hivatkozások

https://hu.wikipedia.org/wiki/Glicerin

https://www.nivea.hu/tippek-es-tanacsok/borapolasi-tanacsok/mire-jo-a-glicerin

https://www.healthline.com/nutrition/vegetable-glycerin

 

Név:
Glicerin

Latin név:
Glicerin

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

    Parasic Junior

    8690 Ft

    A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.