arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upfacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagepinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Guargumi

A guargumit a guar növény (Cyamopsis tetragonolobus) magjából nyerik, amelyet organikusan termesztenek – peszticidek, gyomirtó szerek vagy GMO-k használata nélkül. Kinézetre a babhoz hasonló hüvelyes. A magvakat megszárítják és olyan finom, fehér porrá őrlik, aminek viszonylag széles felhasználási köre van. A porított guargumi 75-86%-ban vízoldékony poliszacharidból áll. Ezen kívül 8-14% nedvességet, 5-6% fehérjét és 2-3% rostot tartalmaz. A guargumi kinyerése után melléktermékként megmaradt, fehérjében gazdag maghéjból és csírából guarlisztet állítanak elő, amelyet állati takarmányként is felhasználnak.

Elsősorban természetes sűrítőszerként ismert, ami miatt a gluténmentes diétát tartó emberek közt népszerű. A kukoricakeményítőhöz képest a guargumi csaknem 8x nagyobb sűrítő képességgel rendelkezik, emiatt az élelmiszeriparban széles körben használják – akár sűrítőanyagként, emulgeálószerként vagy stabilizátorként. Megtalálható például az italokban, tej- és húskészítményekben, öntetekben, pékárukban és egyes dehidratált termékekben is.

A guargumi nagy része oldható rostból áll, amely természetes módon képes megkötni a vizet, így megakadályozza a kristályosodási folyamatot. Vízzel keverve sűrű gélt képez. Méretét akár 20-szorosára is képes megsokszorozni, de nemcsak a sűrítésben, hanem az elkészített ételek szerkezetének javításában és az ételek stabilizálásában is segít.

Használata jótékony hatással van a bélpermeabilitásra, a vércukor- és koleszterinszintre, mely jelentősen segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat. Rostként hozzájárul a fokozott jóllakottságérzethez, az emésztés megfelelő működéshez. A guargumi és módosított származékainak koleszterinszint-csökkentő és vércukorszint mérséklő hatását több kutatócsoport is igazolta.

Tehát a guargumi egy természetes eredetű élelmiszer‑adalékanyag, melyet az élelmiszerek állagának javítására és a szavatossági idejének a meghosszabbítására szolgáló tulajdonságai miatt alkalmaznak. Semmilyen módon nem káros az egészségre, sőt, mivel oldható rostról van szó, fogyasztása egészségügyi előnyökkel is járhat.