Guargumi

A guargumit a guar növény (Cyamopsis tetragonolobus) magjából nyerik, amelyet organikusan termesztenek – peszticidek, gyomirtó szerek vagy GMO-k használata nélkül. Kinézetre a babhoz hasonló hüvelyes. A magvakat megszárítják és olyan finom, fehér porrá őrlik, aminek viszonylag széles felhasználási köre van. A porított guargumi 75-86%-ban vízoldékony poliszacharidból áll. Ezen kívül 8-14% nedvességet, 5-6% fehérjét és 2-3% rostot tartalmaz. A guargumi kinyerése után melléktermékként megmaradt, fehérjében gazdag maghéjból és csírából guarlisztet állítanak elő, amelyet állati takarmányként is felhasználnak.

Elsősorban természetes sűrítőszerként ismert, ami miatt a gluténmentes diétát tartó emberek közt népszerű. A kukoricakeményítőhöz képest a guargumi csaknem 8x nagyobb sűrítő képességgel rendelkezik, emiatt az élelmiszeriparban széles körben használják – akár sűrítőanyagként, emulgeálószerként vagy stabilizátorként. Megtalálható például az italokban, tej- és húskészítményekben, öntetekben, pékárukban és egyes dehidratált termékekben is.

A guargumi nagy része oldható rostból áll, amely természetes módon képes megkötni a vizet, így megakadályozza a kristályosodási folyamatot. Vízzel keverve sűrű gélt képez. Méretét akár 20-szorosára is képes megsokszorozni, de nemcsak a sűrítésben, hanem az elkészített ételek szerkezetének javításában és az ételek stabilizálásában is segít.

Gyógyhatásai

Használata jótékony hatással van a bélpermeabilitásra, a vércukor- és koleszterinszintre, mely jelentősen segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat. Rostként hozzájárul a fokozott jóllakottságérzethez, az emésztés megfelelő működéshez. A guargumi és módosított származékainak koleszterinszint-csökkentő és vércukorszint mérséklő hatását több kutatócsoport is igazolta.

Felhasználása

Tehát a guargumi egy természetes eredetű élelmiszer‑adalékanyag, melyet az élelmiszerek állagának javítására és a szavatossági idejének a meghosszabbítására szolgáló tulajdonságai miatt alkalmaznak. Semmilyen módon nem káros az egészségre, sőt, mivel oldható rostról van szó, fogyasztása egészségügyi előnyökkel is járhat.

Hivatkozások

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2605338/

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E412

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17457723/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9925120/

Név:
Guargumi

Latin név:
Guar gum

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.

    CleanInside rost

    13480 Ft

    A CleanInside 13 féle, gondosan válogatott növényi rostot tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Kizárólag természetes anyagok felhasználásával készült. Fogyasztásával napi 9 gramm, az emésztőrendszer egészségéhez szükséges étkezési rostot biztosíthat szervezete számára. Banán ízű.