Homoki szalmagyopár – Helichrysum arenarium

A homoki gyopár (Helichrysum arenarium) az őszirózsafélék családjába tartozó gyógynövény mely Európa, Közép-Ázsia és Kína területén őshonos. A hagyományos gyógyászat az epe serkentésére, méregtelenítésre és a máj védelmére használja. Nevét két görög szóból kapta: a „helios” azt jelenti „Nap” a chrysos pedig azt hogy „arany”, utalva a növény sárga virágaira. Illatos virágait gyógyászati célokon kívül használják még ételek és dohánytermékek ízesítésére.

Gyógyhatásai

A homoki gyopár főbb hatóanyagai a fenolsavak, flavonoidok, kumarinok és pironok, melyek közül különösen fontosak a flavonoidjai amelyek közül a naringenin a legdominánsabb.

A naringenin segít a melanoma, vagyis a bőrrák terjedésének megakadályozásában, valamelyest képes gátolni az Ebola vírus terjedését illetve enyhíti a Parkinson kór lefolyását. Védi a sejteket az oxidatív stressz ellen valamint feltehetően a Salmonella ellen is hatásos, legalábbis a galambborsó (Cajanus cajan) kivonata – mely szintén tartalmaz naringenint – hatásosnak bizonyult a Salmonella terjedésének akadályozásában.

A homoki gyopárban található más flavonoidok, pl. a luteolin, kaempferol, astragalin és a narirutin pedig óvják az érfalak rugalmasságát, amely igencsak jó hatással van a szív- és érrendszer valamint a vérkeringés egészségére.

A benne található apigenin görcsoldó hatású, mely különösen hatásos az epe tekintetében. Segít az epehólyaggyulladás kezelésében, enyhíti az ízületi gyulladást, reumás panaszokat és a köszvényt. Fokozza az emésztőnedvek, köztük az epe kiválasztását, így hatásosabbá teszi az emésztést.

Gyulladáscsökkentő hatásai mellett a homoki gyopár erősen antibakteriális is, melynek köszönhetően kozmetikai termékek összetevőjeként is alkalmazzák, mivel elősegíti a bőr sérüléseinek gyógyulását. A benne található izosalipurpozid védi a májat, mely a növény vízhajtó hatásával kombinálva jó méregtelenítővé teszi. A máj védelme által közvetetten segít a pikkelysömör leküzdésében is, hiszen a pikkelysömör előfordulása összefügg a máj egészségi állapotával. Baktériumölő hatásai – melynek hála elpusztít olyan baktériumokat mint a Staphylococcus aureus vagy az E. coli – már minimális mennyiségben is jelentkeznek.

Mit mond a tudomány?

Litván kutatók a homoki gyopár antioxidáns hatásainak vizsgálata során megállapították, hogy a vizsgálat során tesztelt egyéb illóolajok közül a homoki gyopár olaja volt a legerősebb antioxidáns.

A homoki gyopár felhasználása

A homoki gyopár virágait szárítva szokás felhasználni, de illóolajok is kivonhatók a növényből. Hagyományosan epebetegségek kezelésére használják, mivel serkenti az epe kiválasztását, amivel elősegíti az emésztést.

Antibakteriális, gombaölő tulajdonságának hála segíti a sebgyógyulást és bakteriális, vírusos illetve gombás fertőzések leküzdésében is hasznos lehet. Gyulladáscsökkentő, melyet aszthmára, bronchitisre és köhögés enyhítésére is használnak. Görcsoldó révén segíthet a migrénes fejfájás enyhítésében, valamint májvédő és vízhajtó valamint antioxidáns hatásának köszönhetően kiváló méregtelenítő is, mely a pikkelysömör kezelésében szintén jól jöhet. Enyhíti az ízületi fájdalmakat, reumás panaszokat.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35209096/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6090377/

https://encyclopedia.pub/entry/30523

https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/sandy-everlasting-summary-public_en.pdf

 

Homoki Gyopár

Név:
Homoki szalmagyopár – Helichrysum arenarium

Latin név:
Helichrysum arenarium

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

  Parasic Junior

  8690 Ft

  A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

 • A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.

  Parasic

  8690 Ft

  A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.