K1-vitamin

A K1-vitamin, más néven fillokinon, létfontosságú szerepet játszik az emberi szervezetben. A vérzékenységet megelőző és a csontok egészségét támogató hatásai révén alapvető tápanyag a normális testműködés fenntartásában.

Gyógyhatásai

A K1-vitamin, vagy fillokinon, egy zsírban oldódó vitamin, amely elengedhetetlen a véralvadás és a csontok egészségének fenntartásához. A K-vitaminok csoportjába tartozik, amelyek közös tulajdonsága, hogy szerepet játszanak a véralvadásban és a csontokban lévő kalcium anyagcseréjében.

A K1-vitamin számos fontos szerepet tölt be a testben:

Véralvadás: A K1-vitamin elengedhetetlen a normális véralvadáshoz. Segíti a vérrögök képződését, amelyek megállítják a vérzést sérülések esetén.

Csontok egészsége: A K1-vitamin részt vesz a csontokban lévő kalcium anyagcseréjében, amely fontos a csontok erősségének és integritásának fenntartásához.

Szív- és érrendszer: Néhány kutatás azt sugallja, hogy a K1-vitamin szerepet játszhat a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében, mivel segíthet a kalcium lerakódások megelőzésében az érfalakban.

Mit mond a tudomány?

A K1 vitamin segíthet csökkenteni a koszorúér meszesedést. Amerikai kutatók idős nőkön és férfiakon tesztelték, milyen hatással van a K1 vitamin a koronaér meszesedésre. A kísérletbe 388 főt, változókori nőket és idősebb férfiakat vontak be. 188 résztvevő csupán multivitamint, 200 résztvevő pedig a multivitamin mellé 500 mikrogramm K1 vitamint is kapott. Az eredményeket 3 év távlatában vizsgálták. Az adatok alapján azoknál akik K1 vitamint is kaptak, 6%-al kevésbé romlott a koszorúér állapota, mint azoknál akik pusztán multivitamint kaptak.

Felhasználása

Vérzékenység: A K1-vitamin hiánya véralvadási problémákhoz vezethet, amelyek növelik a vérzés kockázatát és nehezítik a sérülések utáni gyógyulást.

Csontproblémák: A K1-vitamin hiánya negatív hatással lehet a csontok egészségére és integritására, amelyek gyengülhetnek és törékennyé válhatnak.

Szív- és érrendszeri problémák: A K1-vitamin szerepet játszhat a kalcium lerakódások megelőzésében az érfalakban, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez.

A K1-vitamin hiánya komoly problémákat okozhat az egészség szempontjából. Néhány lehetséges probléma:

Vérzékenység: A K1-vitamin hiánya a véralvadás zavarait okozhatja, ami növeli a vérzés kockázatát.

Csontritkulás: A K1-vitamin hiánya negatív hatással lehet a csontok egészségére és szilárdságára, hozzájárulva a csontritkulás kialakulásához.

A K1-vitamin megtalálható számos élelmiszerben, különösen a zöld leveles zöldségekben (mint például a spenót és a kelkáposzta), a brokkoliban és az olajokban. Az ajánlott napi beviteli mennyiség függ az életkortól és nemtől, általában 90-120 mikrogramm körül van.

A K1-vitamin (fillokinon) elengedhetetlen a vérzékenység megelőzéséhez és a csontok egészségének fenntartásához. Szerepet játszik a véralvadásban és a csontok kalcium anyagcseréjében. Hiánya komoly problémákat okozhat, beleértve a vérzékenységet és a csontritkulást. A megfelelő bevitelhez változatos étrendre van szükség, amely tartalmazza az említett forrásokat. Az egészséges étrend és a megfelelő K1-vitamin bevitel hozzájárul az egészséges testműködés fenntartásához és a betegségek megelőzéséhez.

Hivatkozások

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19386744/

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-k1-vs-k2#TOC_TITLE_HDR_6

https://health.clevelandclinic.org/vitamin-k/

 

K1-vitamin

Név:
K1-vitamin

Latin név:
K1-vitamin

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.

    Detox Vital

    9710 Ft

    A Detox Vital egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag antioxidáns készítmény. Esszenciális tápanyagok, aminosavak, enzimek és növényi összetevők sokaságát tartalmazza az immunrendszer megfelelő működésének és a szervezet nehézfémektől való megtisztításának érdekében.