Mit keresel?
0 Ft
0 Ft
A Lactococcus lactis egy gram-pozitív baktérium, amelyet széles körben használnak fermentált ételek, joghurtok, sajtok gyártására. A L. lactis sejtek olyan coccusok, amelyek párokban és rövid láncokban csoportosulnak, és a növekedési körülményektől függően tojásdadnak tűnnek, jellemzően 0,5-1,5 µm hosszúak. A L. lactis nem termel spórákat és nem mozgékony. Homofermentatív anyagcserével rendelkeznek, vagyis tejsavat termelnek a cukrokból. Főként a tejtermékek környezetéből vagy növényi anyagokból izolálható. A Streptococcus nemzetségből származó és 1985-ben a Lactococcus nemzetségbe átsorolt L. lactis három alfajra oszlik, nevezetesen az L. lactis subsp. lactis, L. lactis subsp. cremoris és L. lactis subsp. hordniae.
A probiotikumok közt a L. lactis különösen hatékonynak bizonyult az immunrendszer erősítése terén. Fontos szerepe van az antigének szállításában, amelyek serkentik a nyálkahártya immunitását a légúti kórokozókkal szemben. Úgy tűnik, hogy védelmet nyújt a nem légúti kórokozók ellen is, mint például a HIV, a humán papilloma vírus és a malária parazita. Továbbá segítséget nyújthat a gyulladásos bélbetegségek kezelésében, valamint kialakulásának megelőzésében.
Egy japán tanulmány a Lactococus lactis egészségügyi előnyeire is rámutatott. A tejsavbaktériumok által termelt egyes metabolitok rontják a patogén baktériumok mozgékonyságát. Mivel a baktériumok mozgékonysága erősen összefügg a virulenciával, a tejsavbaktériumok metabolikus aktivitása hatékonyan gátolja a bakteriális fertőzéseket. Japán kutatók csoportja bizonyította, hogy a Lactococcus lactis subsp. lactis gátolja a Salmonella enterica Typhimurium szerovariáns mozgékonyságát. A L. lactis a laktóz fermentációjával acetátot termel, mely megszakítja a baktérium flagellák forgását, ami a baktérium bénulásához vezet – így akadályozva a Salmonella testen való áthaladását. A Pseudomonas, Vibrio és Leptospira mozgékonyságát szintén súlyosan megzavarta a termelt acetát, így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy L. lactis hasznos eszköz lehet több baktériumfaj által okozott fertőzés megelőzésére.
A Lactococcus lactis más tejsavbaktériumokkal ellentétben nem telepedik meg a belekben és a szájban. Képes túlélni a gyomor-bél traktus zord körülményeit, így kiválóan alkalmas„hordozóként” terápiás anyagok, például citokinek emberi szervezetbe juttatására. Ezt először vastagbélgyulladásban szenvedő egereken végzett vizsgálatban bizonyították, ahol az interleukin-10 (IL-10) mesterséges szekrécióját L. lactisben használták gyulladásos bélbetegségek kezelésére.
Különböző kutatások eredményei alapján elmondhatjuk, hogy a Lactococcus lactis subsp. lactis baktérium az immunmoduláló és terápiás fehérjék, valamint az antigének transzportvektora lehet. További vizsgálatok kimutatták, hogy az L. lactis által tartalmazott interleukin képes kezelni és megelőzni az IBD-t valamint további gyulladásos bélbetegségek kialakulását.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lactococcus_lactis#References
https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.00436-13
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3037581/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19144079/
Név:
Lactococcus lactis subsp. lactis
Latin név:
Lactococcus lactis subsp. lactis
A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.
A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.
Az U-vitamin az egyetlen ilyen termék.
Hatása különösen érdekes azoknak, akiknek irritált gyomornyálkahártyájuk van, túlzott gyomorsav-termeléssel és refluxokkal küzdenek és gyomorfekélyben szenvedőknek.