Nátrium benzoát

A nátrium benzoát benzoesav nátriumsója, amely egy szagtalan, kristályos por. A benzoesav a természetben benzingyantaként fordul elő, de más növényekben, valamint mézben és tejtermékekben is megtalálható. A nátrium benzoát a nátrium-hidroxid és a benzoesav reakciója során keletkezik, vízben könnyen oldódik és tartósítószerként alkalmazzák kozmetikumokban és élemiszerekben. Gátolja az élesztő- és penészgombák szaporodását, valamint enyhe antimikrobiális hatással rendelkezik. 

A nátrium benzoát nem halmozódik fel a szervezetben. Könnyen felszívódik a gyomor-bél traktusból, és a májban metabolizálódik hipuronsavvá. Ebben a formában általában a bevételt követő 6 órán belül vizelettel ürül ki a szervezetből.

A nátrium benzoát nemcsak kiváló tartósítószer, hanem potenciális terápiás felhasználása is lehet olyan betegségek kezelésében, mint a súlyos depressziós rendellenesség (MDD), skizofrénia, autizmus spektrumzavar (ASD) és neurodegeneratív betegségek. A nátrium benzoát nem minősül károsnak, viszont nagy mennyiségben fogyasztva allergiás reakciókat okozhat.

Hivatkozások

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9003278/

https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_benzoate

Név:
Nátrium benzoát

Latin név:
Natrium benzoate

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.

    Parasic Junior

    8690 Ft

    A gyermekeknek készült Parasic Junior egy 100%-ban természetes, gyógyfüveket tartalmazó készítmény. A benne található, gondosan válogatott növényi hatóanyagok, mint például a homoki szalmagyopár, az édesgyökér, a szent bazsalikom és a máriatövis kivonat a káros paraziták szervezetből való távozását segíthetik elő.