Reflektorfényben a máj: mi a szerpe és hogy védjük meg?

Reflektorfényben a máj: mi a szerpe és hogy védjük meg?

A máj is hasonlóan a főbb szerveinkhez, viszonylag jól ismert. Ez a nagyjából 1-1,5 kg-os szervünk a hasunk jobb oldalán helyezkedik el a rekeszizom alatt. Kitapogatni felesleges lenne megpróbálnunk, hiszen a bordakosár védi. Alakja nagyjából egy háromszögre hasonlít, színe barnás-vöröses. Két lebenyre osztható ezek a jobb és bal oldali lebenyek amelyek mind több millió kis ún. lebenykékből állnak.

Vérellátás tekintetében 2 fontos helyről kap vért, ezek a májverőér –amiből az oxigéndús- és a májkapuvisszér –amiből pedig a tápanyagokban gazdag vér kerül a májba, ami általában a testünkben található összes vér 13%-át tárolja. Lebenykéi több apró vezetéken keresztül az epevezetékbe torkollnak ami a máj sejtjei által termelt epét az epehólyagba továbbítja, ahonnan szükség esetén a patkóbélbe kerül.

Mik a máj funkciói?

Funkcióját tekintve a legtöbben annyit tudunk erről a szervünkről, hogy a méregtelenítés a feladata, azonban ez csak egy a sok egyéb létfontosságú feladat közül amit ellát. Sokan nem gondolnák de a máj az emésztésben is elengedhetetlen szerepet tölt be. Ugyan hagyományos értelemben nem része az emésztőrendszerünknek, mégis minden ami a belekben felszívódva a véráramba kerül, az bekerül a májba, ami összetételtől függően lebontja vagy raktározza azt. Így tehát a különböző zsírokat is ez bontja le. Emellett a májsejtekben termelődik az epefolyadék is ami szükséges a zsírok és szénhidrátok emésztéséhez.

A zsírok lebontása mellett egyfajta raktározó szerepet is betölt, hiszen itt tárolja szervezetünk a szénhidrátok lebontásából nyert többlet cukrot glikogén formájában. Amikor a szervezetnek épp szüksége van egy kis plusz energiára, pl. edzés során a máj felszabadítja ezeket a tartalékokat és gondoskodik az éppen optimális vércukorszintről, biztosítva ezzel a szervezet folyamatos energiaellátását. A cukor mellett raktároz még vasat is, valamint feldolgozza a vérben található hemoglobint a vastartalma miatt.

Mindezek mellett a máj különböző fehérjéket, pl. albumint is termel amely fehérjék rengeteg féle funkciót láthatnak el; szerepük lehet többek között a véralvadásban és a zsírok vérben való szállításában vagy a vérplazma képzésben is. Ezek a fehérjék gyakran szállítanak hormonokat is így a májunk a hormonháztartásunkat is szabályozza.

Végül de nem utolsó sorban a méregtelenítésért is felel. Lebontja a szervezetünkben lévő alkoholt, gyógyszereket és méreganyagokat egyéb nem mérgező anyagokra, vagy a toxinokat a veséken is átszűrve vagy vizeletként üríti a szervezetből vagy a bélrendszerbe juttatja hogy azok a széklettel együtt távozhassanak.

Máj betegségei

Nem alkoholos zsírmáj: Ahogy a neve is mutatja ez a betegség a szerv elzsírosodását, a zsír májban történő túlzott felgyülemlését jelenti. Ez a máj leállásához is vezethet, ami halálos kimenetelű. Az orvostudomány nem ismeri a kialakulás pontos okait, azonban általában a cukorbetegségnek, a magas koleszterinszintnek és a túlsúlynak tulajdonítják. Kezelése és megelőzése leginkább a súlycsökkenést és az egészséges életmódot célozza.

Májcirrózis: Másnéven májzsugor vagyis a máj szövetének megkeményedése, amikor az egészséges, normál szövet helyett a szerv elhegesedik és nem képes tovább működni. A hegesedett szövet gátolja a máj normál vérellátását így az nem képes megfelelően ellátni funkcióját. A májcirrózis legfőbb oka az előbb említett zsírmáj, a hepatitis B és C fertőzések, a túlzott alkoholfogyasztás valamint bármi olyan betegség vagy életmód ami káros a májra. Mivel ez a fajta károsodás már egy előrehaladott állapot, a májcirrózisra önmagában véve nincs külön kezelés.

Alkoholos májzsugor: Külön érdemes kiemelni az alkohol okozta májzsugort ugyanis ezen szervünk megbetegedéséért jelentős részben az alkoholfogyasztás tehető felelőssé. A májzsugor már a harmadik, legvégső stádiuma a szerv károsodásának, ami itt már visszafordíthatatlan. Tünetei a fáradékonyság, vérszegénység, viszketés, szellemi leépülés, memóriazavarok, hasi és alsó végtagi vizesedés. Az alkohol teljes elhagyása mellett szükség lehet a hasban felgyülemlett víz lecsapolására is pl. vízhajtók segítségével.

Májdaganat: Gyakran a hegesedés miatt vagy után alakul ki, tehát kiváltó okai közt lehet említeni a cirrózis kiváltó okait, vagyis gyakorlatilag bármit ami a májunknak árthat. A daganatok többsége áttéttel alakul ki, vagyis a daganat a szervezetből máshonnan indult ki és úgy terjedt át az érintett szervre. A daganat kialakulásában különösen nagy szerepe van az alkoholfogyasztásnak és a hepatitis B és C fertőzéseknek, de a túlsúly és a zsírmáj sem elhanyagolható tényezők.

A máj védelme

Mint általában mindig, itt is a legfontosabb a bajok megelőzése különösen azért mert nem minden esetben fordítható vissza a károsodás. Ezen szervünket leginkább úgy óvhatjuk, hogy nem adunk neki sok munkát, vagyis tartózkodunk a túlzott alkohol- és drogfogyasztástól valamint ha egy mód van rá a gyógyszereket se visszük túlzásba, ugyanis ezek is – főként némely antibiotikum – megterhelhetik a májat.

Az alkoholfogyasztás esetében természetesen nem arról van szó, hogy egy-egy alkalommal ne érezhetnénk jól magunkat egy baráti összejövetelen. Azonban a szakirodalom úgy tartja, hogy a napi rendszerességű – férfiaknál 40 g, nőknél akár már napi 20 g – szeszesitalfogyasztás komoly veszélyt jelenthet a májra. Az egészséges étrend és életmód mellett fontos, hogy állatsimogatás, mosdóhasználat után és étkezések előtt mindig mossunk alaposan kezet. Emellett, ne használjunk másokkal közös fogkefét, borotvát, illetve az együttlétek alkalmával ügyeljünk a védekezésre.

https://www.freseniuskidneycare.com/thrive-central/what-is-albumin
https://www.healthline.com/health/hepatitis-c-vs-b
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860565/