Zsírmáj – Minden amit tudni érdemes róla

Zsírmáj – Minden amit tudni érdemes róla
Ha népbetegségekről beszélünk leginkább olyan betegségek ugranak be elsőnek mint cukorbetegség vagy magas vérnyomás. Ezekkel nem is tévedünk azonban sajnos nem csak e kettő az amitől rendkívül nagy számban szenvednek emberek. A zsírmájról talán nem sokat tudunk pedig ugyanúgy népbetegség melynek előfordulása hazánkban nagyon gyakori. Ha belegondolunk, hogy a felnőtt lakosság több mint 30%-a túlsúlyos és az alkoholisták száma is már egymillió körül mozog talán nincs is nagyon min csodálkozni. De mi is az a zsírmáj, miért fontos ismerni ezt a betegséget, hogyan ismerjük fel és mitől olyan veszélyes?

Mi az a zsírmáj?

A máj az a szervünk amely az emésztés támogatása valamint tápanyagok tárolása mellett segít a különböző káros anyagok lebontásában és szervezetből történő eltávolításában. Nem csoda hát, ha ennek a szervnek a szövettani összetétele kulcsfontosságú egészségügyi kérdés.A zsírmáj nevéhez hűen nem más, mint az az állapot amikor a máj sejtjei elzsírosodnak, a májban zsír halmozódik fel. Egy egészséges máj ugyan tartalmaz némi zsírt, azonban amikor ennek mennyisége meghaladja a máj tömegének az 5-10%-át, akkor az már egészségtelen állapotnak tekinthető.

Típusai

Alapvetően két típusa létezik a zsírmájnak:Nem alkoholos zsírmáj: Ezt a típust magától értetődően nem az alkoholfogyasztás okozza. Ennek is további két alfaját lehet megkülönböztetni, az egyik az egyszerű zsírmáj. Itt ugyan van zsír a májban, azonban ez nem vezet sem sejtkárosodáshoz nem alakul ki májgyulladás valamint nem olyan veszélyes mint a betegség egyéb fajtái.A másik nem alkoholos változata az ún. nem alkoholos steatohepatitis ahol már jelen van a gyulladás és a zsír okozta sejtkárosodás. Ez könnyen vezethet fibrosis-hoz és végül cirrózishoz ami a máj szövetének károsodása, hegesedése. Ez súlyos, akár életveszélyes állapotokat is okozhat, főleg ha a máj teljes egésze károsodott.Alkoholos zsírmáj: Az alkoholos zsírmáj alatt értelem szerűen azt az állapotot értjük ami elsősorban a túlzott, esetenként napi rendszerességű alkoholfogyasztás miatt alakul ki. Az elfogyasztott alkoholt a máj bontja le amely folyamat során különböző a májat károsító anyagok keletkeznek. Ezek hosszú távon károsítják a máj sejtjeit és gyulladást idézhetnek elő. Az alkoholos zsírmáj sokszor több májbetegség első stádiuma.

Miért veszélyes?

A zsírmáj veszélye függetlenül annak hátterétől a szövetkárosodásban rejlik. A gyulladt máj szövete károsodik amely hegesedéshez vezet. A hegesedés fokozódik és szép lassan átveszi az egészséges szövet helyét amely folyamat a cirrózis vagy májzsugor. Egészséges szövet hiányában pedig a máj képtelen megfelelően ellátni funkcióját ami életveszélyes és itt már bármikor megtörténhet a baj. A zsírmáj kezelése csak korlátozott mértékben lehetséges, így különösen veszélyes állapotról van szó.

Tünetei

A zsírmájat kísérő tünetek változóak lehetnek attól függően, hogy a zsírmáj melyik fajtájával van dolgunk. Az egyszerű zsírmáj például tünetmentes így könnyen észrevétlen maradhat amíg nem súlyosbodik.A zsírmáj néhány jellegzetes tünete gyakran az ennek következtében kialakult cirrózis folyamán jelentkezik mely lehet:
 • hasi fájdalom
 • fogyás, étvágytalanság
 • fehéres, agyag színű széklet
 • gyengeség, rosszullét, kimerültség
 • viszkető bőr, amely könnyen sérül, könnyen bevérzik
 • sötét színű vizelet
 • ödéma a lábakon
 • felgyülemlett hasi víz
 • zavartság illetve problémák gondolkodás és emlékezet terén
 • férfiaknál mellmegnagyobbodás
 • sárgaság a szemben, bőrön

Ki veszélyeztetett?

A nem alkoholos zsírmáj szempontjából több kockázati tényezőt is érdemes megemlíteni:
 • Elhízás
 • Dohányzás
 • Terhesség
 • Alultápláltság
 • Időskor
 • Cukorbetegség
 • Pajzsmirigy alulműködés
 • Magas koleszterinszint
Az alkoholos típusú zsírmáj esetén is fennállnak ezek a veszélyforrások viszont talán nem szorul különösebb magyarázatra, hogy ebben az esetben leginkább az alkoholizmus jelenti a fő problémát. Amennyiben ez öröklött betegségekkel, genetikai tényezőkkel és további kockázati tényezőkkel párosul, annál rosszabb a helyzet.A zsírmáj diagnózisa házilag nem könnyű feladat hiszen korai stádiumban tünetmentes. Az a leggyakoribb valamilyen egyéb vizsgálatok során derül ki a probléma. A zsírmájra utaló jelek kimutathatók vérvizsgálat, ultrahang, biopszia azaz szövettani vizsgálat, CT valamint MR útján is. Szintén lehetséges vizsgálati módszer a FibroScan mely során alacsony frekvenciájú hanghullámokkal állapítják meg a májszövet állagát, annak érdekében, hogy kiderüljön milyen szinten van a hegesedés. Gyakori, hogy az orvos a pontos diagnózis és a kiváltó ok feltérképezése céljából megnézi a kórelőzményeket valamint az alkoholfogyasztási szokások iránt érdeklődik.A zsírmáj kezelése már sokkal nehézkesebb ugyanis konkrétan a zsírmájra nincs külön gyógyszer. A terápia inkább a kialakulásában fontos szerepet játszó tényezők csökkentésére irányul. Így például az alkohol elhagyása, az egészséges testsúly vagy a cukorbetegség kordában tartása mind részét képezi a kezelésnek.Alkoholos zsírmáj esetén természetesen az absztinencia lesz javasolt, de a fogyás vagy étrendbeli változtatások ugyanúgy elő kerülnek mint kezelési lehetőségek.Gyógyszeres kezelés tekintetében érdemes kiemelni, hogy némely hormonális fogamzásgátló valamint a Trexall, Nolvadex és Pacerone gyógyszerek növelhetik a kialakulás kockázatát.

Ha gyógyír nincs is rá…

de a megelőzésért annál többet tehetünk. Sőt mi több, korai stádiumban a máj még képes regenerálni saját szövetét, így a korán felismert zsírmáj visszafordítható. A megfelelő életmód és étrend szerepét itt sem lehet eléggé hangsúlyozni.Az első és legfontosabb lépés a májat károsító anyagok kiiktatása. Az alkoholfogyasztásból vagy nagyon visszább kell venni vagy teljesen elhagyni. Bár nem biztos, hogy a legmeggyőzőbb érv a fogyasztásuk ellen, de a különböző kábítószerek is ugyanúgy májkárosító hatásúak, így már csak ezért is érdemes nemet mondani rájuk. Talán mondani sem kell de kerülni kell a közös tű használatát is.A májjal kapcsolatos problémák megoldásához az egészséges étrend sem elhanyagolható. Az általánosan egészségesnek mondható étrend az ami itt is követendő. Érdemes odafigyelni a kalóriabevitelre és szükség szerint kalóriaszegényebb étrendre váltani. A rostgazdag étrend itt is jó választásnak bizonyul, mivel a rostok nem csak a belek hanem a máj működését is segítik. Ugyanakkor a túl sok sót, feldolgozott szénhidrátokat, cukrokat és telített zsírsavakat tartalmazó ételeket (tipikusan a gyorséttermi, feldolgozott ételek) ajánlott kerülni. Ezek a májra gyakorolt hatásuk mellett számos nem kívánatos állapotért felelősek így érdemes rájuk különösen odafigyelni. Ehhez szorosan kapcsolódva fontos a vércukorszintre és a cukorbetegségre is odafigyelni. A túl sok cukrozott étel és ital könnyen okoz diabéteszt, így nem szabad ezeket sem túlzásba vinni.A cukorbetegség kapcsán fontos még beszélni annak egyik előszobájáról ami nem más mint az inzulinrezisztencia. Ilyen esetben a szervezet ugyan termel inzulint de nem képes jól felhasználni. A szervezet bizonyos zsírok segítségével jobban képes hasznosítani az inzulint. Ha ez azonban valamilyen oknál fogva nem működik, úgy zsír halmozódik fel a májban. Omega 3 zsírsavak fogyasztásával viszont segíthetjük az inzulin felhasználását amely által a májnak nem kell annyi zsírt tárolnia és nem zsírosodik el olyan könnyedén.A máj és a májproblémákkal küzdő beteg számára jó diéta elemei közé tartoznak például a halak, magvak, oliva olaj és a rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök. Ez az étrend viszonylag alacsony kalóriatartalmával hozzájárul a fogyáshoz, emellett pedig vitamin és ásványi anyag tartalmával hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez.A helyes táplálkozás mellett nem szabad elfeledkezni a rendszeres testmozgásról sem. Fontos naponta legalább fél órát rászánni valamilyen testmozgásra. A mozgás nem csak a fogyásban játszik elengedhetetlen szerepet.Mivel a máj zsírosodásának hátterében többféle ok is állhat, fontos szakorvos segítségét kérni. Az orvos válaszol minden kérdésre és személyre szabott kezelést nyújthat.Ha természetes módon szeretnénk támogatni a májat akkor sincs hiány lehetőségekből. Az alábbi néhány gyógynövény segíthet a májfunkciók helyreállításában és javításában:

Bojtorján

A bojtorján egy Ázsia és Európa területén őshonos gyógynövény. A legtöbben talán bogáncs néven ismerik. Általában nem kellemes a vele való találkozás, de sokan nem is gondolnák, hogy hasznosabb növény mint elsőre tűnik. Ez a népi gyógyászatban alkalmazott gyógynövény nem csak tele van antioxidánsokkal, de kiváló méregtelenítő és gyulladáscsökkentő is. Egy tanulmány arra enged következtetni, hogy a máj védelmében is fontos szerepet játszhat, hiszen a zsírmáj esetén is a gyulladás kulcsfontosságú probléma.

Koriander

Amellett, hogy karakteres fűszernövény még gyógyhatású is. A zsírmáj hátterében gyakran áll cukorbetegség, ami többek között a magas vércukorszint miatt alakul ki. A koriander segíthet ebben hiszen képes csökkenteni a vércukorszintet. Nem csoda hát, hogy a hagyományos gyógyászatban a diabétesz kezelésére használták. Mindemellett még antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású is.

Kávé

Egy jó kávéhoz nem kell különösebben sokáig keresni az okokat. Ha azonban mégis hiány lenne belőlük, akkor akár a zsírmáj megelőzés is megteszi. A kávé annyira a hétköznapjaink része, annyira rendszeresen fogyasztjuk, hogy felesleges bemutatni. Egy tanulmány szerint összefüggés van a rendszeres kávéfogyasztás és a májbetegségek, köztük a zsírmáj kialakulásának gyakorisága között. Az összefüggés mibenléte ugyan még nem tisztázott, de érdekesség, hogy minden kávétípusnál, még a koffeinmenetesnél is alacsonyabb volt a májbetegségek kialakulásának a száma. Ennél jobb okra nincs is szükség egy jó feketéhez.

Zöld tea

Ha a kávé nem a kedvencünk és inkább teával védenénk a májat akkor sem szenvedünk hiányt. A zöld tea egyes kísérletek szerint segített csökkenteni a májban található zsír mennyiségét. Mindemellett segít a fogyásban és erős antioxidáns is, így az általános egészség megőrzéséhez is jó választás lehet.

Források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3073957/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6405108/https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10991-7