Zsírmáj – Minden amit tudni érdemes róla

Zsírmáj – Minden amit tudni érdemes róla
Ha népbetegségekről beszélünk leginkább olyan betegségek ugranak be elsőnek mint cukorbetegség vagy magas vérnyomás. Ezekkel nem is tévedünk azonban sajnos nem csak e kettő az amitől rendkívül nagy számban szenvednek emberek. A zsírmájról talán nem sokat tudunk pedig ugyanúgy népbetegség melynek előfordulása hazánkban nagyon gyakori. Ha belegondolunk, hogy a felnőtt lakosság több mint 30%-a túlsúlyos és az alkoholisták száma is már egymillió körül mozog talán nincs is nagyon min csodálkozni. De mi is az a zsírmáj, miért fontos ismerni ezt a betegséget, hogyan ismerjük fel és mitől olyan veszélyes?

Mi az a zsírmáj?

A máj az a szervünk amely az emésztés támogatása valamint tápanyagok tárolása mellett segít a különböző káros anyagok lebontásában és szervezetből történő eltávolításában. Nem csoda hát, ha ennek a szervnek a szövettani összetétele kulcsfontosságú egészségügyi kérdés. A zsírmáj nevéhez hűen nem más, mint az az állapot amikor a máj sejtjei elzsírosodnak, a májban zsír halmozódik fel. Egy egészséges máj ugyan tartalmaz némi zsírt, azonban amikor ennek mennyisége meghaladja a máj tömegének az 5-10%-át, akkor az már egészségtelen állapotnak tekinthető.

Típusai

Alapvetően két típusa létezik a zsírmájnak: Nem alkoholos zsírmáj: Ezt a típust magától értetődően nem az alkoholfogyasztás okozza. Ennek is további két alfaját lehet megkülönböztetni, az egyik az egyszerű zsírmáj. Itt ugyan van zsír a májban, azonban ez nem vezet sem sejtkárosodáshoz nem alakul ki májgyulladás valamint nem olyan veszélyes mint a betegség egyéb fajtái. A másik nem alkoholos változata az ún. nem alkoholos steatohepatitis ahol már jelen van a gyulladás és a zsír okozta sejtkárosodás. Ez könnyen vezethet fibrosis-hoz és végül cirrózishoz ami a máj szövetének károsodása, hegesedése. Ez súlyos, akár életveszélyes állapotokat is okozhat, főleg ha a máj teljes egésze károsodott. Alkoholos zsírmáj: Az alkoholos zsírmáj alatt értelem szerűen azt az állapotot értjük ami elsősorban a túlzott, esetenként napi rendszerességű alkoholfogyasztás miatt alakul ki. Az elfogyasztott alkoholt a máj bontja le amely folyamat során különböző a májat károsító anyagok keletkeznek. Ezek hosszú távon károsítják a máj sejtjeit és gyulladást idézhetnek elő. Az alkoholos zsírmáj sokszor több májbetegség első stádiuma.

Miért veszélyes?

A zsírmáj veszélye függetlenül annak hátterétől a szövetkárosodásban rejlik. A gyulladt máj szövete károsodik amely hegesedéshez vezet. A hegesedés fokozódik és szép lassan átveszi az egészséges szövet helyét amely folyamat a cirrózis vagy májzsugor. Egészséges szövet hiányában pedig a máj képtelen megfelelően ellátni funkcióját ami életveszélyes és itt már bármikor megtörténhet a baj. A zsírmáj kezelése csak korlátozott mértékben lehetséges, így különösen veszélyes állapotról van szó.

Tünetei

A zsírmájat kísérő tünetek változóak lehetnek attól függően, hogy a zsírmáj melyik fajtájával van dolgunk. Az egyszerű zsírmáj például tünetmentes így könnyen észrevétlen maradhat amíg nem súlyosbodik. A zsírmáj néhány jellegzetes tünete gyakran az ennek következtében kialakult cirrózis folyamán jelentkezik mely lehet:
 • hasi fájdalom
 • fogyás, étvágytalanság
 • fehéres, agyag színű széklet
 • gyengeség, rosszullét, kimerültség
 • viszkető bőr, amely könnyen sérül, könnyen bevérzik
 • sötét színű vizelet
 • ödéma a lábakon
 • felgyülemlett hasi víz
 • zavartság illetve problémák gondolkodás és emlékezet terén
 • férfiaknál mellmegnagyobbodás
 • sárgaság a szemben, bőrön

Ki veszélyeztetett?

A nem alkoholos zsírmáj szempontjából több kockázati tényezőt is érdemes megemlíteni:
 • Elhízás
 • Dohányzás
 • Terhesség
 • Alultápláltság
 • Időskor
 • Cukorbetegség
 • Pajzsmirigy alulműködés
 • Magas koleszterinszint
Az alkoholos típusú zsírmáj esetén is fennállnak ezek a veszélyforrások viszont talán nem szorul különösebb magyarázatra, hogy ebben az esetben leginkább az alkoholizmus jelenti a fő problémát. Amennyiben ez öröklött betegségekkel, genetikai tényezőkkel és további kockázati tényezőkkel párosul, annál rosszabb a helyzet. A zsírmáj diagnózisa házilag nem könnyű feladat hiszen korai stádiumban tünetmentes. Az a leggyakoribb valamilyen egyéb vizsgálatok során derül ki a probléma. A zsírmájra utaló jelek kimutathatók vérvizsgálat, ultrahang, biopszia azaz szövettani vizsgálat, CT valamint MR útján is. Szintén lehetséges vizsgálati módszer a FibroScan mely során alacsony frekvenciájú hanghullámokkal állapítják meg a májszövet állagát, annak érdekében, hogy kiderüljön milyen szinten van a hegesedés. Gyakori, hogy az orvos a pontos diagnózis és a kiváltó ok feltérképezése céljából megnézi a kórelőzményeket valamint az alkoholfogyasztási szokások iránt érdeklődik. A zsírmáj kezelése már sokkal nehézkesebb ugyanis konkrétan a zsírmájra nincs külön gyógyszer. A terápia inkább a kialakulásában fontos szerepet játszó tényezők csökkentésére irányul. Így például az alkohol elhagyása, az egészséges testsúly vagy a cukorbetegség kordában tartása mind részét képezi a kezelésnek. Alkoholos zsírmáj esetén természetesen az absztinencia lesz javasolt, de a fogyás vagy étrendbeli változtatások ugyanúgy elő kerülnek mint kezelési lehetőségek. Gyógyszeres kezelés tekintetében érdemes kiemelni, hogy némely hormonális fogamzásgátló valamint a Trexall, Nolvadex és Pacerone gyógyszerek növelhetik a kialakulás kockázatát.

Ha gyógyír nincs is rá…

de a megelőzésért annál többet tehetünk. Sőt mi több, korai stádiumban a máj még képes regenerálni saját szövetét, így a korán felismert zsírmáj visszafordítható. A megfelelő életmód és étrend szerepét itt sem lehet eléggé hangsúlyozni. Az első és legfontosabb lépés a májat károsító anyagok kiiktatása. Az alkoholfogyasztásból vagy nagyon visszább kell venni vagy teljesen elhagyni. Bár nem biztos, hogy a legmeggyőzőbb érv a fogyasztásuk ellen, de a különböző kábítószerek is ugyanúgy májkárosító hatásúak, így már csak ezért is érdemes nemet mondani rájuk. Talán mondani sem kell de kerülni kell a közös tű használatát is. A májjal kapcsolatos problémák megoldásához az egészséges étrend sem elhanyagolható. Az általánosan egészségesnek mondható étrend az ami itt is követendő. Érdemes odafigyelni a kalóriabevitelre és szükség szerint kalóriaszegényebb étrendre váltani. A rostgazdag étrend itt is jó választásnak bizonyul, mivel a rostok nem csak a belek hanem a máj működését is segítik. Ugyanakkor a túl sok sót, feldolgozott szénhidrátokat, cukrokat és telített zsírsavakat tartalmazó ételeket (tipikusan a gyorséttermi, feldolgozott ételek) ajánlott kerülni. Ezek a májra gyakorolt hatásuk mellett számos nem kívánatos állapotért felelősek így érdemes rájuk különösen odafigyelni. Ehhez szorosan kapcsolódva fontos a vércukorszintre és a cukorbetegségre is odafigyelni. A túl sok cukrozott étel és ital könnyen okoz diabéteszt, így nem szabad ezeket sem túlzásba vinni. A cukorbetegség kapcsán fontos még beszélni annak egyik előszobájáról ami nem más mint az inzulinrezisztencia. Ilyen esetben a szervezet ugyan termel inzulint de nem képes jól felhasználni. A szervezet bizonyos zsírok segítségével jobban képes hasznosítani az inzulint. Ha ez azonban valamilyen oknál fogva nem működik, úgy zsír halmozódik fel a májban. Omega 3 zsírsavak fogyasztásával viszont segíthetjük az inzulin felhasználását amely által a májnak nem kell annyi zsírt tárolnia és nem zsírosodik el olyan könnyedén. A máj és a májproblémákkal küzdő beteg számára jó diéta elemei közé tartoznak például a halak, magvak, oliva olaj és a rostban gazdag zöldségek és gyümölcsök. Ez az étrend viszonylag alacsony kalóriatartalmával hozzájárul a fogyáshoz, emellett pedig vitamin és ásványi anyag tartalmával hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez. A helyes táplálkozás mellett nem szabad elfeledkezni a rendszeres testmozgásról sem. Fontos naponta legalább fél órát rászánni valamilyen testmozgásra. A mozgás nem csak a fogyásban játszik elengedhetetlen szerepet. Mivel a máj zsírosodásának hátterében többféle ok is állhat, fontos szakorvos segítségét kérni. Az orvos válaszol minden kérdésre és személyre szabott kezelést nyújthat. Ha természetes módon szeretnénk támogatni a májat akkor sincs hiány lehetőségekből. Az alábbi néhány gyógynövény segíthet a májfunkciók helyreállításában és javításában:

Bojtorján

A bojtorján egy Ázsia és Európa területén őshonos gyógynövény. A legtöbben talán bogáncs néven ismerik. Általában nem kellemes a vele való találkozás, de sokan nem is gondolnák, hogy hasznosabb növény mint elsőre tűnik. Ez a népi gyógyászatban alkalmazott gyógynövény nem csak tele van antioxidánsokkal, de kiváló méregtelenítő és gyulladáscsökkentő is. Egy tanulmány arra enged következtetni, hogy a máj védelmében is fontos szerepet játszhat, hiszen a zsírmáj esetén is a gyulladás kulcsfontosságú probléma.

Koriander

Amellett, hogy karakteres fűszernövény még gyógyhatású is. A zsírmáj hátterében gyakran áll cukorbetegség, ami többek között a magas vércukorszint miatt alakul ki. A koriander segíthet ebben hiszen képes csökkenteni a vércukorszintet. Nem csoda hát, hogy a hagyományos gyógyászatban a diabétesz kezelésére használták. Mindemellett még antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású is.

Kávé

Egy jó kávéhoz nem kell különösebben sokáig keresni az okokat. Ha azonban mégis hiány lenne belőlük, akkor akár a zsírmáj megelőzés is megteszi. A kávé annyira a hétköznapjaink része, annyira rendszeresen fogyasztjuk, hogy felesleges bemutatni. Egy tanulmány szerint összefüggés van a rendszeres kávéfogyasztás és a májbetegségek, köztük a zsírmáj kialakulásának gyakorisága között. Az összefüggés mibenléte ugyan még nem tisztázott, de érdekesség, hogy minden kávétípusnál, még a koffeinmenetesnél is alacsonyabb volt a májbetegségek kialakulásának a száma. Ennél jobb okra nincs is szükség egy jó feketéhez.

Zöld tea

Ha a kávé nem a kedvencünk és inkább teával védenénk a májat akkor sem szenvedünk hiányt. A zöld tea egyes kísérletek szerint segített csökkenteni a májban található zsír mennyiségét. Mindemellett segít a fogyásban és erős antioxidáns is, így az általános egészség megőrzéséhez is jó választás lehet.

Források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3073957/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6405108/ https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-10991-7