Zsírmáj – Minden amit tudni érdemes róla
A zsírmáj a máj elzsírosodása. Többnyire a mértéktelen alkoholfogyasztás következtében alakul ki.
Ha népbetegségekről beszélünk leginkább olyan betegségek ugranak be elsőnek mint cukorbetegség vagy magas vérnyomás. Ezekkel nem is tévedünk azonban sajnos nem csak e kettő az amitől rendkívül nagy számban szenvednek emberek. A zsírmájról talán nem sokat tudunk pedig ugyanúgy népbetegség melynek előfordulása hazánkban nagyon gyakori. Ha belegondolunk, hogy a felnőtt lakosság több mint 30%-a túlsúlyos és az alkoholisták száma is már egymillió körül mozog talán nincs is nagyon min csodálkozni. De mi is az a zsírmáj, miért fontos ismerni ezt a betegséget, hogyan ismerjük fel és mitől olyan veszélyes?
Mi az a zsírmáj?
A máj az a szervünk amely az emésztés támogatása valamint tápanyagok tárolása mellett segít a különböző káros anyagok lebontásában és szervezetből történő eltávolításában. Nem csoda hát, ha ennek a szervnek a szövettani összetétele kulcsfontosságú egészségügyi kérdés. A zsírmáj nevéhez hűen nem más, mint az az állapot amikor a máj sejtjei elzsírosodnak, a májban zsír halmozódik fel. Egy egészséges máj ugyan tartalmaz némi zsírt, azonban amikor ennek mennyisége meghaladja a máj tömegének az 5-10%-át, akkor az már egészségtelen állapotnak tekinthető.Típusai
Alapvetően két típusa létezik a zsírmájnak: Nem alkoholos zsírmáj: Ezt a típust magától értetődően nem az alkoholfogyasztás okozza. Ennek is további két alfaját lehet megkülönböztetni, az egyik az egyszerű zsírmáj. Itt ugyan van zsír a májban, azonban ez nem vezet sem sejtkárosodáshoz nem alakul ki májgyulladás valamint nem olyan veszélyes mint a betegség egyéb fajtái. A másik nem alkoholos változata az ún. nem alkoholos steatohepatitis ahol már jelen van a gyulladás és a zsír okozta sejtkárosodás. Ez könnyen vezethet fibrosis-hoz és végül cirrózishoz ami a máj szövetének károsodása, hegesedése. Ez súlyos, akár életveszélyes állapotokat is okozhat, főleg ha a máj teljes egésze károsodott. Alkoholos zsírmáj: Az alkoholos zsírmáj alatt értelem szerűen azt az állapotot értjük ami elsősorban a túlzott, esetenként napi rendszerességű alkoholfogyasztás miatt alakul ki. Az elfogyasztott alkoholt a máj bontja le amely folyamat során különböző a májat károsító anyagok keletkeznek. Ezek hosszú távon károsítják a máj sejtjeit és gyulladást idézhetnek elő. Az alkoholos zsírmáj sokszor több májbetegség első stádiuma.Miért veszélyes?
A zsírmáj veszélye függetlenül annak hátterétől a szövetkárosodásban rejlik. A gyulladt máj szövete károsodik amely hegesedéshez vezet. A hegesedés fokozódik és szép lassan átveszi az egészséges szövet helyét amely folyamat a cirrózis vagy májzsugor. Egészséges szövet hiányában pedig a máj képtelen megfelelően ellátni funkcióját ami életveszélyes és itt már bármikor megtörténhet a baj. A zsírmáj kezelése csak korlátozott mértékben lehetséges, így különösen veszélyes állapotról van szó.Tünetei
A zsírmájat kísérő tünetek változóak lehetnek attól függően, hogy a zsírmáj melyik fajtájával van dolgunk. Az egyszerű zsírmáj például tünetmentes így könnyen észrevétlen maradhat amíg nem súlyosbodik. A zsírmáj néhány jellegzetes tünete gyakran az ennek következtében kialakult cirrózis folyamán jelentkezik mely lehet:- hasi fájdalom
- fogyás, étvágytalanság
- fehéres, agyag színű széklet
- gyengeség, rosszullét, kimerültség
- viszkető bőr, amely könnyen sérül, könnyen bevérzik
- sötét színű vizelet
- ödéma a lábakon
- felgyülemlett hasi víz
- zavartság illetve problémák gondolkodás és emlékezet terén
- férfiaknál mellmegnagyobbodás
- sárgaság a szemben, bőrön
Ki veszélyeztetett?
A nem alkoholos zsírmáj szempontjából több kockázati tényezőt is érdemes megemlíteni:- Elhízás
- Dohányzás
- Terhesség
- Alultápláltság
- Időskor
- Cukorbetegség
- Pajzsmirigy alulműködés
- Magas koleszterinszint