Májvédő gyógynövények – Ezekkel védheted májad egészségét

Májvédő gyógynövények – Ezekkel védheted májad egészségét

Gyógynövények tekintetében egyáltalán nem lehet panaszunk a természetre. Néhány kivételtől eltekintve a legtöbb betegségre találunk természetes alternatívát is. A gyógyszerek ugyan nem feleslegesek, sőt, sokszor életmentők, azonban nem mindig érdemes az első és egyetlen megoldásként tekinteni rájuk. Sok gyógyszer esetében felmerülnek nem kívánt mellékhatások, melyek esetenként újabb problémát idéznek elő. Éppen ezért érdemes megfontolni a természetesebb megoldásokat, mivel ezeknél általában kevesebb és kevésbé súlyos mellékhatásokkal számolhatunk. A gyógynövényes kezelés nyújtotta lehetőségek nem állnak meg pusztán az egyszerűbb, megfázás féle betegségek enyhítésénél. Sok szervi eredetű probléma, pl. különböző emésztőrendszeri megbetegedés tünetei is csillapíthatók vele. A tünetek enyhítése mellett azonban a megelőzésben és az egészséges működés támogatásában is nagy szerepe lehet a gyógynövények étrendünkbe való bevonásának.

Nincs ez másképp a máj esetében sem. Ahogy a többi szervet, úgy ezt is több különböző, többségében életmódbeli sajátosságokból adódó betegség sújthatja. A zsírmáj vagy a különféle hepatitis variánsok mind könnyedén kárt tehetnek a májban. Ez nem pusztán az ebből fakadó kellemetlen tünetek miatt gond, hanem mert a máj létfontosságú szerv, így életbevágóan fontos az egészségének megőrzése is.

A májról köztudott, hogy a szervezet méregtelenítéséért felel. Amellett, hogy valóban így van, egy sor másik funkciót is betölt. Emésztőenzimeket, epét termel, szabályozza a vércukorszintet és a vér aminosav tartalmát, felel a véralvadásért, illetve a vér vörös színét adó hemoglobin feldolgozását is végzi. A máj lényegében a szervezetben a háttérben csendben és szorgalmasan dolgozó mindenes szerepét tölti be, de egyfajta takarítóként is lehet rá tekinteni. Amíg ott van és jól végzi a dolgát, senkinek nem tűnik fel, nem igazán látszik a munkája eredménye, amikor azonban valamiért nem funkcionál megfelelően, garantáltan fel fogja ütni a fejét egy sor probléma.

A máj egészségét elsősorban az őt károsító tényezők elhagyásával lehet védeni. Ami leginkább veszélyt jelent a májunk egészségére, az az elzsírosodás, ami az elhízás velejárója. Az elhízott emberek esetén még a koleszterinszint is egy problémaforrás, ami szintén rossz hatással van a májra.

Az elhízás és a zsírosodás mellett az alkoholfogyasztás jelenti a másik gyakori veszélyforrást. A mértéktelen alkoholfogyasztás következtében kialakulhat alkoholos zsírmáj és májcirrózis vagy más néven májzsugor is, mely sok esetben halálos. Ugyan nem túl gyakori, de az alkoholhoz hozzá vehetjük még a drogfogyasztást is, mely amellett, hogy szintén nagy terhet ró a májra, még a különböző vírusos megbetegedések pl. hepatitis kockázatát is jelentősen növeli.

Így tehát az alkoholtól való tartózkodás vagy legalább a mértékletes fogyasztás, a nem túl zsíros, könnyű étrend és a rendszeres testmozgás lesz az amivel a legtöbbet tehetjük a máj egészsége érdekében. Ha ezen felül szeretnénk még valamilyen pluszt, akkor érdemes körülnézni a gyógynövények világában. Némely gyógynövény igen hatékony májvédő és regeneráló hatással rendelkezik az egyéb pozitív hatásai mellett.

Májvédő gyógynövények – 6 tipp a májad egészségéért

Bojtorján

A bojtorján (Arctium lappais) egy Európa és Ázsia területén őshonos növény. Leginkább gyomnövényként tekintünk rá, ugyanis igen könnyen képes terjedni. Felhasználása elég régre nyúlik vissza, sokszor alkalmazták köhögés, megfázás, gyomorbántalmak ellen, vagy éppen vízhajtóként. A növény gyökerében található a legtöbb hasznos anyag, így ezt a részt szokás felhasználni. A gyökérben található vegyületek, pl. triterpenoidok és poliacetilének javítják a vérkeringést és ezáltal segítenek a méregtelenítésben is.

A bojtorján hatóanyagai emellett segítenek a koleszterinszint csökkentésében és a fogyásban is, ami által közvetetten védik a májat. Ennél jóval közvetlenebb a kísérletek során patkányok máján mutatott májvédő hatása. A patkányoknál alkohol illetve szén-tetraklorid segítségével májkárosodást idéztek elő, szimulálva a hasonló emberi körülményeket. A bojtorján segített regenerálni a patkányok májának károsodott szöveteit.

Máriatövis

A másik nagyágyú a májvédő gyógynövények sorában a máriatövis. Szintén Európában honos növény, mely több májbetegség kezelésében is hatékony lehet. Hatóanyaga a szilimarin, amely kiváló antioxidáns és májvédő hatású. Az ókorban is ismerték, a görög Dioscorides a kígyómarás ellen javallotta. Tulajdonképpen ez is egyfajta méregtelenítés…

Több módon is hozzájárul a máj védelméhez. Egyfelől antioxidáns hatásának köszönhetően védi a májat az oxidatív stressztől, másrészt védi a májsejteket a lipid peroxidációtól, ezzel segítve a májat a saját antioxidánsa, a glutathion szintentartásában. Emellett véd a már említett szén tetraklorid káros hatásai ellen, valamint egyes méreganyagok májra gyakorolt hatásait is képes blokkolni. Ezeken kívül gyulladáscsökkentő is, és a májkárosodás mérséklésében is hatékony szerepet játszhat, többek közt a hegesedés akadályozása által is. Az alkohol okozta májkárosodás mellett a hepatitis elleni kezelés részeként is alkalmazható.

Rózsagyökér

A rózsagyökér (Rhodiola rosea) nem a hétköznapi értelemben vett rózsa gyökere. A Rhodiola hatásait már az ókorban is ismerték és használták is a növényt különféle problémák kezelésére. A rózsagyökér hatóanyagai a szellemi-lelki egészség megőrzésében játszhatnak fontos szerepet, ugyanis a boldogsághormonokra hatnak. Az intellektuális képességekre, a szellemi teljesítményre is pozitívan hat, emellett gyorsítja az anyagcserét is. Ez utóbbi módon kapcsolódik a májvédelemhez is. Mivel a májra leselkedő egyik fő veszély az elhízás és a zsír felgyülemlése, így az anyagcsere felpörgetésével némiképp hozzá lehet járulni a máj védelméhez is. A lelkiállapotra gyakorolt nyugtató pozitív hatása által pedig segíthet csökkenteni a nassolást, a kényszeres és felesleges evést, mely sok esetben az elhízás okozója.

Zöld tea

A zöld tea az rózsagyökérhez hasonlóan szintén jó választás, ha az anyagcsere gyorsításáról van szó. Segíthet a fogyásban, így közvetetten a májat is védi. Emellett kutatások alapján a zöld tea kivonat a zsír lerakódását is gátolja a májban. A zöld tea fő hatóanyaga az EGCG mely csökkenti a májat érő oxidatív stressz mértékét. Ezen kívül a zöld tea jó hatással van a máj által termelt, méreganyagok lebontásában szerepet játszó enzimek termelődésére.

Cordyceps

A Cordyceps egy a tömlősgombákhoz tartozó nemzetség számos alfajjal. A név onnan lehet ismerős, hogy a Last of Us videójátékokban és újabban az ezekből készült HBO Max-on futó sorozatban ez a gombafaj változtatta zombivá az emberiséget. A Cordyceps gombák valóban élősködők, és a viselkedésre is hatást gyakorolnak de a valóságban nem ennyire veszélyesek. Hangyákat, hernyókat támadnak meg. Ijesztő mivoltuk ellenére viszont rendkívül hasznosak, hiszen számos módon járulhatnak hozzá az egészség megőrzéséhez. Védik a májsejteket és segítenek az epe termelésében. Ezek mellett még teljesítményfokozóként is használhatók.

Fokhagyma

A vámpírok elűzésén kívül a fokhagyma javítja a vérkeringést és úgyszintén segíti az epe termelődését, így a méreganyagok szervezetből való hatékonyabb távozását is elősegíti. Természetes gyulladáscsökkentő és antibiotikum, amely hathatós segítség a fertőzések elleni küzdelemben. A fokhagyma nagy előnye, hogy rendkívül egyszerű hozzájutni és nagyon sokoldalú a felhasználása.

Mindamellett, hogy ezek a májvédő gyógynövények segítenek a méregtelenítésben, mégsem szabad rájuk úgy tekinteni, mint varázsszerekre. A máj egy rendkívül hatékony és ügyes szerv, mely normál esetben megoldja önmaga méregtelenítését. Ha a májunk védelmére koncentrálunk, az leginkább az egészséges táplálkozással és életmóddal, káros szenvedélyek kerülésével oldható meg. A gyógynövények inkább egyfajta pluszt jelentenek ebben, de semmiképpen sem a folyamat fő alkotóelemei.

 

 

Forrás:

https://www.karger.com/Article/Abstract/64549

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/

https://link.springer.com/article/10.1007/s12325-020-01251-y