Májvédő gyógynövények: melyik a legjobb választás?

Májvédő gyógynövények: melyik a legjobb választás?

Világszerte sok ember él olyan állapotokkal, amelyek befolyásolják a májat, beleértve a májzsugort, zsírmájbetegséget, májrákot, májelégtelenséget és a hepatitist. A hepatoprotektív, más néven májvédő gyógynövények segíthetnek ezeknek az elváltozásoknak a kezelésében vagy megszüntetésében.

A májbetegséget számos módon kezelik, ideértve a gyógyszeres- és immunterápiát, diétát, az életmód megváltoztatását, műtétet, sőt májelégtelenség esetén a májtranszplantációt is. A szokásos módszerek mellett sokan az alternatív terápiákhoz fordulnak, beleértve a gyógynövény-kiegészítőket is, annak érdekében, hogy javítsák és megóvják a májunk egészségét. Májvédő gyógynövények sokasága áll rendelkezésre azok számára, akik a hagyományos terápiák mellett a természet patikájából is válogatnának.

MÁRIATÖVIS

A máriatövist több mint 2000 éve használják a májbetegségek kezelésére. Hatóanyaga a szilimarin, , amely az úgynevezett flavonolignánok összetett keveréke. Ezek olyan, rendkívül értékes májvédő polifenolok, mint a silibyn, silydianin és silychristin. Alkalmazhatók a epevezeték és májbetegségek kezelésére, és a kutatások azt mutatják, hogy májvédő tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a szilimarin stabilizálja a sejtmembránokat, serkenti a méregtelenítést és a májszövet regenerációját. [1.] Annak ellenére, hogy régóta használják, csak 1968-ban izolálták a növény magjából a szilimarint, és felvetették, hogy ennek köszönhető a máriatövis gyógyhatása. Kimutatták, hogy a szilimarin a szabad gyökök széles körét semlegesíti. A legtöbb klinikai vizsgálat a hatékonyságát vizsgálta hepatitisben, cirrhosisban vagy epebetegségben szenvedő betegek kezelése során. Ezek a vizsgálatok eltérő dózisokat alkalmaztak (napi 120–560 mg), és ellentmondásos eredményeket hoztak. A leggyakrabban jelentett mellékhatások az enyhe hashajtó hatás és a gyomor-bélrendszeri zavarok. Feltételezhető, hogy a szilimarin erős antioxidánsként elősegítheti a májsejtek regenerálódását, csökkentheti a gyulladásokat, és előnyös lehet a májbetegek számára. A humán vizsgálatok eredményei azonban vegyesek voltak. [2.]

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a szilimarin-kiegészítés segíthet lassítania májbetegség progresszióját, meghosszabbíthatja az alkoholos zsírmájbetegségben szenvedők életét, és javíthatja a májbetegek életminőségét. Más tanulmányok azt mutatják, hogy a szilimarin nem hatékonyabb, mint a placebo kezelések, kiemelve a további kutatások szükségességét.

GINSENG

A ginzeng (Panax ginseng) egy népszerű növényi kiegészítő, amely erős gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert. Számos kémcsőben és állatokon végzett kísérletben bebizonyosodott, hogy a ginzengnek antioxidáns hatása van, és segíthet megvédeni a vírusok, toxinok és alkohol okozta májkárosodástól. Ráadásul fokozhatja a májsejtek regenerálódását műtét után. [3.]  Néhány, emberi tanulmány kimutatta, hogy a ginzenggel történő kezelés javíthatja a máj működését és csökkentheti a fáradtságot és a gyulladást a májbetegségben és a májműködési zavarban szenvedőknél.  Egy 2020-ban, 51 férfival végzett tanulmány, akiknél az alanin-transzamináz (ALT), a májkárosodás markere emelkedett, azt találták, hogy azok, akik napi 3 gramm ginzeng-kivonatot fogyasztottak 12 héten keresztül, jelentősen csökkentek az ALT szintje összehasonlítva a placebo csoporttal. A májkárosodás másik markere, a gamma-glutamil-transzferáz (GGT) szintje szintén jelentősen csökkent. Bár ezek az eredmények ígéretesek, további kutatásokra van szükség a ginzeng májegészségre gyakorolt ​​hatásainak vizsgálatára. Képes továbbá kölcsönhatásba lépni a különféle gyógyszerekkel, ami májkárosodáshoz és más potenciálisan veszélyes mellékhatásokhoz vezethet. [4.]

ZÖLD TEA

Bár gyakorlatilag nem gyógynövény, a zöld tea (Camelia Sinensis), és fő polifenol vegyülete, az epigallocatechin-3-gallát (EGCG) gyakran szerepelnek a májbetegségek gyógynövényeire összpontosító szakirodalmi áttekintésekben. A zöld teát széles körben hasznosnak tartják az egészség szempontjából, de a bizonyítékok azt mutatják, hogy különös előnyökkel járhat a máj számára. Egy nagy japán tanulmány megállapította, hogy napi 5–10 csésze zöld tea fogyasztása javította a máj vérmarkereit.  Egy 80, nem alkoholos zsírmájbetegségben (NAFLD) szenvedő emberen végzett tanulmány úgy találta, hogy a 90 napon át adagolt 500 mg zöldteakivonat jelentősen csökkentette májkárosodás kimutatására használt ALT, illetve az aszpartát-aminotranszferáz (AST) szintjét. [5.]  A zöld tea bevitele szintén bizonyítottan védelmet nyújt a különböző májbetegségek ellen, beleértve a májrákot, vírusos májgyulladást, cirrózist, máj steatosist és a krónikus májbetegségeket. [6.] Míg a fogyasztása biztonságosnak tekinthető a legtöbb ember számára, ritka esetekben kivonatának fogyasztása akut májkárosodáshoz vezethet.

ÉDESGYÖKÉR

Ugyan az édesgyökérre (Glycyrrhiza glabra ) gondolva gyakran a medvecukor jut eszünkbe, valójában gyógynövényről van szó. Az édesgyökér gyökérnek gyulladáscsökkentő, vírusellenes és májvédő hatásokat tulajdonítottak a tudományos vizsgálatok során. [7.] Fő aktív összetevője a glicirrizin nevű szaponinvegyület, amelyet a hagyományos kínai és japán orvoslásban gyakran használnak számos betegség, köztük a májbetegség ellen. Néhány tanulmány bebizonyította, hogy a kivonatával történő kezelés előnyös lehet bizonyos májbetegségben szenvedők számára. Egy zsírmájbetegségben szenvedő, 66 emberen végzett tanulmány megállapította, hogy 2 hónapon át napi 2 gramm édesgyökér-kivonattal történő kiegészítés hónapig jelentősen csökkentette az ALT és az AST értékét, összehasonlítva egy placebo kezeléssel. Egy másik kis tanulmányban 6 egészséges ember egy glicirrizint szedett, mielőtt 12 napig minden este vodkát ivott, másik 6 ember pedig csak vodkát. A csak vodkát fogyasztó csoportban a májkárosodás markerei, köztük az ALT, az AST és a GGT, jelentősen megnőttek. A másik csoportban ezek a markerek nem emelkedtek szignifikánsan, ami arra utal, hogy a glicirrizin segíthet megvédeni az alkohollal kapcsolatos májkárosodástól. Bár ezek az eredmények ígéretesek, további kutatásokra van szükség. [8.]

KURKUMA

A kurkuma (Curcuma longa) és fő hatóanyaga, a kurkumin számos lenyűgöző egészségügyi előnyhöz kapcsolódik, és az egyik leghatékonyabb a májvédő gyógynövények között. Kutatásokkal alátámasztva dokumentálták, hogy a kurkuma erős gyulladáscsökkentő, antioxidáns és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ami miatt ez a gyógynövény népszerű választás a májbetegek számára. [9.] Egy NAFLD-s betegek körében végzett vizsgálat során úgy találták, hogy a napi 500 mg kurkumin, 8 héten át szedve jelentősen csökkentette a máj zsírtartalmát, valamint az AST és az ALT szintjét, összehasonlítva egy placebo csoporttal. Egy másik, 70, ugyancsak ebben a betegségben érintett emberrel végzett vizsgálat azt találta, hogy azok, akik napi 500 mg kurkumint, és 5 mg piperint vettek be 3 hónapon át keresztül, azoknál nagymértékben csökkent az LDL (rossz) koleszterin szintje, és a gyulladásossal összefüggő mutatók értéke, összehasonlítva egy placebo csoporttal. [10.]  A piperin a fekete borsban található vegyület, amely fokozza a kurkumin felszívódását. A kurkuma és a kurkumin kiegészítők alkalmazását általában biztonságosnak tekintik. Néhány akut májkárosodásos esetről azonban beszámoltak. Ennek ellenére nem világos, hogy ezek az esetek a kurkuminnak, vagy maguknak a (szennyezett) termékeknek köszönhetőek-e.

FOKHAGYMA

A fokhagymát (Allium sativum) botanikailag ugyan zöldségnek tekintik, a gyógyerejét is kihasználják. Tele van erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő növényi vegyületekkel (allicin, alliin és ajoén), amelyek védik a máj egészségét. Egy NAFLD-ben szenvedő, 98 emberrel végzett 2020-as vizsgálat szerint azok, akik napi 800 mg fokhagymaporot szedtek 15 héten keresztül, jelentősen csökkentek az ALT, az AST, az LDL (rossz) koleszterin és a triglicerid szintben, összehasonlítva egy placebo csoporttal. [11.]   Sőt, a fokhagymát fogyasztó csoport résztvevőinek több mint felénél javult a májban felhalmozódó zsír mennyisége, míg a kontrollcsoport tagjainak csupán 16 százalékkal. Ezen felül egy tanulmány a nyers fokhagyma bevitelét összekapcsolta a májrák alacsonyabb kockázatával. A nyers fokhagyma heti kétszeri vagy hosszabb fogyasztása 23 százalékkal csökkentette a májrák kockázatát, szemben a nyers fokhagyma heti kevesebb, mint kétszeri fogyasztásával. [12.] Bár a nyers fokhagymát általában biztonságosnak tekintik, a koncentrált fokhagyma-kiegészítők májelváltozást okozhatnak egyeseknél.

GYÖMBÉR

A gyömbér (Zingiber officinale) egy népszerű fűszer, amelyet gyakran számos egészségügyi állapot, köztük a májbetegség kezelésére is alkalmaznak. Egy 12 hetes, 46, nem alkohol zsírmájbetegségben érintett emberrel végzett vizsgálat azt mutatta, hogy napi 1500 mg gyömbérporral történő kiegészítés jelentősen csökkentette az ALT, a teljes- és az LDL (rossz) koleszterinszintet, és a máj gyulladását jelző C-reaktív fehérjét (CRP) szintjét, összehasonlítva placebóval kezeltekkel. [13.] A gyömbérgyökér erőteljes vegyületeket tartalmaz, beleértve a gingerolokat és a shogaolokat, amelyek segítenek gátolni a gyulladást és védenek a sejtkárosodások ellen, hozzájárulva így a máj egészségéhez. Ráadásul a gyömbér segíthet megvédeni a máját az olyan méreganyagoktól, mint az alkohol. Általában biztonságosnak tekintik, még azoknál is, akik májbetegek.

ASTRAGALUS

Az Astragalus ehető gyógynövény, amelyet általában a hagyományos kínai orvoslásban használnak. Gyógyhatású ​​vegyületekkel van ellátva, beleértve a szaponinokat, izoflavonoidokat és poliszacharidokat, amelyek erőteljes terápiás tulajdonságokkal bírnak.  Rágcsálókon végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a növény segíthet megvédeni a fibrózistól, és a magas zsírtartalmú étrend által kiváltott zsírmájtól, ha önmagában vagy más gyógynövényekkel együtt alkalmazzák. [14.] Egészében véve biztonságosnak tekintik, és nem társult májkárosodáshoz,azonban kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel.

KAMILLA

A kamilla (Matricaria recutita és Chamaemelum nobile) rengeteg antioxidánst hordoz magában, amelyek elősegítik a máj méregtelenítését. A Karazin Kharkiv National University két kutatója állatkísérletet végzett a német kamillában található flavonoidok májvédő hatásainak felmérésére a májra mérgező anyagokkal összefüggésben. Konkrétan arra törekedtek, hogy meghatározzák, a kamillateában jelen lévő flavonoidok hogyan befolyásolják a laboratóriumi patkányok májában a szfingolipid és a ceramid metabolizmusát, amelyben károsodást okozott a szén-tetraklorid és / vagy az etanol bevitele. A laboratóriumi állatok kamillával történő adagolása normalizálta a szfingolipid és a ceramid anyagcserét, ami megakadályozta a májsejtek pusztulását. [15.]

A Himalayan Pharmacy Institute kutatói miután áttekintették a májvédő tulajdonságokkal rendelkező gyógynövények tudományos irodalmát az International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences folyóirat 2010. áprilisi számában megjelent cikkben idéznek egy 2006-os tanulmányt, amely azt mutatja, hogy a kamilla kivonata hatékonyan védte a májsejteket a paracetamol okozta gyulladásos károsodásoktól. A kamilla hatékonyságára vonatkozó, megfelelően dokumentált bizonyítékok hiánya lehetetlenné teszi terápiás alkalmazásként történő használatának ajánlását.

ARTICSÓKA

Az articsóka (Cynara scolymus) serkenti a máj szöveteinek regenerálódását. Az articsóka levél kivonat megvédheti a májat a károsodástól és elősegítheti az új szövet növekedésé.  Emellett növeli az epe termelését, amely segít eltávolítani a káros toxinokat a májából. Állatkísérletek során az articsóka gyökereinek és leveleinek folyékony kivonatai bebizonyították, hogy képesek megvédeni a májat, esetleg még a májsejtek regenerálódását is segítik. [16.]  . Méregtelenítő hatását részben a benne található cinarinnak köszönheti, ami egy antioxidáns polifenol. A cinarin erősíti a májat, és serkenti az epeáramlást. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén, az articsóka szerepet vállalhat a májgyulladás csökkentésében. Egy vizsgálatban a patkányoknak adott articsóka-kivonat kevesebb májkárosodást, magasabb antioxidáns-szintet és jobb májműködést eredményezett indukált gyógyszer-túladagolás után, összehasonlítva azokkal az patkányokkal, akik nem kaptak articsóka-kivonatot. [17.]

BOJTORJÁN

Míg a máj bojtorján (Articum lappa) kapcsán végzett emberi vizsgálatok korlátozottak, számos állatkísérlet jelentős eredményeket hozott, magyarázva a bojtorján előnyeit. Friss hajtásai, gyökere és szára Ázsiában nagy megbecsülésnek örvend. Egyik leggyakoribb hagyományos felhasználása a vértisztítás, és benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően, elősegíti az emésztést, serkentik az epe- és a májfunkciókat. A legújabb bizonyítékok szerint, a bojtorjángyökér eltávolíthatja a méreganyagokat a véráramból. Egy 2002-ben, patkányokon végzett vizsgálat szerint, a gyógynövény segíthet visszafordítani a túlzott alkoholfogyasztás által okozott májkárosodást. [18.] Csökkenti a májban lerakódó lipidek mennyiségét alkoholfogyasztás, vagy magas zsírtartalmú étrend miatt. Növeli a glutathion mennyiségét a májban. Ez egy olyan antioxidáns, amely segít megvédeni a májat a káros vegyi anyagoktól, például azoktól, amelyek akkor keletkeznek, amikor a gyógyszerek lebomlanak a szervezetben.

CIKÓRIA

A mezei cikória (Cichorium intybus) – a mezei katáng egyik változata-, kávépótlóként népszerű. Emellett a népi gyógyászatban májbántalmak, illetve emésztési zavarok kiegészítő kezelésére használják. Ennek a növénynek a májra gyakorolt ​​hatása főként a benne lévő az inulinnak és glikozidoknak köszönhető. Hatékonyan megtisztítja a felhalmozott toxinoktól a májat, serkenti az epe kiválasztását. Javítja az emésztést, az anyagcserét és normalizálja a székletet. Egy patkányokon végzett vizsgálat úgy találta, hogy kivonata megvédi a májat az oxidatív károsodástól. Ugyanakkor a felesleges mennyiség (200 mg/ testsúly-kilogramm) károsíthatja a májat. [19.] Egy egyiptomi tanulmányból kiderült, hogy kivonata mérsékli az oxidatív stresszt és megakadályozza a patkányoknál májsejtek károsodását. Amikor koleszterinnel dúsított táplálékkal etetett patkányoknak zellerlevél, árpapor és cikória keverékét adták, csökkent a májenzimek és a vérzsírok emelkedett szérumszintje. [20.]

KORIANDER

A koriander (Coriandrum sativum) közkedvelt fűszernövény, azonban kiváló gyógynövény is egyben. A hagyományos gyógymódokban a koriandert a gyomor-bélrendszeri betegségek enyhítésére használták.  Olajsavval, linolsavval, sztearinsavval, palmitinsavval és aszkorbinsavval rendelkezik, amelyek segítenek hatékonyan csökkenteni a koleszterinszintet. [21.] Hepatotoxikus szerekkel kezelt rágcsálók esetében a korianderlevél etanolos kivonatának adagolása, vagy étrendjének kiegészítése koriandermagporral, csökkent májkárosodást és fokozott antioxidáns enzimaktivitást eredményezett a kontrollcsoporthoz képest. Ezen vizsgálatok egyikében a koriander etanolos kivonatának hatékonysága hasonló volt a szilimarin antioxidáns gyógyszeréhez. A növény képes a glutathionszint és számos antioxidáns enzim aktivitásának növelésére.

RÓZSAGYÖKÉR

A rózsagyökér (Rhodiola Rosea)  egy viszonylag ritka és nagy értékű gyógynövény. A  legutóbbi vizsgálatok eredményei felfedték sokféle gyógyászati ​​tulajdonságát és biológiai aktivitását, amelyek magukban foglalják a májvédő hatásokat is.  A növényben számos együtt előforduló fitokémiai alkotóelem felelős lehet az egyedi farmakológiai aktivitásáért, amelyek különféle antioxidáns, rákellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Több tanulmány bizonyítja a Rhodiola rosea kivonatának rákellenes hatásait. Csökkentette a máj áttéteit, és meghosszabbította a daganatos patkányok túlélési idejét. [22.] A rózsagyökér növelheti a máj azon képességét, hogy milyen gyorsan bontja le egyes gyógyszereket. Kémcsőben végzett kísérletek kimutatták, hogy a rodiola hatóanyaga, a szalidrosid, gátolja a máj rákos sejteinek növekedését. Emberre gyakorolt ​​hatása azonban ismeretlen. Összességében a rózsagyökér szedése számos egészségügyi előnnyel jár, és biztonságosnak tekinthető. Alacsony a mellékhatások kockázata, amikor az ajánlott adagokban alkalmazzák.

Fontos!

Valójában néhány gyakori gyógynövény mérgező májbetegséget okozhat. Vigyázzunk az olyan kiegészítőkkel, amelyek aloe verát, fekete cohosht, kávégyümölcsöt, törpe örökzöld tölgyet, nadálytőt, csikófarkat vagy kávát tartalmaznak. Mielőtt fontolóra vesszük a gyógynövények alkalmazását a májbetegségek kezelésében, először konzultáljunk az orvossal a gyógynövényterápia lehetséges előnyeiről és hátrányairól.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/herbs-for-liver
https://healthfully.com/555397-fatty-liver-chamomile-tea.html#review-of-hepatoprotective-herbs
https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits#TOC_TITLE_HDR_4
https://www.healthline.com/health/burdock-root
https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2016/05000/Coriander__Overview_of_Potential_Health_Benefits.8.aspx
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65780/
2. https://www.researchgate.net/publication/326868514
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628344/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7217291/
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/
6. https://www.researchgate.net/publication/281342510_The_effect_of_green_tea_intake_on_risk_of_liver_disease_A_meta_analysis
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348626/
8. https://dspace2.creighton.edu/xmlui/handle/10504/108917
9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073929/
10. https://www.nutraingredients-usa.com/Article/2019/11/01/Clinical-trial-finds-curcuminoids-plus-piperine-improve-non-alcoholic-fatty-liver-disease
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7354004/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7354004/
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6986243/
14.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7106914/
15. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-7-1#sec4
16. https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-015-0503-8
17.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25243875/
18.  https://link.springer.com/article/10.1007/BF02256533
19.http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download;jsessionid=6CD3F8457A3365D138CE98BC36CF8B45?doi=10.1.1.553.9404&rep=rep1&type=pdf
20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113355/
21. http://www.jeb.co.in/journal_issues/200801_jan08/paper_08.pdf
22. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208354/