A máj működése, betegségei, regenerálása

A máj működése, betegségei, regenerálása

A máj működése sokrétű, mintegy 500 különálló feladatot lát el. Azon túl, hogy ez az emésztőrendszer részét képező szerv méregtelenít, fehérjéket szintetizál és az élelmiszerek emésztését elősegítő vegyületeket állít elő, még egy sor létfontosságú funkcióval rendelkezik. Hajszálereinek sejtjei például baktériumokat és más mikroorganizmusokat falnak fel.

A máj az emberi test nélkülözhetetlen szerve. Olyan élettani folyamatok széles skálájáért felelős, mint az anyagcsere, az immunitás, az emésztés, a méregtelenítés, valamint a vitaminok és az energia tárolása. Kölcsönhatásba lép az endokrin- és a gyomor-bélrendszerrel, ezért ha elégtelen a máj működése, az többféle negatív következménnyel járhat.

A rossz máj első jelei

  • Sárgás színű bőr és szem (sárgaság)
  • Hasi fájdalom és duzzanat
  • A lábak és a boka duzzanata
  • Viszkető bőr
  • Sötét színű vizelet
  • Halványszínű széklet
  • Krónikus fáradtság
  • Hányinger vagy hányás
  • Étvágytalanság
  • Hajlam a véraláfutásra

A máj felépítése és működése

A máj (hepar) a legnagyobb szilárd szerv és mirigy az emberi testben, a súlya akár a másfél kilogrammot is elérheti, és ez az egyetlen olyan szervünk, amely regenerálódhat.

A máj anatómiája:

A máj a hasüreg jobb felső részében foglal helyet, közvetlenül a rekeszizom alatt, és egy felnőtt testtömegének körülbelül két százalékát teszi ki. Nagyjából kúp alakú, színe barnásvöröses, állománya tömött, jobb és bal oldali lebenyből áll. A jobb lebeny jelentősen nagyobb, mint a bal. A lebenyeket belül 1-2 milliméter átmérőjű lebenykék alkotják, ezek alakja sokoldalú hasábra emlékeztet. A májat hashártya borítja, és több hashártyaszalag is van rajta. Alsó felszínéről, a májkaputól a gyomor kisgörbületéig vezet a máj-gyomorszalag, a patkóbél kezdeti szakaszához pedig a máj-patkóbél szalag. Felső felszíne, amely a rekeszizom alsó felszínével érintkezik domború, alsó felszínén pedig azoknak a szerveknek a benyomata figyelhető meg, amelyekkel összeér. Teljes egészében egy kötőszövetes tok veszik körül, kötőszöveti vázát pedig retikuláris rostok alkotják. A máj sejtjei nagyok, kettesével összefeküdve májsejtgerendákat alkotnak. Ennek sejtjeinek széle mentén, valamint a fölötte és az alatta lévő májsejtgerendák sejtjei között haladnak a máj hajszálerei. A sejtek szélén kicsiny barázdák helyezkednek el, melyek a szomszédos sejtek barázdáival érintkezve, együtt igen finom kapillárist képeznek. Ezek a sejtközti kapillárisok az epevezetékbe ömlenek. Ily módon a májsejtek által a barázdákba kiválasztott epe az epekapillárisokba folyik és innen az epevezetékbe jut.

A májverőér, a májkapu-gyűjtőér és az epeutak a máj belsejében együtt ágaznak szét és hasonló lefutásúak. A verőerek, gyűjtőerek és az epeutak lebenyke közti ágai végül a lebenykékbe hatolnak. Az epehólyag a máj alsó felszínén helyezkedik el. Váladéka az epe, amely zöldesbarna színű folyadék, és a zsírokra fejti ki hatását, azokat emulzióvá alakítja át.

A máj funkciói

A máj szerepe szerteágazó. Ez az a szerv, amelyben bizonyos mérgező anyagok, például anyagcseretermékek közömbösítődnek.  Egy sor élettani folyamatban vesz részt, a leglényegesebbek az alábbiak:

  • A májsejtek a glikogén nevű összetett szénhidrátot szintetizálják.
  • Szabályozza a véralvadást.
  • Szerepet játszik a pajzsmirigyhormon működésében.
  • Tárolja az egészség szempontjából fontos A-, D-, E-, K- és B12-vitamint, illetve a rezet. Ferritin formájában tárolja a vasat, és készen áll az új vörösvértestek előállítására.
  • Albumint termel, ami szállítja az aminosavakat, a metabolitokat, a bilirubint és a szabad zsírsavakat, a hormonokat és gyógyszereket, emellett aminosav-tartalékként is szolgál.
  • ­Angiotenzinogént állít elő. Ez a hormon emeli a vérnyomást, szűkítve a vérereket,
  • Semlegesíti a szervezetünkbe kerülő toxinok és mikroorganizmusok számottevő részét, és megtisztítja a vért.
  • Szénhidrátokat, zsírokat, fehérjéket, állít elő.
  • Tovább hasznosítja a bélből felszívódó tápanyagokat.
  • Koleszterin termel, és ezzel részt vesz az emésztéshez szükséges epetermelésben. Az epe nélkülözhetetlen a K-vitamin felszívódásához
  • Alvadási faktort termel.
  • Keményítőt raktároz, amiből szükség esetén a test energiát állítható elő.

Ha nem megfelelő a máj működése, az olyan szervek állapotára is kihat, mint agy, a vese, sőt, a csontok szerkezetére is befolyással lehet.

Mivel ártunk a májunknak?

A máj működése számos okból romolhat. Noha a máj képes regenerálódni, ez nem jelenti azt, hogy következmények nélkül rongálhatjuk. Számos, a májra ártalmas anyag létezik, ezek egyike az alkohol. Nagy mennyiségben károsítja májsejteket, meggátolja az újratermelődésüket, és ha jelentős felületen alakul ki májkárosodás, annak a máj elhalása lehet a végeredménye. Számos olyan „táplálékot” veszünk magunkhoz, amelyekhez különféle mesterséges adalékanyagokat kevertek, emellett a cukros és zsíros ételek sem éppen a máj barátai. A túlságosan sok cukor ugyanis lerakódik benne, és megzavarja az általa termelt emésztőenzimek működését. A túl sok sóval ugyanez a helyzet: következményeként a máj nem tud elegendő fehérjét termelni, amitől csökken a véredények folyadékmegtartó képessége. Ha ez bekövetkezik, a folyadék beszivárog a szövetek közé, ami ödémát okoz.

A máj nagyon alkalmazkodó és regenerálódásra képes, ám a hosszabb időn át történő nagymértékű ivás az évek során csökkentheti a regeneratív képességét. Ez súlyos és tartós májkárosodást okozhat.
A gyógyulás attól függ, hogy valakinek milyen májzsugorodása van, és hogy abbahagyja-e az ivást. A súlyos alkoholos májcirrózisban szenvedő emberek csak 50 százaléka éli túl a két évet, és csak 35 százalékuk az 5 évet. A gyógyulási sebesség romlik a szövődmények (például gyomor-bél vérzés) kialakulása után. Enyhébb esetben az oki kezelés is eredményre vezethet, melynek célja a még részben funkcionáló mirigyállomány működésének minél hosszabb ideig történő fenntartása, illetve megőrzése.

A máj betegségei

Májelégtelenség akkor jön létre, ha a májállomány számottevő részének hirtelen vagy hosszú idő alatt bekövetkező súlyos károsodása miatt, a máj többé nem tudja ellátni a funkcióját. Ha teljesen leáll a máj működése, az legtöbbször halálos kimenetelű, hacsak nincs mód az azonnali vagy rövid időn belül elvégzett májátültetésre. Májelégtelenséghez az alábbiak vezethetnek:

  • Hepatitisz B vagy C, valamint egyéb vírusfertőzések
  • Táplálkozási elégtelenség
  • Alkohol
  • Autoimmun betegségek
  • Gombamérgezés
  • Toxikus vegyületek
  • Zsírmáj
  • Egyes gyógyszerek
  • Rosszindulatú májdaganat
  • Anyagcsere-betegségek

Sokféle májbetegség:

  • Vírusok,  például hepatitis A , B és C által okozott betegségek
  • Kábítószer, méreg vagy túl sok alkohol okozta betegségek (zsírmáj és a májzsugor)
  • Májrák
  • Öröklött betegségek, például hemokromatózis és Wilson-kór

A Wilson kór egy rézanyagcsere-betegség, amelynek folytán a máj nem tudja a felesleges rezet az epével eltávolítani, és az felhalmozódik benne. A hemokromatózis esetén kóros mennyiségű vas rakódik le a májban.

Mi a hepatitis?

A hepatitis a máj gyulladásos állapotára utal. Általában vírusfertőzés okozza, de a hepatitisnek más okai is vannak. Ide tartozik az autoimmun hepatitis, illetve a májgyulladás azon formája, ami a gyógyszerek, toxinok és alkohol másodlagos következményeként fordul elő. Autoimmun hepatitis esetén a szervezet antitesteket állít elő a májszövet ellen. Az idült hepatitis lassan fejlődik ki, és a kezdeti enyhe tünetek folytán nehéz a korai felismerése.

Tippek a hepatitis megelőzésére

Az oltáson kívül a megfelelő higiénia az egyik fő módja az egészség megőrzésének és a hepatitis A fertőzés elkerülésének, mivel a betegség a fertőzött ember székletével szennyezett étellel és itallal terjed.
Ha fejlődő országba utazunk, fontos, hogy tartsuk be az alábbiakat:

  • Ne fogyasszunk ivóvizet, csak palackozottat
  • Ne együnk nyers kagylót, nyers gyümölcs és zöldséget

A fertőzött vérrel és testnedvekkel terjedő B, C és D hepatitis az alábbiakkal előzhetjük meg:

  • Nem osszuk meg mással az intravénás kábítószer beadásához használt tűt (de leginkább ne drogozzunk)
  • Ne használjuk más borotváját és fogkeféjét
  • Nem érintsük meg más vérét

A hepatitis B és C nemi közösülésen és intim szexuális kapcsolaton keresztül fertőz. Az óvszer használata a megelőzés egyik legjobb módja. A legjobb védelmet a hepaitis B ellen azonban a védőoltás biztosítja. Sajnos a hepatitis C kapcsán még nem fejlesztettek ki vakcinát.

Milyen laborvizsgálat szükséges a máj állapotának meghatározásához?

A májenzimértékek meghatározása segít megítélni a máj állapotát. Az ALAT és az AST tesztek olyan enzimeket mérnek, amelyeket a máj a károsodásokra vagy a betegségre adott válaszul szabadít fel. Az albumin teszt azt tükrözi, hogy a máj milyen mértékben állt elő albumint, míg a bilirubin teszt azt, hogy mennyi  bilirubint képes kiválasztani. Az ALP teszt felhasználható a máj és az epevezeték-állapotának felmérésére.

Mit kell tudni a májrákról?

A májban számos ráktípus kialakulhat. A májrák leggyakoribb típusa a hepatocellularis carcinoma. Más típusú májrák, például az intrahepatikus cholangiocarcinoma és a hepatoblastoma sokkal ritkábban fordul elő.  A legtöbb embernek nincs tünete az elsődleges májrák korai szakaszában. Amikor a jelek és tünetek megjelennek, azok a következőket foglalhatják magukban:

  • Fogyás
  • Étvágytalanság
  • Fájdalom a has felső részén
  • Hányinger és hányás
  • Általános gyengeség és fáradtság
  • Hasi duzzanat
  • A bőr és a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság)
  • Fehér, krétás széklet

Időnként a májrák oka ismert, például idült hepatitis fertőzések esetén. De néha olyan betegeknél fordul elő, akiknek nincs alapbetegsége, és nem világos, miért alakul ki.

Az elsődleges májrák kockázatát növelő tényezők a következők:

  • Hepatitis B (HBV) vagy hepatitis C (HCV) vírusfertőzés
  • Májcirrózis (egy progresszív és visszafordíthatatlan állapot, amely hegszövetek kialakulásához vezet a májban)
  • Bizonyos öröklött májbetegségek (hemokromatózis és Wilson-kór)
  • Cukorbetegség
  •  Nem alkoholos zsírmáj
  • Az aflatoxinoknak (a penészgombák által termelt gombaméreg) való kitettség
  • Túlzott alkoholfogyasztás

A májrák szűrése

A májrák szűrésével kapcsolatban nem bizonyított, hogy csökkenti a májrák elhalálozásának kockázatát. Azok a betegek, akik hepatitis B és C fertőzéssel vagy májzsugorodással küzdenek, fontolgathatják a szűrést. Ez általában vérvizsgálatot és hasi ultrahangvizsgálatot tartalmaz.

Máj nélkül nem lehet élni, de abban az esetben igen, ha a májszövetek egy része továbbra is működőképes. Amennyiben valaki ismeretes májbetegségben szenved és transzplantációra szorul, az élődonoros májátültetés mérlegelendő.

Mitől regenerálódik a máj?

Noha a májunk bámulatos módon képes megújulni, számos módon hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a regenerálódjon. Többféle olyan étel és gyógynövény létezik, amelyek fogyasztása az egészséges étrend mellett támogathatja ezt a folyamatot, és élen jár a máj méregtelenítése terén. Úgy gondolják, hogy a tojássárgájában gazdag kolin elősegíti a máj méregtelenítését, míg a cékla bétalamin nevű pigmentet tartalmaz, amely megvédi a májat az oxidatív stressztől és a krónikus gyulladástól. Az olyan zöldségek, mint a brokkoli, hagyma, káposzta, karfiol és kelbimbó, tisztító hatást gyakorolhatnak a májra. A B-vitaminok, különösen a B3- és B12-vitamin elősegíthetik a máj egészségét. A halak taurint és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek a máj megfelelő működéséhez. Úgy tűnik, hogy az olívaolajban gazdag étrend csökkenti a trigliceridek felhalmozódását a májban. Kísérleti tanulmányok megemlítették, hogy a kávénak védő hatása lehet, de a kutatók szerint ezt tovább kell vizsgálni. Egy metaanalízis felvetette a kapcsolatot a zöld tea bevitele és a májbetegség csökkent kockázata között.  Azon egyéneknél, akik tíz csészénél több zöld teát fogyasztottak naponta, alacsonyabb volt a májrák kockázata. Az articsóka csökkenti a koleszterinszintet, és támogathatja a máj egészségét.  A fokhagyma szelént tartalmaz, egy olyan ásványi anyagot, amely segít a máj méregtelenítésében, és aktiválja a májenzimeket. Az olyan gyümölcsök, mint a grapefruit, narancs, lime és a citrom, fokozzák a máj tisztítóképességét. Az alkoholfogyasztás csökkentése vagy elkerülése az egyik legjobb lépés a máj egészségének megvédése érdekében!

További tippek

Egyes gyógynövények fogyasztása hasznos és fontos a májregeneráció szempontjából:

  • Máriatövis
  • Görögszéna
  • Lósóska
  • Gyermekláncfű gyökér
  • Édesgyökér
  • Benedekfű
  • Mezei katáng
  • Borsmenta
  • Aranyvesszőfű

Gyógygomba – A pecsétviaszgomba (ganoderma) és a Shiitake nem gyógynövények, de hatásosak a májproblémák kezelésében. A Shiitake képes megkötni a nehézfémeket, például a stronciumot, az ólmot és a higanyt, és méregteleníti a májat. A Ganoderma lucidum vagy más szóval a Reishi gomba nagyszámú antioxidánst tartalmaz, amelyek védik a májat. Gyulladáscsökkentő hatása van, és szabályozza a májenzimek szintjét.

​A bélflórában jelen lévő Lactobacillus plantarum és Bifidobacterium bifidum bevitelével az alkohol miatt kialakult májkárosodás gyorsabban javulhat, míg a probiotikus törzseket tartalmazó készítmények alkalmazásával a máj megtisztítása és regenerálása sokkal hatékonyabb mehet végbe.

A máj megtisztítás olyan problémákat is orvosol, mint a paraziták előidézte székrekedés, puffadás, továbbá emésztési zavarok.

Mit ne fogyasszunk?

Az alkoholon kívül nem javasolt, sőt kerülendő:

  • Kész- és félkész ételek
  • Zsíros ételek
  • Fehér liszt és fehér cukor
  • Túl sok só
  • Vény nélküli gyógyszerek (csak időszakosan, ha nagyon muszáj)

Források:

https://www.medicinenet.com/liver_anatomy_and_function/article.htm

https://www.medicalnewstoday.com/articles/305075

https://www.healthline.com/health/liver-diseases

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-cancer/symptoms-causes/syc-20353659

https://www.healthline.com/health/hepatitis

https://www.healthline.com/health/liver-function-tests

N. V. Kolesnyikov: Az ember anatómiája