A bélflóra helyreállítása | Segítenek a probiotikus baktériumok és a prebiotikumok

A bélflóra helyreállítása | Segítenek a probiotikus baktériumok és a prebiotikumok

Amikor a szervezet természetes betegségmegelőző és kórokozó ellenes védekezési mechanizmusairól van szó, rögtön az immunrendszer jut az eszünkbe. Ami már kevésbé magától értetődő, hogy mi is az immunrendszer, és helyileg hol található, elvégre nem egy jól körülhatárolható szervről van szó. Az immunrendszer 80%-a a vastagbélben található, működését pedig a bélflóra állapota alapvetően befolyásolja. Egészségünk megőrzése szempontjából ezért fontos a bélflóra helyreállítása.

A károsodott bélflóra számos megbetegedés forrása lehet, ezért kiemelten fontos, hogy károsodás esetén minél hamarabb megtörténjen a helyreállítása, amiben a probiotikumok és a prebiotikumok hatékony szövetségeseink lehetnek.

Normális esetben, a vastagbél nyálkahártyájához kapcsolódó baktériumok halmaza egységes ökoszisztéma, mely hatékony védővonalat alkot a vastagbélben. Több száz billió mikroorganizmus, főképpen baktérium, valamint gomba építi fel, ezek súlya a felnőtt szervezetben elérheti a két kilót. Génjeik száma pedig, a Nature Biotechnology szakmai lapban, 2014 júliusában publikált kutatások szerint, közel 10 millió. Utóbbi ötszázszor több mint az emberi génállomány.

A bélflóra egyensúlya akkor biztosított, ha a hasznos mikroorganizmusok (elsősorban probiotikus baktériumok) aránya legalább 60-80%. Ez kell ahhoz, hogy a bélflóra képes legyen ellensúlyozni a bélcsatornába bejutó, és ott megtelepedő ártalmas baktériumok és gombák egészségromboló hatásait. Helyreállítása tehát a fertőzések elleni védelemről is gondoskodik.

Rendben… de mi az a bélflóra?

Tulajdonképpen a bélben lakó baktériumok és gombák összessége, amik természetes módon nem részei a szervezetünknek, hanem úgy költöznek belénk. A bélflóra nem szerv, hiszen csak a születést követően alakul ki, a magzat bélrendszere ugyanis tökéletesen steril. A belekbe az anya szülőcsatornájából kerülnek az első baktériumok. Ezt követően, egészen három éves korig a táplálékok segítségével (nagyon fontos az anyatej), fokozatosan épül fel a bélflóra, mely harmadrészben minden emberben megegyezik.

Több mint ezer bélben élő baktériumtörzset ismer a tudomány –a Vall d’Hebron Institute of Research (VHIR) kutatói nemrégiben újabb 500, korábban ismeretlen fajt azonosítottak–, ezek közül a tíz leggyakoribb mindannyiunkban megtalálható. Ennek azért van jelentősége, mert így tudható, hogy ezek fokozott bevitelére a bél flórájának erősítése, visszaépítése érdekében mindenképpen szükségünk van.

Ezt a 10 leggyakoribb fajt, a Swiss Probiotix MAX is tartalmazza.

Védelmező bélflóra

Ha a bél flórája sérült, annak a szervezet egésze látja kárát. A bél baktériumai ugyanis fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében: erősítik az immunrendszert, segítenek megelőzni a gyulladások és a rákos daganatok kialakulását a bélben. Szabályozzák az emésztést, javítják a tápanyagok felszívódását, a kalcium, a magnézium és a vas hasznosulását, valamint a szénhidrátok –cukrok– lebontását. Utóbbiakból a belek jótékony mikrobái rövid láncú zsírsavakat hoznak létre, melyek a vastagbél sejtjeit látják el energiával. Az antioxidáns hatású B-7 és B-12 vitamin, és a csontritkulás megelőzésében szerepet kapó K-vitamin előállításában is közreműködnek a belekben lakozó baktériumok. A vitaminok hiánya kapcsolatba hozható a cukorbetegséggel, az agyvérzéssel, a vérszegénységgel, illetve egyes autoimmun betegségekkel.

Ezen kívül, a belek hasznos mikroorganizmusai a vajsav termelésével is támogatják a bélrendszer egészséges fiziológiai működését. A vajsav ugyanis ösztönzi a bélrendszer belső felületén található sejtek szaporodását, amelyek védelmet nyújtanak a káros anyagokkal szemben.

A B-7-, B-12- és a K-vitamin, valamint számos más, a szervezet egészséges működése érdekében elengedhetetlen vitamin is megtalálható a Detox Vital® termékünkben, amely minden idők egyik legösszetettebb immunerősítője.

Kényes egyensúly

A helytelen táplálkozás, a környezeti ártalmak vagy az antibiotikumos kezelések következtében, megnő a szervezetbe bejutó káros mikroorganizmusok száma. Hatásmechanizmusuk rendkívül egyszerű: megpróbálnak megtapadni a gyomor- és a bélnyálkahártyán, hiszen így tudják a legkönnyebben megszerezni a tápanyagokat. Ha sikerrel járnak, gyorsan elszaporodnak, és kiszorítják a hasznos mikrobákat, ami a bélflóra egyensúlyának felbomlásához vezet. Kialakul a diszbiózis, ennek leggyakoribb tünetei az emésztési zavarok, az ürítéssel kapcsolatos problémák, a hasi fájdalmak, az ingerlékenység, valamint a rossz közérzet és fáradékonyság.

Segít a probiotikumok fokozott bevitele

Helyreállításának érdekében, a legfontosabb teendő, a probiotikus baktériumok pótlása. A cél ilyenkor az, hogy a jótékony mikroorganizmusok aránya meghaladja az 50 százalékot. Ebben segítenek a megfelelő probiotikumok, ezekben ugyanis megtalálhatók a legfontosabb probiotikus baktériumok.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) meghatározása szerint, a probiotikumok élő organizmusok, amelyek a szervezetbe jutva hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, illetve visszaállításához. Ezek közül, a Bifidobacterium lactis, az Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus paracasei, a Lactobacillus plantarum, a Lactobacillus salivarius, a Bifidobacterium infantis, a Bifidobacterium longum, a Streptococcus thermophilus és a Lactobacillus lactis az emberek 99%-ában megtalálható, ezeket a legjobb bélflórát célzó készítmények is tartalmazzák.

Ezért akkor járunk el helyesen, ha olyan terméket –táplálékkiegészítőt– választunk, amely tartalmazza ezeket a jótékony baktériumokat, hiszen az olyan egyébként rendkívül egészséges, probiotikus élelmiszerekben, mint amilyen az élőflórás joghurt, ugyanis lényegesen kisebb a baktériumtörzsek száma.

Ne feledkezzünk meg a prebiotikumokról sem

Ahhoz, hogy a probiotikus baktériumok képesek legyenek életben maradni, szaporodni és kiszorítani a bélflórából a káros mikroorganizmusokat, megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra van szükségük. Pontosan erre valók a prebiotikumok (például a béta-glükán), amelyek különlegessége, hogy ezeket a szervezet, és a káros baktériumok sem képesek lebontani, ráadásul a gyomorsavban sem károsodnak, a hasznos baktériumok számára viszont létfontosságúak.

A prémiumminőségű Clean Inside® rost, ideális mennyiségben tartalmazza a jótékony prebiotikumokat, használatával a bélflóra helyreállítása gyorsabban megtörténik.