Mi lehet a puffadás hátterében?

Mi lehet a puffadás hátterében?
A puffadás azon állapotok egyike amit valószínűleg már mindenki tapasztalt. Egy kiadós ebédet vagy vacsorát követően könnyen érezhetünk a kelleténél nagyobb teltségérzetet, azonban normál esetben ez alábbhagy és nem is jelentkezik gyakran, így apró kényelmetlenségnél nem is igazán jelent nagyobb problémát. De mi van akkor ha rendszeresen fordul elő? Milyen okok állhatnak a rendszeres puffadás hátterében? Hosszabb távon igencsak rontja az életminőséget így érdemes megvizsgálni mi okozhatja és hogyan szabaduljunk meg tőle?

Mi a puffadás és milyen okok állhatnak a hátterében?

A puffadás az kellemetlen állapot amikor úgy érezzük teli a hasunk és egy kicsit még feszít is. Az esetek többségében ezt a gázképződés okozza amitől a has felfúvódik.A látszat azonban itt is csalhat, ezért fontos különbséget tenni a megnagyobbodott has és a puffadás között. A has megnagyobbodását okozhatja például a has izmainak meglazulása. Ez idősebb, valamint szülésen átesett nők esetében könnyen előfordulhat. Szinten lehetséges ok a has felpuffadására a hasi vizesedés, ami májproblémát is jelezhet.A „klasszikus” puffadásnak számos oka lehet:

Székrekedés

Az egyik ilyen a székrekedés. A székrekedés általában észrevehető, hiszen kellemetlen és nagyban megnehezíti a mindennapokat, azonban van amikor nem annyira feltűnő. A székletürítés gyakorisága napi 3-tól heti 3 alkalomig terjed. Természetesen mindenkinél változó ez a szám, nagyban függ az egyén bioritmusától, táplálkozási szokásaitól vagy éppen korától, de amennyiben heti 3-nál kevesebb bélmozgás történik úgy székrekedésről beszélünk.A székrekedésnél a meglassult bélmozgás miatt a szervezetbe bevitt táplálék több időt tölt el a belekben. Ez által a bél baktériumainak több ideje jut annak erjesztésére, mely folyamat gázképződéssel jár. Ez a felgyülemlett gáz okoz teltségérzetet és hasi puffadást.A székrekedés kezelésére többféle megoldás is van. Az első és legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. A vastagbél nagy mennyiségű vizet szív vissza a bele kerülő béltartalomból és amennyiben ez által a széklet túl keménnyé válik úgy nehezebben fog tovább haladni, hosszabb időt töltve a bélben.A másik opció a rostbevitel növelése. Szintén gyakori kiváltó oka a székrekedésnek a rostszegény táplálkozás. Mivel a rostok illetve azok hiánya elengedhetetlen szerepet játszanak a széklet állagának kialakításában így fogyasztásuk mellőzése könnyen vezethet székelési problémákhoz melyek aztán haspuffadáshoz is vezethetnek. A magasab rosttartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, pl. zab, teljes kiőrlésű gabonák, chia mag, stb. segíthet helyreállítani a széklet állagát és valószínűsíthetően a gázképződés és a vele járó kellemetlen, puffadásos tünetek is alábbhagynak majd.Szintén egy lehetőség a könnyebb székelésre a mesterséges édesítőszerek és szénhidrátok fogyasztása, ugyanis ezek hasmenést okozhatnak. Székrekedésnél ez azonban kapóra jöhet, bár érdemes vigyázni ne essünk át a ló túloldalára. A hosszú távú megoldást leginkább a folyadékban és rostokban gazdag táplálkozás fogja jelenteni bizonyos változtatások (pl. testmozgás) életmód terén.

Gastroparesis

A panaszok egy másik lehetséges kiváltó oka a gastroparesis. E betegségnél a gyomor túl lassan üríti a gyomortartalmat a belekbe hogy az folytathassa útját az emésztőcsatornában. Ha a gyomor nem üríti ki a benne lévő táplálékot úgy az ún. bezoárokká áll össze a gyomorban, ami eltömíti azt. A gastroparesis tünetei a legtöbb esetben a hányás, rosszullét, hasfájás illetve a gázosodás, puffadás is.A gastroparesis kezelése a probléma súlyosságától is függ. Alapesetben simán csak étrendbeli változtatásokkal is lehetséges enyhíteni a helyzeten. Az ebben szenvedő betegek számára ajánlott a hígabb, magasabb folyadéktartalmú ételek előnyben részesítése.Ebben az esetben érdemesebb kicsit visszább venni a rostokból és a zsírokból ugyanis ezek lassíthatják a gyomor ürítését. Szintén segíthet a késő esti étkezések kerülése és a kisebb de gyakoribb adagok fogyasztása és a cukros élelmiszerel kerülése mivel a magas vércukorszint is lassíthatja a táplálék gyomorból való tovább haladását.

IBS

Az IBS azaz az irritábilis bél szindróma is állhat a puffadás mögött. Ez a betegség az agy és a bélrendszer közti nem megfelelő idegi összeköttetés miatt alakul ki és gyakrabban érint nőket mint férfiakat. Feltételezések szerint e zavar leggyakoribb okai közt a lelki, pszichoszomatikus okok, a stressz és a bél bakteriális egyensúlyának felborulása áll, azonban ez a betegség a jelenlegi tudomány számára sem egészen tisztázott.E probléma esetén az ún. alacsony FODMAP diéta az egyik megoldás. Ezen étrend keretében csökkenteni kell azon ételek mennyiségét amiket a baktériumok a bélben erjesztenének mivel ez a folyamat gázképződéssel jár. Így olyan ételeket mint a körte, barack, vagy rozskenyér érdemes kerülni. Ez a kór sajnos jelenleg egy gyógyíthatatlan betegség azonban megfelelő étrenddel és helyes életmód segítségével nagyban csökkenthetők az általa okozott panaszok. Bár más mint az IBS, a Crohn betegség tünetei közt is megtalálható a puffadás, így ez is állhat a háttérben.

Ételallergia

Okozhat haspuffadást ugyanakkor ételallergia is. Mivel mindegyik ember más így nehéz nagy általánosságban arról beszélni vajon melyik étel a bűnös. Ennek kiderítésére az a legjobb módszer ha megfigyeljük mikor jelentkezik a haspuffadás és megpróbálunk valamilyen összefüggést keresni az elfogyasztott ételek és a puffadás között.Ételallergián belül viszonylag elterjedt a lisztérzékenység, más néven cöliákia. Ennek során a  szervezet ha gluténnel találkozik megtámadja a belek belső falát amik ennek hatására begyulladnak. Ez amellett, hogy fájdalommal, hasmenéssel is jár még fokozott gázképződést is okoz. Ha gyanítható, hogy ez áll a háttérben érdemes orvos segítségét kérni és kerülni a glutént tartalmazó ételeket, megbizonyosodva róla hogy valóban a lisztérzékenység-e a probléma forrása.Egy másik elterjedt ételallergia tejtermékekre való érzékenység, a laktózintolerancia. Ha a szervezetnek gondjai akadnak a tejtermékekben található laktóz emésztésével, az könnyen vezethet emésztőrendszeri panaszokhoz, gázképződéshez és ezáltal a haspuffadás is garantált.

Helytelen táplálkozás

Meg kell még említeni a helytelen táplálkozást is. Ezen belül is az ételek túl gyors elfogyasztását. Sajnos a mai rohanó világban sokan az autójukban esznek, vagy 5 perc alatt befalnak egy ebédet. Amellett, hogy az ételt így nincs idő rendesen megrágni, a gyors evés következtében nagyobb mennyiségű levegő is kerül a gyomorba ami puffadást fog okozni. Az étkezés után nagyjából 20 percnek kell eltelnie míg az agyban is jelentkezik a jóllakottság érzése, azonban ezalatt a 20 perc alatt ha sietünk többet is ehetünk mint kellene és így igencsak esélyes lesz a puffadás.

Bakteriális problémák

Végül de nem utolsó sorban okozhat haspuffadást a vékonybélben található baktériumok túlszaporodása azaz a SIBO (small intestinal bacterial overgrowth). Ez a betegség legtöbbször műtétek után alakul ki amikor a béltartalom mozgása lelassul. Ez a belekben eltöltött plusz idő kiváló lehetőséget ad a baktériumok elszaporodására a vastagbélben, mely baktériumok aztán a vékonybélbe vándorolnak fel ahol egyébként nem lenne sok keresnivalójuk. Ez hasi fájdalom, étvágytalanság és hasmenés mellett puffadással is járhat.

Mit lehet tenni ellene?

Mivel a puffadásnak számos oka lehet így nincs is egyetlen bombabiztos gyógymód amivel enyhíteni lehetne a tüneteket. Sőt amennyiben például székrekedés okozza a puffadást, úgy a rostfogyasztás növelése lehet a megoldás, amennyiben viszont gastroparesis a kiváltó ok úgy pont hogy a kevesebb rostbevitel a helyes kezelés. Éppen ezért ha a puffadás hosszabb ideje fennáll szükséges orvos vagy gasztroenterológus segítségét kérni a személyre szabott kezelés érdekében. Az orvos válaszol az összes kérdésre és a megfelelő vizsgálat után további segítséget tud nyújtani.A helyes étrendet ugyan nem helyettesítheti semmi, de a gyógyszeres kezelés mellett természetes megoldást jelenthetnek a probiotikumok. A bélflóra egyensúlya kulcsfontosságú a megfelelő emésztés szempontjából. A belekben élő baktériumok közül sem mindegyik ugyanolyan, így vannak olyan törzsek is amik elszaporodásuk esetén fokozottabb gázképződést okozhatnak köszönhetően annak, hogy fermentálják azaz erjesztik a belekbe kerülő táplálékot. Több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy egyes probiotikus készítmények segíthetnek a puffadás és egyéb emésztőrendszeri problémák kezeléásében és akár leküzdésében is. A Bifidobacterium infantis és a Bifidobacterium lactis törzsek például hatékonynak bizonyultak a kezelések során. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a probiotikumokra sem szabad csodaszerekként tekinteni, hiszen nem mindegy milyen baktériumtörzset milyen körülmények közé juttatunk. Adott esetben többet ártanak mint használnak, ezért használatuk előtt mindig érdemes tájékozódni.

Forrás

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2036.2011.04637.xhttp://www.slobodasound.com/assets/files/Probiotics_for_the_treatment_of_systemic_sclerosis.pdfhttps://www.researchgate.net/publication/267554408_Probiotics_in_Bloating_Distention_and_Irritable_Bowel_Syndrome_-_from_Clinical_Evidence_to_Guidelines_Defining_and_Diagnosing_Irritable_Bowel_Syndrome