Lapos has: a sokak által hőn áhított testrész

Lapos has: a sokak által hőn áhított testrész

Habár egyes kultúrákban inkább a gömbölyded felsőtestet kísérik elismerő pillantások, a nyugati országokban évtizedek óta a lapos has számít vonzónak. Ez manapság még kiemelkedőbb jelentőséggel bír, hiszen a közösségi médián csupa olyan bejegyzéssel találkozunk, ahol sportos influencerek (véleményvezérek) pózolnak, sokszor a tudatos táplálkozásra felhívva a figyelmet. Azonban, a karcsú derék eléréséhez ennél jóval több szempontra kell ügyelnünk. Az alábbiakban bemutatjuk, mi okozhatja a has térfogatának gyarapodását, mi gátolhatja céljaink megvalósítását, mit tehetünk a kívánt külső eléréséért, és hogyan tarthatjuk fenn az eredményt.

A lapos has ellen dolgozó folyamatok

Vannak, akiknek szerencsés genetikájuk révén nem kell aggódniuk derékbőségük növekedése miatt. Másoknak viszont komoly erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy szemrevaló hassal rendelkezhessenek. Na de milyen buktatókkal találhatjuk szembe magunkat az ehhez vezető úton?

Súlytöbblet

Nem is kérdés, hogy a darázsderék titka egyrészről a lerakódott zsírpárnáktól való megszabadulásban rejlik. Ez éppúgy jelenti a mélyebben található, belső szerveket körülölelő zsigeri zsírt, mint a bőrfelszín alatti lerakódásokat. Mindkét típusú zsírra szüksége van a testünknek. Az előbbi a hasnyálmirigy, máj, vesék és a szív védelméért felel az őket érő külső behatásokkal szemben. Az utóbbi pedig fontos szerepet tölt be az energiapótlásban és a vitalitás fenntartásában. Mégis, akár komoly emésztési problémák léphetnek fel túlzott felhalmozódásuk esetén.

Sokak számára ismerősen csenghetnek a sörhas, úszógumi has, kötényhas, lufi has, alhasi pocak, stressz has és a puffadt has kifejezések. Ezek közül egyik sem önbizalomgerjesztő vagy mutatós. Sőt, mi több, különféle emésztőrendszeri zavarok kapcsolódhatnak hozzájuk. Míg az úszógumi has, sörhas és a kötényhas leginkább a nem megfelelő táplálkozás, mozgáshiány és az elhízás következtében alakul ki, addig a lufi has, alhasi pocak, puffadt has és stressz has a belekben felgyülemlett gázok, rossz tartás és az izomgyengeség velejárója lehet.

A genetikai hajlamon kívül a kor, hormonok és az életmód is jelentősen hozzájárulnak a túlzott zsírlerakódáshoz.

Az ülő életmód, kevés testmozgás és a lassú anyagcsere növelhetik az elégtelen emésztés és a pocak megjelenésének kockázatát.

Ezen kívül, a hormonok is befolyásoló tényezők lehetnek mind a férfiak, mind pedig a nők esetében. Férfiaknál például gyakran észrevehető, hogy sörhasat eresztenek még akkor is, ha egyébként vékony testalkatúak. A túlzott sörivás ugyanis csökkenti a tesztoszteron mennyiségét a testben, mely többek között arra is szolgál, hogy optimális szinten tartsa a zsírlerakódást.

Ami a nőket illeti, főképp menopauza után tapasztalható a zsigeri zsírok jelentősen nagyobb mértékű megjelenése a belső szervek körül, ami a számottevően lecsökkent ösztrogén mennyiség miatt lép fel.

Puffadás

Érdemesnek tartjuk kiemelni, hogy ha egy csepp súlyfelesleg sincs deréktájéka körül, a lapos has akkor sem tartható fenn a nap 24 órájában. És ez teljesen normális. Ugyanis, számos olyan kémiai reakció megy végbe szervezetünkben, melyek haspuffadáshoz vezethetnek. Ez az állapot tulajdonképpen a harmadik leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri probléma a hasfájás és a székrekedés után. A felfúvódás leginkább hasi fájdalommal, hasfeszüléssel, gyomorkorgással és a belekben felgyülemlett gázokkal jár együtt, okait pedig három általános kategóriába szokás sorolni: életmódhoz köthető faktorok, puffadást kiváltó betegségek, és egyéb szempontok.

Az első csoportba leggyakrabban a szénsavas italok és a puffasztó ételek fogyasztása tartozik. Többek között a káposzta, kelbimbó, karfiol, alma, körte, szilva, búzafélék, tejtermékek és a különféle édesítőszerek is hozzájárulnak a fokozott gázképződéshez. Ezek fogyasztásakor ugyanis azok a tápanyagok, melyeket a vékonybél nem tud megemészteni (pl. cellulóz vagy laktóz), a vastagbélbe kerülve bakteriális úton kerülnek lebontásra, ami gáztermelődést von maga után. Ilyen természetű puffadás esetén a diéta éppoly célravezető, mint súlytöbblet felhalmozódásakor. Iktassuk ki étrendünkből azon élelmiszereket, melyek felfúvódáshoz vezethetnek, és pótoljuk azokat könnyen emészthető és lebontható ételekkel.

Betegség okozta felfúvódás

Ezen kívül, olykor az irritábilis bél szindróma (IBS) okozza a puffadásos panaszokat, melynek pontos kiváltó oka még nem ismert, azonban gyakran a stresszes életmóddal hozzák összefüggésbe. Az IBS-ben szenvedő betegeknél olyan helyzetekben is jelentkezhetnek kellemetlen tünetek (székrekedés, bélszél, hasmenés, hasi görcsök), amelyek másokat nem terhelnek meg. Ilyen lehet bizonyos gyógyszerek szedése, nagyobb lelki megterhelésnek való kitettség vagy egyes ételek fogyasztása.

A betegséghez köthető puffadás is olyan reakciókat indít be szervezetünkben, mely felborítja az emésztés helyes körforgását. Ezek közül a laktózintolerancia és a gluténérzékenység említendő elsősorban, melyek napjainkban már csaknem „népbetegségnek” számítanak. Mindkét kórkép esetén hasi görcsök, teltségérzet, hasmenés és rendellenes széklet gyötörheti a beteget.

A nem megfelelő hasnyálmirigy működés is kiválthat ilyen tüneteket. Ilyenkor az emésztési zavarokat az elégtelen mennyiségű enzimtermelődés okozza, hiszen emésztőenzimek híján a szervezet nem képes megfelelően lebontani az elfogyasztott ételeket és folyadékokat.

A felfúvódást eredményező egyéb tényezők közé leginkább a gyógyszeres kezelések sorolhatók. Antibiotikumkezelés során különösen jellemző, hogy emésztési problémák ütik fel a fejüket, ugyanis a sérült bélflóra miatt felborul az emésztőrendszer megfelelő működése. Fontos ezért, hogy ha ilyen kúrára ítéli szakorvosa, mindenképpen támogassa probiotikumokkal az emésztőrendszerét.

Ha diabéteszre, magas vérnyomásra vagy hasmenés mérséklésére szed gyógyszert, mellékhatásként szintén tapasztalhat kellemetlen hasi panaszokat. Abban az esetben, ha ezek tartósan fennállnak, érdemes konzultálnia szakorvosával gyógyszerváltás vagy egyéb teendők céljából.

Mit tegyek hogy lapos hasam legyen?

A fent említettek után ésszerű a kérdés. Mi is pontosan a csinos derék titka? Természetesen, senkit nem lepünk meg azzal, amikor azt mondjuk, a téli időszak, vagy az évek alatt felszedett plusz kilók ledobása nem léphető meg rövidtávon.

Ráadásul, a fitt hastájék eléréséhez és fenntartásához nem elegendő pusztán az étrendünkön változtatunk, hiszen számos más tényező is hozzájárulhat a zsírpárnák kialakulásához. Az alábbiakban sorra vesszük, milyen napi tevékenységeken érdemes változtatni a „beach body” megszerzéséhez vezető úton.

Hagyjon fel az önsanyargató diétával

Kézenfekvő megoldásnak tűnhet a lapos has mielőbbi megvalósítása érdekében bezárni az éléskamrát és elhajítani a kulcsát. Azonban, ez a praktika valójában sokszor többet árt, mint használ. A hosszas koplalás alatt kialakult karcsú derékra ugyanis gyorsan visszaszaladhatnak a párnák, ha az egyén felhagy a diétával és a szokásos módon folytatja táplálkozását. A diéta a teljes önmegtartóztatás helyett legyen inkább egy tápanyagokban gazdag, változatos étrend, mely során együnk kisebb porciókat 4-5 alkalommal egy nap, és jól rágjunk meg minden falatot. Alternatív megoldásként gyors eredmény érhető el ketogén diétával is, azonban ennek a módszernek is megvannak a maga sajátos szabályai.

Váltogassa az edzésgyakorlatokat

A lapos has edzés nélkül aligha megvalósítható. Lényeges azonban, hogy ne ragaszkodjunk ugyanahhoz a monoton mozgástervhez. Variáljunk az edzésgyakorlatok összetételén, annak intenzitásán, valamint a köztes szünetek és maga a mozgás időtartamán is. A kardió mellett érdemes súlyos edzésekkel is színesíteni a testmozgást, mivel ezen gyakorlatokkal jóval több kalória égethető el. Fontos továbbá, hogy ne csak egy hasi izomcsoportot mozgassunk meg, hanem acélozzuk meg a felső, alsó és oldalsó muszklikat is!

További jó hír, hogy mivel a törzs izomzata gyorsabban képes regenerálódni, akár napi rendszerességgel edzhetünk rá. Próbáljunk azonban egyensúlyt fenntartani a pihentetés és mozgás közt, hiszen, ha akkor edzünk, mikor még izomlázunk van az adott izomcsoportban, és túlerőltetjük azt, sérülés következhet be.

Szedjen probiotikumot

A probiotikumok élő baktériumok, melyek nagy szerepet játszanak a fogyásban és a testsúly fenntartásában.
Akik túlsúllyal küzdenek, azok bélbaktérium-összetétele eltér egészséges testsúlyú társaikétól. Ez jócsákán befolyásolhatja a súlygyarapodást és a zsíreloszlást.
Probiotikumok rendszeres szedésével elmőzdíthatja a bélflóra helyes egyensúlyát, csökkentve a hastájéki súlyfelesleg felhalmozódását.

Az alábbi probiotikum törzsek meglehetősen hatékonyan támogatják ezt a folyamatot:

  • Lactobacillus fermentum
  • Lactobacillus amylovorus
  • Lactobacillus gasseri

Táplálékkiegészítők révén egyszerűen hozzájuthat ezekhez a fogyást könnyítő anyagokhoz. Azonban, mivel a készítmények általában több baktérium törzset is tartalmaznak, beszerzésük előtt győződjön meg arról, hogy az imént említett törzsek legalább egyikét tartalmazzák.

A kitartás kulcsfontosságú

Szemrevaló has 1 hét alatt nem alakul csak úgy ki. Főleg akkor, ha a nagyobb derékbőséget nem puffadás, hanem a lerakódott zsírréteg okozza. Esszenciális tehát, hogy célkitűzésünket kitartással párosítsuk, és ne adjuk fel a küzdelmet a kezdeti nehézségeknél. A vonzóbb felsőtest kialakítása egy folyamat, adjunk hát időt testünknek arra, hogy hozzászokjon a megváltozott napi rutinhoz és aszerint alakulhasson.

Új szokások napirendbe iktatása

  • Egészséges alvásrend kialakítása: Ha korábban fekszik le aludni, azzal nem csak az éjféli nassolási kényszert kerülheti el, hanem azt is, hogy a kevesebb pihenéssel töltött idő miatt anyagcseréje lelassuljon. Ezért, törekedjen arra, hogy legalább 7 órát aludjon éjszakánként.
  • Ne hagyjon ki étkezést: Ha 3-4 óránként beiktat egy étkezést, azzal gyorsíthat anyagcseréjén. Sokan hajlamosak kihagyni a reggelit, pedig nagy jelentősséggel bír. Ugyanis, ha reggeli nélkül kezdjük el a napot, hamar azon kapjuk magunkat, hogy ránk tör az éhség és könnyebben csábulunk el valamilyen tápanyagszegény gyorsétel felé.
  • Javítson tartásán: Ez a tanács nem kizárólag az ülő munkát végzőknek szól. Álló helyzetben és mozgás közben is éppoly fontos a megfelelő pozitúra megtartása, ugyanis az egyenes tartás automatikusan tónusosabbá teszi a hasizmokat. Ha erre odafigyelünk, elkerülhetjük az alhasi pocak megjelenését, melyhez a rossz pozitúra merőben hozzájárul.
  • Fokozott folyadékbevitel: Tudjuk, ezt nem kell külön kiemelni, mert a csapból is ez folyik, mégis emlékeztetjük rá. Szakértők szerint, napi 8 pohár szénsavmentes víz bevitele ajánlott egy nap. Dehidratált állapotban ugyanis arra késztetjük testünket, hogy felhalmozza a benne található folyadékot, mely a deréktájékra ül ki leglátványosabban.
  • Hagyjon fel a rágózással: A rágózáskor lenyelt többletlevegő puffadást okozhat. Az Amerikai Gasztroenterológiai Főiskola kutatói ezért azt javasolják, használjon inkább mentolos szájspray-t.
  • Lassítson le: A mindennapi kihívások miatt felgyülemlett stresszhormonok hangulatán kívül emésztőrendszerét is negatívan befolyásolhatják. Fokozott stressz esetén felerősödik a kortizol nevű hormon termelődése, mely zsigeri zsír felhalmozására készteti testünket, hogy védje legfontosabb belső szerveinket. Ezért, tanácsos legalább fél órát naponta kikapcsolódásra szánnunk. Még jobb, ha ezt az időt sportolással vagy sétával töltjük el, segítve az anyagcserét és a zsírégetési folyamatokat.

Összegzés

A lapos has titka számos tényező együttes függvénye. A karcsú derék eléréséhez nem elég csupán helyesen étkeznünk, edzéssel, megfelelő folyadékbevitellel és a stressz csökkentésével is ki kell egészítenünk napi rutinunkat. Mindennek a mértékletesség és a kitartás a kulcsa. Fedezzük fel, milyen étrend, mozgásforma és habitusok építhetők be mindennapjainkba a leghatékonyabban, és hamarabb elérhetjük célunkat, mint gondolnánk!