Lactobacillus fermentum

A Lactobacillus fermentum egy Gram-pozitív, aerob és anaerob baktérium, amelyet először a 20. században azonosítottak és izoláltak. A Lactobacillus fermentum különböző törzsei léteznek, amelyeknek eltérő jellemzőik és alkalmazási területeik vannak. Használják például sajtok készítése során; megtalálható a Parmigiano Reggiano, Comté, illetve Ragusano sajtokban.

Gyógyhatásai

A Lactobacillus fermentumot széles körben alkalmazzák probiotikumokban és funkcionális élelmiszerekben. A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek kedvező hatással vannak az egészségre. A Lactobacillus fermentumot tartalmazó termékek, például joghurtok, probiotikus italok és kiegészítők, hozzájárulhatnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez, a bélflóra egyensúlyának fenntartásához és az immunrendszer erősítéséhez.

A Lactobacillus fermentum által termelt vegyületek kulcsfontosságúak az emberi szervezet egészségének megőrzésében. A baktérium tejsavat, acetátot és más rövid láncú zsírsavakat termel, amelyek elősegítik a bélflóra egyensúlyát és az egészséges emésztést. Ezenkívül, a Lactobacillus fermentum más biológiailag aktív anyagokat is termelhet, mint például enzimeket, antioxidánsokat és antimikrobiális vegyületeket, amelyek részt vesznek a patogén baktériumok elleni küzdelemben és az immunrendszer aktiválásában. Antimikrobális hatásának köszönhetően alkalmazzák élelmiszerek tartósításához, valamint antibiotikumok helyett. Fontos tulajdonsága, hogy segít csökkenteni a koleszterinszintet, némiképp védelmet nyújt az alkoholos zsírmájjal és a végbélrákkal szemben. Csökkenti a gyulladást és a segíthet mérsékelni a felső légúti megbetegedéseket. A baktérium felerősíti néhány antioxidáns enzim hatását, mint pl. a glutation-peroxidáz. Ezen kívül a Lactobacillus fermentum a hüvelyflóra egészségére is pozitívan hathat, hiszen megakadályozza a gombás fertőzéseket, illetve a káros baktériumok elszaporodását.

Mit mond a tudomány?

Kínai kutatók a L. fermentum koleszterinre gyakorolt hatását vizsgálták. A kísérlet során aranyhörcsögöket etettek magas zsírtartalmú ételekkel, hogy megnőjön a koleszterinszintjük. Ezek után L. fermentum és L. plantarum baktériumokat adtak nekik. Egyik baktérium hatására sem csökkent a testsúly, azonban a szájon át szedett L. fermentum 8 hét alatt képes volt csökkenteni a vér koleszterinszintjét.

A Lactobacillus fermentum felhasználása

A Lactobacillus fermentum számos előnnyel járhat az emberi egészségre. A baktérium segíthet az emésztőrendszeri problémák, például a hasmenés, a székrekedés és a gyomorégés kezelésében. Ezenkívül, a Lactobacillus fermentum támogathatja az immunrendszer működését, csökkentheti a kórokozók aktivitását és erősítheti a bél védelmi rendszerét. Segíthet felsőlégúti megbetegedések valamint magas koleszterinszint ellen, de az alkoholos zsírmáj és a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélyeit is csökkentheti.

A Lactobacillus fermentum egy fontos probiotikus baktérium, amelynek számos pozitív hatása van az emberi egészségre. Hozzájárulhat az emésztőrendszer egészséges működéséhez, az immunrendszer erősítéséhez és a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A Lactobacillus fermentum által termelt vegyületek fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

Hivatkozások

https://academic.oup.com/femspd/article/35/2/131/657366?login=false

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.705763/full

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/lactobacillus-fermentum

Lactobacillus Fermentum

Név:
Lactobacillus fermentum

Latin név:
Lactobacillus fermentum

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

 • A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

  Swiss Probiotix Max

  10990 Ft

  A komplex összetételű Swiss Probiotix Max egy probiotikus étrend-kiegészítő készítmény. 15 féle, gondosan válogatott jótékony törzset, valamint kapszulánként 25 milliárd élőflórát tartalmaz, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának helyreállításához és az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

 • Akció

  A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.

  Swiss Probiotix 2.0

  7990 Ft 6390 Ft -20%

  A Swiss Probiotix 2.0 egy probiotikus étrend-kiegészítő, ami 10 fajta, az egészséges bélflóra fenntartásáért felelős jótékony baktériumtörzset tartalmaz. Kapszulánként 12,5 milliárd csírát biztosít a szervezet számára, melyek aktívan vesznek részt az immunrendszer karbantartásában.