Probiotikumok székrekedés ellen

Probiotikumok székrekedés ellen

A székrekedés az egyik ha nem a leggyakoribb emésztőrendszeri probléma. Nincs olyan ember aki ne tapasztalta volna már, így nem különösebben szorul magyarázatra. A legtöbb esetben csupán alkalmanként jelentkezik, aztán gyorsan el is múlik, azonban előfordulhat, hogy tartós székrekedéssé fajul, amely mindennapos kellemetlenség. Krónikus székrekedés akkor áll fenn, ha 3 hónapon át a következő tünetekből legalább kettőt tapasztalunk:

  • Heti kevesebb mint három székelés
  • Elégtelen kiürülés érzése
  • Kemény széklet
  • Erőltetett székelés

Bár minden ember esetén más számít normál gyakoriságnak, a hetente három alkalomnál kevesebbszer történő székelés már nevezhető székrekedésnek. Ez az állapot nem pusztán kellemetlen, olykor fájdalmas, de még egészségtelen is. A rendszeres, hosszantartó erőlködés nem tesz jót sem a végbél sem a vastagbél egészségének. A végbélen könnyen alakulhat ki aranyér, mely a későbbiekben begyulladhat és akár ki is szakadhat, növelve az elfertőződés kockázatát, a fájdalomról és a viszketésről nem is beszélve. A vastagbélen pedig kialakulhatnak apró, zsákszerű kitüremkedések azaz ún. divertikulumok. Ezek észrevétlenek is maradhatnak, azonban esetükben fennáll a veszély, hogy begyulladnak, eltömődnek és kiszakadnak. Ha kiszakadnak a béltartalom a belső szervekre ömlik és fertőzést okoz ami nagyon veszélyes.

Miért alakul ki a székrekedés?

A székrekedés több okból kifolyólag is kialakulhat. A leggyakoribb a helytelen táplálkozás. Ezen belül is érdemes kiemelni a rostszegény étrendet, mely nagyban hozzájárul a kialakulásához. A rostok a táplálék azon részei melyek emészthetetlenek a szervezet számára, azonban ennek ellenére kulcsfontosságú szerepet töltenek be nem csupán a megfelelő emésztésben de még a máj egészségének megőrzésében is. A rostok hozzájárulnak a megfelelő állagú széklet kialakításához és gondoskodnak róla, hogy az könnyen mozgatható legyen a vastagbél számára. A vízben oldódó rostok egy finom, gélszerű anyaggá összeállva biztosítják a széklet mozgathatóságát, így a vastagbélnek nem kell különösebben nagy erőt kifejtenie. Az ajánlott napi rostfogyasztás nagyjából napi 25 gramm.

A másik fontos tényező a folyadékfogyasztás. A széklet jelentős részét víz alkotja, így folyadék hiányában nem csoda ha száraz és darabos lesz. A vastagbélben viszonylag nagy mennyiségben történik vízvisszaszívás, ami által összeáll és bizonyos mértékig megszilárdul a széklet. Amennyiben viszont nem fogyasztunk elegendő mennyiségű folyadékot, úgy a vastagbél azt a keveset is ugyanúgy visszaszívja, a széklet pedig túl kemény és nehezen mozgatható lesz.

A székrekedéses panaszok kezelése

A székrekedés kezelésére a legkézenfekvőbb megoldást a fenti tényezők jelentik. A folyadékbevitel illetve a rostfogyasztás növelése általában hatékonyan szokta enyhíteni a panaszokat. Ha azonban ezeken túl vagyunk, vagy alternatív megoldást keresünk, érdemes kipróbálni a probiotikumokat. A belek otthont adnak egy halom különféle baktériumfajnak, melyek nem okoznak megbetegedéseket. Sőt mi több, az immunrendszer működésében is kiemelten fontos szerepük van többek között az által, hogy megakadályozzák a káros baktériumok és kórokozók elszaporodását. Emellett az emésztésben is segítenek, valamint számunkra hasznos enzimeket, különböző vegyületeket termelnek, amellyel mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. Mindezek mellett többféle vitamin termelését is végzik.

Ezek a baktériumok több emésztési panasz, köztük a székrekedés enyhítésében is segíthetnek. Rengeteg, több mint 400 féle baktériumtörzs él a belekben és egyes fajok más-más hatásokat eredményeznek. A különféle baktériumok egyensúlya illetve ennek az egyensúlynak a felborulása az ami sok probléma mögött áll, így érdemes utánajárni melyik fajnak pontosan mik a hatásai. A legjobb ha egy-egy probiotikus kúra előtt orvos vagy gasztroenterológus segítségét kérjük. Bár kétségkívül fontos az elővigyázatosság, ugyanakkor a probiotikumok nagy előnye, hogy a gyógyszerekkel szemben nem igazán tudunk velük nagyon ártani magunknak.

Egy 2017-es tanulmány szerint a probiotikumok, különösen a Lactobacillus acidophilus hatékonynak bizonyultak a székrekedéses panaszok kezelése terén mind gyermekek mind pedig felnőttek esetén. Ez annak köszönhető, hogy a baktériumok olyan zsírsavakat termelnek, melyek megváltoztatják a béltartalom pH értékét amelynek következtében a bél perisztaltikája vagyis a bélmozgás gyakoribb lesz. Egy másik kísérletben a yoghurtban található Bifidobacterium fajjal kezelt pácienseknél mutatkozott javulás a székrekedéses tünetek tekintetében.

Egy korábbi 2014-es tanulmány szintén úgy találta, hogy a Lactobacillus acidophilus és a Bifidobacterium lactis lerövidítette a táplálék bélben töltött idejét, mérsékelve ezáltal a székrekedést. Egy másik tanulmány szerint pedig a Lactobacillus reuterii és a Lactobacillus plantarum is hatékonynak bizonyult a székrekedéses panaszok kezelésében. Fogyasztásuk hatására lágyabb lett a széklet, valamint a székletürítés gyakorisága is növekedett.

Megint a rostok…

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a belekben élő baktériumok miért pont a belekben szeretnek élni, azon kívül, hogy tulajdonképpen ingyen van egy fűtött lakásuk… Ezek a baktériumok lényegében abból táplálkoznak ami a beleinkbe kerül de ahogy nekünk úgy nekik is van ízlésük. A rostok fogyasztása azért is fontos hiszen a bél baktériumai ezeket fermentálva jutnak tápanyagokhoz, tulajdonképpen ezeket a rostokat eszik. Ha nem jut nekik elegendő tápanyag, akkor nehézkes lesz az elszaporodásuk ami a bélflóra egyensúlyát veszélyezteti. Ez már csak azért is probléma, mert ha nem ők akkor más baktériumok fognak elszaporodni akik valószínűleg korántsem olyan jóindulatúak.

Kissé komikus módon a rostokon kívül a baktériumok fő táplálékai a frukto-oligoszacharidok, röviden a FOS. Ezeket szokás a rostokkal együtt prebiotikumnak nevezni. A prebiotikumok elengedhetetlen részei a probiotikus kezelésnek hiszen táplálék nélkül a baktériumok aligha tudnak elszaporodni vagy életben maradni így amennyiben a probiotikumok használata mellett döntenénk érdemes erre is ügyelni.

Mi a baj a hashajtókkal?

A székrekedés enyhítésére kétségkívül az egyik legegyszerűbb megoldást a hashajtók szedése jelenti. Ez viszonylag kényelmes megoldás, hiszen csak beveszünk egy kapszulát és már csak azért kell imádkoznunk, hogy legyen a közelben WC amikor elkezd hatni. A kényelemnek azonban ára van és alattomos módon nem is azonnal fizetjük meg. Az által, hogy hashajtókkal könnyítünk a dolgon a vastagbél egy idő után ellustul, hiszen nem kell annyira megerőltetnie magát. Amíg szedjük a hashajtókat addig nincs is baj, amikor azonban leállunk velük megint szembe találjuk magunkat a székrekedéssel és lényegében eljutottunk a hashajtófüggőséghez.

A probiotikus kezelésnek nem az a célja, hogy a hashajtók alternatívájaként inkább a probiotikumokra szoktasson rá, hanem a bélflóra helyreállításával megszüntesse a székrekedést. Egészséges táplálkozás, helyes életmód illetve megfelelő folyadékfogyasztás mellett a székrekedés nem vagy csak nagyon ritkán alkalomszerűen fog kialakulni, hiszen az egészséges bélflóra észrevétlenül is gondoskodik a széklet állagáról. A probiotikumok legjobb természetes forrásai az olyan ételek mint a savanyúkáposzta, kimchi vagy a joghurt. Természtesen táplálék kiegészítő formájában is fogyaszthatók, azonban a különböző egy-egy termék esetén érdemes elolvasni a használati utasítást, hogy hány kapszula az ajánlott. A probiotikumokat ugyan nem lehet túladogolni de az optimális eredmény érdekében javasolt követni az orvosok valamint a gyártók használati utasításait. A nehéz székelés mellett az ellentétére vagyis a hasmenésre is jók lehetnek. A hasmenés gyakran antibiotikum szedése alatt alakul ki, amit érdemes probiotikum fogyasztásával ellensúlyozni.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5408016/

https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-75

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4951383/