Probiotikum a hüvelyflóra egészségéért

Probiotikum a hüvelyflóra egészségéért

Legyen akár nő akár férfi, ha deréktájon vannak problémák- és nem a lumbágó az – senki nem beszél róla szívesen. Pedig az intim problémák ugyanolyan betegségek mint minden egyéb nyavalya, így előbb utóbb ezekkel is szembe kell nézni. A hüvelyi panaszok igen sok nő életét megnehezítik és szinte nincs is olyan nő aki ne találkozott volna valamilyen formájával élete során legalább egyszer. Adott esetben amellett, hogy rendkívül kellemetlen, még a házaséletre, párkapcsolatra is rányomhatja a bélyegét ezért fontos a mihamarabbi kezelése.

A hüvely összetett szerv, mely saját mikrobiommal, saját élővilággal rendelkezik. Hasonlóan a belekben élő baktériumokhoz, az itt található jótékony hatású mikroorganizmusok is elengedhetetlen szerepet játszanak a hüvely egészséges, normál működésének biztosításában, így a hüvelyflóra védelme és helyreállítása fontos feladat az egészség megőrzése szempontjából.

A bélflórához hasonló módon, a hüvelyben élő hasznos baktériumok megakadályozzák a káros mikroorganizmusok elszaporodását. Amikor ezek egyensúlya valamilyen okból kifolyólag felborul, a hüvely védtelenné válik és esélyes, hogy kialakul valamilyen bakteriális vagy gombás fertőzés.

Gyakori hüvelyproblémák

Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik gyakran előforduló hüvelyi panasz a bakteriális vaginózis vagy bakteriális hüvelyfertőzés. Ennek során a hüvelyben elszaporodik több különféle baktérium is amiknek nem lenne szabad. Ezek a baktériumok egyébként egészséges esetben is megtalálhatók a hüvelyben de jóval kisebb számban. Elszaporodásuk a hüvelyben élő tejsavbaktériumok kárára történik, amivel fel is borul a hüvelyflóra egyensúlya. Tünetei a viszketés, a vizelés közben jelentkező égő érzés, a rendellenes színű, pl. fehér vagy szürkés hüvelyi folyás melynek kellemetlen szaga van. Kialakulásának pontos okai egyelőre tisztázatlanok, azonban a védekezés nélküli szexuális együttlét hajlamosító tényező.

Szintén problémát jelent emellett a helytelen intim higiénia. Alap esetben a hüvely megtisztítja önmagát így különösebb külső beavatkozásra nincs szükség a mindennapi tisztálkodás során. A szappanos vízzel történő túl gyakori öblítés azonban megváltoztatja a hüvely pH értékét és ez a mikrobiom egyensúlyának felborulását okozhatja. A hüvely normál savas pH-ját a szappan lúgossága tönkreteszi ezért erre érdemes odafigyelni fürdés közben.

A bakteriális vaginózis egyik súlyos következménye a koraszülés de kialakulhat miatta ritkább esetben gyulladás is mely meddőséget is okozhat. Kezelése már csak ezek elkerülése végett is szükséges, bár némely esetben magától is elmúlhat. A kezelés nagyrészt helyi vagy szájon át adagolt antibiotikum segítségével történik.

Hüvelygomba

Szintén sok nő találkozott már vele. A hüvelygomba a hüvelyben és a szervezet egyéb más helyein is előforduló candida albicans gomba túlszaporodása, azonban érdemes megjegyezni, hogy nem pusztán ez az egy gombafaj okozhatja. Tünetei hasonlók a bakteriális fertőzéshez. Az égő viszkető érzés, a hüvelyi fájdalom, az abnormális színű folyás és az irritáció mind utalhat a hüvely gombás fertőzésére. Okozhatja antibiotikumkúra, fogamzásgátlók vagy egyéb hormonális kezelések, de kialakulhat terhesség vagy legyengült immunrendszer következtében is.

A bakteriális vaginózison és a hüvelygombán kívül érdemes még megemlíteni a húgyúti fertőzéseket is, melyek nők esetében gyakrabban fordulnak elő mint férfiaknál. A húgyutakba bejutó és ott, valamint a hugyhólyagban elszaporodó baktériumok okozhatnak elszíneződött, erős szagú vizeletet, vizelés közben jelentkező égő érzést valamint hüvelyi fájdalmat.

Probiotikum mint lehetséges kezelés

Amellett, hogy mindegyik kellemetlen, az egyik lényeges közös pont a bakteriális hüvelyfertőzés és a hüvelygomba esetében is az a lactobacillus-ok csökkent száma. Ezek az egyébként bélben is megtalálható baktériumok védik a hüvelyt az egyéb káros mikroorganizmusoktól. Ha a számuk lecsökken, az teret enged a káros baktériumok és gombafajok elszaporodásának amik a betegségeket fognak okozni, mint pl. a bélflóra károsodása esetén a hasmenés vagy a székrekedés.

Az antibiotikumok – amik egyébként sokszor a kezelés részét képezik – károsíthatják a hüvely flóráját ezért lényeges, hogy valamilyen módon ezek a baktériumok pótolva legyenek. Az antibiotikumok hasznosak lehetnek bizonyos betegségek kezelésére, azonban nem válogatnak, a jó baktériumokat is megölik. A hüvelyi problémák esetén pedig gyakran ezeknek a jó baktériumoknak az alacsony szintje az ami a fertőzés mögött áll, így érdemesebb lehet inkább ezen a fronton felvenni a harcot a fertőzésekkel. Ahogy az emésztőrendszer esetén is, úgy itt is több féle baktérium alkotja a mikrobiomot és többféle törzs is hatásos lehet a fertőzések ellen. Ha nem is helyette, de antibiotikumok mellé mindenképpen érdemes probiotikumot is fogyasztani, a jó baktériumok védelme érdekében.

Egy 2017-es tanulmányban kutatók a Lactobacillus acidophilus és a Lactobacillus rhamnosus baktériumok kombinációit tesztelték bakteriális hüvelyfertőzést okozó pathogének mint pl. a Gardnerella vaginalis vagy az Atopium vaginae baktériumok ellen. Érdemes tudni, hogy egyes fertőzést okozó baktériumok rezisztensek az antibiotikumokkal szemben ami megnehezíti a kezelést. A kutatás alapján e két lactobacillus kombinációja hatékonynak bizonyult a bakteriális hüvelyfertőzés kezelésében.

Egy újabb 2021-es tanulmány szintén megerősítette a Lactobacillus rhamnosus hatékonyságát a hüvelyi fertőzések kezelésében. Ez a fajta baktérium a tesztek alapján leginkább az E. coli-val szemben volt hatékony de egyéb hüvelyi fertőzést okozó fajtákkal is elbánt. 10 nappal a szervezetbe jutást követően jelentős mértékben csökkent a fertőző baktériumok száma, majd további 30 napon át volt tapasztalható a fertőzésmentes, helyreállt hüvelyflóra.

Ezek mellett a L. casei, L. reuteri és L. fermentum törzsek is alkalmasak a hüvelyflóra helyreállításának támogatására, hiszen egyéb törzsek mellett ezek alkotják egy egészséges nő hüvelyi mikrobiomát.

A hüvelyben élő baktériumok egyensúlyára sok tényező gyakorolhat hatást. Az antibiotikumos kezelés csupán egy módja az egyensúly felborításának. A hormonális fogamzásgátlók, illetve a hormonháztartás megváltozása ugyanúgy előidézhet hüvelyi problémákat, így változókorban vagy terhesség esetén, amikor a hormonok szintje megváltozik különösen érdemes odafigyelni erre.

A probiotikum szedhető természetes formában, például joghurt, vagy savanyúkáposzta formájában. Táplálékkiegészítőként kapszula formájában ugyanúgy fogyasztható, ami lényegesen egyszerűbb mint nagyobb mennyiségű probiotikus ételt enni. A táplálékkiegészítőnél fontos figyelni rá, hogy a kapszulában található baktériumok védve legyenek a gyomor savas környezetétől. Bár a probiotikumokat nehéz lenne túladagolni, az előírt mennyiségnél nagyobb adag beszedése mégsem javasolt.

 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5806794/

https://www.nature.com/articles/s41598-021-81931-z

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2662373/