Mi is az a Candida?

Mi is az a Candida?

A Candida egy a sarjadozó gombákhoz tartozó három nemzetség közül. Több faja is ismert, melyek közül a Candida albicans a legnevezetesebb. Első hallásra legtöbben a fertőző betegséggel és annak kellemetlen tüneteivel kapcsolják össze jelenlétét a testen és a szervezetben. Tudniillik azonban, hogy normál koncentrációja az emésztőrendszerben elősegíti az egészséges bélműködést, a tápanyagok megfelelő felszívódását, melyek mellett az emésztés folyamatát is jótékonyan befolyásolja. Problémát tulajdonképpen csak drasztikus elszaporodásakor okoz.

A Candida gombák mikroszkopikus méretű élesztőgombák, amik természetesen megtalálhatók a szájüregben, bélrendszerben és a hüvelyflórán is. Fajai hatékonyan kimutathatók az egyének székletéből, valamint a szájüregi, hüvelyi mintákból, valamint a vastagbélből és bőrből vett mintákból is. Az egyébként ártalmatlan élesztőgombák leginkább akkor produkálnak kellemetlen tüneteket, amikor a hüvelyflórán vagy a bélflórán elszaporodnak, azok egyensúlyának felborulása következtében. Ez előfordulhat antibiotikumkúra vagy legyengült immunrendszer esetén. A Candida-fertőzés (vagy candidiasis) megtámadhatja a bőrfelületet és a nyálkahártyát (mucocutan candidiasis), illetve a szervezet teljes egészét (szisztémás candidiasis).

A Candida-fertőzés megjelenését előidéző tényezők

Érdemes kiemelni, hogy a Candida albicans nagyszámú elterjedése az emberi szervezetben bármilyen korú vagy nemű embernél előfordulhat. Immunrendszerünk felelős azért, hogy ezt az élesztőgombát optimális szinten tartsa szervezetünkben. Azonban, az azt gyengítő betegségek, úgy, mint diabétesz, rák, vagy a veleszületett immunhiány következtében megnő a fertőzés kockázata. Ezen kívül, bizonyos élettani szakaszok is hozzájárulhatnak a candidiasis kialakulásának nagyobb rizikójához.

Például, közvetlenül a születéskor és az azutáni rövid periódusban az immunrendszer még törékeny. Ezért, csecsemők esetén gyakorta fordul elő fertőzés, mely leginkább szájpenész vagy pelenkakiütés formájában jelenik meg. Ez utóbbi kondíció az egyszer használatos pelenkák népszerűbbé válásával lényegesen leredukálódott. A csecsemőkön kívül az idős korosztályban jelentkezik még gyakrabban a fertőzés, mely szintén a száj nyálkahártyáját veszi célba. Ennek oka legfőképp a kevésbé ellenálló immunrendszer.

A bőrfelszín gombás megbetegedése igencsak gyakori jelenség, melynek a termálfürdők biztosítják az egyik legmegfelelőbb melegágyat. Ilyenkor, a kórokozók sok esetben nem is a vízben keresendők, hiszen a klóros fertőtlenítés nagymértékben csökkenti előfordulásukat. A fürdőhelyek vagy strandok kövezetén, a medencepartokon, illetve a zuhanyzókban azonban szép számmal megtalálhatók.

Különösen akkor vagyunk veszélynek kitéve, ha felszíni bőrsérüléssel mártózunk meg a vízben vagy papucs nélkül járunk-kelünk a termálfürdő vagy strand területén. Ilyenkor ugyanis a fertőzés könnyedén bejuthat a szervezetbe. Érdemes továbbá arra is ügyelni, hogy a víz ne jusson a szájba és az ember ne nyelje le, mert ez nagy eséllyel hasmenéshez vezethet. A meleg vizes medencéknél tanácsos körültekintőbbnek lenni, mert ezekben a baktériumok és vírusok hosszabb ideig maradnak életben.

A nemi szerveket is veszélyeztetheti a candidiasis, nők esetén ez hüvelygomba formájában, férfiaknál pedig a hímvesszőn megjelenő gombás elváltozás képében jelentkezik. Az utóbbi nem gombára hajlamosító tényezői közé leginkább a cukorbetegség, illetve a Candidával fertőzött partnerrel létesített nemi együttlét sorolható.

Candida tünetei

A gombás fertőzés a test legkülönfélébb tájékain jelentkezhet, és tünetei is sokfélék lehetnek. Lokációtól függően, a candidiasis a következő szimptómákkal jár együtt:

Nyálkahártyán megjelenő gombás elváltozás

 • szájüreg: fehér színű felrakódások, melyeket egyszerűen el lehet távolítani, viszont vérzékenység léphet fel az alattuk lévő területen; szürke lepedék a nyelven, szájzug repedés
 • hüvely: viszkető, égő, fájdalmas, csípő érzés, valamint sűrű, túrószerű hüvelyváladék
 •  bélrendszer: teltségérzet, fájdalom, puffadás, hasmenés, székrekedés, fokozott bélgáztermelődés, végbélviszketés

Bőrfelszínre kiülő gombás fertőzés

 • hajlatok: az érintett terület vörös színű, mely hámlik, viszket, felhólyagosodhat, rajzolata pedig térképszerű
 • kezek és lábak: hámlás, viszketés, berepedezések, nedvedzés, megvastagodott felrakódás a fertőzött felületen
 • fejbőr: rózsaszínes, hámló, viszkető foltok

Emésztőrendszeri Candida

A Candida a megfelelő emésztés folyamatait is felboríthatja túlnövekedés esetén. Ez diszbiózishoz, vagyis a bélflóra egyensúlyhiányához vezethet, mely idővel irritábilis bél szindrómát (IBS) és áteresztő bél szindrómát okozhat.

Az élesztőgomba elszaporodása akkor következik be, amikor a bélflóra kiegyensúlyozatlanná válik. Ennek következtében, a „rossz” baktériumok túlsúlyba kerülnek a „jó” baktériumokkal szemben, ami többek között a candidiasis kialakulásáért is felelős.

A bélben található Candida albicans rátelepszik a bélfalra és réseket hozhat létre a membrán bélésében. Ezeken a réseken a részlegesen megemésztett élelmiszer-részecskék és az élesztőgomba 180 mérgező mellékterméke átjuthat, és felszívódhat a véráramban. Ezen toxinok ezután különféle stimuláló allergiás reakciókat eredményezhetnek, úgy, mint:

 • Élelmiszer utáni sóvárgás (különösen szénhidrátok, az élesztőgomba ugyanis ebből táplálkozik)
 • Puffadás
 • Máj túlterheltség, hiszen az igyekszik elbánni a felhalmozódott méreganyagokkal
 • Csökkent pajzsmirigy funkció és lassabb anyagcsere, mely szintén a máj túlterheltségéből adódik
 • Nagymértékű folyadék visszatartás a méreganyagok hígítása érdekében
 • A zsírsejtek megduzzadása, mivel próbálják csapdába ejteni a toxinokat, hogy megóvhassák a test többi részét
 • Fokozott gázképződés a belekben
 • A pajzsmirigyhormon működését gátló méreganyagok
 • Hormonális egyensúlyhiány
 • A toxinok okozta stressz, súlygyarapodás és rosszullét jelentősen emeli a kortizol nevű krónikus stresszhormon megjelenését a szervezetben, mely szinte lehetetlenné teszi a fogyást

Míg belső szerveink igyekeznek a Candida ellen felvenni a harcot, addig az emésztés megfelelő körforgása teljesen felborul. És ez még nem minden. Ritka esetekben az élesztőgomba akár a véráramba is bekerülhet, ami életveszélyes állapotot, úgynevezett kandidémiát vonhat maga után. Ez a kórkép nagymértékben károsíthatja a vesét, máját, csontokat, izmokat, ízületeket, lépet és a szemeket. Ezen kívül, szervi elégtelenséget is okozhat.

Candida kezelése

A Candida-fertőzés kezelése csak azután indulhat meg, hogy a szakorvos a mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálatot követően felállította a megfelelő diagnózist, és azonosította a panaszokat okozó gombafajt. Ezután, a gombás elváltozás lokációjától függően helyi, vagy belsőleg alkalmazandó gyógyszert ír fel a betegségre.

A nyálkahártyát megtámadó candidiasis helyileg eredményesen kezelhető különféle gombaellenes készítményekkel. Ha a Candida a hüvelyben található, akkor a probléma megszüntetésére hüvelykúpok, hüvelytabletták, és hüvelyöblítés ajánlott. Amennyiben pedig a Candida a szájban okozza a kellemetlen tüneteket, ecsetelők alkalmazásával lehet leszámolni a fertőzéssel.

A bőrfelület gombás fertőzése esetén a helyi kezelés szintén gyors enyhülést hoz. Azonban, ha a candidiasis heveny gyulladást is produkál az érintett felületen, akkor a felírt készítményeket szteroidos gyulladáscsökkentővel is ki kell egészíteni. Ilyen esetben viszont ügyeljünk arra, hogy csak addig alkalmazzuk a krémet, kenőcsöt vagy oldatos készítményt, míg a gyulladás vissza nem szorul. Ezután térjünk vissza a gombaellenes szerek használatához, és alkalmazzuk azokat néhány nappal a fertőzés elmúlta után is.

A Candida diéta útján is visszaszorítható az optimális szintre, erről bővebben az alábbiakban lesz szó.

Amennyiben a Candida tünetei nem enyhülnek helyi kezelés során, a kór túlságosan elterjedt a szervezetben vagy a bőrön, esetleg legyengítette az immunrendszert, szájon át szedendő gyógyszerek használatára kerülhet sor. A tüneteket okozó gombafaj és az arra megfelelő gyógyszer azonosítása ebben az esetben is szakorvos feladata.

Hasznos tanácsok Candida ellen

A Candida-fertőzésen túlesni időigényes folyamat, főleg, ha krónikussá fajult a betegség. Jó hír azonban, hogy az élesztőgomba mennyisége eredményesen visszaszorítható az optimális szintre, mellyel életminőségünk is garantáltan javulni fog. A Candida kezelése otthon is kivitelezhető, amennyiben nem krónikus a fertőzés. Ezeket a praktikákat javasoljuk:

 • Étkezzen egészségesen és kerülje a cukrot: A Candida diéta útján hatásosan megelőzhető vagy visszaszorítható. Fogyasszon kevesebb feldolgozott ételt, és vegyen vissza a cukorból. Még jobb, ha ez utóbbit teljesen ki tudja iktatni étrendjéből. Ezen kívül, kerülje a finomított szénhidrátokat. Ugyanis, minél többet juttat be szervezetébe, az élesztőgombáknak annyival több táplálékot szolgáltat. Limitálja hát a cukor és a szénhidrátbevitelt, így garantáltan nem fogja „túletetni” az élesztőgombákat.
 • Állítsa vissza a bélflóra egyensúlyát: Alkalmazzon probiotikumot a fertőzés kezelésére. A legjobb probiotikum Candida ellen olyan termék, mely számos különböző „jó” baktérium törzset tartalmaz, hiszen a bélflóra kiegyensúlyozott működéséért nem egyféle baktérium felel. A probiotikumok támogatják a szisztémás egészséget és jólétet az immunrendszer védelme, az allergia csökkentése, valamint a tápanyagok hatékony és fokozott felszívódása révén. Ráadásul, szükségesek a gyomor-bél traktus egyensúlyának helyreállításához is.
 • Támogassa az emésztés folyamatait enzimekkel: Az emésztőrendszeri problémák nagymértékben megelőzhetők, ha a Candida diéta mellett amilázokban, proteázokban és lipázokban gazdag táplálékkiegészítőt fogyaszt. Ezek az enzimek elősegítik a táplálék lebontását, a tápanyagok hatékony felszívódását, valamint a candidiasis okozta emésztési zavarok, mint például a puffadás vagy túlzott gáztermelődés kiküszöbölését.
 • Kerülje a vegyi anyagoknak való kitettséget: Ebbe nem csak az élelmiszerekben, háztartási tisztítószerekben és testápolási termékekben található vegyi anyagok tartoznak bele. Ugyanolyan fontos elkerülni a felesleges gyógyszerszedést is.
 • Járuljon hozzá lelki egészségéhez: A Candida tünetei jelentősen felerősödhetnek stressz hatására. Ezen kívül, a hosszútávú, fokozott szellemi megterhelés számos súlyos betegség kialakulását is elősegíti, beleértve a szívbetegségeket, rákot, autoimmun betegségeket, reproduktív problémákat és depressziót. Tehát, attól függetlenül, hogy éppen hol vagyunk, próbáljunk módot találni a feltöltődésre és a kikapcsolódásra.

http://www.yeastconnection.com/about_leaky.html
https://www.yeastinfection.org/yeast-infections-and-carbohydrates/
https://www.apathtonaturalhealth.com/blog/is-candida-overgrowth-causing-your-chronic-gas-bloating