A májzsugor mint alattomos gyilkos

A májzsugor mint alattomos gyilkos

A legtöbben egyik betegséggel sem szeretnénk szembe találni magunkat, de vannak olyanok amikkel különösen nem. Sokaknak ilyenkor a rák ugrik be azonban nem csak ez az egyetlen ilyen betegség. A májzsugor is hasonlóan veszélyes. Nincs nagyon mit szépíteni rajta, ennél a betegségnél sajnos fel kell készülni a legrosszabbra is. De vajon van-e mégis valamiféle megoldás?

Mi a májzsugor?

Első körben érdemes tisztázni mi is az a májzsugor vagy más néven májcirrózis. Neve megtévesztő, ugyanis esetében a máj pont hogy megnagyobbodik. A májcirrózis az ún. fibrosis vagyis hegesedés kései stádiuma. A máj ezen hegesedése több különböző okból is történhet. Többnyire a hosszantartó túlzott alkoholfogyasztás tehető érte felelőssé, azonban egyéb májbetegséget okozó vírusok, mint hepatitis A, B vagy C is okozhatja. Természetesen amennyiben egyszerre vannak jelen ezen tényezők úgy gyorsabb lehet a kór lefolyása.

Maga hegesedés a máj önjavító képességének eredménye. Minden alkalommal amikor a máj sérül, legyen az alkohol vagy egyéb szerek, fertőzés, esetleg más okból kifolyólag, a máj megpróbálja helyrehozni önmagát. Ezen folyamat során hegek képződnek a máj szövetén. Ez a heges szövet azonban már nem lesz képes megfelelően ellátni a funkcióját, nem lesz képes a méregtelenítésre, az emésztésben elengedhetetlen enzimek vagy fehérjék előállítására egyszóval a máj működésképtelenné válik. Nem mintha szabadna félvállról venni a problémát, azonban a hegesedésnek is inkább a mértéke, mint sem a jelenléte az ami veszélyes. Sajnos a krónikus cirrózisnak vagy májzsugornak nevezett stádiumnál a hegesedés már eljutott abba a szakaszba, hogy a májelégtelenség visszafordíthatatlan, a máj már egyszerűen nem képes ellátni feladatát és felmondja a szolgálatot. Mivel a máj egy létfontosságú szerv így ennek bekövetkezte halálos kimenetelű.

Okai és fajtái

A májzsugornak számos oka lehet. Legfőképpen a tartós alkoholfogyasztás eredményeképpen jelentkezik, de alakul még ki krónikus vírusos fertőzés, elhízás illetve cukorbetegség miatt is. További lehetséges okok az epevezeték sérülése vagy a májat támadó autoimmun hepatitis (májgyulladás), de még a szívelégtelenség is okozhat májzsugorodást. Tulajdonképpen minden ami valamilyen módon káros hatást gyakorol a májra vezethet májzsugorhoz, főleg ha észrevétlen és kezeletlen marad. A zsírmáj ideértve az alkoholos és nem alkoholos fajtáját is és az azt kísérő gyulladás a cirrózis egyik előszobája, így a kialakulás megelőzését nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A májzsugor két fajtája az ún. kompenzált és dekompenzált cirrózis. Az előbbinél még nem tapasztalhatók tünetek ezért nehezebb is észrevenni, míg az utóbbi már okoz tüneteket. Ezt természetesen jóval könnyebb diagnosztizálni, azonban súlyosabb is. A tünetmentes májzsugornál nagyjából 9-12 év a várható élettartam, míg a dekompenzált esetében ez 2 évre csökken.

A májzsugor tünetei

A májzsugor esetén vannak bizonyos szövődmények amelyek ártalmatlannak tűnhetnek miközben a mögöttes ok életveszélyes. A tünetek olyanok lehetnek mint:

  • Fáradtság, kimerültség
  • Vérzékenység
  • Ödéma a lábon
  • Viszketés a bőrön
  • Hasban felgyülemlő víz amitől megdagad a has, esetlegesen hasi fájdalom
  • Fogyás, étvágytalanság
  • Pókhálószerű bevérzések a bőrön
  • Férfiak esetén mellnagyobbodás (ginekomasztia)
  • Zavartság, emlékezetzavarok, megváltozott személyiség, meglassult, rossz gondolkodás, szellemi leépülés
  • Sárgaság

Diagnózis és kezelés

A májzsugor diagnózisa valamivel egyszerűbb mint az azt megelőző állapotoké, például a zsírmájé. A fenti tünetekből viszonylag jól körvonalazható a betegség azonban az orvos természetesen egyéb módon is megbizonyosodhat róla. Végezhet laborvizsgálatokat mely során a vérben található különböző anyagok szintjéből lehet következtetni a májfunkciók épségére. Természetesen ilyenkor a hepatitis vírus fajtáira is végeznek szűrést. Szintén elterjedt megoldás a különböző képalkotó eljárásokkal, mint például MRI, CT vagy akár ultrahanggal való tesztelés. Ezek mellett lehetőség van a máj szövettani elemzésére melynek során az orvos egy darabot kicsíp a májból vizsgálva annak állapotát.

A májzsugor kezelése már keményebb dió. Korai stádiumban még lehetséges a kiváltó ok kezelése, például szigorú absztinencia, fogyás vagy hepatitis elleni gyógyszerek szedésével.

Amikor azonban a hegesedés már elhatalmasodott, a kezelés inkább a tünetek enyhítésére koncentrál. Ez történhet a hasi víz lecsapolásával és alacsony sótartalmú étrend előírásával, ami megakadályozza a folyadék felgyülemlését.

Szintén előfordul, hogy a csökkent májfunkciók okozta nagyobb mennyiségű felgyülemlett méreganyagot próbálják meg valamilyen módon, általában gyógyszerek segítségével eltávolítani a szervezetből.

Úgyszintén problémák adódhatnak a máj vérellátása terén. Mivel a hegesedett részek vérellátása megváltozik az egészséges szövetekéhez képest, ezért fontos hogy a májat ellátó érben ne legyen túl magas a vérnyomás.

A májzsugorodás sajnos nem visszafordítható állapot. A tünetek kezelése ugyan több-kevesebb sikerrel lehetséges, azonban az egyetlen hatásos megoldást – főleg végstádiumú betegeknél – a májátültetés jelenti. Ez azonban nem egy rutinműtét és mire az orvosok alkalmas donort találnak könnyen megtörténhet a tragédia. Amennyiben májproblémára gyanakszunk, merjünk segítséget kérni, az orvos válaszol minden kérdésünkre. Sajnos a májbetegség még súlyos alkoholizmus és helytelen életmód során is sokáig tünetmentes és leginkább megfelelő vizsgálatok (például ultrahang) segítségével mutatható ki. A vizsgálat mellett a terápia is sokrétű a beteg részéről pedig sokszor nagy akaraterőt és áldozatot követel.

Gyógyulási esélyek

A májzsugor önmagában is képes ölni, azonban mindemellett még a májrák, a 2-es típusú diabétesz, a csontritkulás és a tüdőgyulladás esélyeit is növeli. A májzsugor halálozási aránya 40 éves kor után 71.3%. Természetesen ezt nagyban befolyásolja mikor diagnosztizálják a betegséget és milyen terápiát alkalmaznak valamint az egyén mennyiben hajlandó változtatni életmódján.

Mit lehet tenni?

A májzsugor már alapból egy kései állapota a májbetegségnek. A kezelése ugyan lehetséges de sokkal inkább tekinthető amolyan tűzoltásnak mint a teljes gyógyulás felé vezető útnak. A megoldás leginkább a megelőzésben keresendő. Ennek legfontosabb eleme az, hogy nem terheljük feleslegesen a májat. A máj egyik feladata a test méregtelenítése és egy egészséges szervezet esetében ezt viszonylag hatékonyan el is látja. Azonban ha helytelen életvitellel, pl. mértéktelen és hosszantartó alkoholizálással, kábítószerekkel, adott esetben gyógyszerekkel fokozott terhelésnek tesszük ki, akkor gyakorlatilag tönkretesszük a testünk takarítóját és el fog lepni minket a szemét. A megelőzés egyik eleme tehát, hogy hagyjuk, hogy a máj végezze a dolgát.

Ha a májfunkciókat szeretnénk támogatni természetes úton arra is van lehetőség. Egyes gyógynövények egyéb pozitív hatásaik mellett a máj munkáját is segíthetik így érdemes fontolóra venni az alkalmazásukat. Ilyen gyógynövény a:

Bojtorján

Bogáncs néven talán ismerősebben hangozhat. Ez a hagyományos népi gyógyászatban használt növény antioxidáns hatásai mellett jó méregtelenítő is, így ha méregtelenítő kúrára adnánk a fejünket a bojtorjánt nem érdemes kihagyni a diétából. A japánok a bojtorján gyökeréből készítik a kinpira gobō nevű ételüket mely amolyan előétel. A gyökereket érdemes megmosni fogyasztás előtt. Felszeletelve, olajon megpirítva fogyasztható.

Ginzeng

A ginzenget sokan csak afrodiziákumként ismerik. Amellett, hogy újabban energiaitalok összetevője is, a ginzeng a májfunkciók támogatására is használható. Amellett hogy segítheti a májsejtek regenerálódását, a ginzeng még a megromlott májműködés tüneteként jelentkező fáradtság leküzdésében is hasznos segítség lehet. Ugyan valóban része néhány energiaitalnak azonban mégsem ezek tekinthetők a legjobb forrásnak, hiszen a ginzeng mellett cukrot és mesterséges adalékanyagokat is jócskán tartalmaznak, márpedig a cukorbetegség ugyanúgy lehet a májkárosodás oka.

Fokhagyma

Ennél hétköznapibb májvédővel aligha van mód találkozni. Tudjuk, hogy a májcirrózis egyik kiváltó oka a zsírmáj. A zsírmáj az az állapot amely során valamilyen okból kifolyólag a kelleténél több zsír halmozódik fel a májban és ez gyulladáshoz vezet. Egy 110 fős kísérlet keretében 51%-nál volt tapasztalható javulás a zsírmáj tekintetében. A fokhagymát fogyasztó csoportnál csökkent a máj zsírossága és javultak a koleszterinszint tekintetében mutatott értékeik is. Fontos kiemelni, hogy a cirrózis legjobb ellenszere ha ki se hagyjuk alakulni amiben a zsírmáj megelőzésének fontos szerepe van, így a fokhagyma fogyasztása mindenképpen ajánlott.

Kurkuma

Kevés olyan betegség van amire ez a fűszer ne lenne jó valamilyen formában, ha más nem mint megelőzésképpen. A kurkuma egy indiai fűszer, ami az ételek ízesítése mellett mint hagyományos gyógyszer is alkalmazható. Rendkívül hatásos gyulladáscsökkentő és antioxidáns is egyben. A benne található kurkumin egy tanulmány szerint segített egy sor különböző mesterségesen indukált májprobléma (vassal és különböző kemikáliákkal való mérgezés) leküzdésében. Ugyan a kísérletek patkányokon történtek, mégsem alaptalan, hogy az ember májára is ugyanilyen pozitív hatást gyakorolhat.

Fontos kiemelni a gyógynövényes vagy bármilyen egyéb megelőzésnél, hogy nem érdemes rá úgy tekinteni mint egy lehetőségre a büntetlen alkoholizáláshoz, helytelen életmódhoz stb. Az ha valaki fogyasztja ezeket a gyógynövényeket vagy egyéb más készítményeket még nem jelenti azt, hogy „szabad” lenne kíméletlenebbül bánnia a májjal gondolván, hogy a gyógynövények/gyógykészítmények vagy az egyébként általában helyes táplálkozás majd úgyis helyre rakja. Sőt mi több, még ha nem is fogyasztjuk ezeket a gyógynövényeket és nem szentelünk különösebb figyelmet a máj egészségének védelmére, viszont a károsításától is tartózkodunk, már azzal is sokat tettünk az egészségért.

Diéta tekintetében a máj számára a könnyedebb, mediterrán diéta javasolt, mely sok zöldséget, rostot, magvakat és könnyebb húsokat, pl. halat tartalmaz.

Források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628344/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7354004/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1478-3231.2009.02086.x