Máj méregtelenítése: mit, mikor, hogyan

Máj méregtelenítése: mit, mikor, hogyan

Legtöbbünknek a májról való tudása kimerül abban, hogy ez a szervünk felel a test méregtelenítéséért, a szervezetünkbe kerülő méreganyagok lebontásáért. De ha a máj végzi a méreganyagok lebontását akkor ugyan miért kell magát a májat méregteleníteni, miért nem hagyjuk, hogy végezze a dolgát?

Ezen szervünk detoxikálása mögött az a feltételezés áll, hogy egy-egy tisztító kúra hatására a máj jobban képes lesz ellátni feladatát. A kérdés azonban, hogy ez valóban így van-e. A máj méregtelenítésével kapcsolatban sajnos rengeteg tévhit kering ezért fontos, hogy tudjuk mire jó – de legfőképpen azt, hogy mire nem jó – a máj méregtelenítése.

A máj méregtelenítése – mire nem jó?

Talán a legnagyobb probléma egy ilyesfajta méregtelenítő kúra esetén a teljesen fals kép ami bennünk él róla és ebből adódóan a lehetetlen eredmények, amiket várunk. Sokan úgy gondolunk egy májtisztításra, hogy egy-egy meredekebb hétvége netán éveken át tartó káros életmód következményeit helyre tudjuk hozni egy néhány napos esetleg néhány hetes étrend- és életmódváltással.

Sajnos bármennyire is kiábrándító, de a máj nem így működik. Ezért, amennyiben efféle várakozásaink lennének a máj méregtelenítése kapcsán csalódni fogunk.

Ha a máj regenerálása a célunk, akkor megnyugodhatunk, hiszen ezen szervünk magától is képes regenerálódni. Ezt oly módon teszi, hogy a károsodott sejteket új, egészséges sejtekre cséréli. Természetesen itt nem extrém mértékű károsodást kell érteni. Értelemszerűen van az a pont ahol a károsodás visszafordíthatatlan és itt sajnos már egy csodadiéta sem segít.

Ha a májat megtámadó fertőzések, pl. hepatitis vírusok ellen szeretnénk védekezni, pusztán a méregtelenítés szintén nem kínál megoldást. Úgyszintén nem beszélhetünk érdemleges hatásokról zsírmáj és alkohol okozta májproblémák kezelésénél sem.

De akkor mégis mire jó és hogyan érdemes csinálni?

Ha a máj védelme a cél, a legtöbbet azzal tehetünk érte, ha nem tesszük ki átlagon felüli terhelésnek. A környezetünk és az ételeink tele vannak méreganyagokkal, amik folyamatosan bekerülnek a szervezetünkbe, és méregtelenítő szervünk ezeket bizonyos mértékig képes is kezelni. Azonban, ha a „normál” méreganyagbevitel mellett még egyéb módon is terheljük, pl. túlzott alkoholfogyasztás, fertőzések, egészségtelen életmód, stb., azzal sokat ártunk neki. Ezek hatására ugyanis károsodnak a szövetek, így nem lesz képes hatékonyan végezni munkáját. Tehát, az egészséges alapállapot megtartása és a megelőzés a cél.

Tekintve, hogy ez a szerv képes sejt szinten megújítani magát, a legjobb megoldás az, ha tartózkodunk a májat terhelő dolgoktól.

 • Érdemes kerülnünk pl. az alkoholfogyasztást. Férfiaknál ez nagyjából kettő, nőknél egy sörnek vagy egy pohár bornak megfelelő mennyiségű alkoholt jelent naponta.
 • Szintén érdemes odafigyelnünk, hogy az együttlétek során ügyeljünk a biztonságra és használjunk óvszert, főleg akkor, ha gyakran váltogatjuk partnereinket.
 • Mondjunk nemet a drogokra. Annak ellenére, hogy maguk a drogok is terhelik a májat, nem ez a legnagyobb veszélyforrásuk, hanem a közös tűhasználattal terjedő fertőzések.
 • Ha egy mód van rá, fontoljuk meg, hogy érdemes-e gyógyszert beszednünk. A gyógyszerek sokszor ugyan jók a különböző bajainkra azonban sok terhet rónak a májra. Természetesen nem arról van szó, hogy kategórikusan utasítsuk el a gyógyszerszedést, hiszen ezzel többet ártunk mint használunk magunknak. Azonban, nem minden bajunk esetén kell rögtön a patikába menni, főleg, ha van lehetőségünk étrend és életmódbeli váltásokkal, valamint természetes készítményekkel gyógyítani magunkat.

Ezek mellett érdemes lehet mélyebbre ásnunk és megvizsgálnunk, mi az ami károsítja a májat és mik azok a szokások, ételek amik ezeket a másodlagos okotokat kiválthatják. Például, azzal ha törekszünk úgy étkezni és annyit mozogni, hogy ne hízzunk el, egyúttal a májunkat is védjük.

Hogyan segíthető elő a máj méregtelenítése?

Annak ellenére, hogy a máj védelme nem oldható meg csodaszerekkel, és nem is érdemes erről a szervről úgy gondolkodnunk, hogy ha tönkremegy majd helyrehozzuk, mégse mondhatjuk azt, hogy ne lennének olyan növények vagy tevékenységek amivel hozzájárulhatunk egészségének megőrzéséhez.

 • Kurkuma: A kurkumát Indiában már évszázadok óta gyógyszerként alkalmazzák. Aktív hatóanyaga a kurkumin, mely segíthet a máj regenerálásában, a különböző fémek szervezetből való eltávolításában valamint a méregtelenítő enzimek megfelelő működésében.
 • Fokhagyma: A fokhagyma szerencsére rengeteg ételünkben megtalálható. Magas szeléntartalma hozzájárulhat az antioxidáns hatású enzimek termelődéséhez és működéséhez. Emellett, hatékony fegyver lehet a szervezetünket érő oxidatív stressz ellen.
 • Olíva olaj: Az olaj tulajdonképpen zsír, ami árt a májnak, akkor mégis miért fogyasztanánk oliva olajat? Az oliva olaj amolyan „jóféle” zsír. Amellett hogy közeget biztosít a méreganyagoknak amiben összegyűlhetnek, egyes tanulmányok szerint még segíthet is a máj „rossz” zsíroktól való megszabadításában.
 • Keresztesvirágúak: Keresztesvirágú pl. a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta és a karfiol. Ezek a zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak glutathion-t, amik aktiválják a máj méregtelenítő enzimeit. Ezen zöldségek hatására a szerv több glukozinolátot termelhet. Ez segít a méreg- és rákkeltő anyagok szervezetből való ürítésében.
 • Dió: Az előbb említett zöldségek sokaknak nem épp a kedvencei, de szerencsére a természet számukra is kínál megoldást. A dió ugyanis úgyszintén kíváló glutathion forrás, valamint omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. Emellett megtalálható benne az arginin nevű aminosav, ami a máj méregtelenítése kapcsán hatékony lehet. Különösen akkor, amikor az ammóniát kell a szervezetből kiüríteni.
 • C, D és B Vitaminok: Ha jóval általánosabban szeretnénk májunk megőrzésében gondolkodni, érdemes lehet olyan ételeket fogyasztanunk, amik tartalmaznak C, D és B vitamint. A C-vitamin egyben egy antioxidáns is, ami segít megóvni a májat a zsír felgyülemlésétől. A D vitamin segíthet a hepatitis B fertőzés leküzdésében. Ezért hepatitis esetén mindenképp kövessük az orvos utasításait. A B vitamin pedig segíthet a májbetegségek korai szakaszban való leküzdésében és visszafordításában.

Máj méregtelenítése bioritmusbeli változtatásokkal

 • Alvás: Ez az a tevékenység amit nem kell reklámozni, hogy népszerű legyen. A szervezetünknek szüksége van minimum napi 8 óra alvásra, hiszen amíg mi alszunk a szervezet több energiát tud a regenerációra és méregtelenítésre fordítani. Ehetünk akármilyen egészséges ételeket, de mit sem ér ha nem adjuk meg az időt a testünknek, hogy felhasználja ezeket.
 • Sport: Ha a máj detoxikációja a cél, kiváló megoldás lehet, ha alaposan kiizzasztjuk magunkat. Edzhetünk, végezhetünk intenzívebb jógát vagy szaunázhatunk is. Az izzadás során a méreganyagok a bőrön keresztül távoznak a szervezetből, viszont nagyon fontos, hogy utána gondoskodjunk a hidratációról és az elvesztett ásványianyagok pótlásáról.

A májunkra különösen igaz, hogy azzal segíthetünk rajta leginkább, ha békén hagyjuk, hogy végezze a munkáját. Nem tesszük felesleges terhelésnek felelőtlen életmóddal, túlzott alkoholfogyasztással. Sokunknak nehéz lehet ezer féle diétát fejben tartani, mit szabad enni a belek, a szív- és érrendszer, az epe vagy egyéb szerveink egészsége érdekében.

Azonban a máj méregtelenítése esetében nyugodtan koncentrálhatunk a többi szervünkre és általában véve az egészségünkre. Hiszen pl. azzal, hogy kerüljük az elhízást egyúttal ezt a szervünket is védjük. Úgyszintén az egészséges táplálkozással kevesebb toxint juttatunk a szervezetbe – védve ezzel a többi szervünket is – és a májnak sem kell olyan keményen dolgoznia.

https://examine.com/supplements/curcumin/
https://www.healthline.com/health/oxidative-stress
https://www.medicalnewstoday.com/articles/316851