Méregtelenítés gyógynövényekkel │ 5+1 szuper megoldás

Méregtelenítés gyógynövényekkel │ 5+1 szuper megoldás

Léteznek különböző méregtelenítő kúrák, aztán ott van a léböjt, de a mindennapos mozgás is jó lehet arra, hogy eltávolítsuk testünkből a felhalmozódott toxinokat. Legalább ennyire hatásos a méregtelenítés gyógynövényekkel. Ezekből mutatunk most 5+1 mindenki számára elérhető fajtát.   

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a természet akkor is kéznél van, ha a biztonságos és hatékony méregtelenítésre keresünk megoldást. Rengeteg vadon termő, illetve termesztett gyógynövény közül választhatunk. Sőt, számos tea, a nyers zöldségek és gyümölcsök, vagy az ezekből készített a zöldség- és gyümölcslevek közül is jó pár alkalmas a káros anyagok semlegesítésére. Mielőtt belefognánk a méregtelenítő gyógynövények hatásainak bemutatásába röviden összefoglaljuk, hogy miért van szükség külső segítségre a méregtelenítéskor.

Ezért hatékony a méregtelenítés gyógynövényekkel

Sokszor elhangzik, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy szervezetünk valójában folyamatosan méregtelenít. Ugyanakkor a modernnek nevezett életvitel miatt, amibe beletartozik az egészségtelen és kapkodó táplálkozás, a stressz és a kevés mozgás, túl sok káros anyag rakódik le a testünkben. Egyszerűen a méregtelenítő rendszerünket nem ekkora terhelésre tervezték, sok embernél a máj, a vese, a belek már képtelenek maradéktalanul teljesíteni a feladataikat. Ez pedig egy ördögi kör, az elégtelen méregtelenítés következtében még több toxin gyülemlik fel. Pontosan ezért kell nekünk is méregteleníteni, hogy belső szerveink levegőhöz jussanak, és visszaálljon a funkcióiknak megfelelő működés.

A méreganyagok feldolgozásában résztvevő szerveink működését támogató, azokat védő méregtelenítő gyógynövények száma rendkívül nagy. Ezért, most csak néhányat említünk meg közülük elsősorban azokat, amelyek bárki számára könnyen elérhetők, nem utolsó sorban olcsók és hatékonyak. Lássuk akkor, hogyan működik a méregtelenítés gyógynövényekkel, és mi melyik növényeket ajánljuk.

5+1 Méregtelenítés gyógynövényekkel

Mindig kéznél van a csalán

Mindenki tudja, hogy csíp a csalán, de azt is, hogy sok mindenre használható gyógynövény. Szerencsére nem kell puszta kézzel leszednünk – bár a friss az igazi –, teához nyugodtan használhatjuk a szárított változatokat. A csalán jótékony hatásai rendkívül szerteágazók,úgyhogy most csak a legfontosabbakat említjük. Ilyen a görcsoldás, a fájdalomcsillapítás, az immunerősítés, az emésztőrendszer megnyugtatása. Valamint az a tulajdonsága, hogy megbízhatóan enyhíti a reumás és allergiás tüneteket. Ha ekcémások, asztmások vagyunk, vagy gyötör a szénanátha, próbáljuk ki a csalántát, tinktúrát. Erős vízhajtó hatása miatt, fogyasztásakor a folyadék és a kálium pótlásáról nem szabad elfeledkezni.

Csalán belső tisztításra

Már az előbbiek is vonzóvá tehetik ezt a csípős csodanövényt, amit gyerekkorunkban szívesen elkerültünk, miközben a természetben játszottunk. Felnőttként viszont kössünk vele barátságot különösen, ha méregtelenítésben gondolkodunk. Mert a csalán egészen kiváló és univerzális méregtelenítő.
Tulajdonképpen feloldja az emésztés során keletkező salakanyagokat, amikben tudvalévő, hogy bőven akadnak mérgek. Tisztítja a vért és a vesét, növeli a folyadékkiválasztást, utóbbi hatására hamarabb kiürülnek a toxinok a szervezetből.

És ez még korántsem minden, ha a csalán méregtelenítő funkcióiról van szó. Arról már beszéltünk, hogy az emésztőrendszerben teszi a dolgát, legalább ennyire fontos a méregtelenítés szempontjából, hogy a csalán hatóanyagai a máj működését szinte felturbózzák. Hogyan? Nos, a csalán fokozza a májban és a lépben a lerakódások kiválasztását, ezáltal javítva ezeknek a szerveknek a működését. Könnyű belátni, hogy a felesleges munkától megszabaduló máj mennyivel hatékonyabb lesz.
Érdemes még megemlíteni a vesekőellenes hatást, közvetve ezzel is támogatja a vesék, és így a méregtelenítés hatékonyságát.

A csalán hatását a tudomány is igazolja

A Healthline egészségügyi oldal szerint a csalán hozzájárulhat a húgyúti rendszerben megtelepedő, és ott panaszokat okozó káros baktériumok eltávolításában. Egy iráni tanulmányra hivatkoznak, amely a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban szenvedő férfiak vizelési fájdalmaira, illetve panaszaira a csalán használatát is javasolja. Segíthet a számos fertőzést okozó Gramm-pozitív baktériumok elpusztításában – a Streptococcus és Staphylococcus is ilyen -, amiről a lengyel Lódzi Egyetem kutatása ad további információkat. Már említettük, hogy a csalán hozzájárulhat a vesekő megelőzéséhez. Az International Journal of Molecular Sciences tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint a benne lévő flavonoidok, antocianinok és szaponinok gátolhatják a kalcium és oxalát lerakódását, és így a kőképző kristályok növekedését a vesékben, valamint a húgyutakban.

Máj méregtelenítése? Akkor máriatövis

A májműködésre ható gyógynövények koronázatlan „királynője” a máriatövis, aktív hatóanyagait a gyógynövény magjai tartalmazzák. Ez a növény óvja és támogatja a májat, akár súlyos betegségek esetén is hatékony segítséget nyújthat. Ide tartozik a fertőző májgyulladás, zsírmájról és májzsugor.
Kúraszerűen alkalmazva képes ellensúlyozni a rendszeres gyógyszer-, és alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás és a dohányzás káros hatásait a májban. Erősíti az érfalakat, ezáltal hozzájárul a megfelelő vérkeringéshez. Nagyon fontos, hogy a detox kúra alatt ne lépjük túl a megadott dózisokat, mivel elég kellemetlen tüneteket produkálhat, úgy, mint hasmenés, puffadás, fejfájás. Azt is vegyük figyelembe, hogy enyhén csökkentheti a vércukorszintet, valamint befolyásolhatja bizonyos gyógykészítmények felszívódását. És még valami: mivel a máriatövis remek gyulladáscsökkentő hatásokkal bír, ezáltal nyugtatja az irritált epehólyagot, valamin szabályozza a hólyag helyes működését. Ez egy fontos méregtelenítő funkció, miközben a kövek kialakulásától is megvéd. Egyben mutatja, hogy a méregtelenítés gyógynövényekkel, mennyire sokoldalú lehet.

Méregtelenítés gyógynövényekkel egy olasz kutatásban

Van egy különösen hatékony összetevője a máriatövisnek, amit szilimarinnak hívnak. Ez egy rendkívüli antioxidáns, a maga nemben az egyik leghatékonyabb. Amellett, hogy felveszi a harcot a káros szabad gyökökkel, a Phytorerapy Research szaklapban közölt olasz kutatás szerint akadályozza a mérgek kapcsolódását a májsejt-receptorokhoz. A University Magna Graecia szakemberei rámutatnak arra, hogy a máriatövis alkalmas lehet az alkoholos májbetegséget, akut és krónikus vírusos hepatitisz, valamint a toxinok következtében kialakuló májbetegségek kezelésére. Hasonló vélemény fogalmaz meg a University of Connecticut tanulmánya. Ebből kiderül, hogy a máriatövis komponensei megkötik a mérgeket, így támogathatják a májzsugor terápiákat.   

Méregtelenítés gyógynövényekkel: plusz segítség a gyermekláncfű

Amikor arról beszélünk, hogy mi méregteleníti a májat, ott kell lennie a sorban a gyermekláncfűnek. Méltatlanul kevésbé ismert gyógynövényünk, holott úton, útfélen szinte mindenhol fellelhető. Legyen szó az emésztést serkentő nyáltermelődésről, vagy a gyomornedvek kiválasztásának fokozásáról, a gyermekláncfű sok mindenben segítségünkre lehet. A gyermekláncfű tisztító, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, jó a cellulitisz ellen, valamint nagyszerű méregtelenítő. Utóbbi körbe tartoznak a toxinok és az emésztőtraktusban felgyülemlett salakanyagok. Legyen szó cukrokról, koleszterinről, trigliceridekről vagy akár a húgysavról. Szinte nélkülözhetetlen különféle májbetegségek (hepatitisz, májzsugor stb.) vagy epehólyag problémák esetén. De ne várjuk meg a bajt. Fogyaszthatjuk akkor is, ha egészségesek vagyunk, ezzel támogatjuk szokásos feladatainak könnyebb elvégzésében. Erős vízhajtó, ami azért lényeges, mert így segíti méregteleníteni a veséket. Rendszert, tisztítja a nyirokrendszert és a vért. Végül, de nem utolsó sorban szabályozza a perisztaltikus mozgást, valamint enyhén hashajtó hatású, ezek a hatásai az emésztőrendszer méregtelenítésében kapnak fontos szerepet.

Tudósok a gyermekláncfűről

A Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben közzétett kutatás szerint a pitypanggyökér hatékony vízhajtó. Ez lehetővé teszi a májának, hogy gyorsabban eltávolítsa a méreganyagokat. Az amerikai kutatás megállapítja, hogy az etanolos kivonat segítséget jelenthet az emberek számára. Nemcsak a gyökere, hanem a levelei is jó szolgálatot tehetnek. A King Abdulaziz University kutatói megállapították, hogy a pitypanglevél-kivonat hozzájárulhat a sejtszintű májkárosodások kezeléséhez. Mindez azt bizonyítja, hogy a máj méregtelenítés gyógynövényekkel is kivitelezhető.

Mi méregteleníti a hasat? Az articsóka csodálatos hatásai

Ha az emésztőrendszerünk – amibe hasunk is beletartozik – méregtelenítésére gondolunk, jusson eszünkben az articsóka. És az is lebegjen a szemünk előtt, hogy az egészséges emésztés és a méregtelenített bélrendszer közvetlen „mellékhatása” a lapos has. Úgyhogy ez bizony esztétikailag sem elvetendő.
Az articsóka óvja a májat, fokozza annak működését, valamint kiváló epehajtó hatásokkal bír, lassíthatja az epeövek kialakulását. Fokozza a veseműködést, ezzel pedig támogatja ennek a fontos szervünknek a méregtelenítését.
Rendszeressé teszi a székletürítést, és ez több előnnyel is jár. Könnyebben távoznak a bélben pangó toxinok és salakanyagok, csökken a túlzott bélgáztermelődés, megszűnik a puffadás, valamint a görcsös, vagy feszítő alhasi fájdalmak is. Hasunk laposabb lesz, emésztésünk helyreáll – mi kell még?
Nem ajánlott a fogyasztása antibiotikumok, vagy bélfalat irritáló gyógyszerekkel, ritkán, de a friss articsóka feldolgozása kontakt dermatitiszt okozhat. Kerüljük szoptatás alatt, mivel vízhajtó hatása révén csökkentheti a tejtermelődést.

Articsókával kapcsolatos kutatások

Az articsóka egészségügyi előnyeit összegzi a Plant foods for human nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány. Ebben a Faculté de Medecine Sfax szakemberei többek között kifejtik, hogy a növény leveléből készített kivonat kiváló antioxidáns hatása mellett hatékonyan védi a májat és az epét. Különösen jelentős a májra gyakorolt kedvező hatása, amelynek része, hogy segíti a májsejtek regenerálódását. Iráni tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy képes-e ellensúlyozni az ólom káros hatásait az articsóka. Egy magas antioxidáns-tartalmú kivonatot használtak, és megállapították, hogy antitoxikus aktivitással rendelkezik. Hozzájárult a káros nehézfém semlegesítéséhez a vérben jelentősen csökkent az ólom jelenléte.

Mi méregteleníti a tüdőt? A titokzatos kurkuma

Az ayurvédikus tisztító gyógynövények egyik kiemelkedő tagja a kurkuma. Igen hatékony tüdőtisztító, ami annak köszönhető, hogy hozzájárul a szív helyes működéséhez és a megfelelő vérkeringéshez. További méregtelenítő hatásairól Indiában már évezredekkel ezelőtt készültek feljegyzések, akkoriban főként lázcsillapításra, fertőzések megszüntetésére, valamint májproblémák kezelésére alkalmazták. A növény leveleivel külsőleg kezelték a sérült bőrfelületet. Több tanulmány azt mutatja, hogy elősegíti a máj tisztítását és méregtelenítését azáltal, hogy megkönnyíti a káros anyagok eltávolítását. Antioxidáns hatása révén erősíti az immunrendszert, megakadályozza a kóros szabad gyökök elszaporodását. Fokozza a szervezet sejt szinten történő oxigénellátását, ezzel a vértisztító gyógynövények közé is sorolhatjuk.

Méregtelenítő tulajdonságai azonban ezzel nem érnek véget. Mivel serkenti az emésztést, ezzel hozzájárul az emésztőrendszer természetes öntisztulási folyamataihoz. Hatóanyagai a növény rizómájában rejtőznek, legkönnyebben por alakban juthatunk hozzá, szárított, aprított részeit fogyaszthatjuk tea vagy főzet formájában. Ha tehát méregtelenítés gyógynövényekkel a cél, a kurkumát semmiképp se felejtsük el.

A kurkuma tudományosan igazolt méregtelenítő hatása

Ahhoz, hogy a szervezet megfelelően méregtelenítsen, szükség van a bizonyos enzimekre. Ezek közül néhány aktivitását növeli a kurkuma, mely így fokozhatja a méregtelenítő rendszerek hatékonyságát – derül ki a Plant foods for human nutrition szaklapban közölt tanulmányból. Az amerikai Whfood egészségoldalon olvasható, hogy állatkísérletekben a kurkurmin – a kurkuma antioxidáns hatóanyaga – serkenti a II. fázisú detoxikációt. A méregtelenítés ezen szakasza lehetővé teszi, hogy a sejtek más molekulákkal összekössék a toxinokat, így azok könnyebben távoznak a testünkből. A méregtelenítésben részt vevő glutation-S-transzferáz (GST) stimulálására találtak bizonyítékot a University of Texas kutatói. Kimutatták, hogy a kurkumin fokozza a májban ennek az enzimnek a működését.

Egy utolsó méregtelenítés gyógynövényekkel

A dél-amerikai és afrikai gyógynövények kevéssé ismert, de annál hatékonyabb képviselője az amerikai krizantém. Hatóanyagai révén javítja a vérkeringést, ezáltal megelőzi a visszerek és a seprűvénák kialakulását. Ez a szem érzékeny ereire is vonatkozik: rendszeres bevitelével megóvhatjuk retinánk egészségét. Hányszor volt, ok nélkül hideg a kezünk, vagy a lábunk, egészen az elfehéredésig, vagy akár az érzéskelés elvesztéséig? A krizantém a végtagok vérellátását is segíti. De ez korántsem minden, mivel a krizantém hozzájárul a tüdő méregtelenítéséhez, méghozzá igencsak hatékonyan. Áldásos lehet a máj és epe problémák megelőzésében, a fennálló betegségek kezelésében. Alkoholos kivonata nyugtatja az emésztőrendszert, a májat és a veséket. Serkenti a májsejtek szaporodását, remek epehajtó, a népi orvoslásban mérgezések megszüntetésére használták. Napjainkban ezt a funkcióját kiterjesztették a nikotin- és az alkoholmérgezések kezelésére, ahogyan a kisebb átmérőjű epekövek természetes kiürítésében is szerepet kaphat. Összességében elmondható, hogy a krizantémmal komplex méregtelenítést végezhetünk.

Mit mondanak a kutatók a krizantémról?

Dr. Axe szerint a krizantémot évezredek óta használják a máj és a vesék egészségének. Természetes vízhajtóként segít megtisztítani a méreganyagoktól a testet, míg májerősítő hatása a toxinok semlegesítéséhez járul hozzá. Kiváló antioxidáns, ami egy újabb pipa méregtelenítő hatásai mellett. A Henan Egyetem kutatói a Food and Nutrition Research-ben e mellett arról írnak, hogy a krizantém kivonata hatékonyan védi a májat az alkohol és más méreganyagok okozta károsodástól.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20564545/#affiliation-1
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15277093/
https://academicjournals.org/journal/JMPR/article-abstract/9F32DD724927
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155102/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2013.777931
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8332589/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9675878/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6475127/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6475127/