Méregtelenítő kúra tanácsok – Mi a legjobb nekem?

Méregtelenítő kúra tanácsok – Mi a legjobb nekem?

Napjaink népszerű egészségmegőrző programja a méregtelenítő kúra. Nem véletlen, hogy bár időről, időre fellángolnak a viták, egyre többen végeznek belső testtisztítást. A mit, és hogyan kérdése azonban továbbra is fennáll, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az otthon végezhető méregtelenítésről.

Ősi módszer a méregtelenítés

Évezredek óta böjtölnek az emberek, ez a szokás valójában az összes tradicionális ősi kultúra sajátja. A cél mindig a belső megtisztulás, amit vallási köntösbe helyeztek – gondoljunk a hindukra, a keresztényekre vagy akár a mohamedánokra. De a tény ettől még tény marad, a különböző indokokkal elvégzett böjttel őseink valójában az egészségüket védték. Az év meghatározott szakában elrendelt koplalás nem más, mint maga a méregtelenítés. Ahogyan nagymamáink gyógyító praktikái között is ott vannak a méregtelenítő módszerek, elég csak a májtisztító- vagy béltisztító gyógynövényekre, főzetekre és teákra gondolni. Ezeket leginkább rossz emésztés, romló kedélyállapot, de akár mérgezési tünetek esetén is alkalmazták. Ne feledjük, hogy döntésüket az évszázados tapasztalat támasztja alá ennél több magyarázat nem is kell!

Mi a különbség a béltisztítás és a méregtelenítés között?

Nos, ez egy igencsak fontos kérdés, a magyarázata viszont annál egyszerűbb még akkor is, ha sokan összekeverik a két fogalmat. A legjobban úgy magyarázhatjuk el a különbséget, hogy a minden béltisztítás egyben méregtelenítés, de nem minden méregtelenítés béltisztítás. Kicsit nyakatekertnek tűnhet, de korántsem az. Amikor béltisztítást végzünk nemcsak a belekben letapadt salakanyagoktól, hanem az itt felhalmozódó mérgektől is megszabadulunk. Viszont méregteleníteni számos szervünket lehet, ez a kiváltság nemcsak a bélrendszerünké. Tehát, amikor a méregtelenítő kúra gondolataink középpontjába kerül, ebbe mindenfajta belső testtisztítás, sőt, mi több, bőrünk méregtelenítése is beletartozik.

Böjt vagy méregtelenítő kúra

Szögezzük le, hogy a böjt méregtelenít. Amikor simán nem eszünk vagy csak nagyon keveset pár napig, ezzel felszabadítjuk a mindennapos terhelés alól a méregtelenítő szerveinket. Ehhez még tisztító ételekre, italokra sincs szükség. Amint megszűnik a helytelen táplálkozás, máris felgyorsul a szervezet természetes méregtelenítése. Itt érdemes megemlíteni a léböjtöt, amiben annyi a plusz, hogy a szilárd étel elhagyásával párhuzamosan növeljük a folyadékbevitelt. Ehhez különösen jól jönnek a gyógyteák, és ha már gyógytea, akkor ebben a helyzetben legyen méregtelenítő. Mindez azt jelenti, hogy böjt nyugodtan nevezhető méregtelenítő kúrának, hiszen az is!

Ha rossz emésztés, akkor méregtelenítés?

Térjünk át most arra, hogy valójában, mikor szükséges a méregtelenítő kúra elvégzése. Azt mindenki tudja, hogy testünk állandóan méregtelenít. Ha viszont ez a funkció sérül, annak a hibás működés mértékétől függően akár azonnal tünetei lesznek. Mondjuk a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egy ilyen eset: a méregtelenítés ilyenkor azért sérül, mert a kapacitásához képest sokkal több alkoholt kellene semlegesítenie. És sorolhatnánk még a példákat a lényeg azonban az, hogy amikor a toxinokkal bármely okból (nagy mennyiségű bevitel, sérült méregtelenítő szervek, gyenge immunrendszer stb.) nem bírunk, szervezetünk jelezni fogja. Eleinte nem kell nagy dolgokra számítani: gyakori fejfájás, gyorsuló elhízás, fokozódó testszag vagy súlyvesztés, romló közérzet, álmatlanság és persze a látható jelek, mint a lepedékes nyelv, szürke bőr, elszaporodó pattanások, erős izzadás.

Tipikus panasz a rossz emésztés és az ehhez társuló tünetek a visszatérő székrekedés, kínzó hasmenés, hasfájás, puffadás, kellemetlen lehelet. Később a felhalmozódó mérgek miatt, hibásan működő szervek kezdenek tüneteket produkálni. Jönnek a megmagyarázhatatlan betegségek, gyulladások, az állandó fertőzések, a daganatok – a legjellemzőbb a vastagbél-, a vese-, valamint a májrák – és sorolhatnánk. Ne várjuk meg ezeket, előzzük meg inkább egy hatásos méregtelenítő kúra segítségével.

Tisztítókúra: az évszakok jelentősége

Ugye, emlékszünk még a vallási összefüggésekre? Az iszlám ramadán általában a tavasz végére, a keresztény böjti időszak a tél végére és a tavasz elejére esik. Ilyenkor megtisztul a lélek, de a test is. És éppen ez a tavaszi méregtelenítő kúra lényege. Télen kevesebbet mozgunk, nehezebb ételeket eszünk és amúgy is ránk nehezednek a rövidebb nappalok. Ez mind hozzájárul ahhoz, hogy az évszak végére tényleg tele leszünk mérgekkel – a tavaszi méregtelenítésre tehát ezért van szükségünk. Rendben, de mi a helyzet az őszivel, hiszen a nyár éppen az egészséges ételekről, és a természetes méregtelenítés nagy barátjáról, a mozgásról szól. Az őszi méregtelenítés igazából egy felkészülés, hogy még jobb helyzetből induljunk neki a nehéz téli hónapoknak. Most már tudjuk, miért tavasszal és ősszel méregtelenítünk a legtöbben, ha nincsen rá más nyomós okunk.

Melyik a legjobb méregtelenítő kúra?

Az a helyzet, hogy felelősen erre a kérdésre nem lehet mindenkire igaz választ adni. Sok „legjobb” méregtelenítő kúra létezik. Olyan ez, maradva az egészségnél, mintha a leghatékonyabb fájdalomcsillapító szerre lennénk kíváncsiak. Mondhatnánk, hogy kinek a pap, kinek a papné, szóval ez emberfüggő. Ráadásul az sem mindegy, mink fáj, vagy mire kell nekünk a méregtelenítés. Hogy szűkítsük a kört, maradjunk az általános méregtelenítő kúrák mellett. Ezek közül a komplex táplálékkiegészítőket ajánljuk, mert az előre összeállított kúrákban megvan minden, amire szükségünk van, míg a gyógynövények használatakor nekünk magunknak kell a megfelelő keveréket összeállítani. Olyan terméket válasszunk, amely kizárólag természetes összetevőt tartalmaz, biztos forrásból származik és leinformálható. Továbbá van róla elegendő felhasználói vélemény, megbízható szakmai háttérrel rendelkezik, azaz jók a referenciái. Ha ilyen méregtelenítő kúra mellett tesszük le a voksunk, nem érhet nagy meglepetés.

A legjobb méregtelenítő kúra ismérvei tehát a hatékonyság mellett, a természetes alapanyagok használata, a megbízhatóság és a kíméletesség. Illetve az, hogy tudjuk, melyik szervünkre, szerveinkre van hatással.

Az egészséges étkezés fontossága

Megvolt a méregtelenítő kúra, jobban érezzük magunkat. Úgy tűnik, hogy hátra dőlhetünk. Pedig nem! Jó az irány, de ez csak az első lépés. Most következik az életmódváltás. Szerencsére egyszerű dolgok várnak ránk. Az első a mindennapos mozgás, ami napi fél óra minimum, ha eljutunk az izzadásig már rendben vagyunk. Kiadós, aktív séta, torna, jóga, úszás ezek mind nagyszerűek. A második feladat az áttérés a helyes táplálkozásra. Szakítsunk a fehér cukorral, a fehér liszttel, az adalékanyagokkal (a híres E-k) teletömött félkész- és készételekkel, ne tömjük tele magunkat szénhidrátokkal, telített- és iparilag előállított transzzsírokkal. Forduljunk a zöldségek és gyümölcsök felé – ugye ezek közül sok eleve méregtelenít –, együnk teljes kiőrlésű gabonákat, mézet, sztíviát, sovány és grillezett húsokat. Gondoskodjunk az elegendő rostbevitelről, valamint a probiotikus baktériumok utánpótlásáról probiotikumokkal, hogy bélflóránk egyensúlya biztosítva legyen. Méregtelenítő szerveink meghálálják, könnyebben megbirkóznak a testünkbe óhatatlanul bejutó toxinokkal és emésztésünk is sokkal jobb lesz.

Méregtelenítő kúra és a bélflóra

Egy olyan területe a méregtelenítésnek, amiről talán kevesebbet beszélünk, holott rendkívül nagy a jelentősége az egészségünk szempontjából. Amit erről tudni kell, hogy a bélflórát felépítő jótékony baktériumok nélkül rengeteg problémánk lenne. Hiszen erősítik az immunrendszert, közreműködnek egyes emésztőenzimek termelődésében, ezáltal is fontos szerepet játszanak az emésztésben. Ezen kívül B7-, B12- és K-vitamint termelnek, illetve azt a vajsavat, ami megvédi a vastagbél nyálkahártyáját a károsodásoktól. Viszont a méreganyagok a probiotikus baktériumokat sem kímélik, a toxinok mennyiségének növekedésével csökken ezek száma. Ha pedig kevesebb bennünk a probiotikus baktériumtörzs, előjönnek a kínzó emésztési panaszok, támad a fejfájás, szaporodnak a rosszullétek, ahogyan a különböző fertőzések ellen is sokkal védtelenebbek leszünk. Íme tehát egy újabb előnyös hatás, amit elérhetünk a méregtelenítő kúra elvégzésével.

Még több egészségügyi előny

Eddig az emésztés javítása, és a bélflóra egyensúlyának fenntartása és visszaállítása volt figyelünk középpontjában. Ám ennél jóval több előnye lehet a méregtelenítésnek. A teljesség igénye nélkül, meg kell említeni a vese- és májvédő hatást, a bőr egészségének javítását, az immunerősítést, az anyagcsere optimalizálását. Valamint azoknak a kellemetlen tüneteknek az enyhítését, illetve megszüntetését, amikért a mérgek tehetők felelőssé. Egy sikeres méregtelenítő kúra után jó eséllyel tapasztalni fogjuk, hogy szelídülnek a pattanások, szebb lesz a hajunk és a körmünk, javul az emésztésünk, elkerül a fejfájás, jobbá válik a közérzetünk. Még egy érv a méregtelenítés mellett a lapos has, amit így könnyebben elérhetünk. Ez egyébként nemcsak esztétikai kérdés, a mérgek jelentős része ugyanis éppen a zsírpárnákban raktározódik el.

Meddig tart a méregtelenítés?

Ideális esetben addig tartson a méregtelenítés, amíg a mérgek eltávoznak a szervezetünkből. Valójában ezt nagyon nehéz ellenőrizni. Annyi biztos, hogy egy minőségi, 10 napos méregtelenítő kúra már hatásos. Ha viszont gyors eredményre törekszünk a 2-3 napos böjt vagy béltisztítás is sokat segíthet. Az igazán alapos méregtelenítés időtartama azonban hetekben mérhető.

Ott vannak még a paraziták

Nem szeretünk róluk beszélni, pedig léteznek. Mármint azok a paraziták, amik számára kiváló élőhelyet biztosít a vastagbélben lerakódó salakanyag. A méregtelenítő kúra során viszont a salakanyaggal együtt a férgek, kukacok, lárvák is távoznak. Ezzel pedig az anyagcseréjük közben termelődő a toxinoknak is búcsút inthetünk.

Kutatások a méregtelenítésről

Hét napig tartó méregtelenítő kúra egészségre gyakorolt hatásairól közölt tanulmányt a National College of Naturopathic Medicine. Arra voltak kíváncsiak, hogy a méregtelenítéssel, mennyiben javítható a máj működése, és ezáltal a fizikai és mentális jóllét. Az Alternative therapies in health and medicine tudományos folyóiratban megjelent jelentésből kiderül, hogy a 25 egészséges résztvevő korábbi tünetei jelentősen mérséklődtek, miközben a máj méregtelenítő kapacitása javult. A tudósok szerint ez arra utal, hogy a méregtelenítő kúra hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez, és a betegségek megelőzéséhez. A Naturalnews szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a méregtelenítés terjedjen ki a nyirokrendszerre is. Ebben tehet jó szolgálatot a nyirokmasszázs. Árnyaltabban fogalmaz az ausztrál Macquaire Egyetem összefoglaló tanulmánya, mely a detox étrendeket vizsgálja. Ugyan léteznek klinikai vizsgálatok arra vonatkozóan, hogy a kereskedelemben elérhető méregtelenítők fokozzák a máj méregtelenítését, és segítenek eltávolítani a mérgeket, de ezeket a felméréseket kis mintákon végezték.  

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10895516
http://www.naturalnews.com046933_detox_parasites_intestinal_health.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/