Méregtelenítés házilag: egyszerű de nagyszerű

Méregtelenítés házilag: egyszerű de nagyszerű

Habár egyes belső szerveink nap mint nap gondoskodnak arról, hogy semlegesítsék a testben felhalmozódott toxinokat, a folyamat támogatásáért magunk is sokat tehetünk. A méregtelenítés házilag is eredményesen kivitelezhető, mindössze néhány praktika betartásával. Az alábbiakban részletesen beavatjuk azokba a fortélyokba, amiket lakása kényelmében is elsajátíthat a jobb testi-lelki egészség érdekében.

Az otthoni méregtelenítés aranyszabálya: zéró alkohol

Kevesen tudják, hogy az alkohol több, mint 90%-ban a májban metabolizálódik. Az ott található enzimek acetaldehiddé alakítják át, mely egy jól ismert rákkeltő anyag.

Mivel ezt a vegyületet toxikus tényezőként azonosítja a máj, igyekszik belőle egy ártalmatlan kemikáliát kreálni. Így jön létre az acetát, ami végül kiürül a szervezetből.

A témában végzett kutatások úgy találták, hogy a túlzott alkoholfogyasztás jelentősen károsíthatja a máj működését azáltal, hogy zsírfelhalmozódást, gyulladást és hegesedést okoz. Amikor ez bekövetkezik, a szerv képtelen tovább megfelelően működni és ellátni funkcióit – beleértve a méreganyagok és egyéb ártalmas tényezők megszűrését.

Ennek okán, az alkohol korlátozása vagy ideális esetben teljeskörű kiiktatása az egyik legjobb módja annak, hogy elősegítse a teste megfelelő detoxikációs folyamatait.

Elegendő és minőségi alvás

Ahhoz, hogy előidézzük a sejtregenerációt és az energiafeltöltődést, megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra van szükségünk. Ezzel hozzájárulunk a test természetes detox procedúrájához.

Az alvás lehetővé teszi az agy számára, hogy feltöltse önmagát és eltávolítsa a nap során felgyülemlett toxinokat. Ilyen például a béta-amiloid nevezetű fehérje, aminek köze van az Alzheimer-kór kialakulásához.

Alváshiány esetén a testnek nincs ideje elvégezni ezen kulcsfontosságú feladatokat, mely veszélyeztetheti egészségi állapotunkat. A rossz minőségű és kevés pihenés különféle rövidtávú és hosszútávú következményekkel jár. Az előbbi csoportba tartozik például a stressz és a szorongás, míg utóbbiba a magas vérnyomás, szívbetegségek és az elhízás.

Annak érdekében, hogy ezen kondíciók elkerülhetők legyenek, hét-kilenc óra alvás javasolt minden éjjel.

Ha nehezen alszik el, változtasson esti rutinján. Bárányok számolása helyett, igyekezzen minden nap ugyanabban az időpontban villanyt oltani, lefekvés előtt legalább három órával már ne egyen, illetve ne használjon számítógépet vagy mobiltelefont. Ehelyett, inkább olvasson könyvet vagy újságot, míg elálmosodik.

Több víz fogyasztása

A víz nem csak arra jó, hogy szomját oltsa; az otthoni méregtelenítés kelléktárában is dobogós helyet tölt be. Ráadásul, szabályozza a testhőmérsékletet, épen tartja az ízületeket, valamint elősegíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Sejtjeink folyamatos regenerációra szorulnak az optimális működés érdekében, hogy megfelelően le tudják bontani a tápanyagokat az energiaháztartás növelésére.

Kutatások arra jutottak, hogy ezen procedúrák karbamidot és szén-dioxidot termelnek, amik a véráramban feltornyosulva veszélyeztethetik az egészséget. A víz elszállítja az említett salakanyagokat, amik a vizeletürítéssel, izzadással vagy légzéssel távoznak a szervezetből. Tehát, a megfelelő hidratálás kritikus jelentőséggel bír a házi detoxikáció szempontjából.

Méregtelenítés házilag a feldolgozott élelmiszerek kerülésével

Kétségtelen, hogy a túlzott cukorbevitel és a feldolgozott élelmiszerek mértéktelen fogyasztása temérdek egészségügyi probléma, mint például az elhízás, szívbetegség, cukorbetegség és rák okozója lehet.

Ez mindössze néhány olyan betegség, melyek akadályozzák a test természetes méregtelenítési képességeit azáltal, hogy károsítják az ahhoz fontos szerveket, úgy, mint a vesét és a májat.

Cukros italok, feldolgozott húsfélék, gyorsételek, chipsek és megannyi adalékot tartalmazó élelmiszerek folyamatos fogyasztásával negatívan befolyásolhatók a test toxin-szűrőinek funkciói. Próbáljon hát ezekre nemet mondani, és inkább több friss gyümölcsöt, zöldséget, és sovány fehérjeforrást étrendjébe iktatni.

Detox otthon antioxidánsokkal

A méregtelenítés házilag nem is létezik antioxidánsok nélkül. Olyan anyagokról beszélünk, melyek megvédik a sejteket a szerveket károsító úgynevezett szabadgyököktől. Ha a szabadgyökök és antioxidánsok egyensúlya felborul, oxidatív stressz léphet fel, számos potenciális betegséget eredményezve.

Noha testünk természetes módon is termeli a jótékony anyagokat, az alkoholfogyasztás, dohányzás, a nem megfelelő étrend és egyéb ártalmas tényezőknek való fokozott kitettség csökkenti mennyiségüket a szervezetben.

Amennyiben a szabadgyökök felé billen el a mérleg, demencia, szívbetegségek, májat érintő elégtelenségek, asztma és egyes rákos megbetegedések is megjelenhetnek. Éppen ezért fontos antioxidánsokban gazdag ételeket fogyasztani, hiszen segítenek a testet megszabadítani a kártékony elemektől.

Az A-vitaminban, E-vitaminban, C-vitaminban, szelénben, likopinban és luteinben bővelkedő termékeket részesítsük előnyben. Megtalálhatók számos gyümölcsben, zöldségben, magvakban, illetve a zöld teában, viszont táplálékkiegészítő formájában is pótolhatjuk őket.

Méregtelenítés házilag prebiotikumokkal

Beleink egészsége fontos természetes detoxikációs rendszerünk fenntartásához. A belekben található sejtek salaktalanító és kiválasztó feladatokat látnak el, ezzel védve a testet az ártalmas méreganyagokkal szemben.

A megfelelő bél-egészség a prebiotikumoknál kezdődik, melyek tulajdonképpen a belekben fellelhető jótékony baktériumokat támogató rostok. A prebiotikumoknak hála a jó baktériumok képesek rövid szénláncú zsírsavaknak nevezett tápanyagok előállítására, hozzájárulva ezzel egészségünk megőrzéséhez.

Abban az esetben, ha a belek egyensúlya felborul – antibiotikum kúra, nem megfelelő étrend vagy rossz szájhigiéné következtében – gyengülhet az immunrendszer és a méregtelenítési folyamatok, valamint nőhet a gyulladások és betegségek kockázata.

Elengedhetetlen tehát prebiotikumokban bővelkedő ételeket, többek között paradicsomot, articsókát, banánt, spárgát, hagymaféléket és zabot fogyasztani.

Sóbevitel korlátozása

A méregtelenítés házilag olyan praktikákat is magában foglal, mint a só használatának limitálása.

A túlzott mennyiségű sóbevitel a szervezetben többletfolyadék-visszatartást eredményezhet, különösen akkor, ha nem iszik elég vizet, vagy a veséket, esetleg a májat érintő kórban szenved az illető. A felesleges folyadékfelhalmozódás következtében puffadás alakulhat ki, ami megannyi kellemetlenséget vonhat maga után. Bár ellentmondásosnak tűnhet, a vízbevitel növelésével megelőzhető vagy leküzdhető a túl sok só miatt felhalmozódott többletfolyadék problémája.

Ez azért van, mert ha túl sok sót és kevés vizet fogyaszt, teste felszabadít egy antidiuretikus hormont szabadít fel, amely nehezíti a vizeletürítést, s ezzel a méregtelenítést is. Fokozott vízbevitellel a jelenség visszájára fordítható, beindítva a természetes detoxikációt.

A magas káliumtartalmú ételek ellensúlyozzák a só egyik fő alkotóelemének, a nátriumnak a negatív hatásait, megkönnyítve a salaktalanítást. Nyúljunk a burgonya, tök, vesebab, banán és a spenót után a boltok polcain, amennyiben káliumban gazdag termékekre vágyunk.

Rendszeres testmozgás

Mondanunk sem kell, hogy az edzés testi-lelki egészségünk fenntartásának egyik legalapvetőbb eleme. Legyen az kardió, súlyos edzés, vagy akár séta a természetben, mindenképp ajánlott valamelyiket a heti rutinba többször beépíteni. Az otthoni méregtelenítés sikeréhez esszenciális a mozgás, amivel többek között a cukorbetegség, rákos megbetegedések, szívbetegségek, valamint a magas vérnyomás is megelőzhető.

Javasoljuk, hogy legalább heti három alkalommal végezzen közepes intenzitású gyakorlatokat – legyen az gyors séta, dinamikusabb biciklizés, vagy futás – a szervezet természetes detox procedúrájának támogatása érdekében.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826796/
https://cancerres.aacrjournals.org/content/canres/41/11_Part_1/4489.full.pdf
https://www.healthline.com/health/oxidative-stress