Méregtelenítés: hogy a test tiszta lappal indulhasson

Méregtelenítés: hogy a test tiszta lappal indulhasson

Manapság a méregtelenítés szó mindenütt utolér minket: a TV-ben, közösségi médiában, reklámplakátokon, és a baráti beszélgetésben is. Nem is csoda. Rohanó világunkban megannyi méreganyaggal károsítjuk testünket kívülről és belülről egyaránt. Ráadásul, ezek előbb-utóbb lelki egészségünkre is negatív hatást gyakorolnak. A toxikációt részben mi okozzuk, részben pedig rajtunk kívülálló faktorok járulnak hozzá, amikről talán nem is tudunk. Emiatt, mindenképp érdemes tőlük megszabadulnunk. De hogyan tehetjük meg mindezt? Erre, és még sok más kérdésre az alábbiakban válaszolunk.

Mit jelent a méregtelenítés?

A detoxikáció néven is emlegetett folyamat lényegében a szervezetben található méreganyagok természetes eltávolítását jelenti. Ezt egyébként a máj, a vesék, és a nyirokrendszer napi rendszerességgel elvégzik helyettünk. Akkor miért van szükség külső rásegítésre?

Napjainkban a vegyi anyagoknak való kitettség sokszorosa a néhány évtizeddel előtti szintnek. Mindenhol jelen vannak életünkben: az élelmiszerekben, a belélegzett levegőben, a kozmetikumainkban és a takarításhoz használt szerekben is. Ezek egy része roppant ártalmas és potenciális veszélyforrást jelenthet egészségünkre. A megnövekedett károsanyaggal való érintkezésünk miatt említett szerveinket így ajánlott tudatosan támogatni.

Hogyan működik a méregtelenítés?

Az eljárás alapvetően a vér tisztításában merül ki. Ilyenkor arra törekszünk, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket a májban fellelhető vérből, ahol a méreganyagok feldolgozásra kerülnek a kiválasztási procedúrához. A megtisztulás a veséken, a beleken, a tüdőn, a nyirokrendszeren és a bőrön keresztül is végbemegy. Emellett, a kártékony kemikáliák az ürülékkel, vizelettel és izzadtsággal is távoznak belőlünk. Azonban, „szűrőink” megbetegedése esetén a toxinok nem tudnak kiürülni a testből, aminek súlyos következményei is lehetnek.

A méregtelenítő program a következőképp járul hozzá a természetes detoxikációhoz:

 • A szervek pihentetése böjtölés által
 • A máj stimulálása a méreganyagok hatékonyabb megszűrése érdekében
 • A káros vegyületek kiválasztódásának támogatása a beleken, veséken és a bőrön keresztül
 • A vérkeringés javítása
 • A test feltöltése egészséges tápanyagokkal

Milyen toxinok ürülnek ki a tisztítókúra során?

Habár belső detox-mechanizmusunk megannyi méreganyagot képes ártalmatlanítani, vannak olyanok, amiktől meglehetősen nehezen lehet csak megszabadulni. Kutatások szerint, ilyenek például a perzisztens szerves szennyezők (POP), a ftalátok, a biszfenol A (BPA) és a nehézfémek.

Ezek általában a zsírszövetben vagy a vérben halmozódnak fel, és nagyon sokáig – akár évekig is – eltarthat, mire kiürülnek a testből.

További hátrány, hogy úgy érintkezünk ezekkel az anyagokkal, hogy nem is igazán tudunk róla. Megtalálhatók ugyanis a műanyag termékekben, festékekben, ivóvízben, élelmiszerekben, és vegyi anyagokban is. Egészséget fenyegető természetük miatt azonban ma már általában teljes mértékben kivonják a kereskedelmi árukból vagy korlátozzák mennyiségüket.

Honnan tudhatom hogy detoxikációra van szükségem?

Szakemberek azt javasolják, hogy mindenki végezzen tisztítókúrát egy évben legalább egyszer. Van azonban néhány rizikócsoport, akik számára nem ajánlott annak elvégzése. Ilyenek például a várandós nők, szoptató anyák, gyermekek, alultáplált személyek, cukorbetegek, illetve a krónikus degeneratív betegségekben, rákban vagy tuberkulózisban szenvedők. Ha nem biztos abban, hogy végezhet-e toxin-eliminációt, kérdezze meg kezelőorvosát.

Mivel környezetünkben minden eddiginél több káros vegyület található, kritikus jelentőségűvé vált azok kiiktatása. Lássuk, testünk milyen tünetekkel adja tudtunkra, ha felgyűltek benne az ártalmas kemikáliák:

 • Megmagyarázhatatlan fáradtság
 • Lomhaság érzés
 • Bőr irritációja
 • Allergia felbukkanása
 • Duzzadt szemek vagy táskák a szem alatt
 • Puffadás
 • Menstruációs problémák
 • Mentális zavartság
 • Gyenge immunrendszer, amit a fertőzésekre való hajlam jelez
 • Savasodás és puffadás
 • Folyamatos figyelemzavar
 • Gyakori hangulatingadozás
 • Érzelmi instabilitás, depresszió, motivációhiány, energia-és lelkesedéshiány

A leggyakoribb detox módszerek

Mivel egy rendkívül felkapott és sokak által alkalmazott eljárásról beszélünk, mondanunk sem kell, hogy annak számos módja ismert. Ezek az egyszerűbb étrendbeli változtatásoktól a teljes koplaláson át a bélöblítő eszközök bevetéséig terjednek. Viszont a legtöbb metódus magában foglal legalább egyet az alábbi tényezők közük:

 • Rövidebb ideig, általában 1-3 napig tartó böjt
 • Friss gyümölcslevek, zöldséglevek, turmixok, víz és gyógynövényes tea fogyasztása
 • Kizárólag bizonyos folyadékok ivása, mint például sós víz vagy citromlé
 • A nehézfémekben és toxikus tényezőkben gazdag élelmiszerek tudatos kerülése
 • Az allergizáló ételek teljes kivonása az étrendből, majd azok fokozatos visszaiktatása
 • Hashajtók, vízhajtók vagy beöntés alkalmazása
 • Rendszeres testmozgás
 • Az alkohol, kávé, cigaretta és finomított cukrok elhagyása
 • Táplálékkiegészítők vagy gyógynövények használata

A méregtelenítés tényleg hatásos?

Bár kevés bizonyíték látott napvilágot annak kapcsán, hogy a detoxikáció ténylegesen kihajtja a felhalmozódott káros vegyületeket, a témában végzett kutatások mégis ajánlják elvégzését szerveink természetes toxin-semlegesítésének optimalizálása érdekében.

Miért állítja sok ember azt, hogy jobban érzi magát a méregtelenítés után? Ez részben annak köszönhető, hogy a procedúra során megvonásra kerülnek a magas zsír és hozzáadott cukortartalmú élelmiszerek. Rövid böjt esetén a magas kalóriatartalmú és alacsony tápanyagtartalmú ételek néhány napig tartó elkerülése hozzájárulhat az általános közérzet javításához.

Mielőtt belevágna a folyamatba, mindenképp konzultáljon orvosával, hisz fontos figyelembe venni a potenciális mellékhatásokat is. Az olyan étrendbeli modifikációk, amik fehérjekorlátozással járnak, fáradtságot eredményezhetnek. A hosszútávú ételmegvonás pedig vitamin-és ásványianyag deficitet vonhat maga után.

Végezetül, ne felejtsük el, hogy attól, hogy a praktika divatos és sokszor visszaköszön a közösségi médiában, fontos annak mértékletes kezelése. Ne tartsunk fenn hosszabb távon az étkezést befolyásoló radikális változtatásokat, a legjobb ugyanis, ha egészséges diétát követünk friss zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és sovány fehérjeforrások bevonásával.

Az eljárás előnyei

 • Megnövekedett energiaszint

A lassúság, energiahiány vagy a fáradtságérzet mind olyan tünetek, amikkel a szervezet jelét adja annak, hogy képtelen megfelelően felszívni, feldolgozni és felhasználni az ételből származó tápanyagokat. Ha ártalmas kemikáliák gyűlnek fel benne, az előbb-utóbb a sejtek energiacsökkenéséhez vezethet. Egy jó méregtelenítő program, ami megfelelő táplálékokat iktat az étrendbe, elősegítheti a produktív emésztést, és elláthatja a sejteket a működésükhöz szükséges üzemanyaggal.

 • Jobb szellemi teljesítőképesség

A bél-agy tengely azt jelenti, hogy amikor a belekben nincs rendben valami, az az agyat is érinti. A magas toxinterhelés rontja az agy információfeldolgozási képességét, ami tompasághoz vezet. A kártékony elemek kimosásával ez a visszájára fordulhat, hiszen a fokozott energikusság jobb fókuszálási képességet és mentálhigiénét tesz lehetővé. Ezen neurológiai előnyök a program egyik legtöbbször előforduló pozitív eredményei közé sorolhatók.

 • Erősebb immunrendszer

A toxikus komponensek felgyűlése minden testi folyamatot befolyásol, beleértve az immunrendszert és a nyirokrendszert is. Alacsonyabb immunitással ugyanis utat engedünk a fertőzéseknek és betegségeknek. Ilyenkor belső tisztítás javasolt, mely után az immunreakciók javulnak, a fehérvérsejtek pedig hatékonyabban képesek küzdeni a mikroorganizmusok és az idegen tényezők ellen.

 • Fogyás elősegítése és az ideális testsúly fenntartása

A mérgező komponensek kiűzése támogatja a belek és a máj működését. Miután a megfelelő anyagcsere-funkció létrejött, és a tápanyagfelszívás helyreállt, a folyamatban bekövetkezett fogyás eredménye könnyebben fenntartható.

 • Megfelelőbb érzelmi kiegyensúlyozottság

Mivel a toxikus faktorok jelentősen megterhelik az agyat, ez természetesen kihat az érzelmekre is. Ilyenkor fokozott ingerlékenységet, depressziót, motivációvesztést és szélsőségesebb érzelmi ingadozásokat tapasztalhatunk. Mindezek hatásosan visszaszoríthatók a kúrának köszönhetően, melyet követően javul az általános közérzet és az alvás.

A folyamat lehetséges negatív mellékhatásai

Nem csak a koplalás, hanem már a szigorúbb értrendbeli változtatások is súlyos kalóriakorlátozást okozhatnak. Ez fáradtságot, ingerlékenységet és rossz leheletet vonhat maga után. Hosszútávú böjt esetén energia, vitamin és ásványianyag deficit léphet fel, amiknek súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

A beöntés módszerét gyakran alkalmazzák a megtisztulás érdekében. Ez azt jelenti, hogy egy csövön keresztül egyfajta oldatot fecskendeznek a végbélbe, valamint a vastagbél alsó szakaszába. Így eltávolítható az ott fellelhető széklet. Ezen technika viszont olykor görcsöket, puffadást, hányingert és hányást okozhat. Az ezen tünetek következtében fellépő kiszáradás szintén veszélyes lehet.

Ezek mellett, fontos ügyelni a diétára, hashajtók, vízhajtók, sőt még a víz adagolására is, hisz túlzott alkalmazásuk veszélyeztetheti az egészséget.

https://www.healthline.com/nutrition/detox-diets-101#toxins
https://www.gaiam.com/blogs/discover/10-ways-to-detoxify-your-body
https://www.doconline.com/blog/what-is-detox-and-how-do-you-know-if-your-body-needs-it