Béltisztítás | A legjobb eszköz kiválasztása | Hatások és eredmények

Béltisztítás | A legjobb eszköz kiválasztása | Hatások és eredmények

Egyre többen értik, hogy miért van szükséges a rendszeres béltisztítás, a vastagbél „kipucolása”, és nyitottak is lennének egy ilyen kúra elvégzésére. Ott csúsznak mégis el, hogy nem találják meg idejében a megfelelő eszközt, amellyel rendet lehetne rakni a vastagbélben. Így a béltisztító kúra mégazelőtt kudarcot vall, mielőtt elkezdőzhetett volna. Pedig a bélrendszer egészségének visszaérzése kulcsfontosságú.

Ha a kiválasztott módszer alkalmazása körülményes, nehéz betartani az előírásait, hosszadalmas és drága, sok mellékhatással jár, az nemcsak a kedvet veszi el a béltisztítás végigvitelétől, hanem rossz élményeket is hagy az emberben. A béltisztító program azonban pontosan ennek az ellenkezője! Fogyasztásával, alkalmazásával felszabadító érzés, kellemes élmény, valamint megkönnyebbülés érzése jár együtt– akár évekkel később is.

Szennyezett belek és béltisztítás

Szervezetünk egészséges működése érdekében nem árt, sőt kimondottan javasolt a beleink tisztántartása otthoni körülmények között. Ha pedig nem figyelünk erre, számos betegségnek tesszük ki magunkat, és megnő a gyulladásos bélbetegségek, például a colitis ulcerosa esélye. Amennyiben az emésztőrendszerünk salakanyagokkal telített, és toxinok vannak a bélben, gyakran anyagcserénk működésében is zavarok keletkeznek. Ezek a mérgek elősegítik a patogén baktériumok szaporodását. A lerakódott toxinok károsítják a bélflóra probiotikus baktériumait, ami miatt azok vitamin és emésztőenzim termelő képessége lecsökken. De még több negatívummal jár. Ez egyrészt egyenes út az emésztési zavarokhoz, a súlyunkra is szintén kedvezőtlen hatást gyakorol. Beleink kitisztítása megejthető rostokkal, odahaza étrend-kiegészítőkkel, ám egy jól átgondolt és megtervezett béltisztító program a legcélravezetőbb. Nem kell aggódnunk, nincs nehéz dolgunk az elvégzésével.

Hogyan válasszuk ki a béltisztító kúrát? Melyik a leghatékonyabb béltisztítás?

Nagyon fontos, hogy minden esetben alaposan és körültekintően, helyesen válasszuk ki a méregtelenítés egyik módszerét, a béltisztító kúrát, mielőtt belevágunk! Ily módon elkerülhetjük azt, hogy hosszabb távon több módszerre is feleslegesen pénzt adjunk ki, mielőtt megtalálnánk az ideális megoldást. Ez utóbbi azért kiemelten lényeges, mert napjaink egészségtelen, rendszertelen táplálkozási szokásai mellett még a fiatal szervezetben is gyakori jelenség a székrekedés és a puffadás, a gyomorégés. Mindez viszont könnyen megelőzhető teljes körű kúra alkalmazásával. Ráadásul számos krónikus betegség szintén összefüggésben állhat a nagy mennyiségű felhalmozódott méreganyagok jelenlétével, a vastagbél belsejének szennyezettségével, és gyakran a bélflóra egyensúlyának felbomlásával.

A kúra előtt minden estben tájékozódjunk a lehetőségekről. Elővigyázatosan válasszuk ki a béltisztító programot, ahhoz, hogy elkerüljük csalódásokat. Nemcsak az élelmiszerek terén, de az emésztőrendszeri problémák megelőzésére szolgáló étrend-kiegészítők, táplálékkiegészítők esetében is érdemes tudomány alapon eljárni.

Melyek az ideális kúra ismérvei? Béltisztítás házilag

Egyszerűség

A tökéletes béltisztító egyik legalapvetőbb jellemzője az egyszerűség. Könnyen kezelhető, szállítható és alkalmazható. A kúra folytatásának nem lehet akadálya, ha el kell utaznunk, vagy érkezik hozzánk valaki. A Clean Inside® béltisztító ezeknek a követelményeknek tökéletesen megfelel, ezt több ezer gyógyító történet is bizonyítja.

Abban a szakértők is egyetértenek, hogy az eljárás sikere nagymértékben függ a béltisztító kúra egyszerűségétől. Ha egy összetevő után rohangálni kell, ha nehezen hozzáférhető vagy hiánycikk évek óta, az jó eséllyel garantálja, hogy sose fogunk belevágni az adott kúrába. Ekkor a kúra összes összetevője a fiók mélyén fog heverni évekig, majd szépen megszabadulunk tőlük. Ha nem pontos az utasítás, ha keverni és kutyulni muszáj, ha előfordulhat, hogy elpazarolódik vagy megromlik a drága szer. Ha azért nem hat, mert nem jól alkalmaztuk a kúrát, az egy idő után letöri a lelkesedést. Főleg akkor, ha a hiányzó információk az érintett személy által nem beszerezhetők.

Természetesség

A béltisztító program alapját képező kivonat, étrend-kiegészítő vagy „szer” természetes anyagokból készüljön, mint például a gyógynövények, és legyenek benne rostok.  Ne tartalmazzon olyan adalékanyagokat, amelyek hozzájárulhatnak az emberi szervezet további elmérgeződéséhez. Az összetevők magas minőségűek legyenek. Ezen a területen nem ajánlatos kompromisszumot kötni, még az alacsonyabb költségek érdekében sem! –, a leggondosabb forrásokból válogatva, hogy a bélben lévő hasznos baktériumokat például ne irtsák ki. (A hasznos bélbaktériumok olyan természetes összetevői a bélflórának, óvjuk őket.) Probiotikus joghurt vagy direktben probiotikum – még jobb a prebiotikummal dúsított szimbiotikum – bevitelével például pozitív változásokat érhetünk el az immunrendszer kapcsán.

Sokszor az emésztési panaszok nem is annyira a belek szennyezettségének a következményei

A puffadás, a székrekedés elleni harc nem új keletű problémája az embereknek. Azonban a modern idők nagymértékben felerősítették őket, hiszen most eleinkhez viszonyítva rövid idő alatt is jóval több méreg kerül a szervezetünkbe. Számos gyógynövényt már ősidők óta használ az emberiség az emésztési folyamatok kapcsán érintett bélrendszer, a méregtelenítő szervek karbantartására, a test (és a lélek) megtisztítására. Ajánlatos a rostok mellett ezekhez a növényi hatóanyagokhoz nyúlnunk, hiszen rengeteg ókori és újkori tapasztalat áll ezek használata mögött.

Így volt ideje kikristályosodni az adagolásnak és egyéb használati körülményeknek a legerőteljesebb hatás érdekében. (Manapság már megannyi egészségügyi probléma kezelhető naturális módon, pl. a magas vérnyomás többek között.) Emellett napjainkban a trend is a természetesség felé hajlik inkább. Ez nem véletlen, hiszen a méregtelenítés és béltisztítás célja éppen a modern mérgektől való megszabadulás, illetve az emésztés helyreállítása. Egy olyan béltisztító, mely a természetben gyökerezik, nem csak hatékony, de közelebb is áll a fogyasztóhoz.

A bélmozgatás támogatása és a béltisztítás

A béltisztító szereknek a salakanyagok fellazítása és kipucolása mellett élénkítőleg kell hatnia a bélmozgásokra, illetve a perisztaltikára. A nem megfelelő bélműködés problémáját a gyógynövényes Slim Tea® hivatott rendbe tenni. A gyógytea összetétele speciálisan erre lett kifejlesztve, és az egész emésztőrendszerrel jót tesz, és ez az egész szervezet számára fontos. Esténként egy pohár tea segíti az elalvást, nyugtató összetevői pedig biztosítják a zavartalan pihenést.

Sokszor az emésztési panaszok nem is annyira a belek szennyezettségének a következményei. Inkább a mozgásszegény életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya, illetve és a rossz tartás miatti bélpangás tehet róluk. Ha székrekedés, puffadás keseríti meg az életünket, az első, amit fontos kipróbálnunk, az az életünkben jelen lévő testmozgás mennyiségének fokozása. A testhezálló sport kiválasztása ugyanis könnyedén a tudatos béltisztításnak és a hatékony béltisztító program első lépcsője lehet. (Semmiképpen nem helyettesítik egymást, egyik sem a másikat! Az első két lépés között ott kell lennie mind a mozgásnak, mind a székletet megmozgató béltisztításnak.)

Jól járunk a rostokkal

Az enyhe vagy lassú bélmozgás következtében a salakanyag lassabban mozog a belekben. Így több ideje van belőle felszívódni a víznek, ezért egyre keményebb lesz. A kemény széklet székrekedést, divertikulózist alakíthat ki, de hozzájárulhat az aranyér, végbélrepedés, vastagbélgyulladás, és más emésztőrendszeri problémák kialakulásához. A belek mozgásának fokozására kiváló a növényi rost. Ezeket a hétköznapokban lekvár, gyümölcslé, különféle gabonák, aszalt gyümölcsök vagy rostban gazdag ételek fogyasztása révén vihetjük be a szervezetünkbe.

Teljeskörű béltisztítás: a májra is kiterjed a hatása

A jó béltisztító és méregtelenítő kúra nem csak a belekre koncentrál. Amennyiben a máj, illetve még a minden szervünket érintő vér is szennyezett, abban az esetben a belek salaktalanítása se lehet száz százalékos. A máj feladata a belekben felszívódó anyagokat szállító vér szűrése. A máj megvédi a testünket a nagy mennyiségben jelen lévő felesleges vagy káros anyagoktól. Olykor a saját működése és egészsége árán teszi ezt.  Nem lehet teljes a méregtelenítés, ha a „szűrőt”, azaz a májat nem salaktalanítjuk. Lehetőleg olyan hatóanyaggal, ami támogatja is a működését. Ez az alapvető szer a májtisztító máriatövis, amelyet a színvonalas méregtelenítő szereknek ideális arányban szükséges tartalmaznia. A megfelelő kúra ugyanis a részletekben bújik meg. A máriatövis pedig egy ilyen apró, ám annál jelentősebb részlet, ami képes a kellemetlen tünetek megelőzésére. A Silybum marianum jó depresszió ellen, serkenti a máj stagnáló energiáit, ezért a szervezetünk számára kiváló gyógynövény. 

Ne feledkezzünk el a vértisztításról sem

Természetesen szükség van a tápanyagokat szállító és minden szervvel kapcsolatba kerülő vér tisztítására is. Több liter folyadékot, több liter vizet javasolt minden nap elfogyasztani a vértisztulás létrejöttének érdekében. Ám mindez korántsem nem elég! Itt a tisztítás elsősorban arról szól, hogy a vért alkalmassá tesszük arra, hogy az általa szállított, a szervezetnek szükséges anyagokat képes legyen a megfelelő helyeken (tüdő, bőr, izzadságmirigyek, stb.) letenni.

A jól kiválasztott kúra hatására csökken a puffadás és a székrekedés jelentkezésének esélye

Az átfogó méregtelenítés az egész szervezetre kiváló hatással van. A jól kiválasztott béltisztító kúra hatására csökken a puffadás és a székrekedés jelentkezésének esélye, elmúlik a gyakori fejfájás. Szervezetünkből kiürülnek a nagyrészt étkezés során bevitt modern mérgek. Fittebbek, élettel telibbek, energikusabban leszünk, és javul az emésztés. Egyfajta fogyókúra is mindez, mellyel a testsúly (mozgás mellett) akár drasztikus módon csökkenthető. Arról nem beszélve, hogy a belekben képesek lesznek elszaporodni a jótékony probiotikus baktériumok, viszont nincs esélyük a kártékony paraziták megtelepedésének.

Minőségi béltisztítás: tegyük magasra a lécet

A Clean Inside® béltisztító program az összes felsorolt elvárásnak maximálisan megfelel, és tökéletesen elvégezhető vele a belek tisztítása. Erről Ön is meggyőződhet vásárlóink visszajelzéseinek olvasgatása során. A béltisztító használata egyszerű. Naponta néhány kapszula bevétele, egy Clean Inside® rost koktél elkészítése, és a fentebb említett tisztító tea elfogyasztása szükséges hozzá mindössze, semmi más. A Clean Inside béltisztító kúra segítségével a béltisztítás szinte gyerekjáték. Nem csak hihetetlenül egyszerű, ezáltal természetgyógyász nélkül is elvégezhető, de jó testnek és léleknek egyaránt. Egyes gyógyszerek, gyógyhatású készítmények esetén (a mellékhatások miatt) mindenképp kérje ki háziorvosa vagy gyógyszerésze véleményét. A felhalmozódott toxinoktól való szabadulást támogató Clean Inside® kapcsán viszont nem szükséges orvosi véleményt kérni.

A belek kitakarítását követően, az emésztőrendszer egészséges működése érdekében elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás. Így megakadályozható a méreg-és salakanyagok ismételt lerakódása a vastagbélben. Jót tesznek az olyan élelmiszerek, mint a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a rostban gazdag zöldségek, gyümölcsök. (A rostok sok olyan esetben a segítségünkre vannak, amelyek összefüggenek az emésztés zavaraival.) Figyeljünk oda legalább egy kicsit jobban az életvitelünkre, és őrizzük meg a bélflóra egyensúlyát – ez mindenkinek megszívlelendő jó tanács.

Mennyit fogyhatunk a béltisztítás segítségével?

A vastagbél megtisztítása hozzájárulhat a fogyáshoz; egyesek azt állítják, hogy egy hónap alatt akár 10 kilót is leadtak.

Biztonságos a módszer?

A nem körültekintően végzett béltisztítás néha káros lehet, de ez inkább olyan módszerekre vonatkozik, mint a kávébeöntés. A kávébeöntés mellékhatásai közé tartoznak a görcsök, a puffadás, a hasmenés, az émelygés és hányás, a szédülés, illetve a veseelégtelenség. Előfordulhat, hogy az aktuálisan szedett gyógyszereink nem szívódnak fel rendesen, folyadék- és elektrolit hiány léphet fel.

Az olyan emésztőrendszeri problémák esetén, mint a Crohn-betegség, vagy a fekélyes vastagbélgyulladás, az eljárás nem ajánlott. Azoknak sem, akik korábban vastagbélműtéten estek át, vagy súlyos aranyerességgel küzdenek. Vesebetegeknek, szívproblémával küzdőknek problémát jelenthet az elektrolit háztartás eltolódása. A terhes és szoptató nőknek el kell kerülniük a vastagbéltisztítást is. A vastagbél hashajtókkal, gyógynövényes készítményekkel történő kitisztítása növelheti a kiszáradásának kockázatát, ha valaki nem iszik elegendő folyadékot. A béltisztítás kolon-hidroterápiával kockázatos azok számára, akiknek kötőszöveti rendellenességei vannak, például Marfan-szindróma, vagy Ehlers-Danlos-szindróma.

Honnan tudhatjuk, hogy kiürültek a beleink?

A belekből távozó folyadéknak olyannak kell lennie, mint az elfogyasztott folyadéknak – tisztának, mindenféle egyéb összetevő nélkül. Ha a béltisztítás végén a belekből távozó végtermék sárga, világos, mint a vizelet, akkor a beleink tiszták.

Mi a kávébeöntés?

A kávébeöntés az alternatív gyógyászatban alkalmazott vastagbéltisztító módszer. Az eljárás során főzött kávé és víz keverékét juttatják be a vastagbélbe a végbélen keresztül, majd 12-15 percig bent tartják. Ez idő alatt a májnak lehetősége van a kávéban lévő koffein és más hatóanyagok abszorbeálására.  Ezzel egyidejűleg a máj a benne lévő mérgeket a vastagbélbe továbbítja, melyek azután onnan eltávoznak.

Valószínűleg egy német orvostól, dr. Max Gersontól származik, aki az 1900-as évek elején rákbetegek számára fejlesztett ki egészség visszaszerző programot. Ennek része volt a kávébeöntéses béltisztítás. Gerson azt hitte, hogy módszerével méregtelenítheti a szervezetet, és organikus növényi alapú étrendjével olyan tápanyagokat juttathat be, amire betegeinek szüksége van a gyógyuláshoz. A doktor úgy gondolta, hogy a különféle kávékombinációk stimulálják az epeáramlást és a glutation, egy méregtelenítő antioxidáns termelődését. Sok ember számára a kávébeöntés közvetlen előnye, hogy intenzív bélmozgással jár, amely elősegíti a vastagbél megtisztítását. Székrekedés esetén a kávébeöntés szintén segíthet.

Ezek a kávébeöntés előnyei

A módszer támogatói azt állítják, hogy az eljárás a következő további előnyöket biztosítja:

 • növeli az immunitást
 • növeli az energiát
 • megállítja az élesztőgomba-fertőzést
 • autoimmun betegségeket kezel
 • eltávolítja a parazitákat az emésztőrendszerből
 • eltávolítja a nehézfémeket a testből
 • kezel depressziót
 • kezeli a rákot

A kávéval történő beöntés akkor okoz problémát, ha valaki érzékeny a koffeinre, vagy ha olyan gyógyszereket szed, amelyek kölcsönhatásba lépnek a koffeinnel.

A kávéval végzett béltisztítás a következőket okozhatja:

 • égési sérüléseket a végbél területén
 • hányingert
 • hányást
 • görcsöket
 • puffadást
 • kiszáradást
 • bélperforációt
 • a nem megfelelően sterilizált berendezések okozta fertőzést
 • a koffein mellékhatásaként remeghet vagy szívdobogás

Ezt a fajta beöntést el lehet elvégezni otthon, vagy holisztikus gyógyászati központban. Nincsenek hivatalos irányelvek a kávébeöntés végrehajtására.

Egy személyes beszámoló

A kolon-hidroterápiához kapcsolódó leggyakoribb negatív tévhit, hogy az eltávolítja a belekből az összes természetes és jó baktériumot

A bélrendszer egészségének fontossága egyre inkább előtérbe kerül, és számos beszélgetés tárgya a szépségvilágban. A belek állapota ugyanis az egész szervezetre kihat, beleértve a külsőnket is.

A témával kapcsolatban érdekes cikk jelent meg Dominique Temple tollából a The Telegraphban. Az újságírónő, aki a szépségrovat egyik szerzője, úgy döntött, aláveti magát a béltisztításnak, és kipróbálta a kolon-hidroterápiát. Ezt sokan veszélyesnek, kellemetlennek, félelmetesnek tartanak, és azt hiszik, hogy csak azok számára való, akik súlyos emésztési problémákkal küzdenek, pedig nem egészen ez a helyzet. Az újságírónő beszámolójában leírta, hogy öt béltisztítás kezelés után úgy érezte, pozitív irányba változott az élete. „Sokkal több energiám van, kevésbé puffadok fel, ritkult a fejfájásom, és a hasam sokkal laposabb” – áradozott Dominique a módszer hatásosságával kapcsolatban, majd hozzátette: „Hamarosan rájöttem, hogy ez a végső méregtelenítő kezelés számomra.”

Mit mond a szakértő?

A cikkben egy természetgyógyász is megszólalt, aki a kolon-hidroterápiát végezte. „Természetgyógyászként régóta tudom, hogy az egészség és a betegség a belekben kezdődik” – nyilatkozta Kara-Mia Vernon, aki azt is kifejtette, hogy mindenkit tájékoztatni kell arról, a béltisztítás mennyire fontos az egészséges bélrendszer az egészségi állapot szempontjából. „Nem úgy terveztek minket, hogy naponta háromszor étkezzünk, rágcsálnivalókat fogyasszunk, és gond van a táplálkozásunkban mindenütt jelen lévő cukor- és feldolgozott ételek mennyiségével. Az emésztőrendszerünk túlterhelt, és sok modern kori betegség az életmódhoz kapcsolódik. A megelőzés kulcsfontosságú, és az embereknek több időt és pénzt kell költeniük az egészséges szokások kialakítására, illetve az egészségjavító készítményekre”.

Vernon szerint minden szervrendszer összeköttetésben áll belekkel, és az, ami belül történik, a külsőnkön is tükröződik. „A kolon-hidroerápia olyan tüneteket is kezelhet, mint a fejfájás, az allergia, a pattanások, és javíthatja a mentális és fizikai képességeket” – hangsúlyozta Vernon. Gyakran felvetődik a kérdés, hogy ez a béltisztítás „kimossa” a belekből az összes jótékony baktériumot? A kolon-hidroterápiához kapcsolódó leggyakoribb negatív tévhit, hogy az eltávolítja a belekből az összes természetes és jó baktériumot. „Ez hamis állítás. Ha minden egészséges dolgot eltávolítana, akkor nem végezném ezt a munkát” – mondta Vernon. „Egyszerűen nem lehetséges kimosni két kiló baktériumot, amelyek nagyrészt a vastagbél nyálkahártyáján helyezkednek el. Ugyanakkor ártalmasabb a régóta ott lévő salakanyagot belül tartani”.

Étkezés a vastagbél tisztítása után

Fogyasszunk elektrolitokat tartalmazó folyadékot, zöldség- vagy gyümölcslevet, gyógynövényteát

A víz nélkülözhetetlen a hidratáláshoz. Fogyasszunk elektrolitokat tartalmazó folyadékot, zöldség- vagy gyümölcslevet, gyógynövényteát. Együnk kekszet, dióvajat, krumplipürét, párolt zöldségeket.
A rezisztens keményítők (ellenállnak az emésztésnek) hasonlóak a rosthoz. A növényi élelmiszerekben is megtalálhatók, például a burgonyában, rizsben, hüvelyesekben, a zöld banánban és a gabonafélékben. Fogyasztásuk hozzájárulhat az egészséges vastagbélhez azáltal, hogy a jótékony baktériumokat táplálják, javítva ezzel a bélflóra állapotát. A rezisztens keményítőkre vonatkozó 2013. évi áttekintés megállapította, hogy csökkentik a vastagbélrák kockázatát. Egy 2015-ös, megbízható forrásból készült tanulmány szerint a C-vitamin a béltisztítás egyik fontos szövetségese. A zöldségek és gyümölcsök gazdagok C-vitaminban, az étrendünkbe való beiktatásuk emiatt is fontos.

És, mit kell inni?

Azok az élelmiszerek, amelyek vastagbél egészségére nézve ártalmasak savakat képeznek, különösen ilyen a rostokat nélkülöző magas fehérjetartalmú étrend. A vastagbél nyálkahártyája végül begyullad, és nem képes elvégezni megfelelően a feladatát. Az ásványi anyagok és a vitaminok nem szívódnak fel, nem kerülnek be a véráramba, emiatt tápanyaghiány alakulhat ki. De van más választásunk, hiszen valójában sok olyan étel létezik, amelyek elősegítik a vastagbél természetes megtisztítását. A magas víztartalmú ételek (gyümölcsök és zöldségek, görögdinnye, paradicsom, saláta és zeller) bizonyítottan támogatják a lerakódott salakanyagok távozását, illetve meggátolják azok lerakódását.

Források:

https://www.telegraph.co.uk/beauty/body/benefits-colonic-irrigation-could-transform-health/
https://www.healthline.com/health/coffee-enema
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25458542