Béltisztító módszerek a belek méregtelenítése érdekében

Béltisztító módszerek a belek méregtelenítése érdekében

Mielőtt a módszerekről értekeznénk, jogosan merülhet fel a kérdés bárkiben, hogy miért lehet fontos a béltisztító módszerek ismerete, van-e egyáltalán haszna, és ha igen, mi. A béldetox lényege, hogy a bennük felgyülemlett méreganyagokat kis rásegítéssel magunk távolítsuk el. Az ételekből és a környezetünkből folyamatosan kerülnek be a szervezetbe méreganyagok, amiket a máj lebont és a belekbe juttat azzal a céllal, hogy onnan majd a széklettel együtt távozni fognak.

Nem kizárt azonban, hogy ez nem mindig valósul meg ilyen egyszerűen. A méreganyagok ugyanis összegyűlhetnek a belekben, ahonnan aztán azok funkciójának és felületének köszönhetően újra felszívódva visszajuthatnak a keringésünkbe, idővel egyre több és több méreganyagot halmozva fel testünkben. Erre a problémára kínálhat megoldást a bélrendszer méregtelenítése. Ennek lényege, hogy a széklettel távozni nem akaró toxinokat kimossuk a belekből. Nagyjából hasonlóan működik, mint a szemétledobó és szennyvíz csövek tisztítása, értelemszerűen azért kifinomultabb módszerekkel és nagyobb odafigyeléssel.

Mikor és kinek van szükség béltisztításra?

Több jele is lehet annak, hogy szervezetünkre ráférne egy méregtelenítő kúra. Ha fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, könnyen lehet, hogy ennek hátterében az áll, hogy testünk plusz energiákat kénytelen fordítani a felgyülemlett toxinok ürítésére.

Ha esetleg bőrproblémáink, netán kiütéseink vannak, az szintén jelentheti, hogy ideje lenne egy méregtelenítésnek. Ugyanis, az arcbőrünk jó indikátora belső szerveink egészségének.

Az emésztési nehézségek úgyszintén jelezhetik, hogy beleink szeretnének megtisztulni a méreganyagoktól. Ezzel összefüggésben a nehézkes koncentráció, figyelemzavar hátterében is állhatnak emésztési zavarok. Ez azért van, mert a belek nem képesek megfelelő mennyiségben felszívni a beléjük került táplálékból a vitaminokat amik szükségesek a normál idegi működéshez.

Éppen ezért, érdemes lehet félévente bevetnünk a béltisztító módszereket. Azért akkor, hogy amikor a téli vitaminhiányra válaszul újra elkezdünk friss zöldségeket és gyümölcsöket enni, beleink is készen álljanak a feladatra, és azokból minél hatékonyabban szívják fel az értékes tápanyagokat. Úgyszintén érdemes lehet ősszel is végezni egy tisztítást. Ezzel szervezetünk felkészülhet a télre, kiürítve az esetleges nyári fesztiválok és kerti partik által szervezetünkben hagyott toxinokat.

Radikálisabb béltisztító módszerek

Nem mintha sokan rajonganának értük, de léteznek a diétáknál egy fokkal komolyabb béltisztító módszerek is. Ilyen opció például a beöntés. Erre például kolonoszkópia –vagyis béltükrözés – előtt lehet szükség, hogy az orvos tisztább képet kaphasson a benti helyzetről. Amennyiben nagyon súlyos székrekedésünk van és már a hashajtók sem segítenek, a beöntés még mindig megoldás lehet.

A módszer lényege, hogy egy végbélbe felvezetett csövön keresztül az erre specializálódott szakember átmossa a beleket, több liter víz segítségével. A vízbe esetenként gyógynövény porokat, de akár kávét is keverhetnek.

Amennyiben szégyenlősek vagyunk és inkább arra vetemednénk, hogy a fenti procedúrát otthon, házilag végezzük, inkább ne tegyük. Rendkívül veszélyes lehet erre a célra kialakított és steril orvosi felszerelés de legfőképpen szaktudás hiányában. Ezért, az ilyesfajta beavatkozásokat mindig bízzuk szakemberekre.

Ha azonban mégis eltökéltek vagyunk és a diétánál kicsit komolyabb módszerre vágyunk, próbáljuk ki, hogy reggel és este egy pohár langyos, sós vizet iszunk, ha lehet éhgyomorra. Ez jól átmossa a beleket és segíthet a komolyabb székrekedés enyhítésében. Mondanunk se kell talán, hogy lehetőleg mellékhelység közelében igyuk.

Közismert béltisztító módszer: lenmag

Ha elment a kedvünk a radikálisabb beavatkozásoktól és mégis inkább a finomabb metódusoknál maradnánk, a lenmag kiváló választás lehet. Szimplán azért, mert rendkívül jól tisztítja bélrendszerünket.

Ha e célra szeretnénk fogyasztani a lenmagot, akkor őrölve a legjobb. Egy jó reggelihez kiváló kiegészítés lehet egy teáskanál őrölt lenmagot egy doboz kefírrel elkeverni és elfogyasztani. Tanulmányok úgy találták, hogy a lenmag rendkívül előnyös tulajdonsága, hogy a belekben kitágul és segíti a széklet egészséges haladását, kipucolva ezzel a beleket.

Bár a lenmagolaj is egészséges hiszen tele van omega-3 zsírsavval, mégis amennyiben kifejezetten a béltisztítás a célunk, maradjunk inkább az őrölt formájánál. Ugyanis, itt a tartalom mellett a térfogat és az állag is kulcsfontosságú. Fontos, hogy mindig annyit őröljünk meg amennyit épp el szeretnénk fogyasztani, mert a lenmag őrlés után hamar veszít hatásfokából.

Általános aranyszabály: igyunk sokat

Természetesen itt elsősorban a vízre kell gondolni. Szinte magától értetődő, hogy ahhoz hogy bélrendszerünket átmossuk, jó sok folyadékra van szükségünk.  Ez segíthet a széklet sima és egyenletes útjának biztosításában és a méreganyagok belekből való kimosásában is. Ráadásul, valószínűleg mindannyian inkább szájon át vinnénk be a nagyobb mennyiségű folyadékot, meghagyva ezzel a beöntést a legégetőbb vészhelyzetekre. Szakemberek szerint naponta minimum 2 liter folyadékra lenne szüksége testünknek a belek megtisztítása érdekében, azonban nem árt ennél többet is fogyasztanunk.

Rost – a természetes béltisztító módszerek királya

Sok helyen olvashattuk már, hogy milyen fontos a megfelelő mennyiségű rostbevitel, és nem is véletlenül. A rostok a táplálék emészthetetlen részei azonban mégis elengedhetetlenek az egészséges bélműködéshez. Segítenek a székletet megfelelő állagúra alakítani és ezzel a testünk természetes méregtelenítő folyamataiban is hatékonyan közreműködnek.

A rostok  -mivel szabályozzák a még nem székletté alakított táplálék bélrendszerben való haladásának sebességét – segíthetnek a koleszterin szinten tartásában és a táplálék alapos megemésztésében. Emellett szó szerint kisöprik a beleket, hiszen a vastagbélen végighaladva lekaparhatják az ott összegyűlt toxinokat. Így azok a széklettel együtt távozhatnak a szervezetből.

Béldetox gyógynövényekkel

A belek méregtelenítése sem az a téma, amiről azt mondhatnánk, hogy a természet semmilyen megoldást nem kínál rá. Ami azt illeti, még válogathatunk is. A detoxikációra több gyógynövény is alkalmas lehet, hogy a belekben felgyülemlett mérgek eltávolításában hatékony segítséget nyújtson.

A mályvagyökér, a psyllium (vagy útifűmaghéj-liszt, ahogy boltokban a leggyakrabban találkozhatunk vele) és az aloe vera mind tisztító hatásúak lehetnek a belekre nézve. Hashajtó hatásuknak köszönhetően felpörgethetik az anyagcserénket.

Szintén érdemes lehet kipróbálnunk a gyömbért, ugyanis segíti az emésztést. Fogyaszthatjuk teaként, de akár más italokhoz hozzákeverve is.

A béltisztító módszerek remek kiegészítője lehet a chia mag is. Omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően nemcsak segít megtisztítani a bélrendszert a felgyülemlett méreganyagoktól. Valamint, emellett kiváló rostforrás is. Mivel a chia mag rengeteg vizet képes felszívni ezért ügyeljünk rá, hogy mindig áztatva fogyasszuk, amikor már gélszerű masszává állt össze. Szárazon ugyanis akár fulladást is okozhat, ha a torkunk nyálkahártyájáról elvonva a vizet odaragad.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567199/
https://www.healthline.com/health/natural-colon-cleanse