Béltisztítás hatása és módszerei – Rostok, probiotikumok

Béltisztítás hatása és módszerei – Rostok, probiotikumok

Béltisztítás: ha jól csináljuk, használni fog

A béltisztítás folyamata egyre népszerűbb, ám sokan csak divatból – és megfelelő információk hiányában – nem a megfelelő módon végzik el. Ezzel pedig többet árthatnak maguknak, mint amennyit használnak. Pedig a béltisztítás valóban hasznos lehet – elmondjuk, mit kell tudni róla.

Először is, nem árt tisztázni, miért fontos a béltisztítással foglalkozni, egyúttal azt is, hogy mi a bél szerepe egészségünk megőrzésében. A bél az emésztőrendszer része, változó átmérőjű, teljes hossza felnőttek esetén átlagosan 8 méter. Minden táplálék áthalad rajta, a hasznos anyagok a vékonybél, és kisebb részben a vastagbél nyálkahártyáján át szívódnak fel, majd a végbélen keresztül távoznak salakanyagként. Előfordulhatnak azonban olyan helyzetek, amikor ez a folyamat elégtelen. Ilyenkor a bélredőkben megrekedő salakanyagok erjedésnek, rothadásnak indulnak. Megnő a káros baktériumok aránya, felborul a bélflóra egyensúlya. Ez pedig igen kellemetlen tünetekkel jár.

Milyen panaszokat okozhat a letapadt salakanyag?

Amennyiben nem tudjuk az emésztés melléktermékét, tehát a salakanyagot rendszeresen és maradéktalanul üríteni, ez idővel megreked a belekben. Ennek következtében igen kellemetlen „élményekben” lehet részünk: idővel csökken a bél átmérője, az emésztés egyre nehézkesebbe válik, akadozik a tápanyag felszívódás. Lassulnak a bélmozgások, így az ürítés is nehezebb lesz, gyakorivá válik a székrekedés. Ez pedig tovább növeli a lerakódó salakanyag mennyiségét.
Azt sem árt tudni, hogy az elégtelen emésztés következtében a bevitt táplálékok, a különféle emésztő baktériumok munkájának eredményeként erjedésnek, vagy rothadásnak indulnak. Amennyiben a salakanyagok nem ürülnek ki időben, beleinkben túlzott gázképződés alakul ki. Szinte elképesztő, hogy a colon akár két liter gázt is tartalmazhat!
Arról már ne is szóljunk, hogy a gázképződés folyamán szervezetünkre nézve káros toxinok termelődnek.

Hogyan működik?

Alapvetően kétféle béltisztítás létezik. A beöntés, amikor valamilyen folyadékkal tisztítják meg a beleket, ezt rendszerint vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) és műtétek előtt alkalmazzák. A másik a béltisztító készítmények használata. Utóbbiak közé tartoznak a hashajtók, gyógyteák, (gyógy)növények, illetve a kifejezetten erre a célra készített táplálékkiegészítők.
Egyre népszerűbb a kolon hidroterápia, ami annyiban más, mint a sima beöntés, hogy egy erre a célra kialakított, és teljesen zárt rendszert használnak. Miközben különböző intenzitással vizet juttatnak a belekbe, a salakanyag távozását masszírozással gyorsítják.
A kíméletes béltisztítás azonban nem így működik. És nem is a hashajtás a megoldás, se gyógyszerrel, se gyógynövényekkel. Az erőltetett hashajtás kifejezetten káros lehet, megterheli a beleket, és kiszáradással járhat.

Rendben van, de akkor, milyen a biztonságos béltisztítás?

Ehhez magas rosttartalmú ételekre van szükség, de még jobb, ha az imént már említett előre elkészített béltisztító táplálékkiegészítőket veszünk igénybe. Ez a béltisztító kúra, ami valójában egy kifejezetten erre a célra összeállított rostkeverék, és más gyógynövények meghatározott fogyasztását jelenti.
Bár a béltisztítás közvetlen egészségvédő hatásairól kevés a tudományos bizonyíték, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne hasznos. Bizonyítottan segíthet a székrekedés, puffadás és a renyhe bélmozgás esetén, ahogyan a vastagbélrák kockázatát is csökkenti. Közvetve pedig számos kellemetlen tünetet enyhíthet.

Mikor tisztítsam a beleim?

Ha nincsenek bélbetegségeink és megfelelő módszert választunk, a béltisztítás nem lehet káros. Annál több a jótékony hatása, amiket érdemes kihasználni. Jobb lesz az emésztésünk, ezáltal javul a közérzetünk, és még az állandó fejfájástól is elbúcsúzhatunk.

Mutatjuk a legfontosabb jeleket, amik a béltisztítás elvégzésére figyelmeztetnek:

 • krónikus székrekedés,
 • gyakori hasmenés,
 • krónikus puffadás,
 • szabálytalan bélmozgás,
 • hirtelen hízás,
 • alvászavarok,
 • állandó fáradtság,
 • allergiás reakciók,
 • gyakori fejfájás,
 • általános rossz közérzet.

Dr. Josh Axe ezeknél egyszerűbben fogalmaz, amikor azt mondja, hogy ha nincsen minden nap székletürítésünk, akkor bizony érdemes elvégezni a béltisztítást. Már csak azért is, mert az előzőleg felsorolt panaszok nagyon sokszor a rossz emésztésre vezethetők vissza.

Rostok és béltisztítás

Mi most maradnánk a gyógynövényes megoldásnál, amiben a rostok kapnak főszerepet. A növényi rostok, azaz növényi szénhidrátok, poli- és oligoszacharidok legfontosabb tulajdonsága, hogy az ember nem képes lebontani őket. Valójában sértetlenül áthaladnak az egész emésztőrendszeren, és éppen ebből adódik a béltisztítás szempontjából fontos, jótékony hatásuk. Azaz, hogy fajátjuktól függően tulajdonképpen fizikailag eltávolítják, ledörzsölik a letapadt salakanyagokat a bélfalról. Ha vizualizálni akarnánk, gondoljunk egy tisztítókefére – nos, pontosan így működnek.

Melyik rostot válasszuk, ha a béltisztítás a cél?

Oké, ez egy becsapós kérdés. Ugyanis bármilyen növényi rost hozzájárul valamilyen formában a béltisztítás sikeréhez.
Alapvetően a rostoknak 2 csoportja létezik: a vízben oldódó, és az oldhatatlan. Amikor a vízben oldódó rost (inulin, pektin, béta-glükán) a bélbe ér, nyálkás, zselés állagúvá alakul. Emiatt enyhén lassítja az emésztést, a tápanyagok jobban szívódnak fel és növekszik teltségérzet. Megköti a mérgeket – itt a béltisztító funkció – és jól jöhet hasmenés esetén. A Baseline of Health Alapítványt létrehozó John Barron pektinforrásnak az almát ajánlja. Mint írja, az alma pektin felhasználható a nem kívánt fémek és méreganyagok eltávolítására, egy gélt képez, amely megköti és eltávolítja a bélben lévő méreganyagokat.

Ezzel szemben az oldhatatlan rostok (cellulóz, lignin, hemicellulózok), szinte szivacsként működve, magukba szívják a vizet. Ennek eredményeként a széklet térfogata megnövekszik, állaga lágyabbá válik. A nagyobb térfogatú széklet jobban „tapad” a bélfalhoz, ezért távozása során magával sodorja az ott megrekedt salakanyagokat. A lágyabb széklet pedig könnyebben távozik, az ürítés alapossá és rendszeressé válik. Tehát mind a két típusú rost megemelt bevitele a helyes emésztést, ezáltal a méregtelenítési folyamatokat támogatja.

Béltisztítás rostokkal: mit együnk, mit tegyünk?

Most már nagyjából körbejártuk, miért is jó nekünk a béltisztítás. Arról viszont még nem beszéltünk, hogy ha nem előre elkészített méregtelenítő kúra mellett döntünk, milyen ételekkel érhetünk el hasonló eredményt.

Rostokat minden növényi eredetű táplálékban találhatunk, mennyiségük, és minőségük azonban, fajtájuktól függően, eltérőek lehetnek. Főbb rostforrásaink az alábbiak:

 • Hüvelyesek. Legjobb választás a borsó, a bab, a szója, a csicseriborsó, és a lencse.
 • Gyümölcsök. Lehetőleg frissen, nyersen fogyasszuk, preferáljuk a szezonális gyümölcsöket. Naponta többször kerüljön asztalunkra alma, erdei gyümölcsök, citrusfélék, szilvafélék.
 • Zöldségek. Kiváló rostforrások, ezen kívül némi proteint is tartalmaznak (a vitaminokról és ásványi anyagokról nem is beszélve). Válasszuk inkább a sötétzöld levelű növényeket, de fogyasszunk gyakran káposztaféléket, tökféléket is.
 • Zab. Szuper gazdag rostokban, reggeli fogyasztva napközben nem tör ránk az éhség.
 • Aszalt gyümölcsök. Csak mértékkel, mert sok kalóriát tartalmaznak.
 • Magvak. A rostok sztárja a chia és a psyllium. Ezek ráadásul vízben oldódó és oldhatatlan rostokat egyaránt tartalmaznak.
 • Algák. A Spirulina és Chlorella alga nemcsak jó rostforrás, hanem szuperélelmiszer is.

Amikor jól jönnek a baktériumok

És van még egy indokunk a rostok mellett. Mégpedig az, hogy ezekkel a prebiotikumokkal táplálkoznak a bélflórát zömében felépítő probiotikus baktériumok. Amik extra fontosak a jó emésztés, és így a mérgek semlegesítése szempontjából. Kis barátaink ugyanis emésztőenzimeket is termelnek, ha pedig jó az emésztés kevesebb salakanyag fog letapadni a belekben. Innen pedig elegendő utalni a fentiekre – tehát, minél több rost, annál több jó, azaz probiotikus baktérium és annál kevesebb baj a belekben.
Önmagában a megfelelő mennyiségű probiotikus baktérium szinte olyan hatású, mint egy sikeres béltisztítás.

Még egy dolog, amit itt és most kell megjegyezni. A béltisztítás akkor is előnyös, ha a probiotikus baktériumok számára, ha nem rostokkal történik. Önmagában az, hogy eltávolítjuk a felhalmozódott salakanyagot, a mérgek távozásával is jár. Ezek a mérgek károsak a jótékony baktériumokra, hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának felborulásához. Ha ez megtörténik, nemcsak az emésztés romlik, hanem az immunrendszer is gyengül. Az immunsejtek nagyobb része ugyanis éppen itt, a bélflórának is otthont adó vastagbélben található.
Arra viszont figyeljünk, hogy bélmosás után azonnal pótoljuk a probiotikus baktériumokat, mert a tisztítással ezekből is sokat elvesztünk. A legegyszerűbb a probiotikum táplálékkiegészítők szedése, de ugyanilyen jó a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta.

Milyen konkrét előnyökkel járhat a béltisztítás?

Ami teljesen biztos, az a megkönnyebbülés érzése. Mondhatjuk, hogy ez a kötelező elem, amit a jól elvégzett béltisztítás után tapasztalni fogunk. Ugyan, most elsősorban nem a kolon hidroterápia vagy bélmosás a cikkünk tárgya, de még ezek esetében is igaz az előbbi megállapítás. Nem kellemes a beöntés, viszont utána sokkal jobban leszünk – szögezzük le. Nemkülönben így van a gyógynövényes béltisztítás esetében, ráadásul, és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni, az ilyen kúráknál nincsen szó a bélmosásnál óhatatlan kellemetlenségekről.

Amennyiben beleink „tiszták”, a szervezet természetes méregtelenítése jobb lesz, immunrendszerünk ellenállóbbá válik. Mindez természetesen számos előnnyel jár, energikusabbak, fittebbek leszünk, javul az életminőségünk. A béltisztítás támogatásával megelőzhetjük különféle betegségek kialakulását, sőt, számos, már meglévő problémánk enyhítésére is ajánlott. Íme, pár eredmény, amiért érdemes végigcsinálni egy kúrát.

 • Súlycsökkenés. Itt mindjárt kettős hatásról számolhatunk be. Egyszer önmagában a salakanyag eltávolítása mérhető súlycsökkenést eredményez. Akár 2 kilót, és ez nem túlzás! Másrészt a béltisztítás hatására jobbá váló emésztés, a bélflóra helyreállása – ugye, a bélbaktériumok szerepe – a kilókat is elkezdi lepakolni rólunk. Ha pedig rostokat is tartalmaz a kúránk, akkor az ebből adódó teltségérzet miatt, máris kevesebbet fogunk enni. Újabb mínusz kilók. Az oldható rostok mindemellett csökkentik a cukrok felszívódását, azok hamarabb távoznak a szervezetből, ezt pedig ismét nem kell megmagyarázni. Béltisztítás = fogyás.
 • Méregtelenítés. Erről már beszéltünk, a salakanyagok tele vannak mérgekkel, a rossz emésztés pedig a toxinok felszaporodásával jár együtt. A béltisztítás javítja a bélmozgásokat, a rendszeres ürítés ösztönzi a mérgek mihamarabbi távozását, a jó emésztés pedig eleve kevesebb méreganyaggal jár együtt. A béltisztítás tulajdonképpen teljesértékű méregtelenítési módszer.
 • Puffadás megszüntetése. Ismét egy olyan jótékony következmény, ami a béltisztítás emésztésre gyakorolt hatásának tulajdonítható.
 • Lapos has. Hoppá, ugye sokan felkapták a fejüket? Nem csalás, a béltisztítás következtében a hasunk laposabb lesz. Rögtön utána, mert rengeteg salakanyag távozik, aztán pedig ezért, mert hatékonyabbá válik az emésztésünk.

Nemcsak az emésztést segíti a béltisztítás

 • Gyulladáscsökkentés. A béltisztítás következményeként helyreáll, de legalábbis jobb lesz a bélflóra egyensúlya, ami erősíti az immunrendszert. Ez pedig mérsékli a gyulladások kockázatát.
 • Szív-, és érrendszeri megbetegedések. A béltisztítás különösen, ha megfelelő mértékű rostbevitellel párosul, csökkentheti a koleszterinszintet.
 • Diabétesz. Szintén a rostokat alkalmazó béltisztítás eredményeként csökkenhet a cukrok felszívódása, alacsonyabb lehet a vércukorszint.
 • Immunerősítés. Ahogyan már írtuk azzal, hogy gyorsítja a bélflóra egyensúlyának helyreállását, a béltisztítás – különösen a rostokkal végzett – az immunrendszerünket is felerősíti.
 • Vastagbéldaganat. Ez egy rendkívül fontos terület, hiszen a vastagbélrák az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb daganattípus. Bizonyított, hogy kialakulásának esélyét jelentősen növelik a bélben pangó méreganyagok, így nem véletlen, hogy a béltisztítás segíthet mérsékelni a betegség kockázatát.
 • Paraziták. A kukacok, férgek és más élősködők előszeretettel bújnak meg salakanyagban. Amikor megtisztul a bélfal, ezek a paraziták is távoznak az emésztőrendszerünkből.

Mondunk még érveket, mert van miről beszélni

A béltisztítás pozitívan hat a bélnyálkahártya egészségére, mivel eltávolítja a gyulladást, irritációt okozó, letapadt salakanyagot. Ez idáig még logikusnak is mondható. Van egy másik aspektus is ezen a téren, mégpedig az, hogy a helyreálló bélflóra baktériumai támogatják a nyálkahártya egészségét.
Mindezt úgy teszik, hogy a bélfalat antibakteriális váladék termelésére ösztönzik, így az meg tudja óvni magát a különféle ellenséges mikroorganizmusokkal szemben. Szintén nyálkahártyavédő a baktériumok által termelt vajsav.

Diszbiózis gátló

Amennyiben bélflóránkban túlzottan elszaporodnak a kóros baktériumok, az egész bélflóra egyensúlya felborul. Ezt diszbiózisnak nevezzük. Okozhatja többek között stressz, antibiotikumos kezelés vagy rendszertelen, helytelen táplálkozás. Ennek gyakori következménye a hasmenés, a székrekedés, a túlzott bélgázképződés, visszatérő alhasi görcs. Amennyiben szeretnénk megszüntetni ezt az állapotot, a béltisztítás jó választás lehet. Fogyasszunk hozzá probiotikumot és prebiotikus rostokban gazdag táplálékokat vagy étrend-kiegészítőket. Így hamar visszaállítjuk a bélbaktériumok helyes arányát, és ezzel a bélflóra egészségét.

Metabolikus és emésztő funkció

Bélrendszerünkben számos emésztési művelet zajlik. Ezeknek célja a tápanyagok átalakítása, és hasznosítása, ezen kívül néhány vitamin szintézise. A jótékony bélbaktériumok aktívan vesznek részt a zsírok és a cukrok lebontásában, valamint hozzájárulnak bizonyos nyomelemek – például vas, kalcium, magnézium – felszívódásához. A probiotikumok ezen kívül részt vesznek a vékonybélben történő K-, és B-vitamin termelésben. Szerepük van a a laktóz galakózzá és glükózzá alakításában a laktáz enzim segítségével. Azok, akik csak nehezen emésztik a tejet, és a tejtermékeket, ez a folyamat sokkal könnyebbé válhat a probiotikumok fokozott bevitelével. Előtte egy alapos béltisztítás, béltisztító kúra pedig még jobb eredményre jogosít, szóval ebben az esetben is bátran alkalmazzuk.

A vitaminok jelentősége

A vitaminok nélkülözhetetlenek metabolizmusunk és egészségünk érdekében. Sok olyan biokémiai reakciót támogatnak, amelyek lehetővé teszik a test működését. Hiányukban számtalan folyamat hatékonysága csökkenhet, ami akár súlyos megbetegedésekhez vezethet. Legelőször a 1900-as évek elején figyelték meg, hogy bizonyos betegségek tünetei enyhültek, vagy megszűntek azzal, hogy néhány vitamint fokozottan fogyasztottak. Jó példa erre a skorbut, hiszen az aszkorbinsav hiánya az étrendből vérzést és a sebgyógyulási nehézségeket okoz.

A vitaminpótlás elengedhetetlen feladat, mivel a legtöbbjük vízben oldódó. Ez röviden azt jelenti, hogy szervezetünk nem tudja őket elraktározni a felesleg nap, mint nap a vizelettel távozik. A vitaminok funkciói rendkívül szerteágazók, lássuk a legfontosabbakat:

 • Védik a sejteket a szabad gyökök oxidáló folyamataival szemben.
 • Elősegítik a csontváz szempontjából fontos ásványi anyagok, például a kalcium és a foszfor felszívódását.
 • Részt vesznek a salakanyagok és a toxinok eltávolításában.
 • Javítják az immunrendszer védekező mechanizmusait.
 • Hozzájárulnak a cukrok, zsírok és fehérjék átalakításához és az energiatermeléshez.

De, hogy jön ide béltisztítás?

Úgy, hogy a letapadt salakanyag miatti, elégtelen az emésztés következtében a vitaminok felszívódása sem lesz megfelelő. Ehhez járul hozzá azoknak a vitaminoknak a hiánya, melyeket részben vagy teljesen a bélflóra baktériumai állítanak elő.

Néhány tudományos bizonyíték

Kevés a béltisztítás egészségügyi előnyeiről szóló tudományos értekezés, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne foglalkoznának vele a tudósok. Egy 2016-ban elvégzett vizsgálat kifejti, hogy a kúraszerűen alkalmazott béltisztítást (bélmosás) követően enyhültek az emésztőrendszeri tünetek az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegeknél. A tajvani Mackay Memorial Hospital-ban 18 páciens 1-4 hétig, heti hat egymást követő napon kétszer kapott bélmosást. Arról számoltak be, hogy csökkent náluk a hasi fájdalom, a székrekedés és a hasmenés.

Mi a béltisztítás angolul?

Akit érdekel behatóbban a béltisztítás tudományos háttere érdemes, ha a nemzetközi oldalakat is böngészi. Az angol szakirodalom többféleképpen nevezi a béltisztítást. A leggyakoribb a colon cleansing, de használatos a colon therapy, colon hydrotherapy, colonic és a colonic irrigation kifejezés is.  

https://draxe.com/health/colon-cleanse
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27194235/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27194235/