Az astaxanthin megszámlálhatatlan egészségügyi előnye

Az astaxanthin megszámlálhatatlan egészségügyi előnye

Az astaxanthin (asztaxantin) fogyasztása számos előnnyel jár. Összekapcsolták az egészségesebb bőrrel és szívműködéssel, az állóképesség növelésével, az ízületi fájdalmak enyhítésével, sőt jövője lehet a rák kezelésében. Ebben a cikkben sorra vesszük a tudomány által alátámasztott hatásait.

Az óceánból származó értékes tápanyagok közül nemcsak az omega-3 zsírsavakat tartalmazó halolaj javíthatja a szervezet működését. Az astaxantin (AXS) egy karotinoid pigment, amely más tengeri élőlények mellett a pisztrángban, mikroalgákban és élesztőben lelhető fel. Legjelentősebb forrása azonban a lazac, amelynek ez a pigment adja a rózsaszínű árnyalatát. A természetben előforduló legerősebb antoxidánsként emlegetik, és fellépve az oxidatív stresszel szemben számos betegség megelőzésére vagy kezelésére lehet alkalmas. Jótékony hatásait rengeteg tanulmány vizsgálta és vizsgálja a mai napig.

Az astaxanthin, egy xantofill-karotinoid, amelyet számos baktérium, mikroalga és több élesztőtörzs természetes úton szintetizál. Kémiai úton is előállítható, de a Haematococcus pluvialis mikroalga által termelt ASX az igazán hatékony. Erőteljes gyulladáscsökkentő, ami azért lényeges, mert a gyulladások felelősek a korai öregedésért, a demenciáért, okolhatók a szemproblémákért, szívbetegségekért, ízületi gyulladásért, és a rákbetegségek sokaságáért. ASX szabadgyökfogó képessége több mint figyelemreméltó. Csaknem 6000-szer hatékonyabb, mint a C-vitamin, amelyik az egyik legfontosabb immunerősítő vitamin, és 550-szer, mint az E-vitamin. Az alfa-liponsav hatását szintén sokszorosan túlszárnyalja. Biológiai aktivitása miatt, széles körben használják különböző területeken. A természetes astaxanthinról kimutatták, hogy gátolja a súlygyarapodást és más, a magas zsírtartalmú étrendhez kapcsolódó gyulladásos markereket.

Antioxidáns

A legtöbben tudják, hogy az antioxidánsok sokféle jótékonnyal hatással rendelkeznek. Biológiailag olyan mozgékony molekulák, amelyek helyreállítják az instabil, káros molekuláknak nevezett, szabad gyökök által okozott károsodásokat. Ezek a molekulák az anyagcsere során folyamatosan felszabadulnak. Az astaxanthin antioxidáns tulajdonságai jelentik a szedésével kapcsolatos állítások és előnyök legfőbb forrását. Az oxidatív stressz olyan állapot, amely akkor jelentkezik, amikor a szervezetben a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya az előbbiek felé billen. Legtöbbször a túl sok szabad gyök felelős a gyulladásokért, hatékony antioxidánsként azonban az ASX segíthet megelőzni ezeket az állapotokat, például akkor, ha a rák kezelésére használják. Ezen tulajdonságát összefüggésbe hozták a vérkeringés javításával is. Egy összehasonlító tanulmány az asztaxantinnal és más karotinoidokkal kapcsolatban kimutatta, hogy a legerőteljesebben lépnek fel a szabad gyökök ellen. [1.] Képes áthatolni az úgynevezett vér-agy gáton, védelmet nyújtva az agynak és a központi idegrendszernek.

Bőrvédő

Az oxidatív stressz döntő szerepet játszik az emberi bőr öregedésében és annak károsodásában. Az AXS szabadgyök-ellenes tulajdonságai előnyösek a legnagyobb kiterjedésű szervünk számára is. Számos lehetséges hatásmechanizmusa révén kihathat annak homeosztázisára, többek között fényvédő és gyulladáscsökkentő tulajdonságú. A bőr UV-sugárzásnak való kitettsége DNS károsodást okoz. Az ASX képes volt minimalizálni a DNS károsodását és befolyásolni a DNS helyreállítását.

In vivo és in vitro vizsgálatok egyaránt kimutatták, hogy ígéretes szerepet játszhat a bőr öregedésének kezelésében és megelőzésében. Egy nemrég, 44 egészséges alanyon végzett tanulmányban a kutatók úgy találták, hogy a napi 2 mg ASX és ugyanennyi kollagén-hidrolizátum 12 héten keresztül történő szedése javítja a bőr rugalmasságát és erősíti azt. Egy 2012-es tanulmány szerint helyi és orális kombinálása segíthet a ráncok kisimításában, az öregségi foltok elhalványításában, és a hidratáltság fenntartásában. [2.]  Mind a férfiak, mind a nők esetében pozitív eredmények születtek, de további vizsgálatokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez.

Gátolhatja a bőrrák kialakulását

Helyileg alkalmazva szintén elősegíti a fiatalos kinézetű, egészséges bőr elérést és megtartását, de ami még izgalmasabb, egy 2013-ban publikált tanulmány eredményei azt tükrözik, hogy nemcsak annak megjelenését javíthatja, hanem gátolhatja a bőrrák kialakulását. Lelassíthatja és megakadályozhatja az UV-sugárzás által kiváltott rákot okozó károsodást. Támogatást nyújthat olyan bőrgyulladásos betegségek esetén, mint a pikkelysömör és az atópiás dermatitis. A hajhagymák számára ugyancsak hasznos lehet a fogyasztása. A jobb vérkeringésen keresztül erősíti azokat, meggátolja a gyulladásukat, ami hajvesztéssel jár. A szabad gyökök negatívan hatnak a haj állapotára, ám az ASX szabadgyökfogó tulajdonsága révén megakadályozza ezt.

Képes szelektíven megcélozni a rákos sejteket

A bőrrák kivédésével összefüggésben fentebb már kiemeltük az AXS szerepét, de rengeteg további kutatás szól amellett, hogy segíthet más ráktípusok kezelésében. Ezek egyike rövid és hosszú távú előnyöket talált az emlőrák, ideértve az emlőrák sejtjeinek csökkent növekedésével összefüggésben. [3.] Bár ezeket a vizsgálatokat in vitro (kémcsőben vagy más tenyészközegben) és laboratóriumi állatokon végezték, a kezdeti eredmények felettébb ígéretesek.

Ez a karotinoid hat különféle mechanizmus révén képes leküzdeni a rákot – beleértve a máj, a vastagbél, a tüdő és a prosztata rosszindulatú daganatait:

  • Csökkenti a rákos sejtek szaporodását.
  • Elősegíti a rákos sejtek halálát (apoptózis).
  • Megakadályozza a rák terjedését.
  • Javítja a sejtek közötti kommunikációt.
  • Csökkenti a gyulladást.
  • Mérsékli az oxidatív stresszt.

Amikor az astaxanthint összehasonlították három másik karotinoiddal (béta-karotin, kapszantin és bixin), kiderült, hogy a legaktívabb az emberi leukémiás sejtek szaporodásának megakadályozásában. A magas tisztítási költsége sajnos korlátozta a további vizsgálatokat a rákkezelések során történő alkalmazásával kapcsolatban, ám a kutatók biztosak benne, hogy emberek esetén is tumorellenes potenciállal bír.

Óvja a májat

Az alkoholos- és a nem alkoholos zsírmáj (NFLD) a májbetegségek leggyakoribb típusa, és jelentős májkárosodást okozhat. Nagyrészt az oxidatív stressz miatt következik be, amelyet a máj hosszan tartó gyulladása okoz. Gyakran metabolikus rendellenességekkel társul, mint az elhízás és a lipidek sejtszintű felhalmozódása. Több módja van annak, hogy az ASX elősegíti a zsírmájbetegség megelőzését vagy kezelését. Fellép az anyagcsere-rendellenességek által okozott felesleges szabad gyökök ellen, támogatja a normális májműködést, és közreműködik a májkárosodás elkerülésében. 2007-ben tanulmányozták az astaxanthin-kiegészítés hatását az elhízott, magas zsírtartalmú étrenddel táplált egerekre. Az eredmények azt mutatták, hogy gátolta a testtömeg és a zsírszövet növekedését, amelyet a magas zsírtartalmú étrend okozott. Ezenkívül csökkentette a máj súlyát és a máj triglicerid szintjét, a plazma trigliceridjét és a teljes koleszterinszintet.

Az elmúlt években a kutatók megerősítették, hogy az ASX fontos szerepet játszik az akut májkárosodás megelőzésében, az inzulinrezisztencia és a NAFLD, a májfibrózis és a májrák enyhítésében, továbbá a gyógyszer- és iszkémia által kiváltott májkárosodás mérséklésében. Javította a magas zsírtartalmú étrend által kiváltott lipidfelhalmozódást, enyhíti a szerv steatosisát és az etanol okozta gyulladást. Az oxidatív stressz és a gyulladás gátlásán túl, az alkohol okozta májkárosodás megelőzése érdekében szabályozhatja a bélflórát is, és potenciális terápiás szerepet játszhat az alkoholos májbetegségek által kiváltott bakteriális betegségeknél.

Gyomorfekély ellenes

Sajnos az oxidatív stressz a bélben gyakran kedvező közeget teremt a Helicobacter pylori fejlődésének. Ez azt jelenti, hogy a gyomorfekély, amely a gyomorrák egyik előzménye lehet, sokszor visszatér. Egy 2012- ben elvégzett tanulmányban a kutatók az egereket astaxanthinnal kezelték, mielőtt gyomorfekélyt indukáltak volna. Az egereknél jelentős csökkent az elváltozás kialakulása, amikor az AXS-et alkalmazták. Ennek okaként azt jelölték meg, hogy visszafogta a Helicobacter pylori, a betegség mögött gyakran meghúzódó baktérium mennyiségét.

Befolyásolja a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint olyan veszélyes állapot, amelyet a vér túl sok alacsony sűrűségű lipoproteinje (LDL) jellemez. Mivel vízben nem oldódik, a felesleges koleszterin általában az erek falán, konkrétan az artériákon rakódik le, eltömítheti azokat, ami a vérnyomás növekedéséhez vezet. A stroke vagy a szívroham oka gyakran az erek beszűkülésének következménye. Az astaxanthin antioxidánsként csökkentheti az LDL koleszterin szintjét, és ezáltal megakadályozhatja a magas vérnyomást. Egy 2011-es tanulmány azt sugallja, hogy 84 napon át 6 és 18 mg astaxanthin bevitele mérsékli a magas koleszterinszintű embereknél a gyakran emelkedett LDL-szinttel járó lipidek mennyiségét a vérben.

Védi a szív egészségét

A kutatók azt is megvizsgálják, hogy az ASX előnyös lehet-e a szív egészségére. Egy 2006-os tanulmány elemezte a hatását a magas vérnyomásban szenvedő patkányokkal. Az eredmények azt mutatták, hogy javíthatja az elasztinszintet, és az artériák falvastagságát. [4.]  Egy 2011-es tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy 12 hetes használat után csökkent az elhízott és túlsúlyos résztvevők LDL koleszterinszintje, ami a szívbetegségek egyik oka. Jelentős javulást tapasztaltak az oxidatív stressz szintjében is. Utóbbi a szívroham után jelentős hatással lehet az életminőségre, a várható élettartamra, és az ismételt szívmegállás esélyére. A vér oxidatív stresszének mérséklésével az astaxanthin segít megvédeni az endotheliumot, ezért „megfordítja” vagy megakadályozza a kiterjedt szívkárosodást. Alkalmazása nem csupán ennek megelőzésére lehet alkalmas a szívroham alatt, hanem az utóhatások tekintetében is. Noha emberekkel kapcsolatban nem végeztek átfogó kutatást, a tudósok úgy vélik, hogy ezek a hatások nemcsak az állatokkal kapcsolatban érvényesülnek, ezért az ASX fogyasztása az egyik leghatékonyabb természetes módja lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének, illetve kezelésének.

Szabályozza a vérnyomást

Az astaxanthin nagy potenciált mutatott a magas vérnyomás megelőzésében és csökkentésében, valamint a kapcsolódó hatások enyhítésében. Számos olyan tanulmány létezik, amelyek ezzel látszólag egyetértenek. Csökkenti a vérben az oxidatív stressz szintjét, és ellazítja az erek falát. Amint azt már említettük, segít csökkenteni a koleszterintet, és ezáltal megakadályozni a magas vérnyomást. A Journal of Biological and Pharmaceutical Bulletin 2005-ben megjelent tanulmányában a tudósok megállapították, hogy alkalmazása befolyásolhatja a nitrogén-monoxidot (az oxidatív stressz jele), és növeli az erek reaktivitását.

Fellép a neurodegeneratív betegségekkel szemben

Az Alzheimer-kór egy neurodegeneratív rendellenesség, az idősek körében meglehetősen elterjedt. Jelenleg nincs ismert gyógymód erre a krónikus állapotra. Antioxidánsként az astaxanthin felkerült az Alzheimer-kór lehetséges kezelési lehetőségeinek listájára. Ez az egyetlen karotinoid, amely a vér-agy gáton keresztül behatol az agyba, valamint a vér-retina gáton át a szembe, védve ezzel a szem működését, és a látást. Szabadgyök-ellenes tulajdonságai fontos szerepet játszhatnak a betegség kialakulásának csökkentésében, különös tekintettel a korai stádiumban. Mérsékelheti a neurodegenerációt, és helyreállíthatja a neurológiai funkciók egy részét. Az Alzheimer-kórra gyakorolt ​​hatásaival kapcsolatban jelenleg is számos vizsgálat zajlik.

Az előző agyi elváltozáshoz hasonlóan, a Parkison-kór is progresszív neurológiai betegség, amelyet súlyos memóriavesztés (demencia) is jellemez. Az AXS-el történő kezelés során azonban a betegségben olyan védőhatások jelentkeztek, amelyek potenciálisan megakadályozhatják vagy lelassíthatják a tünetek kialakulását. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai szerepet játszanak a mitokondrium és az idegsejtek védelmében. Ez azt sugallja, hogy az antioxidáns potenciális kezelés a Parkinson-kór kezelésében. [5.]

Mérsékli az ízületi fájdalmat

Ennek a karotinoidnak jövője lehet az ízületi fájdalmak kezelésében, beleértve az olyan betegségeket, mint a rheumatoid arthritis, amely jelentősen befolyásolja az életminőséget. Az eddigi eredmények ezzel kapcsolatban viszont vegyesek voltak. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy képes csökkenteni az ízületekkel kapcsolatos gyulladást, illetve fájdalmat. Ugyanakkor más tanulmányok az astaxantin és a zsibbadó, fájó ujjakat eredményező carpalis alagút szindróma kapcsolatáról nem találtak bizonyítékot az állítás alátámasztására. [6.]

Befolyásolja az állóképességet

A sport és a testmozgás hatására jóval több szabad gyök képződik. Az oxidatív stressz negatívan hat az izomrostokra, ám az ASX antioxidánsként ellensúlyozhatja ezt a folyamatot. Nagyon sok tanulmány készült arról, hogyan befolyásolhatja az ASX az állóképességet, valamint az edzés utáni fáradtság szintjét. Egereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy ezt a fokozott fizikai terhelés során legfőképpen a szénhidrátok és zsírok gyorsabb metabolizmusával éri el. Ezzel fokozza a kitartást, és megakadályozza az izom- és csontkárosodást. [7.] Noha az astaxanthin-kiegészítés nem csökkentheti a sérülés valószínűségét, mérsékeltebb tejsavszintet és izomfájdalmat eredményezhet, illetve redukálja a gyulladást az izmokban

Növeli a termékenységet

Egy 2005-ben közzétett kutatás szerint az ASX pozitív eredményeket mutat a férfiak meddőségének kezelésében. Egy három hónapos időszak során a kutatók 30 meddő férfit vizsgáltak. A vizsgálati időszak során számos, a spermiumokkal összefüggő mutatók kapcsán számoltak be kedvező és pozitív eredményekről. Azt tapasztalták, hogy javultak a spermiumok paraméterei, például a számuk és a mozgékonyságuk, valamint a termékenység abban a csoportban, akik nagyobb adag astaxanthint kaptak. Mivel ez egy viszonylag kis léptékű tanulmány volt, további bizonyítékokra és kutatásokra van szükség ennek az állításnak az alátámasztására. [8.]

Immunerősítő

Ez a rendkívül értékes karotionid támogatja az immunrendszer működését. Teszi ezt úgy, hogy növeli a T-sejtek számát. Bizonyos vizsgálatokban az ASX fokozta a természetes ölősejtek (NK) aktivitását. A sejtek által közvetített immunválasz mellett, serkenti a hormonális immunitást is. A bakteriális gyulladás számtalan gyakori betegségért és néhány krónikus állapotért felelős. Ilyen például a reumás szívbetegség, illetve a gyulladásos bélbetegség. Nem beszélve arról, hogy ezeknek a fertőzéseknek a kezelésére használt egyes antibiotikumoknak messzemenő mellékhatásai lehetnek. Ezért egyre többen fordulnak az astaxanthinhoz, mint természetes és biztonságosabb alternatívához. Az ASX alkalmas lehet a fertőzésekkel szembeni immunválasz javítására, valamint a gyógyulás megkönnyítésére.

Segítség a menopauza idején

A menopauza különösen nehéz időszak minden nő számára. Az olyan tünetek, mint a szorongás, a stressz, a hőhullámok és a depresszió, negatívan befolyásolhatják egészségüket, hatással lehetnek az életminőségére. Tudósok által végzett korai kutatás során az astaxanthint tartalmazó kombinált étrend-kiegészítőről kiderült, hogy részt vesz a menopauza tüneteinek csökkentésében. Különösen a hőhullámok tekintetében volt eredményes, amelyek gyakran magas kortizolszinttel (stresszhormon) és oxidatív stresszel járnak.[9.]

Hogyan kell alkalmazni

Annak érdekében, hogy kihasználhassuk az AXS antioxidáns tulajdonságait, próbáljunk meg egy kis lazacot enni hetente egyszer vagy kétszer. A lazac és a tenger gyümölcsei azonban nem biztos, hogy jelentős mennyiségű astaxanthinoz juttatják a szervezetet, ezért javasolt az étrend-kiegészítő formájában történő fogyasztása. Figyelem, nem mindegy azonban, hogy milyen terméket választunk. Ugyanis kétféle módon állítják elő: kémiai szintézissel és biológiai extrakcióval. Bár a szintetikus termékek olcsóbbak, nem szívódnak fel olyan jól és kevésbé biztonságosak, mint a természetes asztaxantin. Kivonat, kapszula és por formájában egyaránt elérhető. Az astaxanthint étkezés közben vagy közvetlenül utána kell bevenni.

Milyen mellékhatásai vannak az astaxanthin szedésének?

Az astaxanthin mellékhatásai lehetnek a fokozott bélmozgás és a széklet vöröses színe. Nagy adagban gyomorfájást okozhat.

 

További információert a termékről kattintson ide: Supergreens astaxanthin szoftgél kapszula 

Források:

https://www.supergreens.eu/hu/astaxanthin/
https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin
https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin#cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946307/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293384/

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10775364/
2. http://www.actabp.pl/pdf/1_2012/43.pdf, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23473626/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16211266/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16595899/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27669315/
5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5900571/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3280376
7. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/152308603321223630
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16110353/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28041599/