Nincsenek termékek a kosárban.
A szilva (Prunus domestica) szintén nagyon közkedvelt és elterjedt gyümölcs. Legyen szó pálinkáról, aszalt szilváról, vagy éppen szilva ízesítésű italokról, a szilvát a gasztronómia több területén is előszeretettel használják. Amellett, hogy több étel és ital összetevője, nagyon egészséges és számos probléma ellen használható orvosság gyanánt. A szilva Kelet-Európa és a Kaukázus területén őshonos, feltehetően az egyik első ember által is termesztett növény. Érdekesség, hogy ennek ellenére Ázsiából került ide hozzánk, és Kína után két hazánkkal szomszédos ország, Románia és Szerbia a világ legnagyobb szilvatermelői.
A szilva ugyan nem tartalmaz egyik ásványi anyagból vagy vitaminból sem kiugróan magas értéket, ez viszont korántsem jelenti azt, hogy ne lenne egészséges. Jó forrása a kalciumnak, mangánnak, magnéziumnak és a foszfornak. Vitaminok tekintetében A-, B2-, B3-, B6-, C-, és K vitaminokat tartalmaz. Érdemes megjegyezni, hogy az aszalt szilva valamivel több K- és B-vitamint tartalmaz mint a sima, nyers szilva.
A benne található antioxidánsoknak köszönhetően azonban a szilva számos területen tehet jó szolgálatot a szervezet számára. A benne lévő antocianinok például csökkentik a vérnyomást, rostjai pedig a koleszterinszint szabályzásában segítenek, amelyek tényezők igen komoly kihívást jelentenek a szív- és érrendszer egészsége szempontjából.
Fenolsavjai óvják a csontok egészségét, amely kiemelten fontos a változókori női egészség szempontjából. A szilva támogatja a csontképződést és gátolja a csontok újrafelszívódását, ezzel védelmet nyújt a csontritkulás ellen.
A szilvában található klorogénsav szabályozza a vércukorszintet, az antocianinok – amelyeknek a szilva a színét köszönheti – remek antioxidánsok, melyek a daganatos megbetegedések megelőzésében illetve a bőr fiatalos kinézetének biztosításában játszanak szerepet.
Egy a Nutrition szaklapban megjelent tanulmány alapján a szilva valóban jó hatással van a kognitív funkcióra. A kutatók a tanulmány során idős patkányok szellemi képességeit vizsgálták, például labirintusból való kijutás által. Az eredmények alapján a szilva hatására az idősödő patkányok memóriája javulást mutatott.
A szilva hatásos lehet a csontritkulás ellen, különösképpen a változókori nők számára. A szilvában található fenolsavak segítenek az optimális csontsűrűség megőrzésében a változókori hormonális tényezők ellenében.
Rostjai, a kálium és a benne található antocianinok segítenek a vérnyomás csökkentésében, a vércukor és a koleszterinszint szabályzásában, amellyel védik a szív-és érrendszer egészségét. Hashajtó hatású, így a székrekedést enyhítheti, hasmenés esetén azonban érdemes óvatosnak lenni vele.
Az antocianinok továbbá kiváló antioxidánsok, melyek a rák megelőzésében jelentenek nagy segítséget.
A szilva ugyan nem jeleskedik egy kifejezett betegség kezelésében sem, egy ásványi anyagból vagy vitaminból sem tartalmaz kiugróan magas értéket, viszont nagy előnye – sok más nagyobb hatóanyag tartalmú gyógynövénnyel szemben – hogy könnyen hozzáférhető, és könnyedén beilleszthető az étrendbe. Sütemények tetején, aszalt szilvaként, vagy salátákban szinte mindenki megtalálja a számára legkedvezőbb opciót. Nagyobb mennyiségben fogyasztva még az alacsonyabb vitamin és ásványianyagtartalmával is ugyanolyan hatást tud elérni, mint a ritkán fogyasztott de nagyobb hatóanyag tartalmú gyógynövények.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19097856/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26992121/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12166993/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4224712/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.5581
https://www.mdpi.com/2072-6643/9/4/401