Tökmag kivonat – Cucurbita pepo

A tökmag (Cucurbita pepo) a szotyihoz hasonlóan igen népszerű rágcsálnivaló, melyet akár saláták részeként esetleg panírban díszítésként is fogyaszthatunk. A tököt és magját már nagyon régóta ismeri az ember, hiszen 9000 évvel ezelőttről is találtak tök maradványokat a mexikói Oaxaca völgyben. A tök feltehetően Mexikó területéről származik és a 16. században terjedt el Európában. Nem pusztán a tök, de a magja is rendkívül egészséges, mely számos módon segítheti az egészség megőrzését.

Gyógyhatásai

A tökmag gazdag B-, C-, E- valamint K-vitaminban, illetve ásványi anyagok közül a foszfor, a kalcium, magnézium, mangán, vas és különösen a cink fordul elő nagyobb mennyiségben benne. Főbb hatóanyagai a kumarinsav, ferulinsav, lignánok és a kávésav valamint nagy mennyiségű omega 3 és omega 6 zsírsavakat is tartalmaz.

Cinktartalmának köszönhetően jó hatással van a férfi egészségre. A cink – pontosabban annak hiánya – ugyanis hozzájárul a prosztata megnagyobbodásához, ami az impotencia mellett akár prosztatarákhoz is vezethet. A cink mennyisége a kor előrehaladtával csökkenni fog a szervezetben, ezért fontos gondoskodni a pótlásáról. A cink ezenkívül a férfiak nemzőképességét is fokozza, mely egyre komolyabb problémát jelent napjainkban, komoly kihívás elé állítva a gyermeket tervező párokat. Csakugyan tipikus férfi probléma a kopaszodás, mely rengeteg férfit érint. Ez részben a dihidro-tesztoszteronnak tudható be, mely elősegíti a hajhullást. A tökmagban található cink gátolja ennek az anyagnak a termelődését, így valamelyest képes enyhíteni a kopaszodást. Egy kisebb adag tökmaggal fedezhető a napi cinkbevitel 20%-a, tehát mindenképpen érdemes fogyasztani.

A tökmagban található triptofán nevű aminosav pedig a hangulatra van jó hatással. Az egyik hangulatunkért felelős hormon a szerotonin, melynek termelődéséhez szükség van triptofánra. A szerotonin szint optimalizálásával csökkenthető a depresszió, a szorongás és a pánikbetegség. A triptofán ugyanúgy hozzájárul a melatonin termeléséhez, mely az alvásban illetve a szerotoninhoz hasonlóan a hangulatunk kialakításában játszik fontos szerepet. Mindez kiegészül a tökmagban található magnézium idegnyugtató hatásával.

A tökmag rostjai segítenek méregteleníteni a szervezetet, megtisztítják a vastagbelet a lerakódott méreganyagoktól valamint szabályozzák a bélmozgást.

Csökkenti a vérnyomást, szabályozza a vércukorszintet valamint csökkenti a rossz (LDL) koleszterin szintjét, amivel nagyban hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.

Antioxidánsai hozzájárulnak a rákmegelőzéshez, valamint a tökmag gyulladáscsökkentő is.

A benne található kukurbitin pedig potens féreghajtó, így a paraziták kiűzése során sikerrel alkalmazható.

Mit mond a tudomány?

Kutatók a University of West Indies-ről a tökmag prosztatára gyakorolt hatását viszgálták, és megállapították, hogy a tökmag képes volt gátolni a tesztoszteron prosztatanagyobbító hatását.

Felhasználása

A tökmag cinktartalmának köszönhetően hatásosan alkalmazható a prosztata védelme céljából, valamint általában a férfi egészség megőrzése érdekében. Csökkenti a kopaszodást és növeli a nemzőképességet valamint a férfi libidót.

Pozitív hatással van a hangulatra, ugyanis hozzájárul a szerotonin és a melatonin termeléséhez, melyek befolyásolják az alvást és a hangulatot. Ennek köszönhetően a tökmag alkalmazható depresszió, szorongás és pánikbetegség esetében.

Védi a szív- és érrendszert, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet valamint szabályozza a vércukrot, illetve rostjai segítenek a méregtelenítésben és a bélmozgás szabályozásában.

Lúgosítja a szervezetet, valamint antibakteriális, gombaölő és nem utolsó sorban féreghajtó hatású, így paraziták, bélférgek kiűzéséhez szintén jó választás.

Hivatkozások

https://www.researchgate.net/publication/8116649_Preclinical_studies_of_Cucurbita_maxima_pumpkin_seeds_a_traditional_intestinal_antiparasitic_in_rural_urban_areas_article_in_Spanish

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16822218/

https://www.parasite-journal.org/articles/parasite/pdf/2021/01/parasite200214.pdf

Applequist WL, Avula B, Schaneberg BT et el. Comparative fatty acid content of seeds of four Cucurbita species grown in a common (shared) garden. Journal of Food Composition and Analysis, September—November 2006.

Al-Khalifa, A.S. Physicochemical characteristics, fatty acid composition, and lipoxygenase activity of crude pumpkin and melon seed oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1996;44:964–966.

Glew RH, Glew RS, Chuang LT et al. Amino acid, mineral and fatty acid content of pumpkin seeds (Cucurbita spp) and Cyperus esculentus nuts in the Republic of Niger. Plant Foods Hum Nutr. 2006 Jun;61(2):51-6.

Barbara, S., Murkovic, M. Changes in chemical composition of pumpkin seeds during the roasting process for production of pumpkin seed oil (Part 2: volatile compounds). Food Chemistry. 2004;84:367–374.

Ovca A, van Elteren JT, Falnoga I et al. Speciation of zinc in pumpkin seeds (Cucurbita pepo) and degradation of its species in the human digestive tract. Food Chemistry, 15 October 2011, Pages 839-846.

Vassiliou AG, Neumann GM, Condron R et al. Purification and mass spectrometry-assisted sequencing of basic antifungal proteins from seeds of pumpkin (Cucurbita maxima). Plant Science, Volume 134, Issue 2, 5 June 1998, Pages 141-162.

Makni, M., Fetoui, H., Gargouri, N.K., Garoui, E.l.M., Jaber, H., Makni, J., Boudawara, T., Zeghal, N. Hypolipidemic and hepatoprotective effects of flax and pumpkin seed mixture rich in ω-3 and ω-6 fatty acids in hypercholesterolemic rats. Food and Chemical Toxicology. 2008;46:3714–3720.

Xanthopoulou MN, Nomikos T, Fragopoulou E et al. Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts. Food Research International, Volume 42, Issues 5—6, June—July 2009, Pages 641-646.

Tökmag

Név:
Tökmag kivonat – Cucurbita pepo

Latin név:
Cucurbita pepo

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • Akció

    A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.

    Parasic

    8690 Ft 6950 Ft -20%

    A Parasic egy növényi hatóanyagokat tartalmazó készítmény paraziták ellen. Természetes összetevői között megtalálható a fokhagyma, tökmag és homoki gyopár kivonat. Az olyan növényi hatóanyagok, mint például a szent bazsalikom és az örménygyökér kivonat az élősködők szervezetből való távozását segítik.