U vitamin

Az U-vitaminról sokan nem hallottak, nem is véletlenül: Igazából nem egy vitamin, csupán így hívják. Ugyanakkor imposztornak sem nevezhető, hiszen a vitaminokhoz hasonlóan rendkívül kedvező élettani hatásai vannak.

Gyógyhatásai

Miért pont U? Az angolban az unknown vagyis ismeretlen szóra utal a megnevezés, mások szerint pedig az ulcer vagyis a fekély szóra, hiszen a gyomorfekélyre különösen jó hatással van.

Az U-vitamin vagyis az S-metilmetionin felfedezése az 1950-es évekre nyúlik vissza amikor is Dr. Garnett Cheney, a Stanfordi Egyetem kutatója a gyomorfekély gyógyításával próbálkozott. Ennek során káposztalevet itatott betegeivel, és észrevette, hogy a káposztalevet fogyasztó betegeknél négyszer gyorsabb volt a fekélyek gyógyulása, mint a „hagyományos” gyógyszeres kezelést kapó páciensek esetében. Mindemellett gyorsan csökkentek a betegek fájdalmai is.

Mit mond a tudomány?

Egy török kutatócsoport patkányokon tesztelte az U-vitamin hatását. A kísérleti állatok VPA-t vagyis valproinsavat kaptak hason át adot injekció formájában. A valproinsav károsítja a májat, így az állatokban a mesterségesen előidézett májkárosodással tesztelni lehet az U-vitamin, vagy bármely egyéb vegyület potenciális gyógyhatását. A patkányok egy csoportja csupán valproinsavat, egy másik csoport pedig emellett napi 50 mg/kg U-vitamint kapott. A patkányokat ezután elaltatták, majd a boncolás során a pusztán valproinsavat kapó egyedeknél kimutatható volt a májkárosodás. Ugyanez azonban az U-vitaminnal kezelt rágcsálókban kevésbé volt megfigyelhető, ugyanis az U-vitamin védelmet nyújtott a valproinsav májkárosító hatásaival szemben. A kutatók feltételezése szerint ez annak tudható be, hogy csökkenti a májat érő oxidatív stresszt.

Az U-vitamin felhasználása

Az U-vitamin leginkább gyomorfekély kezelésére használható, ugyanis egyes kísérletek szerint gyorsabban képes gyógyítani a fekélyeket mint a gyógyszeres kezelés. Az U vitamin a bőrön lévő sebek gyógyulását is segíti illetve némiképp segít helyreállítani az UV sugárzás okozta károsodást. Sebgyógyító tulajdonságai nem meglepőek, annak fényében, hogy a gyomor belső falán található fekélyek is tulajdonképpen sebek.

Leginkább a káposztában található meg, azonban a brokkoli és a kel is tartalmaz némi U-vitamint. Aki egyiket sem szereti, annak érdemes táplálékkiegészítő formában fogyasztania, hiszen így könnyen megoldható az optimális mérték bevitele.

Hivatkozás

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22889891/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20110751/

 

U-vitamin

Név:
U vitamin

Latin név:
U-vitamin

Tartalomjegyzék

Kapcsolódó termékek

  • Az U-vitamin egy gyomorvédő tulajdonságú aminosav-származék. A magas hatóanyag-tartalmú Swiss Vitamin U 100%-ban természetes összetevői hatékonyan támogatják a bélnyálkahártya egészségét és regenerációját, valamint felgyorsítják az emésztőrendszeri fekélyek gyógyulását. Jótékony hatással van a túlzott gyomorsavtermelésre és a refluxra. Hatása a gyomor- és nyombélfekélyre hajlamos embereket is érdekelni fogja. Vegánok számára is alkalmas.

    Natural Swiss® Vitamin U

    4990 Ft

    Az U-vitamin egy gyomorvédő tulajdonságú aminosav-származék. A magas hatóanyag-tartalmú Swiss Vitamin U 100%-ban természetes összetevői hatékonyan támogatják a bélnyálkahártya egészségét és regenerációját, valamint felgyorsítják az emésztőrendszeri fekélyek gyógyulását. Jótékony hatással van a túlzott gyomorsavtermelésre és a refluxra. Hatása a gyomor- és nyombélfekélyre hajlamos embereket is érdekelni fogja. Vegánok számára is alkalmas.