Gyomorfekélyt, refluxot és Helicobacter pylori fertőzést állapítottak meg nálam

Tisztelt Doktor nő! Panaszaim kivizsgálásának eredményeként 2012. évben gyomorfekélyt, refluxot és Helicobacter pylori fertőzést állapítottak meg nálam, melynek gyógyszeres kezelése akkor eredményesnek bizonyult. Most viszont újra jelentkeztek az akkor tapasztalt tüneteim. Nemrég olvastam egy U-vitamin nevezetű készitményről, mely elvileg a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját védi, “…megelőzi a bélrendszer gyulladásait, fekélyek kialakulását, ezáltal hozzájárul az immunrendszer folyamatos, jó működéséhez. Segít a máj méregtelenítésében, megelőzi az egyéb belső szervek gyulladását…”. Ezzel kapcsolatosan tanácsát szeretném kérni az alábbi kérdéseimre vonatkozóan: – Ön javasolja-e ezen készítmény szedését, hogy a jövőben elkerülhető legyen a fenti panaszaim jelentkezése? – Amennyiben javasolja az U-vitamin szedését, úgy azt kúraszerűen, vagy folyamatosan (milyen időközönként és milyen adagolással) tanácsos szedni?– A jelenlegi panaszok gyógyszeres kezelésével egyidőben szedhető-e az U-vitamin? Tisztelettel és hálás köszönettel várom válaszát. Sándor

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

(Belgyógyász)
2022. október 03.

Kedves Sándor!

Alapvetően egy táplálékkiegészítő, vitamin sem helyettesítheti az orvosi kivizsgálást és szükség esetén a megfelelő gyógyszeres terápiát. Az Ön esetében – mivel az ismert panaszai visszatértek – mindenképpen javasolnám a gasztroenterológiai vizsgálat ismétlését, hiszen sajnos a Helicobacter pylori és a gyomorfekély is hajlamos a kiújulásra. Ezzel párhuzamosan szedheti az U-vitamint, melynek lehet jótékony hatása az Ön esetében is. Alkalmazása általában kúraszerűen 2-3 hónapon keresztül ajánlott. Adagolása napi 2×1 kapszula. A kúra szükség szerint ismételhető.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka

A tanácsadás online formában történik, mely során a páciens személyes vizsgálatára, leleteinek átnézésére nincs lehetőség. A válaszadás a kérdező által elmondott információk alapján történik. A tanácsadás soha nem helyettesíti a személyes orvosi vizsgálatot, konzultációt. Súlyos panaszok, állapotrosszabbodás esetén azonnali személyes orvosi vizsgálat szükséges.