Kérdés

Tisztelt Doktor úr! Júniusban reggel megettem a zabkásámat, illetve a zabtejes kávémat es borzasztó rosszul lettem. Olyan érzésem volt, mintha az étel megrekedt volna a gyomorszájam környékén, melynek következtében fulladtam is majdnem 1 hétig, illetve gyomorégésem is volt. Elkezdtem olvasni a témában, ahol azt írták, hogy sok esetben van, hogy valakinek kevés a gyomorsava. 1 hét után emiatt kipróbáltam a citromos vizet, ami egyből ezt a dugulás érzést elmulasztotta a gyomorszáj körül. 1 hétig jól is voltam, aztán kezdődött minden előröl… most már 5 hónapja tart ez a bal borda alatti gyomorpuffadás, gyomorszáj körüli diszkomfort érzés, a bal oldalon mintha be lenne ragadva a levegő, sokat böfögök stb.

Voltam vérvételen, csak a TSH lett magas (7 körül), illetve a kortizol (888). A hashimotomra 8 éve letroxot szedek. Voltam ultrahangon, nem látszódott semmi, csak sok gáz a belekben. Voltam ételintolerancia teszten is, kijött a glutén, tej, tojás, zab, magvak stb. érzékenysége. Lassan 1 hónapja nem fogyasztom ezeket, de nem jobb. Szedtem 2 hónapig probiotikumot, nem használt, szedek normix antibiotikumot, ezt csak 2 napja szedem, egyelőre ez sem használ.

Írtak fel protonpumpa gátlót, de azt nem merem szedni.

Ön szerint mi lehet a gond?

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2023. október 06.
(Gasztroenterológus)

Jó napot!

Véleményem szerint rekeszizom sérve van.  Gyomortükrözést kellen végezni és a kivizsgálásig javaslom szedni a  protonpumpa gátlót.
Tisztelettel
Dr. Podlupszki Cs.
Kérdés

Tiszteletem, 31 éves férfi vagyok és 4 éve hasi fájdalmaim vannak és székelési ingerem. Köldököm körül fáj, vizsgálatokat végeztek rajtam: bél tükrözes, gyomor tükrözes, alergia vizsgálat semmit nem találtak mit tegyek?

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2023. szeptember 19.
(Gasztroenterológus)

Kedves Péter!

Panaszai hátterében a gluténérzékenység, autoimmun betegség állhat. A gluténérzékenység kimutatható vérvizsgálattal, majd javaslom  a szerológiai (specifikus ellenanyag) vizsgálatot, végül pedig a vékonybél-biopsziát.

Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

65 éves vagyok. 2018 óta krónikus vastagbélgyulladásom van. Azóta rendszeresen járok egy gasztroenterológushoz. Az évek alatt többször végeztek gastroscopiát és colonoscopiát. Legutóbb 2022. júliusában.
A vélemény: Reflux-oesophagitis st. I. Gastritis chr. Proctitis ulcerosa in remissione.
Gyógyszerek: Quamatel 20 mg, Meteospasmyl, salofalk 250 mg.

A gyógyszereket szedem, mégis egyre rosszabbul érzem magam. Az alhasam a köldök és a szeméremcsontom között állandóan fáj, a gyomrom ég és fáj, a székletem gyakorisága változó, van amikor szorulásom van, de van amikor egy nap 6-7 alkalommal is van székletem, melynek állaga mindig formált, nem híg, nem tipikus hasmenéses jellegű. Az utóbbi egy , másfél évben 5 kg fogytam, jelenleg 50 kg vagyok.
Csináltattam hasi ultrahangot, CT-t, urulógusnál, nőgyógyászati szűrésen is voltam, minden leletem negatív.
Mindezek ellenére egyre rosszabbul érzem magam, a fájdalmaim nem szűnnek. Szerintem a gyógyszerek mellékhatásai is jelentkeztek, főleg a Salofalk-ra gyanakszom, aminek a mellékhatásában szerepel a hasmenés. A gyomorsav lekötő sem használ, egyáltalán, savtúltengésem van-e, vagy épp az ellenkezője, kevés a savam?
Évek óta laktóz és gluténmentesen étkezem, diétázom. Mindezek ellenére úgy érzem, hogy egyre erősödnek a fájdalmaim. Éjjel 3 óra körül rendszeresen felébredek, jelez a fájdalom, nehezen tudok visszaaludni.
Kipróbáltam, hogy elhagytam a gyógyszerek szedését, akkor jobb lett egy kicsit, nem kellett annyiszor WC-re mennem, de a fájdalmaim nem szűnnek. Algopiryn sem igazán használ.

Elmentem egy természetgyógyászhoz, aki egy bioenergetikai vizsgálattal megállapította, hogy a szervezetem tele van kórokozókkal: candida, salmonella, helicobacter pylori, reovirus,stb.
Említettem az orvosomnak, aki erre csak legyintett. De, én úgy gondolom, hogy amíg ezek a kórokozók a szervezetemben vannak, és nem irtsuk ki őket, addig semmit nem érnek a gyógyszerek sem?! Sajnos, semmilyen kiegészítő vizsgálatot nem javasol, nem küld el vizsgálatokra, csak a fenti gyógyszereket írja fel.

Kedves Doktor Úr!
Kérem szíves tanácsait, hogyan tovább, merre….? Milyen vizsgálatokra lenne szükségem?
(Az is felmerült bennem, talán orvost kéne váltanom?)
Megtisztelő válaszát várva,
őszinte nagyrabecsüléssel üdvözli,
Molnár Beáta

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2023. február 27.
(Gasztroenterológus)
Kedves Beáta!
A leírtak alapjan nem zárom ki, de nem is tudom megerősíteni, hogy esetleg valami kórokozó van a szervezetében, de mindenképp ki kell deríteni. Kérjen beutalót a fertőzőre, ill. Helicobacter pylori tesztet is kellene végezni. Ha nem hajlandó az orvosa az együttműködésre javaslom váltson, keressen más szakembert, hiszen egészsége csak egy van!

Tisztelettel

Dr. Podlupszki Csaba
Kérdés

Tisztelt Doktor nő! Panaszaim kivizsgálásának eredményeként 2012. évben gyomorfekélyt, refluxot és Helicobacter pylori fertőzést állapítottak meg nálam, melynek gyógyszeres kezelése akkor eredményesnek bizonyult. Most viszont újra jelentkeztek az akkor tapasztalt tüneteim. Nemrég olvastam egy U-vitamin nevezetű készitményről, mely elvileg a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját védi, “…megelőzi a bélrendszer gyulladásait, fekélyek kialakulását, ezáltal hozzájárul az immunrendszer folyamatos, jó működéséhez. Segít a máj méregtelenítésében, megelőzi az egyéb belső szervek gyulladását…”. Ezzel kapcsolatosan tanácsát szeretném kérni az alábbi kérdéseimre vonatkozóan: – Ön javasolja-e ezen készítmény szedését, hogy a jövőben elkerülhető legyen a fenti panaszaim jelentkezése? – Amennyiben javasolja az U-vitamin szedését, úgy azt kúraszerűen, vagy folyamatosan (milyen időközönként és milyen adagolással) tanácsos szedni?– A jelenlegi panaszok gyógyszeres kezelésével egyidőben szedhető-e az U-vitamin? Tisztelettel és hálás köszönettel várom válaszát. Sándor

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

2022. október 03.
(Belgyógyász)

Kedves Sándor!

Alapvetően egy táplálékkiegészítő, vitamin sem helyettesítheti az orvosi kivizsgálást és szükség esetén a megfelelő gyógyszeres terápiát. Az Ön esetében – mivel az ismert panaszai visszatértek – mindenképpen javasolnám a gasztroenterológiai vizsgálat ismétlését, hiszen sajnos a Helicobacter pylori és a gyomorfekély is hajlamos a kiújulásra. Ezzel párhuzamosan szedheti az U-vitamint, melynek lehet jótékony hatása az Ön esetében is. Alkalmazása általában kúraszerűen 2-3 hónapon keresztül ajánlott. Adagolása napi 2×1 kapszula. A kúra szükség szerint ismételhető.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka

A tanácsadás online formában történik, mely során a páciens személyes vizsgálatára, leleteinek átnézésére nincs lehetőség. A válaszadás a kérdező által elmondott információk alapján történik. A tanácsadás soha nem helyettesíti a személyes orvosi vizsgálatot, konzultációt. Súlyos panaszok, állapotrosszabbodás esetén azonnali személyes orvosi vizsgálat szükséges.

Kérdés

Tisztelt Doktornő! Az a panaszom, hogy sárga, sűrű garatfali váladékcsorgásom van, már 1 éve, szinte mindennap. Az egész nyelvemen fehéres-sárgás lepedék található. Kiköpni nem tudom, csak lenyelni lassan, azt is nehezen. Nyákoldókat már szedtem, de nem jártam sikerrel. Nem iszom sokat, naponta 1-1,5 liter vizet. A páratartalom 35-45 % között mozog. Mivel ilyen hosszú ideje áll fenn ez a a probléma, előfordulhat, hogy valamilyen szervi megbetegedés állhat az egész hátterében? Mit javasol, mivel lehetne kezelni? Köszönöm szépen! Üdvözlettel, Bettina 

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

2022. február 09.
(Belgyógyász)

Kedves Bettina!

Egy ilyen elhúzódó panasznak mindenképpen utána kell járni, hiszen számos, de jól kezelhető ok állhat a háttérben. A hátsó garatfali váladékcsorgást többek között okozhatja: allergia, száraz levegő, gyulladások (pl. egy krónikus orrmelléküreggyulladás), valamilyen fertőzés vagy akár refluxbetegség is. A problémát okozhatják különböző gyógyszerek is, mint mellékhatást (pl. fogamzásgátlók szedésekor). Dohányzás, a szennyezett levegő vagy füst belégzése is gyakran irritálja a légúti nyálkahártyát, ami fokozhatja a panaszokat.

Azt javaslom mindenképpen keressen fel egy fül-orr-gégészt, aki segít a pontos ok tisztázásában és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Tiszteletem! Gyomromban van egy kisebb fekély, ezenkívűl pedig refluxom van. Kérdezem, hogy mit ehetek, hogy ez a gond megszünjön. Előre is köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Liska Ivánné Mária

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2020. február 10.
(Gasztroenterológus)

Kedves Mária!

Javasolnám probiotikum használatát minimum 3 hónapon keresztül, valamint olyan szakember felkeresését, aki a megfelelő táplálkozási tanácsokkal látja el Önt, hogy a leírt panaszai esetében, mi a legmegfelelőbb étrend.

Üdvözlettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Tiszteletem! Több éve refluxos betegséggel járok ellenőrzésre. Nagyon sokat fogytam, 75 kg-ról 55-re 5 év alatt. Egy hónapja trombózist kaptam a térdhajlatomban, és az akkori kivizsgálások során a CT vizsgálat kimutatta, hogy a gyomorfal megvastagodott, a legnagyobb 20 mm. Gyomor tükrözés során gastritis szerepel a leleten, ugyanekkor mintavétel is történt. A két 3 mm mintából a patológiai vizsgálat eredménye szerint a mély mirigyek épek, a lamina propriában enyhe gócos lympho-plasmasejtes beszűrődés látható. Most folyamatosan fogyok, a hajam ritkul, és már csak 43 kg vagyok. Az orvosok eltérő válaszokat adnak, gyógymódot senki nem javasolt, a szövettani eredmény jó. Létezik  hogy az ilyen megvastagodott gyomorfal nem tumort jelent. Köszönöm

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2019. február 13.
(Gasztroenterológus)

Tisztelt Érdeklődő!

Nekem személyesen is küldött több páciens olyan CT leleteket, amiken megvastagodott gyomorfal látható, de nincs jele rákos elváltozásnak. A biztonság kedvéért érdemes lenne egy endoszkópos ultrahangvizsgálatot végezni, amely megmutatja az egyes rétegeket is a gyomorfalban, és kizárhatja a rákos megbetegedést. További előnye, hogy a vizsgálat közben szövetmintavételre is lehetőség nyílik.

Tisztelettel
Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Üdvözlöm, szeretnék tanácsot kérni a panaszomra. Nagyon- nagyon sokat ég a gyomrom, sürü nyákos váladék jön föl, ami előidézi a hányingert. Hányás után megkönnyebül a gyomrom . A házi orvosomtól mar kaptam tablettát 150 mg os RADITIDINEt. A gyógyszer  ideig oráig segít, de sajnos a panaszom mindennapos . Reggelente citromos vizet iszom,de a javulas csekély. Ebben kérném tanácsát. Köszönöm Borbála

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2018. szeptember 10.
(Gasztroenterológus)

Kedves Borbála,

Nagy valószínűséggel savtúltengése van. Ha ezen a gyógyszer nem segített, akkor valamilyen protonpumpagátlót kellene kipróbálni. Elképzelhető, hogy ezzel sem ér el eredményt, ebben az esetben ajánlott gasztroenterológiai kivizsgálás elvégzése.

Üdvözlettel Dr.Podlupszki Csaba
Kérdés

Kedves Doktor Úr! Három nappal ezelőtt vastagbéltükrözésen estem át, visszatérő jobb oldali hasi fájdalom és változó székelési szokások miatt. Szívprobléma okánál fogva a vizsgálatot fájdalomcsillapítás és bódítás nélkül végezték el rajtam. A beleim egy szakasza nagyon kanyargós volt, emiatt rettenetes fájdalmaim voltak azon a részen. A vizsgálat 3 nappal ezelőtt történt, azonban még mindig  fáj a hasam azon a szakaszon. A fájdalom folyamatos, néha lüktet és szúr is. A vizsgálat óta vérzést nem tapasztaltam, lázam sincs és többször volt székletem. A kérdésem az lenne, hogy normális -e, hogy 3 nappal a vizsgálat után is ilyen hasi fájdalmam van. Mitől lehet, és mi a teendő vele? Nagyon aggódom, hogy valami maradandó károsodás történt. Ugye, ha perforáció történt volna, már fény derült volna rá?!  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2018. június 14.
(Gasztroenterológus)
Kedves Katalin,
A fájdalmak indokoltak, azonban minden eltelt nappal enyhülniük kell majd.

Nem hiszem, hogy perforációról lehet szó. Annek három napon belül már egyértelmű jelei lettek volna.

Ha viszont a fajdalmai továbbra is megmaradnak, és az intenzitásuk sem gyengül, mindenképpen keressen fel egy sebészt.
Üdvözlettel,
Dr. Podlupszki Csaba

Kérjen tanácsot

Dr. Podlupszki Csaba (gasztroenterológus) vagyok, tanulmányaimat a prágai Comenius Egyetem Orvosi Karán végeztem, ahol 1997-ben diplomáztam. Ezt 2000-ben a belgyógyászati, majd 2004-ben a gasztroenterológiai szakvizsga követte. Ettől kezdve gasztroenterológiai szakrendelőben dolgozom szakorvosként.

Szeretném jelezni kedves Olvasóimnak, hogy számomra minden kérdésük fontos, ám orvosi elfoglaltságom miatt sajnos limitáltak az erőforrásaim. Kérem Önöket, hogy kizárólag a gasztroenterológiával kapcsolatos kérdésekkel keressenek, mivel a fent említett okokból kifolyólag csak ezekre tudok választ adni. Megértésüket nagyon köszönöm!
Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Dr. Tóth Sára Rebeka (belgyógyász) vagyok, 2016-ban végeztem a Debreceni Egyetem általános orvostudományi karán summa cum laude minősítéssel. Gyerekkori álmom volt, hogy orvos lehessek, így azóta tartó lelkesedéssel dolgozom a szakmában.

Dr. Dezsényi Balázs (infektológus, a trópusi betegségek szakorvosa) vagyok, 2007-ben végeztem a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán, infektológia és trópusi orvostan szakképesítéssel rendelkezem, speciális kutatási területem a parazitológia, disszertációmat egy Magyarországan újonnan megjelent, májat érintő galandféregfertőzés, az alveoláris echinococcosis jellegzetességeiről írtam. Célom a parazitás fertőzésben szenvedő betegek hatékony diagnosztizálása és célzott kezelése.

Szakértőink, az  Önök rendelkezésre  állnak. Az alábbi űrlapon keresztül, felteheti egészségügyi problémáival kapcsolatos kérdéseit, amelyet 48 órán belül megválaszolnak.