Kérdés

Kedves Dr. Podlupszki Csaba!
Segítségét szeretném kérni. Édesanyámtól kaptam egy doboz Clean inside rostot, amit tegnap el is kezdtem használni. Ma hajnalban már másodjára volt fájdalmas ürítéssel járó szokatlan székletem. Egyszerre volt ilyen nyákos hasmenéses dolog és a szilárdabb gumiszerű széklet. Azt szeretném kérdezni hogy ez így normális.?Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel, Keresztesné Seben Katalin

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2023. január 06.
(Gasztroenterológus)
Kedves Katalin, igen ez normális, mivel a rostnak pontosan ez a feladata, nyákos dugóként tisztítja végig a beleket. Ha probléma van a székeléssel emelje meg a folyadékbevitelt és a probléma megszűnik.

 

Üdvözlettel
Dr. Podlupszki Csaba
Kérdés

Tisztelt doktor Úr! Ön szerint érdemes lenne béltisztító kúrát végeznem, ha a hasnyálmirigyem elsorvadt egy évek óta tartó krónikus gyulladás miatt. A Water papillaszűkület miatt pangott bennem az összes emésztő enzim, tönkrement a felszívódás. A szűkület tágitása még 2002-ben megtörtént. Diétázom és a ROSTOK TILTVA vannak. Szedek kreont, vitaminokat, de mégis fogyok, és a székrekedésem már elviselhetetlen. Lehet óriási béltágulat,ujjammal érzem, ha felnyúlok, bélkövek nem jönnek ki, álciszták is lehetnek. Az éjjel és nappal nehezen viselhető fájdalmak miatt gyenge és fáradt vagyok. Több orvosnál kértem segítséget, nem kaptam megfelelőt, napról napra rosszabb a közérzetem. Kérem, adjon tanácsot, hogy a béltisztító rost segíthet-e vagy rosszabb lesz az állapotom. Köszönettel Sarolta 

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2018. október 09.
(Gasztroenterológus)

Kedves Sarolta!

Nem tudom orvosa miért nem  tanácsolja a rost fogyasztását. Én kimondottan ajánlom a rost fogyasztását, akár kevesebb mennyiségben is,  amivel segítheti a széklet megfelelő távozását. Emésztését javíthatja még probiotkius készítmény fogyasztásával.
Tisztelettel:
Dr.Podlupszki Csaba

Kérjen tanácsot

Dr. Podlupszki Csaba (gasztroenterológus) vagyok, tanulmányaimat a prágai Comenius Egyetem Orvosi Karán végeztem, ahol 1997-ben diplomáztam. Ezt 2000-ben a belgyógyászati, majd 2004-ben a gasztroenterológiai szakvizsga követte. Ettől kezdve gasztroenterológiai szakrendelőben dolgozom szakorvosként.

Szeretném jelezni kedves Olvasóimnak, hogy számomra minden kérdésük fontos, ám orvosi elfoglaltságom miatt sajnos limitáltak az erőforrásaim. Kérem Önöket, hogy kizárólag a gasztroenterológiával kapcsolatos kérdésekkel keressenek, mivel a fent említett okokból kifolyólag csak ezekre tudok választ adni. Megértésüket nagyon köszönöm!
Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Dr. Tóth Sára Rebeka (belgyógyász) vagyok, 2016-ban végeztem a Debreceni Egyetem általános orvostudományi karán summa cum laude minősítéssel. Gyerekkori álmom volt, hogy orvos lehessek, így azóta tartó lelkesedéssel dolgozom a szakmában.

Dr. Dezsényi Balázs (infektológus, a trópusi betegségek szakorvosa) vagyok, 2007-ben végeztem a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán, infektológia és trópusi orvostan szakképesítéssel rendelkezem, speciális kutatási területem a parazitológia, disszertációmat egy Magyarországan újonnan megjelent, májat érintő galandféregfertőzés, az alveoláris echinococcosis jellegzetességeiről írtam. Célom a parazitás fertőzésben szenvedő betegek hatékony diagnosztizálása és célzott kezelése.

Szakértőink, az  Önök rendelkezésre  állnak. Az alábbi űrlapon keresztül, felteheti egészségügyi problémáival kapcsolatos kérdéseit, amelyet 48 órán belül megválaszolnak.