Kérdés

Üdvözlöm, 43 éves nő vagyok. Az a problémám, hogy nagyjábóol fél éve havonta 3 szor feldagad az ajkam, ill. folyamatosan csalánkiütés jön ki rajtam a szem környékén és általában a könyökömnél. Már szedtem antihisztamint is, addig jó is, de amint abbahagyom jönnek a tünetek.Vérnyomáscsökkentőt szedek Vidotinkomb-ot, Rilmenidin és Nebibetat. Voltam bőrgyógyásznál, ott azt mondták a Vidotin komb okozza, lecserélte a háziorvos Tanydonra és Cetirizint írt hozzá. Két hétig nem is voltak tünetek, aztán újra előjöttek, de már kevésbé dagadt fel a szám. Most inkább a csalánkiütés jön élő. Már nem tudom kihez forduljak? Milyen irányba induljak el, a háziorvos sem igazán partner? Köszönöm, hogy elolvassa.

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

2022. március 02.
(Belgyógyász)

Kedves Kérdező!

Az elmondottak alapján a panaszai valóban allergiás tünetek lehetnek. A legfontosabb az lenne, hogy sikerüljön tisztázni a kiváltó okot.

Amikor kezdődtek az allergiás panaszok, akkor kapott-e új gyógyszert? Elkezdett-e valami új kozmetikumot vagy mosószert használni? Étkezésében történt-e akkor valamilyen változás?

Érdemes lenne felkeresni egy allergológust és allergiatesztet csináltatni, hogy sikerüljön azonosítani mi okozza a panaszait. Sok hasonló esetben egy-egy gyógyszer vagy élelmiszer kísérőanyaga a „felelős”, amit nehéz beazonosítani. Azt javaslom vezessen naplót, hogy mikor rosszabbak a panaszai, ekkor mit csinált, mit fogyasztott, hátha sikerül észrevenni valamilyen mintázatot.

Mindig legyen otthon allergia kezelésére való gyógyszere. Ha  az allergiás reakció súlyosbodna, nehézlégzés, nyelészavar, „gombócérzés” jelentkezne a torkában, akkor azonnal forduljon orvoshoz!

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta szenvedek hasi görcsökkel, hasmenéssel  tejtermék fogyasztása után. Arra  gondoltam laktózérzékeny lehetek, ezért elkezdtem laktózmentes termékeket fogyasztani. A tünetek nagy része meg is szűnt. A mai napig ragaszkodom ezekhez a termékekhez, azonban az elmúlt hónapban rávettem magam, hogy én erről egy papírt is szeretnék, amivel úgymond megerősíthetem magamban ezt a feltételezést. H2 kilégzéses teszt elvégzése után az eredmény negatív lett. Gyomorproblémák sem voltak a 25 mg laktóz elfogyasztása után. Viszont most bajban vagyok, mert magasabb laktóztartalmú ételeket továbbra sem tudok fogyasztani,mert a hasi problémák továbbra is fenn állnak, de papírom van róla hogy nem vagyok laktózérzékeny. Ilyenkor mi lenne a teendő? 1 éve tej allergia teszten is voltam ami szintén negatív lett. Kezdek kifogyni az ötletekből. Jó lenne tudni, hogy milyen problémám lehet, hogy tudjak a diétára is odafigyelni. Várom válaszát!

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2020. február 11.
(Gasztroenterológus)

Kedves Szabolcs!

A leírtak alapján, javasolnám egy dietetikus felkeresését, aki a megfelelő szaktudásával tudja kezeli az Ön által leírt panaszokat.

Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérjen tanácsot

Dr. Podlupszki Csaba (gasztroenterológus) vagyok, tanulmányaimat a prágai Comenius Egyetem Orvosi Karán végeztem, ahol 1997-ben diplomáztam. Ezt 2000-ben a belgyógyászati, majd 2004-ben a gasztroenterológiai szakvizsga követte. Ettől kezdve gasztroenterológiai szakrendelőben dolgozom szakorvosként.

Szeretném jelezni kedves Olvasóimnak, hogy számomra minden kérdésük fontos, ám orvosi elfoglaltságom miatt sajnos limitáltak az erőforrásaim. Kérem Önöket, hogy kizárólag a gasztroenterológiával kapcsolatos kérdésekkel keressenek, mivel a fent említett okokból kifolyólag csak ezekre tudok választ adni. Megértésüket nagyon köszönöm!
Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Dr. Tóth Sára Rebeka (belgyógyász) vagyok, 2016-ban végeztem a Debreceni Egyetem általános orvostudományi karán summa cum laude minősítéssel. Gyerekkori álmom volt, hogy orvos lehessek, így azóta tartó lelkesedéssel dolgozom a szakmában.

Dr. Dezsényi Balázs (infektológus, a trópusi betegségek szakorvosa) vagyok, 2007-ben végeztem a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán, infektológia és trópusi orvostan szakképesítéssel rendelkezem, speciális kutatási területem a parazitológia, disszertációmat egy Magyarországan újonnan megjelent, májat érintő galandféregfertőzés, az alveoláris echinococcosis jellegzetességeiről írtam. Célom a parazitás fertőzésben szenvedő betegek hatékony diagnosztizálása és célzott kezelése.

Szakértőink, az  Önök rendelkezésre  állnak. Az alábbi űrlapon keresztül, felteheti egészségügyi problémáival kapcsolatos kérdéseit, amelyet 48 órán belül megválaszolnak.