Kérdés

Tisztelt Doktor úr! Júniusban reggel megettem a zabkásámat, illetve a zabtejes kávémat es borzasztó rosszul lettem. Olyan érzésem volt, mintha az étel megrekedt volna a gyomorszájam környékén, melynek következtében fulladtam is majdnem 1 hétig, illetve gyomorégésem is volt. Elkezdtem olvasni a témában, ahol azt írták, hogy sok esetben van, hogy valakinek kevés a gyomorsava. 1 hét után emiatt kipróbáltam a citromos vizet, ami egyből ezt a dugulás érzést elmulasztotta a gyomorszáj körül. 1 hétig jól is voltam, aztán kezdődött minden előröl… most már 5 hónapja tart ez a bal borda alatti gyomorpuffadás, gyomorszáj körüli diszkomfort érzés, a bal oldalon mintha be lenne ragadva a levegő, sokat böfögök stb.

Voltam vérvételen, csak a TSH lett magas (7 körül), illetve a kortizol (888). A hashimotomra 8 éve letroxot szedek. Voltam ultrahangon, nem látszódott semmi, csak sok gáz a belekben. Voltam ételintolerancia teszten is, kijött a glutén, tej, tojás, zab, magvak stb. érzékenysége. Lassan 1 hónapja nem fogyasztom ezeket, de nem jobb. Szedtem 2 hónapig probiotikumot, nem használt, szedek normix antibiotikumot, ezt csak 2 napja szedem, egyelőre ez sem használ.

Írtak fel protonpumpa gátlót, de azt nem merem szedni.

Ön szerint mi lehet a gond?

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2023. október 06.
(Gasztroenterológus)

Jó napot!

Véleményem szerint rekeszizom sérve van.  Gyomortükrözést kellen végezni és a kivizsgálásig javaslom szedni a  protonpumpa gátlót.
Tisztelettel
Dr. Podlupszki Cs.
Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy Eliquis napi 2×5 mg véralvadásgátló, Valsacor napi 320 mg, ConcorCor napi 1.25 mg fele, Cordarone heti 2x100mg, Controloc 2×40 mg, lefekvés kor Gaviscon gyógyszerek szedése mellett az U vitamin is javasolt lenne?
(Epés-reflux, Barett-nyelőcső (2 éve szövettanilag igazolt, tavaly októberben már nem jelezték a szövettan eredményben, pedig vettek le mintát a nyelőcső ről is, Barett-szindróma meggyógyulhat?)
Controloc szedése alatt már többször volt éjjel 140 feletti pulzusom, pitvarfibrillációm.
Szíves megértő és segítőkész válaszát nagyon szépen köszönöm!

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

2023. március 29.
(Belgyógyász)

Kedves Györgyi!

Alapvetően az Ön által leírtak alapján megpróbálhatja az U-vitamin szedését.
A Barret-metaplasia egy vissza nem fordítható folyamat, amely csupán karbantartható és progressziója lassítható a megfelelő kezeléssel.
Controloc szedése és a magas frekvenciájú pitvarfibrilláció között nem igen van összefüggés. De amennyiben ilyen magas frekvenciájú pitvarfibrilláció többször előfordul Önnél, keresse fel kardiológusát a gyógyszerek módosítása, kiegészítése céljából.

 

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka

 

A tanácsadás online formában történik, mely során a páciens személyes vizsgálatára, leleteinek átnézésére nincs lehetőség. A válaszadás a kérdező által elmondott információk alapján történik. A tanácsadás soha nem helyettesíti a személyes orvosi vizsgálatot, konzultációt. Súlyos panaszok, állapotrosszabbodás esetén azonnali személyes orvosi vizsgálat szükséges.

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

65 éves vagyok. 2018 óta krónikus vastagbélgyulladásom van. Azóta rendszeresen járok egy gasztroenterológushoz. Az évek alatt többször végeztek gastroscopiát és colonoscopiát. Legutóbb 2022. júliusában.
A vélemény: Reflux-oesophagitis st. I. Gastritis chr. Proctitis ulcerosa in remissione.
Gyógyszerek: Quamatel 20 mg, Meteospasmyl, salofalk 250 mg.

A gyógyszereket szedem, mégis egyre rosszabbul érzem magam. Az alhasam a köldök és a szeméremcsontom között állandóan fáj, a gyomrom ég és fáj, a székletem gyakorisága változó, van amikor szorulásom van, de van amikor egy nap 6-7 alkalommal is van székletem, melynek állaga mindig formált, nem híg, nem tipikus hasmenéses jellegű. Az utóbbi egy , másfél évben 5 kg fogytam, jelenleg 50 kg vagyok.
Csináltattam hasi ultrahangot, CT-t, urulógusnál, nőgyógyászati szűrésen is voltam, minden leletem negatív.
Mindezek ellenére egyre rosszabbul érzem magam, a fájdalmaim nem szűnnek. Szerintem a gyógyszerek mellékhatásai is jelentkeztek, főleg a Salofalk-ra gyanakszom, aminek a mellékhatásában szerepel a hasmenés. A gyomorsav lekötő sem használ, egyáltalán, savtúltengésem van-e, vagy épp az ellenkezője, kevés a savam?
Évek óta laktóz és gluténmentesen étkezem, diétázom. Mindezek ellenére úgy érzem, hogy egyre erősödnek a fájdalmaim. Éjjel 3 óra körül rendszeresen felébredek, jelez a fájdalom, nehezen tudok visszaaludni.
Kipróbáltam, hogy elhagytam a gyógyszerek szedését, akkor jobb lett egy kicsit, nem kellett annyiszor WC-re mennem, de a fájdalmaim nem szűnnek. Algopiryn sem igazán használ.

Elmentem egy természetgyógyászhoz, aki egy bioenergetikai vizsgálattal megállapította, hogy a szervezetem tele van kórokozókkal: candida, salmonella, helicobacter pylori, reovirus,stb.
Említettem az orvosomnak, aki erre csak legyintett. De, én úgy gondolom, hogy amíg ezek a kórokozók a szervezetemben vannak, és nem irtsuk ki őket, addig semmit nem érnek a gyógyszerek sem?! Sajnos, semmilyen kiegészítő vizsgálatot nem javasol, nem küld el vizsgálatokra, csak a fenti gyógyszereket írja fel.

Kedves Doktor Úr!
Kérem szíves tanácsait, hogyan tovább, merre….? Milyen vizsgálatokra lenne szükségem?
(Az is felmerült bennem, talán orvost kéne váltanom?)
Megtisztelő válaszát várva,
őszinte nagyrabecsüléssel üdvözli,
Molnár Beáta

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2023. február 27.
(Gasztroenterológus)
Kedves Beáta!
A leírtak alapjan nem zárom ki, de nem is tudom megerősíteni, hogy esetleg valami kórokozó van a szervezetében, de mindenképp ki kell deríteni. Kérjen beutalót a fertőzőre, ill. Helicobacter pylori tesztet is kellene végezni. Ha nem hajlandó az orvosa az együttműködésre javaslom váltson, keressen más szakembert, hiszen egészsége csak egy van!

Tisztelettel

Dr. Podlupszki Csaba
Kérdés

Tisztelt Doktor nő! Panaszaim kivizsgálásának eredményeként 2012. évben gyomorfekélyt, refluxot és Helicobacter pylori fertőzést állapítottak meg nálam, melynek gyógyszeres kezelése akkor eredményesnek bizonyult. Most viszont újra jelentkeztek az akkor tapasztalt tüneteim. Nemrég olvastam egy U-vitamin nevezetű készitményről, mely elvileg a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáját védi, “…megelőzi a bélrendszer gyulladásait, fekélyek kialakulását, ezáltal hozzájárul az immunrendszer folyamatos, jó működéséhez. Segít a máj méregtelenítésében, megelőzi az egyéb belső szervek gyulladását…”. Ezzel kapcsolatosan tanácsát szeretném kérni az alábbi kérdéseimre vonatkozóan: – Ön javasolja-e ezen készítmény szedését, hogy a jövőben elkerülhető legyen a fenti panaszaim jelentkezése? – Amennyiben javasolja az U-vitamin szedését, úgy azt kúraszerűen, vagy folyamatosan (milyen időközönként és milyen adagolással) tanácsos szedni?– A jelenlegi panaszok gyógyszeres kezelésével egyidőben szedhető-e az U-vitamin? Tisztelettel és hálás köszönettel várom válaszát. Sándor

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

2022. október 03.
(Belgyógyász)

Kedves Sándor!

Alapvetően egy táplálékkiegészítő, vitamin sem helyettesítheti az orvosi kivizsgálást és szükség esetén a megfelelő gyógyszeres terápiát. Az Ön esetében – mivel az ismert panaszai visszatértek – mindenképpen javasolnám a gasztroenterológiai vizsgálat ismétlését, hiszen sajnos a Helicobacter pylori és a gyomorfekély is hajlamos a kiújulásra. Ezzel párhuzamosan szedheti az U-vitamint, melynek lehet jótékony hatása az Ön esetében is. Alkalmazása általában kúraszerűen 2-3 hónapon keresztül ajánlott. Adagolása napi 2×1 kapszula. A kúra szükség szerint ismételhető.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka

A tanácsadás online formában történik, mely során a páciens személyes vizsgálatára, leleteinek átnézésére nincs lehetőség. A válaszadás a kérdező által elmondott információk alapján történik. A tanácsadás soha nem helyettesíti a személyes orvosi vizsgálatot, konzultációt. Súlyos panaszok, állapotrosszabbodás esetén azonnali személyes orvosi vizsgálat szükséges.

Kérjen tanácsot

Dr. Podlupszki Csaba (gasztroenterológus) vagyok, tanulmányaimat a prágai Comenius Egyetem Orvosi Karán végeztem, ahol 1997-ben diplomáztam. Ezt 2000-ben a belgyógyászati, majd 2004-ben a gasztroenterológiai szakvizsga követte. Ettől kezdve gasztroenterológiai szakrendelőben dolgozom szakorvosként.

Szeretném jelezni kedves Olvasóimnak, hogy számomra minden kérdésük fontos, ám orvosi elfoglaltságom miatt sajnos limitáltak az erőforrásaim. Kérem Önöket, hogy kizárólag a gasztroenterológiával kapcsolatos kérdésekkel keressenek, mivel a fent említett okokból kifolyólag csak ezekre tudok választ adni. Megértésüket nagyon köszönöm!
Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Dr. Tóth Sára Rebeka (belgyógyász) vagyok, 2016-ban végeztem a Debreceni Egyetem általános orvostudományi karán summa cum laude minősítéssel. Gyerekkori álmom volt, hogy orvos lehessek, így azóta tartó lelkesedéssel dolgozom a szakmában.

Dr. Dezsényi Balázs (infektológus, a trópusi betegségek szakorvosa) vagyok, 2007-ben végeztem a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán, infektológia és trópusi orvostan szakképesítéssel rendelkezem, speciális kutatási területem a parazitológia, disszertációmat egy Magyarországan újonnan megjelent, májat érintő galandféregfertőzés, az alveoláris echinococcosis jellegzetességeiről írtam. Célom a parazitás fertőzésben szenvedő betegek hatékony diagnosztizálása és célzott kezelése.

Szakértőink, az  Önök rendelkezésre  állnak. Az alábbi űrlapon keresztül, felteheti egészségügyi problémáival kapcsolatos kérdéseit, amelyet 48 órán belül megválaszolnak.