Kérdés

Üdvözlöm Tisztelt Doktor nő!Kérdésem, a fiamnál emésztési problémák jelentkeztek, már elég régen. Orvostól-orvosig jártunk, de mindeddig nem oldódott meg a problémája. A főbb tünetek,hideg kéz,láb,állandó fáradság,napközben és akár felkelés után is,néha száraz foltok a szemöldök környékén,pattanások a fejbőrön.Ételintoleranciája van,nyilván arra ügyel,hogy nem fogyaszt olyan táplálékot,ami azt előidézné.Utánaolvasva és kutakodva,arra gondoltam,hogy kevés az enzim,ami segítené az emésztését.A laboreredmény mondhatni jó,kivéve a alkalikus foszfatázt,az mindig emelkedett. Ebből is gondoltam erre az enzimhiányra. Nagyon szépen megköszönném,ha segítenének ,hogy milyen szakorvost keressünk fel,aki kivizsgálná és meggyógyítaná a fennálló problémát. Tisztelettel,Somogyvári Csilla

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

2023. április 30.
(Belgyógyász)

Kedves Csilla!

Mivel nem írt konkrétumot, hogy pontosan milyen ételintolerancia, ételallergia kapcsán történtek vizsgálatok, ezért kicsit nehezebb konkrétumot írni. Illetve a fia életkora is segítene, hiszen más betegségekre gondolunk egy 20-as éveiben járó betegnél, illetve egy 50-es éveiben járó páciens esetén.
Nem tudom továbbá azt sem, hogy milyen paramétereket néztek a laborban – pl. vashiány, vérszegénység is okozhat ehhez hasonló tüneteket.
A fáradtság, hideg végtagok, száraz bőrfoltok nem hiszem, hogy emésztési enzim esetleges hiányával mutatnának szoros összefüggést.
Alapos laborvizsgálat után – annak eredményétől függően – az alábbi orvosokat lehetne felkeresni: belgyógyász, immunológus, bőrgyógyász, gasztroenterológus. Amennyiben dohányzik, érszűkület lehetősége felmerül a hideg végtagok hátterében, angiológus felkeresése is szóba jöhet.
Mindemellett fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, alvás és a káros szenvedélyek (pl. alkohol, dohányzás) kerülése.

Jó egészséget kívánok az egész családnak!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka

A tanácsadás online formában történik, mely során a páciens személyes vizsgálatára, leleteinek átnézésére nincs lehetőség. A válaszadás a kérdező által elmondott információk alapján történik. A tanácsadás soha nem helyettesíti a személyes orvosi vizsgálatot, konzultációt. Súlyos panaszok, állapotrosszabbodás esetén azonnali személyes orvosi vizsgálat szükséges.

 

Kérdés

Tisztelt Doktornő! Édesanyám átesett egy komoly, életmentő műtéten, ami a teljes emésztőrendszerét érinti. Epehólyag daganatot diagnosztizáltak nála, ami átterjedt az emésztő szervekre. A máj és a hasnyálmirigy egy részét is el kellett távolítani a műtét során. Eddig Kreon emésztőenzimeket szedett, magasabb dózist, de sajnos hiánycikk. Az önök készítményében nem találtam meg, hogy mennyi enzimet tartalmaz, így nem tudtam megállapítani, hogy kiválthatja-e a kreon kapszulát. Sajnos anyukámnak elég nehéz a székelés,  csak kúp felhelyezését követően van eredmény. Előre is köszönöm válaszukat! Üdvözlettel, Hanák Edit

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

2022. február 08.
(Belgyógyász)

Kedves Edit!

A Kreon és a Natural Swiss DigestFx enzim tartalmú készitmények összetétele sokban hasonló, de mégsem teljesen ugyanaz. Tartósan nem helyettesíthetők egymással. Ilyen komoly betegség és főleg a  műtét után nagyon fontos a terápia „finomhangolása”. Ez csak a teljes kórtörténet és friss vizsgálati eredmények birtokában lehetséges. Azt javaslom, hogy keressék fel a kezelőorvost, háziorvost, aki segít kitalálni, hogy mivel lehetne helyettesíteni tartósan a Kreont (vannak egyéb, szinte ugyanolyan összetételű  készítmények). Amennyiben az orvos felkereséséig rövid időre, átmenetileg szükséges, megpróbálhatják a DigestFx készítményt is.

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka

Kérjen tanácsot

Dr. Podlupszki Csaba (gasztroenterológus) vagyok, tanulmányaimat a prágai Comenius Egyetem Orvosi Karán végeztem, ahol 1997-ben diplomáztam. Ezt 2000-ben a belgyógyászati, majd 2004-ben a gasztroenterológiai szakvizsga követte. Ettől kezdve gasztroenterológiai szakrendelőben dolgozom szakorvosként.

Szeretném jelezni kedves Olvasóimnak, hogy számomra minden kérdésük fontos, ám orvosi elfoglaltságom miatt sajnos limitáltak az erőforrásaim. Kérem Önöket, hogy kizárólag a gasztroenterológiával kapcsolatos kérdésekkel keressenek, mivel a fent említett okokból kifolyólag csak ezekre tudok választ adni. Megértésüket nagyon köszönöm!
Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Dr. Tóth Sára Rebeka (belgyógyász) vagyok, 2016-ban végeztem a Debreceni Egyetem általános orvostudományi karán summa cum laude minősítéssel. Gyerekkori álmom volt, hogy orvos lehessek, így azóta tartó lelkesedéssel dolgozom a szakmában.

Dr. Dezsényi Balázs (infektológus, a trópusi betegségek szakorvosa) vagyok, 2007-ben végeztem a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán, infektológia és trópusi orvostan szakképesítéssel rendelkezem, speciális kutatási területem a parazitológia, disszertációmat egy Magyarországan újonnan megjelent, májat érintő galandféregfertőzés, az alveoláris echinococcosis jellegzetességeiről írtam. Célom a parazitás fertőzésben szenvedő betegek hatékony diagnosztizálása és célzott kezelése.

Szakértőink, az  Önök rendelkezésre  állnak. Az alábbi űrlapon keresztül, felteheti egészségügyi problémáival kapcsolatos kérdéseit, amelyet 48 órán belül megválaszolnak.