Kérdés

Üdvözlöm! 23 éves fiú vagyok. Több, mint 4 éve tartó jobb alhasi fájdalmakkal küzdök. Hol felerősödnek, hol majdhogynem teljesen megszűnnek. A bőr felszíne érzékeny és krónikus székrekedésem is van. (Viszont székletem távozása után a panaszaim enyhülnek.) Elvégzett vizsgálataim: UH – deformált terminalis ileum Colonoscopia, terminalis ileumban néhány aptha-t találtak és a terminalis ileum területe enyhe gyulladásos jeleket mutatott, de a szövettan negatív lett. CT enterographia (natív) – a mesenterium területén, főleg a terminalis ileum közelében néhány kb. 11-12 mm nagyságú nyirokcsomók ábrázolódnak, emellett több apró nyirokcsomó is megfigyelhető a mesenterium területén. Egyértelmű falmegvastagodás azonban kontrasztanyag hiányában nem különíthető el a vékonybelek területén. Vélemény- mesenterialis lymphadenomegalia susp. a terminalis ileum megítélésére MR vizsgálat végzését javasoltak. MR enterographia (natív, kontrasztos) – a jenunum és ileumkacsok elhelyezkedése szabályos. A vékonybélkacsok részéről falmegvastagodással járó folyamat egyértelműen nem különíthető el. A terminalis ileum környezetében néhány normál nagyságú nyirokcsomó azonban megfigyelhető. Itt tartok jelenleg. Most gyomortükrözésre készülök az ételallergia kizárása érdekében. Lehetséges, hogy a gyerekkori tejallergiám tért vissza? Esetleg lisztérzékenység? Az IBS lehetőségét is említette már orvos, de akkor miért vannak nyirokcsomó megnagyobbodásaim? És miért lehet érzékeny a jobb alhasam bőrfelszíne? Okozhatja IBS? (Mert az igaz, hogy pszichésen képes vagyok növelni a panaszaim, és stresszes helyzetekben is felerősödnek.) Lehet ez éveken át tartó vakbélgyulladás? Vagy lehet Crohn betegség, annak ellenére, hogy az ileumban ugyan van enyhe gyulladás, és nyirokcsomó megnagyobbodás, de falmegvastagodás nincs? Kérem, segítsen! Egy kétségbeesett fiú

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2022. január 23.
(Gasztroenterológus)
Kedves András!
A leletei alapján, úgy gondolom, hogy annak ellenére hogy negatívak a  szövettani eredményei, még nem zárhatjuk  ki a Crohn betegséget,
hiszen a  tünetei, illetve az eredmények is arra mutatnak, hogy van ott gyulladásos betegség.
Én, elkezdeném Önt kezelni a Crohn betegségre, és meglátnánk, hogy javulás lép-e fel a kezelés alatt.
Tisztelettel
Dr.Podlupszki Csaba
Kérdés

Kedves Doktor  Úr! Körülbelül 1 hete köldök vonalban, illetve jobb alhasban szúrást érzek! Eleinte ritkábban, de mára már folyamatos a fájdalom és mozgásra fokozódik, ha lefekszem  az oldalamra és felhuzom a lában enyhül egy kicsit! Székletem eddig normális volt,  viszont ma reggel már nagyon minimális.Elég gyakran hányingerem   van! Mit javasol? Keressek fel orvost a problémámmal? Vagy nem lehet komoly gond? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2019. április 25.
(Gasztroenterológus)

Kedves Érdeklődő!

A pontos kiváltó ok felderítése gyakran csak több vizsgálat eredményeképpen állapítható meg (fizikális vizsgálat és kórelőzmény, laborvizsgálat, esetenként képalkotó eljárással- pl. ultrahang- kiegészítve). Sajnos leveléből nem állapítható meg, hogy ki írta a levelet. A leírt panaszok a terhesség első trimeszterére is jellemző jeleket mutatnak. Ezért, javasolnám keresse fel kezelőorvosát, hogy mielőbb felfedjék a panaszai okát.

Tisztelettel Dr.podlupszki Csaba

Kérdés

Tisztelt doktor úr. Évek, sőt évtizedek óta székrekedéssel küszködök. Már többször volt béltükrözésem is. Bélmozgás hiányát állapitották meg. Azóta Duphalac szirupot irnak elő a problémáimra. Megpróbáltam a Hunyadi János gyógyvizet fogyasztani éhgyomorra. Úgy érzem jobb hatása van mint a Duphalacnak. Viszont a gyógyszertárban azt mondták nem fogyaszthatom naponta ezt a gyógyvizet. Ezzel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: M. Piroska

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2018. március 15.
(Gasztroenterológus)
Kedves Piroska,
Nagy valószínűséggel, Ön ún. lusta bél szindrómában szenved. Meg kellene próbálni a Resolor szedését, amit gasztroenterológus írhat fel. Fontos lenne változtatni táplálkozási szokásain, megemelni a rost- és folyadékbevitelt, mely hozz§j§rul a perisztaltika fokozásához.
Remélem segítettem,
Dr. Podlupszky Csaba
Kérdés

Tisztelt doktor úr! Állandóan székrekedésem van. Próbáltam már sporttól, rostos ételen át, sok folyadékon keresztül mindent. Mi okozhatja? Ön szerint milyen betegség gyanúja merülhet fel állandó székrekedés esetén? Milyen vizsgálatot javasol?

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2017. október 14.
(Gasztroenterológus)

Kedves Piroska!

A székrekedés nagyon sok ember érint, mégis hosszú idő telik el, míg ezekkel a panaszokkal felkeresnek szakorvost. A helytelen életvitelre, rossz szokásokra, szorongásra visszavezethető, úgynevezett funkcionális székrekedés mellett sokféle szervi megbetegedés is állhat a háttérben. Ezek közé tartozik pl a divertikulózis, a különféle anyagcsere- és endokrin betegségek, vagy a vastagbél daganatos elváltozásai, de nagyon sok gyógyszer használata is okozhat ilyen jellegű panaszokat. Az elégtelen folyadékbevitel is okozhatszékrekedést, ilyenkor nincs elegendő folyadék a széklet normális víztartalmának kialakításához, a megfelelő napi folyadékbevitel minimum 2-2,5 liter. Javasolt rostban gazdag ételek fogyasztása, valamint a vizsgálatok után, a vastagbél tisztítása.

Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Üdvözletem! Hónapok óta makacs székrekedéssel küzdök, sokféle hashajtót próobáltam., Ittam a Hunyadi keserűvizet, és más egyebet használtam, használok, de eredménytelenül. Kb. 10 éve inzulinnal kezelt 2-es típusú cukorbeteg vagyok. Jelenleg stabil állapotban lévő depressióval is kezelnek Tegretollal, Oxitarmmal és Leponexel. Arra kérem Önt, hogy javasoljon valamit a kínos székrekedésem ellen. Előre is köszönöm válaszát!

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2017. szeptember 28.
(Gasztroenterológus)

Tisztelt György!

A székrekedés hátterében állhat a depresszió, különböző gyógyszerek, illetve a cukorbetegség is.
Ki lehetne próbálni a Slim tea használatát, aminek enyhe hashajtó hatása van, és segíti a reggeli székelést.

Dr. Podlupszki Csaba

Kérjen tanácsot

Dr. Podlupszki Csaba (gasztroenterológus) vagyok, tanulmányaimat a prágai Comenius Egyetem Orvosi Karán végeztem, ahol 1997-ben diplomáztam. Ezt 2000-ben a belgyógyászati, majd 2004-ben a gasztroenterológiai szakvizsga követte. Ettől kezdve gasztroenterológiai szakrendelőben dolgozom szakorvosként.

Szeretném jelezni kedves Olvasóimnak, hogy számomra minden kérdésük fontos, ám orvosi elfoglaltságom miatt sajnos limitáltak az erőforrásaim. Kérem Önöket, hogy kizárólag a gasztroenterológiával kapcsolatos kérdésekkel keressenek, mivel a fent említett okokból kifolyólag csak ezekre tudok választ adni. Megértésüket nagyon köszönöm!
Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Dr. Tóth Sára Rebeka (belgyógyász) vagyok, 2016-ban végeztem a Debreceni Egyetem általános orvostudományi karán summa cum laude minősítéssel. Gyerekkori álmom volt, hogy orvos lehessek, így azóta tartó lelkesedéssel dolgozom a szakmában.

Dr. Dezsényi Balázs (infektológus, a trópusi betegségek szakorvosa) vagyok, 2007-ben végeztem a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán, infektológia és trópusi orvostan szakképesítéssel rendelkezem, speciális kutatási területem a parazitológia, disszertációmat egy Magyarországan újonnan megjelent, májat érintő galandféregfertőzés, az alveoláris echinococcosis jellegzetességeiről írtam. Célom a parazitás fertőzésben szenvedő betegek hatékony diagnosztizálása és célzott kezelése.

Szakértőink, az  Önök rendelkezésre  állnak. Az alábbi űrlapon keresztül, felteheti egészségügyi problémáival kapcsolatos kérdéseit, amelyet 48 órán belül megválaszolnak.