Kérdés

Tisztelt Dr.Úr! Két hete voltam kolonoskópián,  ahol Diverticulosis coli, diverticulitis sigmae véleményt kaptam és azt mondták, hogy minden bélszakaszom érintett. Szeretném megkérdezni, hogy milyen NaturalSwiss terméket ajánlana, amivel javíthatnám esetleg a helyzetem. Várom válaszát! Köszönettel: Judit

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2022. február 07.
(Gasztroenterológus)

Jó napot!

Nagyobb mennyiségben kell rostot fogyasztani, ami tisztítja a kitüremkedéseket. Nem ajánlott az apró magvak fogyasztása (mák, darált dió, szezámmag stb.) A béltisztító rost por használatát javasolnám.

Tisztelettel

Podlupszki Cs.
Kérdés

Tisztelettel kérdezném, hogy a divertikulumra  és a hasi aorta meszes plakkokra mit javasolna?  UH és hasi CT is készült.Köszönettel.

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2020. március 04.
(Gasztroenterológus)

Kedves Mária!

A diverticulosis kezelését a székletrendezés, rostban, ballasztanyagban gazdag étrend fogyasztása és bőséges folyadékbevitel jelenti. Javaslom megfelelő pro- és prebiotikum használatát 2-3 hónapon keresztül. A táplálkozási szokások módosításáva és a rendszeres mozgással jelentősen  javíthatja életminőségét.

Üdvözlettel Dr .Podlupszki Csaba

Kérdés

Üdvözlöm dr úr! Azt szeretném kérdezni mit jelent a diverticulosis coli? Napjában többször kell wc -znem. Érdemes lenne -e béltisztitó kúrát végezni? Mit tanácsol? Köszönöm válaszát!

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2018. október 24.
(Gasztroenterológus)

Kedves Ibolya!

A diverticulosis a vastagbél zsákszerű kitüremkedését jelenti. A divertikulózisban szenvedő betegek csak abban az esetben használhatják a béltisztító- és méregtelenítő programokat, ha a gyulladásos állapotuk tünetmentes. Ebben az esetben a termékek használata javasolt.Ha a gyulladás jelen pillanatban is tart, javasolt egy megfelelő pro- és prebiotikum kúrát elvégezni. Utána javasolt a béltisztítás, majd ezt követően a méregtelenítő kúra. A gyomorműtétnek nincsen kapcsolata a jelenlegi betegségével. Elkerülni sajnos nem lehet, a tünetek enyhítésére viszont van lehetőség. Életmód- és étrendváltásra van szükség. A legfontosabb a növényi alapú, rostban gazdag étrend, a jelentősen megnövelt folyadékfogyasztás (napi 2-3 liter), valamint a gyógynövények, pszillium mag, lenmag, korpakészítmények, probiotikumok bevitele. Különösen ajánlott a hüvelyesek, mogyorók, káposztafélék fogyasztása. A megfelelő kezelést mindig orvosnak kell javasolnia. A túlzottan nagy, állandóan vérző gurdély esetén például akár a műtét is indokolt lehet, az úgynevezett konzervatív kezelések helyett. Időt kell szakítani –és ez nagyon fontos– a rendszeres mozgásra, hiszen ez tonizálja a beleket, illetve a gyógyulási folyamatokat támogató salaktalanításra. Figyelmébe ajánlom az antioxidáns és gyulladáscsökkentő növényi szerek használatát is.

Tisztelettel

Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Kedves Doktorúr! Már hónapok óta, érzek bal alhasi szúró, olykor tompa fájdalmat. Időnként nem is csak az alhasi fájdalmat érzem a bal oldalon, hanem az egész bal lábam fájdalmát, ill. ilyenkor a bal oldalon a derekam is fáj. Előfordul, hogy napokig nem érzem de, aztán újra előjön és van hogy napokon kersztül fáj, vagy rövidebb időre. Voltam tavaly augusztusban nőgyógyászaton, akkor azt az okot kizárta az orvos. Idén februárban végeztek urográfiát, vese is rendben volt. Két hete elmentem hasi ultrahangra, de az is rendben volt. Azt mondta az orvos, hogy szerinte diverticulosisra utalnak ezek a panaszok. Szeretném megkérdezni Öntől, hogy a diverticulosis okozhat ilyen jellegű panaszokat? Előre is köszönöm válaszát.

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2018. május 22.
(Gasztroenterológus)
Kedves Szilvia,
Véleményem szerint nem divertikulózis tünetei a felsoroltak.  Panaszokait inkább a hátgerinc okozza.
Elképzelhető porckorong elmozdulás vagy kinövés. Ennek kellene utánanézni.
Tisztelettel,
Dr. Podlupszki Csaba
Kérdés

Tisztelt doktorúr. 2015 októberében voltam a doktorúrnál kolonoszkópia vizsgálaton, a diagnózis pedig masszív divertikulózis (masivná divertikuloza sigmy). Mostanában reggelenként enyhe fájdalmakat érzek, és keserü ízt a számban. Kérdésem, hogy elvégezhetek -e egy méregtelenítő kúrát a herbália készítménnyel? Válaszát előre is köszönöm.

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2018. február 10.
(Gasztroenterológus)

Kedves Mihály,

 

A rostbevitel növelésére van szüksége. De csak akkor, ha a divertikulomok nincsenek begyulladva. Nincs láz, hőemelkedés illetve nem magas a vérben a CRP.

 

Tisztelettel,

Dr. Podlupszki Csaba

Kérdés

Tisztelt Doktor úr! 47 éves férfi vagyok és a tanácsát szeretném kérni. 2013 októberében enyhe hasi panaszokkal, hasmenéssel, bélkorgással jelentkeztem a gasztroenterológiai rendelésen. Az orvos kolonoszkópiás kivizsgálást ajánlott. A vizsgálat során a colon descendensben egy 4 mm-es lapos tubularis adenomat talált, amit el is távolítottak. A rectosigmoidealis határon egy 15mm-es tubulovillosus polipot fedeztek fel, amelyet egy későbbi időpontban, 2014 januárjában távolítottak el, mert ehhez műtői háttérre volt szükség. A kisebb polip enyhe, a nagyobb pedig többségében mérsékelt, illetve körülhatárolt területen közepes dysplasiat mutatott. (Bécsi klasszifikáció 3). Ez állt még a zárójelentésben: -a descendens és a sigma mucosa egyebekben ép, a lumen szabályos. -a rectum mucosa ép, a lumen szabályos. Az orvosom egy évvel a beavatkozás után ellenőrző kolonoszkópiát javasolt, különböző ( nem egészségügyi ) problémák miatt azonban ezen nem jelentem meg. Az utóbbi időkig tünetmentesen éltem, de nagyjából egy hónapja azonban visszatérő jelleggel némi piros vért látok a wc-ben, eddig talán 4-5 alkalommal. A székletemmel nem keveredik, nem habos, nem is nyákos. A széklet tetején illetve a papíron jelenik meg. Fájdalmaim és egyéb tüneteim nincsenek. Nem fogytam, sőt híztam is az elmúlt hónapokban. A következő kérdésekre keresem a választ – előfordulhat-e 2 és fél évvel a kolonoszkópia után, hogy akár a végbélben, akár a vastagbélben rosszindulatú folyamat indult el, vagy már a vizsgálat idején is jelen lehetett, csak rejtve maradt? Ismereteim szerint a polipokból csak hosszabb idő elteltével, 10-15 év alatt alakulhat ki rákos elváltozás. Tényleg így van ez? Ha igen, akkor miért szükséges 1, 2 vagy 3 évente újabb vizsgálat? Akinek már volt polipja annál esetleg gyorsabban fejlődhet ki a rák? Jelentős kockázatot vállalok-e azzal, ha a problémámmal csak a beavatkozás után 3 évvel  jelentkezem  újabb kolonoszkópiás vizsgálatra?  Mit jelent a Bécsi klasszifikáció 3.? Előre is köszönöm a válaszát!

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2016. szeptember 07.
(Gasztroenterológus)

Kedves Ferenc!

Az újabb kolonoszkópiás vizsgálat azért javasolt az Ön esetében, hogy ellenőrizzék a polipok, amik eltávolításra kerültek nem  újultak-e ki.Teoretikusan a polip, vagy daganat csak évek múltán alakul ki újra, de már én is találkoztam hasonló esettel, ahol rövidebb idő alatt jelentkeztek. Ezek viszont agresszívabb viselkedést mutattak mint a többi. A bécsi klaszifikáció, egy patológiai besorolást jelent, de a szövettani jelentése alapján, Önnél nem volt található daganatos elváltozás a polipokban.

Tisztelettel:

Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Jó napot kívánok! Bal oldali hasi panaszok miatt vizsgáltattam ki magam. Diverticulosis Sigmae-t, állapított meg a vizsgáló orvos. Hasi UH, bal oldalon egy 4mm kő, egyébként negatív.  Helicobacter negatív, Székletenyésztés is negatív lett. Normixot irt fel rá, azt  szedtem egy hétig ,napi 2X1 szemet, 200 mg -ot. A székletem rendeződni látszik, azonban a hasi panaszok még időközönként fenn állnak. A fájdalom  néha átsugároz a köldökhöz, és a jobb oldalra is. Normix kúrát javasolt az orvos 3 havonta, és ha nem javulok Vastagbéltükrözést! Talán 4 éve voltam Colonoscopia CT, ugyanilyen panaszok miatt, akkor Negatív volt. Két kérdésem lenne önhöz: Ha a hasi panaszok nem szünnek szükséges- e tükrözés? A Normix Kúra megismételhető hamarabb is, mint három hónap, mondjuk a jöv héten is akár, nem lesz belőle probléma?  Csak két hete felyeztem be!  Előre is köszönöm válaszát!  Róbert, 36 éves

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2016. szeptember 07.
(Gasztroenterológus)

Kedves Róbert!

A Normix kúrát 3 hetente lehet ismételni. Nem gondolom, hogy az újabb kolonoszkópiai vizsgálat elvégzése után, találnának valamilyen újabb elváltozást.

Üdvözlettel:

Dr.Podlupszki Csaba

Kérdés

Üdvözletem Doktor Úr! Nekem vastagbél problémám van, már több mint tíz éve. Diverticulosis. Kétszer volt vastagbél tükrözésem ez idő alatt. Most 2-3 éve gyakran visszatér a bél fájdalom. Baloldali alhasi fájásaim vannak, kisugárzik a derekamba. Normix kúra mellett is nehezen gyógyulok. Nem eszem pl.  sajtot, nem kávézom rendszeresen, édességet is csak nagyon ritkán eszem és nem dohányoztam sosem. Szeszes italt nagyon ritkán és keveset fogyasztok. Próbálok egészségesen táplálkozni. Rendszeresen főzök. Kevés húst  fogyasztok, az is főleg baromfit. A székletem rendben van, eddig legalább is. Sokat mozgok, jógát oktatok húsz éve, heti három alkalommal, és 74 éves leszek májusban. Kérdezni szeretném jó lenne- e az önök által javasolt kúrát megcsinálni? Köszönöm, ha válaszol a kérdésemre. Üdvözlettel, Judit

Válasz

Dr. Podlupszki Csaba

2016. április 05.
(Gasztroenterológus)

Kedves Judit!

A divertikulózisban szenvedő betegek, csak abban az esetben használhatják a béltisztító- és méregtelenítő programokat, ha a gyulladásos állapotuk tünetmentes. Ebben az esetben a termékek használata ajánlott. Először a béltisztítást javasolt elvégezni, majd utána következhet a méregtelenítés.

Üdvözlettel:

Dr.Podlupszki Csaba

Kérjen tanácsot

Dr. Podlupszki Csaba (gasztroenterológus) vagyok, tanulmányaimat a prágai Comenius Egyetem Orvosi Karán végeztem, ahol 1997-ben diplomáztam. Ezt 2000-ben a belgyógyászati, majd 2004-ben a gasztroenterológiai szakvizsga követte. Ettől kezdve gasztroenterológiai szakrendelőben dolgozom szakorvosként.

Szeretném jelezni kedves Olvasóimnak, hogy számomra minden kérdésük fontos, ám orvosi elfoglaltságom miatt sajnos limitáltak az erőforrásaim. Kérem Önöket, hogy kizárólag a gasztroenterológiával kapcsolatos kérdésekkel keressenek, mivel a fent említett okokból kifolyólag csak ezekre tudok választ adni. Megértésüket nagyon köszönöm!
Tisztelettel Dr.Podlupszki Csaba

Dr. Tóth Sára Rebeka (belgyógyász) vagyok, 2016-ban végeztem a Debreceni Egyetem általános orvostudományi karán summa cum laude minősítéssel. Gyerekkori álmom volt, hogy orvos lehessek, így azóta tartó lelkesedéssel dolgozom a szakmában.

Dr. Dezsényi Balázs (infektológus, a trópusi betegségek szakorvosa) vagyok, 2007-ben végeztem a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán, infektológia és trópusi orvostan szakképesítéssel rendelkezem, speciális kutatási területem a parazitológia, disszertációmat egy Magyarországan újonnan megjelent, májat érintő galandféregfertőzés, az alveoláris echinococcosis jellegzetességeiről írtam. Célom a parazitás fertőzésben szenvedő betegek hatékony diagnosztizálása és célzott kezelése.

Szakértőink, az  Önök rendelkezésre  állnak. Az alábbi űrlapon keresztül, felteheti egészségügyi problémáival kapcsolatos kérdéseit, amelyet 48 órán belül megválaszolnak.