Feldagad az ajkam

Üdvözlöm, 43 éves nő vagyok. Az a problémám, hogy nagyjábóol fél éve havonta 3 szor feldagad az ajkam, ill. folyamatosan csalánkiütés jön ki rajtam a szem környékén és általában a könyökömnél. Már szedtem antihisztamint is, addig jó is, de amint abbahagyom jönnek a tünetek.Vérnyomáscsökkentőt szedek Vidotinkomb-ot, Rilmenidin és Nebibetat. Voltam bőrgyógyásznál, ott azt mondták a Vidotin komb okozza, lecserélte a háziorvos Tanydonra és Cetirizint írt hozzá. Két hétig nem is voltak tünetek, aztán újra előjöttek, de már kevésbé dagadt fel a szám. Most inkább a csalánkiütés jön élő. Már nem tudom kihez forduljak? Milyen irányba induljak el, a háziorvos sem igazán partner? Köszönöm, hogy elolvassa.

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

(Belgyógyász)
2022. március 02.

Kedves Kérdező!

Az elmondottak alapján a panaszai valóban allergiás tünetek lehetnek. A legfontosabb az lenne, hogy sikerüljön tisztázni a kiváltó okot.

Amikor kezdődtek az allergiás panaszok, akkor kapott-e új gyógyszert? Elkezdett-e valami új kozmetikumot vagy mosószert használni? Étkezésében történt-e akkor valamilyen változás?

Érdemes lenne felkeresni egy allergológust és allergiatesztet csináltatni, hogy sikerüljön azonosítani mi okozza a panaszait. Sok hasonló esetben egy-egy gyógyszer vagy élelmiszer kísérőanyaga a „felelős”, amit nehéz beazonosítani. Azt javaslom vezessen naplót, hogy mikor rosszabbak a panaszai, ekkor mit csinált, mit fogyasztott, hátha sikerül észrevenni valamilyen mintázatot.

Mindig legyen otthon allergia kezelésére való gyógyszere. Ha  az allergiás reakció súlyosbodna, nehézlégzés, nyelészavar, „gombócérzés” jelentkezne a torkában, akkor azonnal forduljon orvoshoz!

Jó egészséget kívánok!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka