Fiamnál emésztési problémák jelentkeztek

Üdvözlöm Tisztelt Doktor nő!Kérdésem, a fiamnál emésztési problémák jelentkeztek, már elég régen. Orvostól-orvosig jártunk, de mindeddig nem oldódott meg a problémája. A főbb tünetek,hideg kéz,láb,állandó fáradság,napközben és akár felkelés után is,néha száraz foltok a szemöldök környékén,pattanások a fejbőrön.Ételintoleranciája van,nyilván arra ügyel,hogy nem fogyaszt olyan táplálékot,ami azt előidézné.Utánaolvasva és kutakodva,arra gondoltam,hogy kevés az enzim,ami segítené az emésztését.A laboreredmény mondhatni jó,kivéve a alkalikus foszfatázt,az mindig emelkedett. Ebből is gondoltam erre az enzimhiányra. Nagyon szépen megköszönném,ha segítenének ,hogy milyen szakorvost keressünk fel,aki kivizsgálná és meggyógyítaná a fennálló problémát. Tisztelettel,Somogyvári Csilla

Válasz

Dr. Tóth Sára Rebeka

(Belgyógyász)
2023. április 30.

Kedves Csilla!

Mivel nem írt konkrétumot, hogy pontosan milyen ételintolerancia, ételallergia kapcsán történtek vizsgálatok, ezért kicsit nehezebb konkrétumot írni. Illetve a fia életkora is segítene, hiszen más betegségekre gondolunk egy 20-as éveiben járó betegnél, illetve egy 50-es éveiben járó páciens esetén.
Nem tudom továbbá azt sem, hogy milyen paramétereket néztek a laborban – pl. vashiány, vérszegénység is okozhat ehhez hasonló tüneteket.
A fáradtság, hideg végtagok, száraz bőrfoltok nem hiszem, hogy emésztési enzim esetleges hiányával mutatnának szoros összefüggést.
Alapos laborvizsgálat után – annak eredményétől függően – az alábbi orvosokat lehetne felkeresni: belgyógyász, immunológus, bőrgyógyász, gasztroenterológus. Amennyiben dohányzik, érszűkület lehetősége felmerül a hideg végtagok hátterében, angiológus felkeresése is szóba jöhet.
Mindemellett fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, alvás és a káros szenvedélyek (pl. alkohol, dohányzás) kerülése.

Jó egészséget kívánok az egész családnak!

Üdvözlettel,
Dr. Tóth Sára Rebeka

A tanácsadás online formában történik, mely során a páciens személyes vizsgálatára, leleteinek átnézésére nincs lehetőség. A válaszadás a kérdező által elmondott információk alapján történik. A tanácsadás soha nem helyettesíti a személyes orvosi vizsgálatot, konzultációt. Súlyos panaszok, állapotrosszabbodás esetén azonnali személyes orvosi vizsgálat szükséges.